Kezdőlap Világgazdaság Moody's: idén sokkal kevesebb leminősítés várható
No menu items!

Moody’s: idén sokkal kevesebb leminősítés várható

A tavalyinál várhatóan sokkal kevesebb olyan negatív minősítési lépés lesz az idén, amely a globális koronavírus-járványhoz kötődik – áll a Moody’s Investors Service szektorelemzésében.

A nemzetközi hitelminősítő 14 oldalas tanulmányából kitűnik, hogy a cég által az elmúlt egy évben leminősített vállalati adósok nagyon nagy többsége már a negatív minősítési döntés idején is a spekulatív – vagyis nem befektetési ajánlású – osztályzati sávban volt.

A Moody’s a kimutatás szerint 2020 márciusa és az idei év februárjának vége között 993 spekulatív – “Ba1” vagy ennél gyengébb – besorolású vállalat adósbesorolását rontotta.

A befektetési ajánlású – “Baa3” vagy ennél magasabb – osztályzattal ellátott cégadósok közül 141 minősítése romlott a vizsgált tizenkét hónapban a Moody’s besorolási listáján.

A nyilvántartásában spekulatív osztályzattal szereplő vállalatok 41 százalékát, a befektetési ajánlású besorolással ellátott cégadósok 13 százalékát minősítette vissza a február végével zárult egy évben.

A Moody’s hangsúlyozza ugyanakkor, hogy várakozása szerint – hacsak a világgazdaságot vagy a piacokat nem éri komoly sokkhatás – az idén már közel sem lesz szükség olyan intenzitású negatív osztályzati kiigazításokra, mint a koronavírus-járvány eddigi tizenkét hónapjában, a járvány ugyanis enyhülőben van, és ennek nyomán a gazdasági aktivitást is érintő korlátozások fokozatos oldása várható világszerte.

A hitelminősítő közölte: ennek nyomán immár kevesebb törlesztési csőddel számol a globális vállalati szektorban, mint amennyi az egy évvel ezelőtti előrejelzésében szerepelt, mivel a járványhoz köthető hitelpiaci visszaesés valószínűleg viszonylag rövid ideig tart.

A tanulmány szerint a törlesztési csődök globális rátája a cég besorolási listáján spekulatív osztályzati kategóriába sorolt vállalatok 6,8 százalékán tetőzött az év elején.

A hitelminősítő előrejelzése azt valószínűsíti, hogy 2022 februárjának végén már csak 3,9 százalék lesz a törlesztési csődben lévő cégadósok aránya a Moody’s által nem befektetési ajánlású vállalati körben.

Felidézik, hogy tavaly még 11 százalékra taksálták a törlesztési csődök arányának tetőzését a spekulatív besorolású vállalatok körében, de mindenekelőtt a globális jegybankok gyors és jelentős monetáris válaszlépéseinek segítségével sikerült alacsonyabb szinten tartani ezt a rátát.

A szektorelemzés szerint a cég besorolási univerzumán belül a szuverén adósosztályzati kategória is robusztus maradt az elmúlt egy évben, elsősorban azért, mert a magasabb államadósság-terheket alacsony – nem egy esetben a járvány előtti szinteknél is alacsonyabb – finanszírozási költségek ellentételezik.

A Moody’s által a szuverén adósok körében tavaly végrehajtott negatív minősítési lépések az alacsony jövedelmű feltörekvő gazdaságokra koncentrálódtak, amelyekben a hitelkockázatok már a járvány előtt is növekedtek – áll a tanulmányban.

A Moody’s ugyanakkor tavaly szeptemberben felminősítés lehetőségére utaló pozitívra javította az addigi stabilról a “Baa3” szintű magyar szuverén osztályzat kilátását.

A cég március 26-ra tűzte ki a magyar államadós-besorolás idei első felülvizsgálatát.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Pozitív kezdés az amerikai tőzsdéken

Indexemelkedéssel indult a kereskedés szerdán az amerikai értékpapírpiacokon az előző napi veszteségek után.

