Hirdetés
Kezdőlap Világgazdaság Moldova nem kap orosz gázt, mert nem hagyja magát zsarolni a Gazprom...
No menu items!

Moldova nem kap orosz gázt, mert nem hagyja magát zsarolni a Gazprom által

Illusztráció: Bigstock

Moldova nem kap több orosz gázt, mivel nem viseli el a Gazprom “zsarolását” a szállítás kifizetésének nehézségei miatt – közölte az ország energiaügyi minisztere.

Viktor Parlicov a TV8 televíziónak nyilatkozva elmondta, hogy a Gazprom december óta csak az oroszok által támogatott Dnyeszteren túli szeparatista régiót látja el gázszal, a kisinyovi központi hatóságokhoz nem jut el.

Mint a Reuters beszámolója szerint mondta, az Ukrajna és Románia közé ékelődött Moldova az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Banktól (EBRD) kapott 300 millió eurós hitelnek köszönhetően tudta biztosítani az európai ellátást.

A Dnyeszteren túli terület azonban, mint mondta, soha nem fizetett a Gazpromnak a kapott gázért.

A Dnyeszteren túli terület korábban sem fizetett a gázért, és most sem fizet” – mondta Parlicov. “A Gazprom elviseli az onnan származó adósságokat. De amikor Moldova többi része is kapott gázt, az orosz cég az ellátás csökkentéséhez, zsaroláshoz folyamodott” – tette hozzá.

Parlicov szerint a Gazprom ezt 30 éven át hagyta, hogy az oroszbarát terület ne omoljon össze.

"Megértették, hogy ha felhagynak ezzel a szerződéssel, akkor gyakorlatilag hagyják, hogy a régió összeomoljon" - mondta.

Moldovai tisztviselők több milliárd dollárra becsülik Dnyeszteren túli terület orosz gázszámláinak kifizetetlen összegét.

A Moldovagaz vállalat felhalmozott hátralékai Moldova többi részén 709 millió dollárra rúgnak, bár a kisinyovi tisztviselők tavaly elrendelték a tartozás nemzetközi ellenőrzését.

Moldovát, Európa egyik legszegényebb országát Oroszország ukrajnai inváziója és az oroszbarát szeparatisták jelenléte is sújtja.

Az Európa-barát Maia Sandu elnök vezette Moldova azzal vádolja Oroszországot, hogy destabilizálására törekszik. Közben a Dnyeszteren túli terület hatóságai a múlt héten közölték, hogy meghiúsítottak egy ukrán merényletet vezetőik ellen.

A Dnyszteren túli régióban jelenleg is egy 1500 fős orosz “békefenntartó” kontingens állomásozik, immár 30 éve, ugyanis a szeparatisták a Szovjetunió felbomlása után egy rövid háborút is vívtak az újonnan függetlenné vált Moldovával, amelynek jogilag a mai napig része a terület.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Körhintacsalással tüntettek el milliárdokat, húsz évet is kaphatnak

Az unióból beszerzett prémium kategóriás mobilokkal üzletelt az a bűnszervezet, amelyre a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) nyomozói csaptak le a közelmúltban: a nyomozók húsz embert állítottak elő és hallgattak ki gyanúsítottként, üzletszerűen, bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás és hamis magánokirat-felhasználás megalapozott gyanúja miatt.

Átalakul a hulladékgazdálkodás Magyarországon július elsejétől

Számos feladat hárul az érintett vállalkozásokra a kiterjesztett gyártói felelősségi rendszerről szóló közelmúltban megjelent rendelet szerint - hívta fel a figyelmet az EY.

Német kutatóintézet: nem lehet kizárni egy európai bankválság lehetőségét

Nem lehet kizárni annak lehetőségét, hogy németországi vagy európai bankválsággá fajulnak az utóbbi hetek bankcsődjei - emelte ki az egyik legtekintélyesebb német kutatóintézet, a berlini DIW vezetője egy friss nyilatkozatában.

LEO-elnök: a létesítménygazdálkodók vonzó karrierpályát kínálnak  

Mivel a létesítménygazdálkodás többféle szakmát egyesít, kifejezetten vonzó életpályát képes nyújtani a jövő generációjának – állítja Vágó László, a Létesítménygazdálkodási és Épületüzemeltetési Szolgáltatók Országos Szövetsége (LEO) közelmúltban megválasztott elnöke. Aki szerint a Covid okozta pandémiához kötődő egészségügyi kihívások és az energiahordozók árának többszörös emelkedése is azt mutatja, hogy a korábbinál nagyobb szükség van a létesítménygazdálkodók az épülettulajdonosok közötti szorosabb együttműködésre.  

Hírek

Körhintacsalással tüntettek el milliárdokat, húsz évet is kaphatnak

Az unióból beszerzett prémium kategóriás mobilokkal üzletelt az a bűnszervezet, amelyre a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) nyomozói csaptak le a közelmúltban: a nyomozók húsz embert állítottak elő és hallgattak ki gyanúsítottként, üzletszerűen, bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás és hamis magánokirat-felhasználás megalapozott gyanúja miatt.

Moszkvába megy a kínai elnök, a háború kitörése óta először

Hszi Csin-ping kínai elnök március 20. és 22. között Oroszországba látogat - jelentette be a kínai külügyminisztérium.

Budapest is top 50-es a Time magazin turisztikai listáján

Budapest is szerepel az amerikai Time magazin World's Greatest Places 2023 (A világ legnagyszerűbb helyei 2023) című, 50 turisztikai desztinációt kiemelő összeállításában.

Közbeszerzési kartellt tárt fel a GVH dunai hajóscégek között

A Gazdasági Versenyhivatal feltárta, hogy négy vállalkozás kartellbe szerveződve próbálta elnyerni a BKV menetrendszerinti hajójáratainak üzemeltetését.

Rendhagyó változás a kutakon: mindkét üzemanyag olcsóbb lesz szombattól

Ezen a héten - rendhagyó módon - nem pénteken, hanem szombaton változnak a hazai üzemanyagárak: a benzin beszerzési ára bruttó 4 forinttal csökken, a gázolajért pedig bruttó 8 forinttal fizetnek majd kevesebbet a kutak.

Már csak két hétig igényelhető a 40 ezer forintos bölcsődei támogatás

Március végéig igényelhető a 40 ezer forintos bölcsődei támogatás - közölte a Gazdaságfejlesztési Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára.

Újra lehet pályázni az ingyenes uniós vasúti bérletekre

Újabb 35 ezer ingyenes vasúti bérletre pályázhatnak a 18 éves európai fiatalok a következő DiscoverEU nevű pályázat keretében - közölte az Európai Bizottság.

Újra 400 forint felett az euró és a svájci frank

Gyengült a forint a főbb devizákhoz képest szerda estére a reggeli szintekhez képest.

Gazdaság

MNB: nagy különbségek voltak a nyugdíjpénztári hozamok között 2022-ben

Az önkéntes nyugdíjpénztáraknál plusz 8,5 és mínusz 14,5 százalék között szóródtak az éves nettó hozamok tavaly, az egész évet tekintve 2022-ben az átlagos nettó hozam mínusz 6,8 százalék volt - közölte a Magyar Nemzeti Bank.

Egybillió forintnál is többet költöttek el a magyarok külföldön

Visszatért a magyarok külföldi utazási kedve: tavaly az előző évinél harmadával többször, 18 millió alkalommal utaztak el. Ez még elmarad a járvány előtti számtól, de költésben már így is csúcsot döntöttünk a gyenge forint miatt – derül ki Bank360.hu elemzéséből. A legtöbbet Ausztriában hagytunk, de Németországban is több mint 121 milliárd forintot.

Újra a Revolut kockázataira figyelmeztet az MNB

Az MNB a hazai ügyfelek védelmében szorgalmazza, hogy a Revolut Bank itthoni leánybankként, magyarországi székhellyel és kellő tőkeerővel, a magyar jegybank felügyelete alá tartozó intézményként végezze tevékenységét - erősítette meg a Magyar Nemzeti Bank.

OTP: a külföldi leánybankok húzták fel az eredményt

A külföldi leányvállalatok nagyrészt kompenzálták azt a veszteséget, amelyet a háború és a magyar kormányzati intézkedések okoztak a csoportnak, így mindössze 24 százalékkal - 347 milliárd forintra - esett vissza az adózott eredmény tavaly az egy évvel korábbihoz viszonyítva - mondta Bencsik László vezérigazgató-helyettes az OTP Csoport tavalyi jelentését ismertetve.