Hirdetés
Kezdőlap Világgazdaság Moldova nem kap orosz gázt, mert nem hagyja magát zsarolni a Gazprom...
No menu items!

Moldova nem kap orosz gázt, mert nem hagyja magát zsarolni a Gazprom által

Illusztráció: Bigstock

Moldova nem kap több orosz gázt, mivel nem viseli el a Gazprom “zsarolását” a szállítás kifizetésének nehézségei miatt – közölte az ország energiaügyi minisztere.

Viktor Parlicov a TV8 televíziónak nyilatkozva elmondta, hogy a Gazprom december óta csak az oroszok által támogatott Dnyeszteren túli szeparatista régiót látja el gázszal, a kisinyovi központi hatóságokhoz nem jut el.

Mint a Reuters beszámolója szerint mondta, az Ukrajna és Románia közé ékelődött Moldova az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Banktól (EBRD) kapott 300 millió eurós hitelnek köszönhetően tudta biztosítani az európai ellátást.

A Dnyeszteren túli terület azonban, mint mondta, soha nem fizetett a Gazpromnak a kapott gázért.

A Dnyeszteren túli terület korábban sem fizetett a gázért, és most sem fizet” – mondta Parlicov. “A Gazprom elviseli az onnan származó adósságokat. De amikor Moldova többi része is kapott gázt, az orosz cég az ellátás csökkentéséhez, zsaroláshoz folyamodott” – tette hozzá.

Parlicov szerint a Gazprom ezt 30 éven át hagyta, hogy az oroszbarát terület ne omoljon össze.

"Megértették, hogy ha felhagynak ezzel a szerződéssel, akkor gyakorlatilag hagyják, hogy a régió összeomoljon" - mondta.

Moldovai tisztviselők több milliárd dollárra becsülik Dnyeszteren túli terület orosz gázszámláinak kifizetetlen összegét.

A Moldovagaz vállalat felhalmozott hátralékai Moldova többi részén 709 millió dollárra rúgnak, bár a kisinyovi tisztviselők tavaly elrendelték a tartozás nemzetközi ellenőrzését.

Moldovát, Európa egyik legszegényebb országát Oroszország ukrajnai inváziója és az oroszbarát szeparatisták jelenléte is sújtja.

Az Európa-barát Maia Sandu elnök vezette Moldova azzal vádolja Oroszországot, hogy destabilizálására törekszik. Közben a Dnyeszteren túli terület hatóságai a múlt héten közölték, hogy meghiúsítottak egy ukrán merényletet vezetőik ellen.

A Dnyszteren túli régióban jelenleg is egy 1500 fős orosz “békefenntartó” kontingens állomásozik, immár 30 éve, ugyanis a szeparatisták a Szovjetunió felbomlása után egy rövid háborút is vívtak az újonnan függetlenné vált Moldovával, amelynek jogilag a mai napig része a terület.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Az új HR trend: világtoborzó. Bárkit, bárhonnan

Az egyes országok és a világ munkaerőpiacán egyszerre van jelen a többlet és a hiány. Még az új évezred elején is szinte elképzelhetetlen volt a munkaerőtoborzás nemzetköziesedése, globalizálódása.

A hazai miniraktározás úttörője a fenntarthatóságra fókuszál

Az eredmények alapján a Euro Mini Storage elnyerte a G2Z aranykategóriás szintjét azzal, hogy a szén-dioxid-kibocsátás 43,75%-os csökkentését érte el a bázisévhez képest, 2023. december 31-ig.

Egyedülálló lehetőség: ingyenes akkreditált továbbképzés tanároknak

A videós tartalmak minősége és témája is a mai diákok igényeinek megfelelő, elsődleges cél a beszédkészség és a szókincs fejlesztése.

Devizapiac – Alig változott a forint árfolyama hétfő reggelre

A forint jegyzése erősebben áll az egy héttel korábbi kezdésnél.
Hirdetés

Hírek

Devizapiac – Alig változott a forint árfolyama hétfő reggelre

A forint jegyzése erősebben áll az egy héttel korábbi kezdésnél.

Multifunkcionális ipari csarnok bokréta avatót tartott Szentgotthárdon a XANGA csoport

A XANGA csoport üzleti modellje huszonöt éve változatlan: kulcsrakész gyártó, logisztikai és szolgáltató infrastruktúrát fejleszt, amelyekben a bérlőként beköltöző magas hozzáadott értéket előállító vállalatok saját technológiájuk és eszközeik telepítését követően kezdhetik meg működésüket.

Forinterősödés reggel

Erősödött a forint jegyzése a főbb devizákkal szemben szerda reggel kedd kora estéhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.

BÉT – Emelkedett a héten a BUX

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX a múlt pénteki záráshoz képest 1,44 százalékkal, vagyis 962,94 ponttal emelkedve, 68 002,24 ponton zárta a hetet.

Felülteljesített a magyar tőzsde

A részvénypiac forgalma 14,6 milliárd forint volt, a vezető részvények a Mol kivételével erősödtek az előző napi záráshoz képest.

Mínuszban zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

 Mínuszban zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék kedden.

Történelmi csúcson zárt a BUX – A Magyar Telekom és az OTP húzta az indexet

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 846,62 pontos, 1,26...

Vegyesen zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Az euróövezeti EuroStoxx50 index 0,48 százalékkal esett.

Gazdaság

Heti várható: Kamatdöntő ülést tart a jegybank, munkaerőpiaci adatokat közöl a KSH

Kedden a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa kamatdöntő ülést tart.

Nagy Márton: május 16-tól elérhetők a 30 év feletti álláskeresőket segítő támogatások

Május 16-tól elérhetők a 30 év feletti álláskeresők és inaktívak elhelyezkedését célzó támogatások, az uniós társfinanszírozással megvalósuló program teljes kerete több mint 150 milliárd forint

A többség családon belül dönt a pénzügyeiről

meghaladja az 50 százalékot azok aránya, akik családtagoktól kérnek tanácsot pénzügyi döntésekben, de a baráti, ismeretségi körben tájékozódók aránya is megközelíti a 30 százalékot.

Már él az automatikus napi átutalási limit az OTP-nél

Sok OTP-ügyfél most, az internet- vagy mobilbanki belépésénél szembesül azzal az üzenettel, hogy május 8-tól a pénzintézet biztonsági okokból automatikus napi limitösszeget vezetett be...