Kezdőlap Világgazdaság Moody's: idén sokkal kevesebb leminősítés várható
No menu items!

Moody’s: idén sokkal kevesebb leminősítés várható

A tavalyinál várhatóan sokkal kevesebb olyan negatív minősítési lépés lesz az idén, amely a globális koronavírus-járványhoz kötődik – áll a Moody’s Investors Service szektorelemzésében.

A nemzetközi hitelminősítő 14 oldalas tanulmányából kitűnik, hogy a cég által az elmúlt egy évben leminősített vállalati adósok nagyon nagy többsége már a negatív minősítési döntés idején is a spekulatív – vagyis nem befektetési ajánlású – osztályzati sávban volt.

A Moody’s a kimutatás szerint 2020 márciusa és az idei év februárjának vége között 993 spekulatív – “Ba1” vagy ennél gyengébb – besorolású vállalat adósbesorolását rontotta.

A befektetési ajánlású – “Baa3” vagy ennél magasabb – osztályzattal ellátott cégadósok közül 141 minősítése romlott a vizsgált tizenkét hónapban a Moody’s besorolási listáján.

A nyilvántartásában spekulatív osztályzattal szereplő vállalatok 41 százalékát, a befektetési ajánlású besorolással ellátott cégadósok 13 százalékát minősítette vissza a február végével zárult egy évben.

A Moody’s hangsúlyozza ugyanakkor, hogy várakozása szerint – hacsak a világgazdaságot vagy a piacokat nem éri komoly sokkhatás – az idén már közel sem lesz szükség olyan intenzitású negatív osztályzati kiigazításokra, mint a koronavírus-járvány eddigi tizenkét hónapjában, a járvány ugyanis enyhülőben van, és ennek nyomán a gazdasági aktivitást is érintő korlátozások fokozatos oldása várható világszerte.

A hitelminősítő közölte: ennek nyomán immár kevesebb törlesztési csőddel számol a globális vállalati szektorban, mint amennyi az egy évvel ezelőtti előrejelzésében szerepelt, mivel a járványhoz köthető hitelpiaci visszaesés valószínűleg viszonylag rövid ideig tart.

A tanulmány szerint a törlesztési csődök globális rátája a cég besorolási listáján spekulatív osztályzati kategóriába sorolt vállalatok 6,8 százalékán tetőzött az év elején.

A hitelminősítő előrejelzése azt valószínűsíti, hogy 2022 februárjának végén már csak 3,9 százalék lesz a törlesztési csődben lévő cégadósok aránya a Moody’s által nem befektetési ajánlású vállalati körben.

Felidézik, hogy tavaly még 11 százalékra taksálták a törlesztési csődök arányának tetőzését a spekulatív besorolású vállalatok körében, de mindenekelőtt a globális jegybankok gyors és jelentős monetáris válaszlépéseinek segítségével sikerült alacsonyabb szinten tartani ezt a rátát.

A szektorelemzés szerint a cég besorolási univerzumán belül a szuverén adósosztályzati kategória is robusztus maradt az elmúlt egy évben, elsősorban azért, mert a magasabb államadósság-terheket alacsony – nem egy esetben a járvány előtti szinteknél is alacsonyabb – finanszírozási költségek ellentételezik.

A Moody’s által a szuverén adósok körében tavaly végrehajtott negatív minősítési lépések az alacsony jövedelmű feltörekvő gazdaságokra koncentrálódtak, amelyekben a hitelkockázatok már a járvány előtt is növekedtek – áll a tanulmányban.

A Moody’s ugyanakkor tavaly szeptemberben felminősítés lehetőségére utaló pozitívra javította az addigi stabilról a “Baa3” szintű magyar szuverén osztályzat kilátását.

A cég március 26-ra tűzte ki a magyar államadós-besorolás idei első felülvizsgálatát.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Londoni elemzők: robusztus további növekedés Kelet-Európában, inflációs ellenszélben

Londoni makrogazdasági elemzők friss előrejelzései szerint folytatódik a robusztus ütemű kilábalás a koronavírus-járvány sokkjából a közép- és kelet-európai gazdaságokban, köztük Magyarországon, de a térségnek a továbbiakban a beszállítói hálózatokban jelentkező szűk keresztmetszetek és a meglóduló infláció kettős visszahúzó hatásaival is számolnia kell.

Ausztriában igazolni kell a munkahelyeken a vírus elleni védettséget

Ausztriában a kormány szerdai döntése értelmében a munkavállalók többségének novembertől dokumentummal kell igazolnia munkahelyén a koronavírus elleni védettséget.

Coronavírus – egyhetes kényszerszabadság Oroszországban

Vlagyimir Putyin orosz elnök elrendelte, hogy a koronavírusjárvány-helyzet romlása miatt október 30. és november 7. között munkaszünetet tartsanak Oroszországban.

A Masterplast 100%-ra növelte tulajdonát németországi gyárában

A Budapesti Értéktőzsdén, a prémium kategóriában jegyzett Masterplast Nyrt. megvette a Németországban működő üzeme további 50 százalékát, így 100 százalékban a tulajdonába került - közölte a társaság.

Hírek

Ausztriában igazolni kell a munkahelyeken a vírus elleni védettséget

Ausztriában a kormány szerdai döntése értelmében a munkavállalók többségének novembertől dokumentummal kell igazolnia munkahelyén a koronavírus elleni védettséget.

Coronavírus – egyhetes kényszerszabadság Oroszországban

Vlagyimir Putyin orosz elnök elrendelte, hogy a koronavírusjárvány-helyzet romlása miatt október 30. és november 7. között munkaszünetet tartsanak Oroszországban.

Csoportos társasági adó – közeleg a nyilatkozási határidő

A vállalkozásoknak pár hetük maradt eldönteni, hogy a csoportos társasági adóalanyiságot választják-e. A csoportos társasági adózással a cégek összességében akár 15 milliárd forintot is megtakaríthatnak - hívja fel a figyelmet a Mazars.

Áder János: az emberiség felelőtlenül használja a vizet

Alig található a Földön jó minőségű, könnyen hozzáférhető, tisztítás nélkül fogyasztható víz, mert az emberiség felelőtlenül használja a rendelkezésre álló vizet - közölte Áder János köztársasági elnök a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

Öt évig bujkált a toplistás magyar bűnöző – Detroitban fogták el

Detroitban fogtak el egy költségvetési csalás miatt keresett magyar férfit - közölte a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda.

Fővárosi kocsmarazziára indult a NAV – kerületi lista

Két hónapos kocsmarazziába kezdett a főváros déli kerületeiben az adóhivatal: a NAV az italok vizezése, a feketefoglalkoztatás és a számla nélküli értékesítés ellen lép fel.

Munkaszünettel csökkentené a fertőzéseket az orosz kormány

Országos munkaszünet bevezetését javasolta október 30. és november 7. között az új koronavírusos járványhelyzet romlása miatt Tatyjana Golikova, az egészségügyért és demográfiáért felelős miniszterelnök-helyettes. Közben a napi halálozások száma ismét ezer fölé emelkedett, és újabb rekordot döntött.

Józsefváros. Rendőrautóra ugrott, majd intézkedés közben meghalt egy férfi

Meghalt egy férfi a VIII. kerületi Baross utca és a Szigetvári utca sarkán, miközben a rendőrök éppen intézkedtek vele szemben - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) szóvivője.

Gazdaság

Moratórium – körkép. Kevesen kérik a hosszabbítást

Az ügyfelek közül kevesen élnek a meghosszabbított hiteltörlesztési moratóriummal, amelyet novembertől már csak a rászorulók vehetnek igénybe - közölték a pénzintézetek.

Londoni elemzők: a piaci nyomás agresszívabb lépésre késztetheti az MNB-t

Valószínű, hogy a Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsa 15 bázispontos lépésekben folytatja a jelenlegi kamatemelési ciklust, de erősödhet a jegybankra nehezedő piaci nyomás az agresszívabb szigorító lépések végett - vélik londoni pénzügyi elemzők.

MNB: indokolt a kamatemelési ciklus folytatása

A monetáris tanács értékelése alapján az inflációs kilátások és az ezeket övező, továbbra is felfelé mutató kockázatok egyértelműen a júniusban megkezdett kamatemelési ciklus havi ütemű folytatását indokolják - közölte a jegybank.

Gyengült a forint a kamatemelés után

Jelentősen gyengült a forint az MNB kamatdöntésének kihirdetése után: az euró jegyzése pár perc alatt 361,15 forintra emelkedett a bankközi devizapiacon. A döntés közzététele, 14 óra előtt egy perccel még 359,90 forinton állt a jegyzés.
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom