Hirdetés
Kezdőlap Ingatlan Nekik sikerült? - Kilakoltatások elkerülése Bécsben
No menu items!

Nekik sikerült? – Kilakoltatások elkerülése Bécsben

A Karl-Marx-Hof Bécs egyik legismertebb önkormányzati lakóépülete  © WH International Services / Regina Hügli

Az osztrák főváros lakásügynökségénél külön csapat, úgynevezett case managerek foglalkoznak a rossz szociális helyzetben lévő, jelentős lakbérhátralékot felhalmozó bérlőkkel. Tavaly 615 kilakoltatást sikerült megakadályozniuk azzal, hogy szárnyaik alá vették a legelesettebbeket.  

Az osztrák főváros lakásügynöksége, a Wiener Wohnen 2017 márciusában indította el Case Manager elnevezésű projektjét, amelynek keretében tizenegy szociális munkás foglalkozik azzal, miként javíthatnának a rossz szociális helyzetben lévő, jelentős lakbérhátralékot felhalmozott lakásbérlők helyzetén.

A csapat tagjai intenzív tanácsadási tevékenységet folytatnak és megnézik, van-e még olyan szociális segély, amelyre a kilakoltatással fenyegetett bérlő jogosult és még nem igényelt. Ha szükséges, elmagyarázzák a nehezen érthető bírósági végzések tartalmát vagy elkísérik a pártfogoltjaikat a különböző hivatalokba. A legtöbben szívesen fogadják a segítségüket és az esetek hetven százalékában sikerül is elérniük, hogy a bérlők bent maradhassanak a lakásukban.

Tavaly összesen 882 hátralékos vagy pszichoszociális problémával küzdő lakónak segítettek és 615 esetben sikerült elkerülni a kilakoltatást. Ehhez 5.900 telefonbeszélgetést folytattak, 3.100 e-mailt és 1.000 sms-t írtak, valamint 2.400 személyes tanácsadást folytattak – vagy a lakóknál, vagy az ügyfélszolgálatukon. A case managerek szorosan együttműködnek a Bécsi Városháza többi ügyosztályával is.

Az osztrák főváros az elmúlt évben egyébként számos plusz támogatást vezetett be, hogy a bécsiek ezekben a gazdaságilag nehéz időkben is megőrizhessék az életminőségüket és az otthonukat. Nemcsak a legszegényebbek, de a középosztály is jogosult volt a Wiener Wohnbonus 23-ra – egy egyszeri, 200 eurós lakhatási támogatásra, amit 639 ezer háztartás számára fizettek ki 128 millió euró összértékben.

Azok, akik szociális alapon már korábban is lakhatási támogatásban részesültek, emellé még további 200 eurós lakhatási átalányt is kaptak. Ezt 245 ezer bécsi számára fizették ki automatikusan; a lakhatási átalányra a város 48 millió eurót különített el. Ezen kívül március 1-jével megemelték a lakhatási támogatás összegét, 2024 és 2025-re pedig befagyasztották az önkormányzati bérlakások bérleti díját.

A legszegényebbek számára dolgozták ki a Wohnungssicherung Plus nevű programot. Azoktól a szociálisan hátrányos helyzetű bécsiektől, akik több mint 400 eurós lakbérhátralékot halmoztak fel – függetlenül attól, hogy milyen bérlakásban élnek – Bécs városa átvállalja a tartozásuk 70 százalékát, amit közvetlenül a bérbeadónak fizet ki, a fennmaradó 30 százalék kifizetésére pedig részletfizetési megállapodást köthetnek a Wiener Wohnennel. Ez a program még 2024. február végéig fut.

Hirdetés
Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Sikeres volt a zöldenergiáról szóló online konzultáció

Mint írták, a világban gyors energetikai fejlődés, komoly fordulat zajlik, ami újabb ipari forradalomnak is hívható.

Figyelem! – Hétfőig kell a negyedéves áfát bevallani

Jelentős adminisztrációs könnyítés továbbá, hogy a bevallást az eÁFA-rendszerben benyújtóknak nem kell az összesítő nyilatkozaton is adatot szolgáltatni, azaz mentesülnek az áfabevallás M lapja kitöltése alól.

Heti várható – Kamatdöntő ülést tart a jegybank, munkaerőpiaci adatok

Januárban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 605 100 forint, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 416 600 forint volt.

Made in America nagy bajban van – az ok hasonlít a magyarországihoz

A német Külkereskedelmi Kamara (AHK) legutóbbi felmérésében az USA-ban működő német vállalatok a szakképzett munkaerő hiányát nevezték meg a legfőbb kockázatként.
Hirdetés

Hírek

Indexemelkedéssel zártak csütörtökön az európai tőzsdék

Az európai gyűjtőindexek az év eleje óta több mint négy százalékkal emelkedtek, az euróövezeti kilenc százalékkal.

Gyengült csütörtökön a forint

Gyengült csütörtökön a forint a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi piacon

Pluszban kezdtek a vezető nyugat-európai tőzsdék

Erősödéssel indítottak a vezető nyugat-európai tőzsdék csütörtökön

Pozitív korrekcióval indulhat a kereskedés a tőzsdén

Kedden az OTP-részvények ára 670 forinttal, 3,79 százalékkal 17 030 forintra esett, forgalmuk 8,5 milliárd forintot tett ki.

A kedvezőtlen nemzetközi befektetői hangulat hatására esett a BUX

A kedvezőtlen nemzetközi befektetői hangulat hatására, magas forgalom mellett, elsősorban az OTP, valamint a Richter és a Mol gyengülése miatt esett a BUX-index.

BÉT – Enyhe emelkedés várható a nyitásban

A BUX pénteken 84 pontos, 0,12 százalékos emelkedéssel, 67 289,07 ponton, új történelmi csúcson zárt.

BÉT – Új történelmi csúcson zárt a BUX

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 84 pontos, 0,12 százalékos emelkedéssel, 67 289,07 ponton, új történelmi csúcson zárt pénteken.

Az Amerikából érkezett kedvező makrogazdasági adat hatására csúcson a BUX

BUX 1027,91 pontos, 1,56 százalékos emelkedéssel, 66 839,15 ponton, történelmi csúcson zárt szerdán.
Hirdetés

Gazdaság

Az emberek már kevésbé félnek a kriptovalutától, pedig van miért

Egyes elemzők a bitcoin közelmúltbeli 70 000 dollár feletti emelkedését annak jeleként értékelik, hogy a befektetők nem foglalkoznak a hivatalos figyelmeztetésekkel.

Tovább nőtt a befektetési alapokban kezelt vagyon márciusban

A részvényalapokhoz 9,2 milliárdnyi tőke áramlott. Az árfolyammozgások tovább segítettek, így 4,8 százalékos növekedés történt a kategória vagyonában az elmúlt hónapban.

Begyújtották a rakétát a nyugdíjpénztárak

A magán-nyugdíjpénztári alapok hasonlóan teljesítettek, mint az önkéntes pénztári portfóliók. A legkockázatosabb növekedési alapok árfolyama emelkedett a legnagyobb mértékben 2,7-5,1 százalék között.

Ami sok, az sok: Nagy Márton behívatta a Mol és a Magyar Ásványolaj Szövetség képviselőit

A tárcavezető a rendkívüli egyeztetésen megállapította, hogy Magyarországon az üzemanyagok ára a régiós átlagnál magasabb.