Újraindítás – Szijjártó: újabb hat intézkedés jön

Elfogadta a kormány a gazdasági élet újraindításáért felelős operatív törzs hat újabb javaslatát - jelentette be a külgazdasági és külügyminiszter.

Gyengülnek a Föld életjelei – tudósok ezrei sürgetnek azonnali beavatkozást

A Föld életjeleinek gyengülésére figyelmeztetett a BioScience című szaklapban megjelent cikkben a világ több mint tízezer vezető kutatója.

Veszít a lendületből a német gazdaság?

Csökkent a németországi konjunktúra barométere a harmadik negyedévre vonatkozóan - jelentette a DIW Berlin gazdasági kutatóintézet. 

Hírek

Gyengülnek a Föld életjelei – tudósok ezrei sürgetnek azonnali beavatkozást

A Föld életjeleinek gyengülésére figyelmeztetett a BioScience című szaklapban megjelent cikkben a világ több mint tízezer vezető kutatója.

Srí Lanka-i kútásók találtak rá – 100 millió dollárt érhet

Véletlenül egy mintegy 100 millió dollárt (30 milliárd forintot) érő csillagzafír tömböt fedeztek fel egy Srí Lanka-i férfi hátsó kertjében munkások, akik éppen kutat ástak.

Péntektől újra történelmi rekordon a benzinár – drágul a gázolaj is

Az üzemanyagok újabb jelentős drágulásával búcsúzik a július: péntektől a benzin literenkénti átlagára bruttó 5 forinttal - történelmi rekordra - emelkedik, a gázolaj literje pedig bruttó 6 forinttal drágul.

27%. Vasárnaptól a régi lesz a házhoz vitt ételek áfája

Megszűnik a kedvezményes, 5 százalékos áfa augusztus 1-jével az...

Nagyot erősödött a forint a kamatdöntés után

Jelentősen erősödött a forint a főbb devizákkal szemben azután, hogy a Magyar Nemzet Bank monetáris tanácsa a vártnál nagyobb kamatemelésről döntött és változtatott a kamatfolyosón is.

Álomhatárt lépett át a Tesla

Éves összevetésben jelentősen nőtt, először haladta meg az 1 milliárd dollárt a Tesla amerikai elektromosautó-gyártó vállalat adózott eredménye.

Robbanás egy német vegyipari üzemben – fekete füst terjeng

Robbanás történt kedden a nyugat-németországi Leverkusenben egy vegyipari gyárban. A helyi katasztrófavédelem rendkívül veszélyesnek minősítette a történteket.

Óceánba zuhant a Nemzetközi Űrállomás orosz modulja

Elsüllyesztették a Csendes-óceánba a Nemzetközi Űrállomás (ISS) kiszolgált orosz Pirsz kutatómodulját - közölte az Orosz Szövetségi Űrügynökség (Roszkoszmosz).

Gazdaság

Elemzők: tovább szigoríthat az MNB

Nem okozott meglepetést az alapkamat keddi emelése, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) további szigorításokat is bejelenthet a következő hónapokban - közölték az MTI-nek nyilatkozó...

Monetáris tanács: indokolt a kamatemelési ciklus folytatása

Az inflációs kilátásokat övező kockázatok továbbra is felfelé mutatnak: az árstabilitás biztosítása, a másodkörös inflációs hatások megelőzése és az inflációs várakozások horgonyzása érdekében a tanács indokoltnak tartja a kamatemelési ciklus havi ütemű, határozott lépésekkel történő folytatását - közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB) tonetáris tanácsa a keddi kamatdöntés indoklásában.

Tovább emelte az alapkamatot a monetáris tanács – változott a kamatfolyosó is

Harminc bázisponttal 1,20 százalékra emelte a jegybanki alapkamatot keddi ülésén a Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsa.

Tovább mélyíti kínai kapcsolatait az MNB

Az információcsere és a tudásmegosztás érdekében kétoldalú együttműködési megállapodást írt alá a Kínai Értékpapír-felügyeleti Hatóság (CSRC) és a Magyar Nemzeti Bank.
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom