Kezdőlap Világgazdaság Moldova nem kap orosz gázt, mert nem hagyja magát zsarolni a Gazprom...
No menu items!

Moldova nem kap orosz gázt, mert nem hagyja magát zsarolni a Gazprom által

Illusztráció: Bigstock

Moldova nem kap több orosz gázt, mivel nem viseli el a Gazprom “zsarolását” a szállítás kifizetésének nehézségei miatt – közölte az ország energiaügyi minisztere.

Viktor Parlicov a TV8 televíziónak nyilatkozva elmondta, hogy a Gazprom december óta csak az oroszok által támogatott Dnyeszteren túli szeparatista régiót látja el gázszal, a kisinyovi központi hatóságokhoz nem jut el.

Mint a Reuters beszámolója szerint mondta, az Ukrajna és Románia közé ékelődött Moldova az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Banktól (EBRD) kapott 300 millió eurós hitelnek köszönhetően tudta biztosítani az európai ellátást.

A Dnyeszteren túli terület azonban, mint mondta, soha nem fizetett a Gazpromnak a kapott gázért.

A Dnyeszteren túli terület korábban sem fizetett a gázért, és most sem fizet” – mondta Parlicov. “A Gazprom elviseli az onnan származó adósságokat. De amikor Moldova többi része is kapott gázt, az orosz cég az ellátás csökkentéséhez, zsaroláshoz folyamodott” – tette hozzá.

Parlicov szerint a Gazprom ezt 30 éven át hagyta, hogy az oroszbarát terület ne omoljon össze.

"Megértették, hogy ha felhagynak ezzel a szerződéssel, akkor gyakorlatilag hagyják, hogy a régió összeomoljon" - mondta.

Moldovai tisztviselők több milliárd dollárra becsülik Dnyeszteren túli terület orosz gázszámláinak kifizetetlen összegét.

A Moldovagaz vállalat felhalmozott hátralékai Moldova többi részén 709 millió dollárra rúgnak, bár a kisinyovi tisztviselők tavaly elrendelték a tartozás nemzetközi ellenőrzését.

Moldovát, Európa egyik legszegényebb országát Oroszország ukrajnai inváziója és az oroszbarát szeparatisták jelenléte is sújtja.

Az Európa-barát Maia Sandu elnök vezette Moldova azzal vádolja Oroszországot, hogy destabilizálására törekszik. Közben a Dnyeszteren túli terület hatóságai a múlt héten közölték, hogy meghiúsítottak egy ukrán merényletet vezetőik ellen.

A Dnyszteren túli régióban jelenleg is egy 1500 fős orosz “békefenntartó” kontingens állomásozik, immár 30 éve, ugyanis a szeparatisták a Szovjetunió felbomlása után egy rövid háborút is vívtak az újonnan függetlenné vált Moldovával, amelynek jogilag a mai napig része a terület.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Október 1-én indul a bankok kötelező lakossági tájékoztatása

Kilenc nap múlva, október 1-én indul a bankok kötelező lakossági tájékoztatása.

BÉT – Pozitív korrekcióval indulhat a kereskedés a BÉT-en

Kisebb pozitív korrekcióval indulhat a kereskedés a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) az Equilor szenior elemzője szerint, a hangulat azonban továbbra is törékeny.

Devizapiac – Alig változott péntek reggelre a forint árfolyama

Alig változott a forint árfolyama az előző délutáni jegyzéséhez képest péntek reggelre a főbb devizákkal szemben a nemzetközi devizakereskedelemben.

Tőzsde – Mínuszban zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Gyengüléssel zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék csütörtökön.

Hírek

A DRK és EGOM közös kollekciója Esztergomban

Közös ruházati kollekciót, két márka együttműködéséből született termékcsaládot mutattak be a közelmúltban Esztergomban. A helyiek úgy vélték, hogy Esztergom beceneve, az EGOM ruhamárkává is vált.

Így optimalizálják IT kiadásaikat a magyar cégek, rákaptak a használt szerverekre a vállalatok

A felmérésből kiderül, hogy meglepő módon az informatikát hangsúlyosabban használó cégeknél volt a számottevőbb költségcsökkentés, aminek oka egy jelentősebb költségracionalizálás volt.

Tőzsde – Vegyesen zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Vegyesen zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék csütörtökön.

Tőzsde – Veszteséges tőzsdezárás Európában

Gyenge kezdés után indexcsökkenéssel fejezték be a szerdai kereskedést a főbb európai értékpapírpiacok.

Devizapiac – Nagyot gyengült a forint kedden

Másfél-két százalékkal gyengült kedden a forint a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi devizapiacon.

Nálunk mikor? Rómában ingyenes lesz a tömegközlekedés a tizenkilenc év alattiaknak

Róma az első olaszországi város, ahol ingyenessé teszik a tömegközlekedést a tizenegy és tizenkilenc év közötti gyerekek és fiatalok számára.

Erősödéssel nyitottak a vezető nyugat-európai tőzsdék, Londonban bankszünnap

Pluszban indítottak a főbb nyugat-európai tőzsdemutatók hétfőn. Londonban bankszünnap miatt egész nap nincs kereskedés.

Zsinagógák Hete: augusztus 27-től szeptember 10-ig

Már szokás szerint ismét a Sóletfesztivállal indul a Zsinagógák Hete, amely augusztus 27-től szeptember 10-ig változatos kulturális és szórakoztató programokkal várja a közönséget Budapesten és vidéki helyszíneken.

Gazdaság

Október 1-én indul a bankok kötelező lakossági tájékoztatása

Kilenc nap múlva, október 1-én indul a bankok kötelező lakossági tájékoztatása.

Nem módosította alapkamatát a Bank of England

A kamatemelési sorozat kezdete óta a mostani kamatdöntő ülés volt az első, amelyen a monetáris testület nem emelte a jegybanki kamatszintet.

Devizapiac – Gyengült csütörtök reggelre a forint

Gyengült csütörtök reggelre a forint az előző esti jegyzéséhez képest a főbb devizákkal szemben a nemzetközi devizakereskedelemben.

Csökkent a 3 hónapos diszkont kincstárjegy aukciós átlaghozama

Hozamcsökkenés mellett értékesített 3 hónapos diszkont kincstárjegyet keddi aukcióján az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK).