Hirdetés
Kezdőlap Gazdaság MNB: az év végéig folytatódik az infláció emelkedése
No menu items!

MNB: az év végéig folytatódik az infláció emelkedése

Virág Barnabás. Fotó: MTI/Soós Lajos

Az év végéig folytatódik az infláció emelkedése, pontosabb képet a szeptemberi inflációs jelentés adhat. A monetáris transzmisszió erősítése kulcskérdés, ezért a jegybank a likviditás szűkítéséről döntött három intézkedéssel, amelyek a kötelező tartalékráta érdemi emelése, a rendszeres diszkont kötvény és egy hosszú lejáratú betéti eszköz bevezetése – mondta Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke.

Kiemelte: a cél az, hogy a rövid oldali kamatszintek még turbulens pénzpiaci környezetben is a jegybanki irányultsággal összhangban alakuljanak.

Az új eszközök kamatozása a jegybanki alapkamathoz kötött, az alapkamat irányadó státusa nem változott a friss döntésekkel – jegyezte meg.

Az alelnök tájékoztatott arról, hogy a kötelező tartalékráta emelése olyan módon fog megtörténni, hogy lesz egy kötelező napi minimális tartalékszint, ami a jelenlegi 1 százalék helyett 5 százalék lesz a bankrendszer számára. Ezen minimális szint fölött lesz választható tartalékráta, amelyről a bankok dönthetnek – tette hozzá.

Beszélt arról is, hogy az előrejelzések szerint az őszi hónapokban az infláció még emelkedő pályán marad, azonban az áremelkedést egyre nagyobb arányban a monetáris politika hatókörén kívüli tényezők - például energiaárak, aszály - okozzák.

Az orosz-ukrán háború, a szállítási láncok akadozása és a magas nyersanyagárak miatt a világban a recesszió kockázata növekszik – figyelmeztetett.

A magyar gazdaság a második negyedévben – amely már teljes egészében háborús negyedév volt – élénken, 6,5 százalékkal nőtt, ugyanakkor a magas frekvenciás adatokból már június eleje óta láthatók a lassulás jelei – fejtette ki.

Az infláció további emelkedése és az inflációs kockázatok elhúzódása szükségessé teszi a szigorítási ciklus határozott folytatását – összegezte.

Megerősítette, hogy az 3 százalékos inflációs cél elérése szempontjából kulcsfontosságú a másodkörös inflációs hatások kivédése és az inflációs várakozások horgonyzása.

Arra az újságírói kérdésre, hogy az infláció mikor tetőzhet, Virág Barnabás megjegyezte, hogy nagyon sok a bizonytalansági tényező, de az már látszik, hogy az év végéig folytatódik az infláció emelkedése, pontosabb képet a szeptemberi inflációs jelentés adhat. Szerinte a stagfláció – magas infláció és recesszió egyidőben – szempontjából az európai gazdaságokban meghatározó, hogy az energiaárak hogy fognak mozogni, egyelőre naponta-hetente változik a helyzet.

Az inflációs kilátások és az Európai Unióval való megállapodás függvényében dől el, hogy mikor és mekkora mértékű kamatemeléseket szükséges még végrehajtani - mondta.

A három bejelentett lépés hatásáról szólva úgy fogalmazott, hogy azok a jelenlegi likviditásnak “legalább felét, reményeik szerint több mint felét” lekötik. “Ha a likviditást az egyhetes betéti állományban tartott összeg formájában értelmezzük, akkor az 9500-9700 milliárd forint“, ennek legalább feléről van szó – tette hozzá.

A diszkontkötvényekről és az új jegybanki betétről a következő napokban egyeztetéseket folytatnak a piaci szereplőkkel, ezt követően tájékoztatnak a részletekről – közölte.

Arra az elemzői kérdésre, hogy a régiós szinten magasnak számító magyar kamatok mennyire foghatják vissza a növekedést, az alelnök emlékeztetett arra, hogy a kamatemelés Magyarországon hamarabb kezdődött, mint a régió többi országában, ennek megfelelően a ráta is magasabb. Hangsúlyozta, hogy a fenntartható gazdasági növekedése feltétele az infláció megfékezése és csökkenő pályára állítása.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Európai jó példák alapján fejlődik a magyar élelmiszeripar

Modernizációval, digitális fejlesztésekkel behozható a lemaradásunk, az élelmiszer-előállítás során magas feldolgozottsági szintre kell törekedni, a vertikális integráció előnyei pedig a termelésbiztonságot erősíthetik.

Nagyot csökken a THM-plafon: olcsóbbak lesznek a legdrágább hitelek 

A jelenlegi és a júliustól érvényes maximum közötti különbséget figyelembe véve egymillió forintos, 60 hónapra felvett személyi kölcsön esetén több mint 160 ezer forint a különbség a teljes visszafizetendő összegben.

Harmadával több profitot termelt a Ryanair

Az idei nyári csúcsidőszakban a Ryanair arra számít, hogy a viteldíjak a kapacitásproblémák ellenére csak kis mértékben növekednek majd a tavalyi azonos időszak szintjéhez képest.

Covid hatás: dübörög az e-recept és az online időpont kérése

Az internethasználó felnőtt lakosság körében a koronavírus-járvány után 91 százalékra nőtt azok aránya, akik egészséggel és betegséggel kapcsolatos kérdésekben használják a világhálót.

Hírek

Forinterősödés reggel

Erősödött a forint jegyzése a főbb devizákkal szemben szerda reggel kedd kora estéhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.

BÉT – Emelkedett a héten a BUX

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX a múlt pénteki záráshoz képest 1,44 százalékkal, vagyis 962,94 ponttal emelkedve, 68 002,24 ponton zárta a hetet.

Felülteljesített a magyar tőzsde

A részvénypiac forgalma 14,6 milliárd forint volt, a vezető részvények a Mol kivételével erősödtek az előző napi záráshoz képest.

Mínuszban zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

 Mínuszban zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék kedden.

Történelmi csúcson zárt a BUX – A Magyar Telekom és az OTP húzta az indexet

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 846,62 pontos, 1,26...

Vegyesen zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Az euróövezeti EuroStoxx50 index 0,48 százalékkal esett.

Heti várható – Kamatdöntő ülést tart a jegybank, munkaerőpiaci adatok

Januárban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 605 100 forint, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 416 600 forint volt.

Indexemelkedéssel zártak csütörtökön az európai tőzsdék

Az európai gyűjtőindexek az év eleje óta több mint négy százalékkal emelkedtek, az euróövezeti kilenc százalékkal.

Gazdaság

Heti várható: Kamatdöntő ülést tart a jegybank, munkaerőpiaci adatokat közöl a KSH

Kedden a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa kamatdöntő ülést tart.

Nagy Márton: május 16-tól elérhetők a 30 év feletti álláskeresőket segítő támogatások

Május 16-tól elérhetők a 30 év feletti álláskeresők és inaktívak elhelyezkedését célzó támogatások, az uniós társfinanszírozással megvalósuló program teljes kerete több mint 150 milliárd forint

A többség családon belül dönt a pénzügyeiről

meghaladja az 50 százalékot azok aránya, akik családtagoktól kérnek tanácsot pénzügyi döntésekben, de a baráti, ismeretségi körben tájékozódók aránya is megközelíti a 30 százalékot.

Már él az automatikus napi átutalási limit az OTP-nél

Sok OTP-ügyfél most, az internet- vagy mobilbanki belépésénél szembesül azzal az üzenettel, hogy május 8-tól a pénzintézet biztonsági okokból automatikus napi limitösszeget vezetett be...