Hirdetés
Kezdőlap Világgazdaság Moody's: idén sokkal kevesebb leminősítés várható
No menu items!

Moody’s: idén sokkal kevesebb leminősítés várható

A tavalyinál várhatóan sokkal kevesebb olyan negatív minősítési lépés lesz az idén, amely a globális koronavírus-járványhoz kötődik – áll a Moody’s Investors Service szektorelemzésében.

A nemzetközi hitelminősítő 14 oldalas tanulmányából kitűnik, hogy a cég által az elmúlt egy évben leminősített vállalati adósok nagyon nagy többsége már a negatív minősítési döntés idején is a spekulatív – vagyis nem befektetési ajánlású – osztályzati sávban volt.

A Moody’s a kimutatás szerint 2020 márciusa és az idei év februárjának vége között 993 spekulatív – “Ba1” vagy ennél gyengébb – besorolású vállalat adósbesorolását rontotta.

A befektetési ajánlású – “Baa3” vagy ennél magasabb – osztályzattal ellátott cégadósok közül 141 minősítése romlott a vizsgált tizenkét hónapban a Moody’s besorolási listáján.

A nyilvántartásában spekulatív osztályzattal szereplő vállalatok 41 százalékát, a befektetési ajánlású besorolással ellátott cégadósok 13 százalékát minősítette vissza a február végével zárult egy évben.

A Moody’s hangsúlyozza ugyanakkor, hogy várakozása szerint – hacsak a világgazdaságot vagy a piacokat nem éri komoly sokkhatás – az idén már közel sem lesz szükség olyan intenzitású negatív osztályzati kiigazításokra, mint a koronavírus-járvány eddigi tizenkét hónapjában, a járvány ugyanis enyhülőben van, és ennek nyomán a gazdasági aktivitást is érintő korlátozások fokozatos oldása várható világszerte.

A hitelminősítő közölte: ennek nyomán immár kevesebb törlesztési csőddel számol a globális vállalati szektorban, mint amennyi az egy évvel ezelőtti előrejelzésében szerepelt, mivel a járványhoz köthető hitelpiaci visszaesés valószínűleg viszonylag rövid ideig tart.

A tanulmány szerint a törlesztési csődök globális rátája a cég besorolási listáján spekulatív osztályzati kategóriába sorolt vállalatok 6,8 százalékán tetőzött az év elején.

A hitelminősítő előrejelzése azt valószínűsíti, hogy 2022 februárjának végén már csak 3,9 százalék lesz a törlesztési csődben lévő cégadósok aránya a Moody’s által nem befektetési ajánlású vállalati körben.

Felidézik, hogy tavaly még 11 százalékra taksálták a törlesztési csődök arányának tetőzését a spekulatív besorolású vállalatok körében, de mindenekelőtt a globális jegybankok gyors és jelentős monetáris válaszlépéseinek segítségével sikerült alacsonyabb szinten tartani ezt a rátát.

A szektorelemzés szerint a cég besorolási univerzumán belül a szuverén adósosztályzati kategória is robusztus maradt az elmúlt egy évben, elsősorban azért, mert a magasabb államadósság-terheket alacsony – nem egy esetben a járvány előtti szinteknél is alacsonyabb – finanszírozási költségek ellentételezik.

A Moody’s által a szuverén adósok körében tavaly végrehajtott negatív minősítési lépések az alacsony jövedelmű feltörekvő gazdaságokra koncentrálódtak, amelyekben a hitelkockázatok már a járvány előtt is növekedtek – áll a tanulmányban.

A Moody’s ugyanakkor tavaly szeptemberben felminősítés lehetőségére utaló pozitívra javította az addigi stabilról a “Baa3” szintű magyar szuverén osztályzat kilátását.

A cég március 26-ra tűzte ki a magyar államadós-besorolás idei első felülvizsgálatát.

Elektromos cégautó vásárlás, flottaüzemeltetés. Szakmai konferencia konzultációs lehetőséggel 2024 március 21.-én. A 30 milliárdos kerettel megnyíló, elektromos cégautó beszerzést támogató pályázattal kapcsolatos információk, tanulságok. A KKV-ék számára is egyre meghatározóbb, már hatályos ESG törvény cégautó üzemeltetésre vonatkozó kérdésköre, az elektrifikáció rövid és hosszútávú hatásainak bemutatása.
További információ: https://azuzletkonferenciakozpont.hu

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Futballstadionban értekeztek a pénzügyminiszterek

Az elmúlt 20 évben egyre inkább nyílik az az olló, ami az amerikai gazdaság, az ázsiai gazdaságok versenyképessége és Európa versenyképessége között van, ráadásul Európa rovására.

Az év végén már alig drágult a kötelező

Mindössze 368 forinttal emelkedett a tavalyi IV. negyedévben egy átlagos személyautó kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási (kgfb) állománydíja

Kincstár elnök: a fiatalok is látják már a hosszútávú, értékálló befektetések előnyeit 

A Magyar Államkincstár számlavezető rendszerén, a fogadó és küldő oldalon évente hatvankétezer milliárd forint folyik át, amelybe az EU-tól kapott támogatások kifizetése is beletartozik

Szijjártó Péter: A BYD Magyarország ötödik autógyára lesz

BYD Magyarország ötödik autógyára lesz. Ez, azt hiszem, megint csak alátámasztja, hogy nem túlzás azt állítani, hogy Magyarország európai autógyártó nagyhatalom

Hírek

Nemzeti ünnep miatt a tokiói börze zárva

Vegyesen mozogtak a vezető ázsiai tőzsdék pénteken, a hét utolsó kereskedési napján,

Erősödés a vezető ázsiai piacokon, a Nikkei rekordszinten zárt

 Elemzők szerint a japán részvények drágulása mögött elsősorban a japán jegybank (BoJ) rendkívül laza monetáris politikája áll, ami lényegében negatív szinten tartja a diszkontrátát,

Őrült autóóriások Pesten: jön a Hot Wheels Monster Trucks Live Glow Party

A Hot Wheels Monster Trucks Live Glow Party megérkezik Budapestre is!

A magyar tőzsde követte az európai trendet

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 59,14 pontos, 0,09 százalékos csökkenéssel, 65 940,94 ponton zárt kedden.

Speciális étrenddel a klimax ellen

Habár nem teljesen szünteti meg a tüneteket és a kapcsolódó betegségek kialakulásának kockázatát, az időben elkezdett életmódváltás késleltetheti a megjelenésüket, javítva a változókori nők életminőségét.

Devizapiac – Gyengült a forint reggel

A hétfő kora esti szintekhez képest gyengült a forint a főbb devizákkal szemben kedden reggel a bankközi devizapiacon.

Alacsony forgalommal, új csúcson zárt a BUX

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 230,33 pontos, 0,35 százalékos emelkedéssel, 66 000,08 ponton, történelmi csúcson zárt hétfőn.

Erősödött a forint árfolyama reggelre

Erősödött a forint árfolyama hétfő reggelre a péntek esti jegyzéséhez képest a főbb devizákkal szemben a nemzetközi devizakereskedelemben.

Gazdaság

Futballstadionban értekeztek a pénzügyminiszterek

Az elmúlt 20 évben egyre inkább nyílik az az olló, ami az amerikai gazdaság, az ázsiai gazdaságok versenyképessége és Európa versenyképessége között van, ráadásul Európa rovására.

Rekorderedményt ért el tavaly az Accor szállodaipari csoport

Az Accor, a világ vezető szállodaipari csoportja rekordmagas, több mint 1 milliárd euró EBITDA-t (kamat-, adófizetés és amortizáció előtti eredményt) ért el 2023-ban.

Startupvilág: felértékelődnek az unikornisok

Az elmúlt évben jelentősen zsugorodott a nemzetközi és a hazai startup piac a befektetéseket és a csapatok számát illetően is.

Lassult az euróövezeti infláció

Az euróövezeti éves infláció 2,8 százalékra lassult januárban a decemberi 2,9 százalékról - közölte az EU statisztikai hivatala, az Eurostat végleges adatként csütörtökön.