Kezdőlap Hírek Nem fogy a sör - bajban a söripar
No menu items!

Nem fogy a sör – bajban a söripar

Válságban vannak a legnémetebb ital világhírű gyártói. Az okok sokrétűek. A COVID csak egy a sok közül.  A kézműves sörökön nem fog a válság. Forgalmuk 2020-ban is nőtt, de piaci részesedésük továbbra is kicsi.

„Nem segít, ha homokba dugjuk a fejünket” – mondja a világ egyik legnagyobb sörkonszernje, a dán Carlsberg németországi elnöke a sörgyártók helyzetéről a Süddeutsche Zeitungnak. Sebastian Holtz irodája a hamburgi éjszakai élet legendás központja, a Reeperbahn közelében van. A környéken sétálva nyilvánvalóvá válik, hogy a sörben utazók nehéz helyzetben vannak: Ahol máskor hajnalig folyik a mulatozás és hordószámra a sör, hetek óta minden zárva.

A kiskereskedelmi forgalom nem pótolja a sörözők forgalmának kiesését Forrás/Kép: AP

2020-ban ez már a második alkalom. Tavasszal több, mint két hónapig tartott a kényszerű leállás. A mostani pandémia-zárlat november elején kezdődött és január közepe előtt biztos nem ér véget. Tovább rontja a vendéglátóipar helyzetét, hogy március óta tilos tömegrendezvényeket tartani, a Bundesliga meccsek nézők nélkül folynak és elmaradt a foci-eb is. Csupa olyan esemény, ahol jól fogy a sör. 2020-ban lemondták a világ legnagyobb sörfesztiválját, a müncheni Oktoberfestet is.

Amióta a világjárvány elérte Németországot, és az emberek többet vannak otthon, többet is isznak odahaza. Azonban az enyhe kiskereskedelmi forgalomnövekedés távolról sem pótolja a gasztronómiai értékesítések drámai csökkenését.

2020 a sörgyártás modernkori legnehezebb éve

Jörg Lehmann:

A Német Sörgyártók Szövetségének (DBB) napokban publikált jelentése szerint „nagyon rossz a szakmai hangulat”. Az első félévben átlagosan 16 százalékkal csökkent a forgalom 2019-cel összehasonlítva. A karácsonyt és szilvesztert is magában foglaló étteremzárral a második félévben még nagyobb visszaesésre számítanak a gyártók. „2020 a sörgyártás modernkori történetének legnehezebb éve” – mondta az elemzést bemutató sajtótájékoztatón a DBB elnöke, Jörg Lehmann.

Rekeszenkénti 5 eurós dömpingáron kellett kínálniuk a sört

A német sörgyártók többsége közepes vállalkozás. Termékeit regionálisan, elsősorban a sörfőzdének otthont adó városban és annak közelében, a gasztronómia számára, valamint szabadidős rendezvényeken és saját sörözőjében értékesíti. Amióta a rendezvények teljesen kiesetek és a gasztronómiának hosszabb időre be kellett zárnia, több közepes sörfőzde csődbe ment. De a nagyok, így például az évi 3,7 millió hektolitert gyártó Bitburger is több száz munkahelyet épített le.

Sebastian Holtz nem tagadja, hogy a Carlsbergnél is rossz a helyzet. Elsősorban, mert egy átlagos évben a termelés 20 százalékát a gasztronómiai vállalkozásoknak értékesítik. A kevés jó hír közé tartozott, hogy a Carlsberg egyik regionális márkája, a Lübz, amely az azonos nevű városban készül az Északi-tenger közelében, eladási rekordot döntött. A külföldre utazás nehézségei miatt a szokottnál több német nyaralt a belföldi tengerparti üdülőhelyeken és egy német számára a parti ejtőzés elválaszthatatlan része a ’folyékony kenyér’.

Sebastian Holtz nem tagadja, a Carlsbergnél is rossz a helyzet

A Carlsberg Deutschland 2019-ben 2,6 millió hektoliter sör eladásával a 10. volt a német sörgyártók rangsorában. A többségtől eltérően a konszernek az elmúlt években sikerült növelnie az értékesítést. 2020-ban persze megszakadt a trend. Rekeszenkénti 5 eurós dömpingáron kellett kínálniuk a sört, hogy a kiskereskedelmi forgalomnövekedéssel tudják legalább valamelyest mérsékelni a drámai csökkenést a gasztronómiában. Carlsberg ennek ellenére terjeszkedett 2020-ban. A Bitburgertől megvette a Wernesgrüner sörfőzdét.

A cégvezető elmondása szerint az alku már 2019-ben megkötetett a két anyakonszern között. A Carlsberg célja a szászországi sörfőzde megvásárlásával a terjeszkedés Kelet-Németországban és konszern erősítése a regionális márkák szegmensében. Ez a német sörpiac két területe, amely nem zsugorodott a 2000-es években.

A COVID csak tetézte a bajt

a pandémia elmúltával legfeljebb a 2019-es szintre lehet visszatérni

A német még így is a harmadik legtöbbet söröző nemzet Európában. A csehek vezetnek 140 literrel. Őket az osztrákok követik 107-tel. A negyedikek a lengyelek a némethez hasonló, kicsivel 100 liter alatti fogyasztással. Magyarország 64 literrel a mezőny második felében van. A legkevesebbet a borkultúráról ismert franciák és olaszok isznak, körülbelül évi 35 litert.A sörüzlet 2020 előtt is döcögött Németországban. A fogyasztás évek óta csökken. A csúcs a ’80-as években volt évi 140 liter/fő körüli fogyasztással. Ez 2019-re fokozatosan 100 liter alá csökkent. A görbe az utóbbi években meredekebben tart lefelé, mint korábban.

a németek egyre több import sört isznak.

A csökkenő fogyasztás természetesen visszaköszön a német sörgyártók értékesítési számaiban. A növekvő export nem tudja ellensúlyozni a haza piac zsugorodását. 1994-es 6 millió hektoliterről 2019-re 16 millió hektoliterre ugrott. Ugyan ebben az időintervallumban 107 millió hektoliterről 76 millióra csökken az éves belföldi értékesítés. 30 százalékos csökkenés 25 év alatt! Ez több, mint amennyivel a fogyasztás esett. Az ok: a németek egyre több import sört isznak.

Holtz szerint a pandémia elmúltával legfeljebb a 2019-es szintre lehet visszatérni. Szerinte a ’80-as, ’90-es évek jóval 100 liter feletti fogyasztása végérvényesen a múlté. „Ha növekedni akarunk, a többi gyártó kárára kell nagyobb szeletet kihasítani az egyre kisebb tortából.”

Szerteágazó okok – a sör mint alapvető élelmiszer

A Süddeutsche Zeitugnak nyilatkozó szakértők több okot látnak annak hátterében, hogy Németországban már csak a klasszikus mondás szerint ’alapvető élelmiszer’ (Grundnahrungsmittel) a sör:

  • Korábban társadalmi státuszától függetlenül minden német számára természetes volt a munkanap végén egy-két korsó sört legurítani egy kocsmában. Kifejezés is van az este fogyasztott nedűre: Feierabendbier. Mára a sör helyett egy pohár, otthon elfogyasztott bor lett az este része. A szociológiai kifejezéssel élve individualizálódtak az emberek.
  • A közös programot szervező fiatalok ritkábban térnek be vendéglátóipari egységekbe, mint szüleik és ha rendelnek, ritkábban esik a sörre a választásuk.
  • A németek tudatosabban élnek. Egészségesebben táplálkoznak, jóval kevesebbet dohányoznak és valamivel kevesebbet isznak. A dohányosok számának drasztikus csökkenése kihat az alkoholfogyasztásra is. A két tevékenység sokak számára gyakran összekapcsolódik: egy korsó sör mellett rágyújtani. Erre a dohányzási tilalom bevezetése óta a gasztronómiában már egyáltalán nincs lehetőség.
  • A sör a közfelfogás szerint nem passzol az egészséges életmódhoz. Ha már alkohol, akkor inkább bor! – dönt sok, tudatosan vásárló német. Ahogy egy trendi étteremben is inkább bort vagy proseccot rendel, mint sört.
  • A német társadalom elöregedésével automatikusan csökken az alkoholfogyasztás: Az idősebbek kevesebbet isznak, mint a fiatalok.

A gyártók is tudják, hogy javítani kell a sör imázsán. Annak ellenére, hogy indokolatlannak tartják a rossz hírét. „A sör minden igényt kielégít, amit napjaink egészség- és környezettudatos vásárlói elvárnak: csak természetes alapanyagokat tartalmaz, amelyek mindegyike megterem Németországban, a legtöbb esetben regionális termék, tehát keveset kell szállítani, a fogyasztó lakóhelye közelében készül, és még vegán is, tehát csak növényi összetevőket tartalmaz!” – sorolja Sebastian Holtz terméke pozitív tulajdonságait.

„Minőségben és nem mennyiségben utazunk”

A sör jól eladható termék, ha „Fair-Trade-Bio-Image” kapcsolódik hozzá.

Mindennek ellenére a ’folyékony kenyér’ nem trendi. Kivételnek csak a kézműves sörök számítanak. Az ágazatnak ez a szegmense nem érzi a sörfőzdék évek óta tartó válságát. A Németországban működő 500, évi 1.000 hektoliternél kevesebbet gyártó mikro sörfőzde nevében a Tilmans Biere alapító-tulajdonosa szólal meg a legnagyobb példányszámú német napilap összeállításában.

Ludwig Tilman a kis sörfőzdék és a kézműves sörök amerikai felfutását látva 2014-ben alapított saját sörfőzdét. Jelenleg 6 fajta szerepel a Tilmans Biere ajánlatában, de a termékpaletta időről-időre változik. A müncheni sörfőzdében folyamatosan új ízeken és gyártási eljárásokon kísérleteznek. Ami állandó: Minden sörük megfelel a XVI. század óta változatlan német ’sörtisztasági törvény’ (Reinheitsgebot) előírásainak.

Németországban a mai napig csak az ennek megfelelő készítményeket szabad ’sör’ megjelöléssel forgalmazni, tehát az olyanokat, amelyek kizárólag vízből, árpamalátából és komlóból készülnek.

Tilman szerint a sör jól eladható termék a fiatalok és a tudatos fogyasztók körében is, ha „Fair-Trade-Bio-Image” kapcsolódik hozzá. Tehát a sörfőzdéről, a sörösüveg dizájnjáról és a termékkínálatról is a kreativitásra, a fiatalosságasra, valamint egészség- és környezettudatosságra asszociálnak a fogyasztók. A dinamikusan növekvő fogalmom alapján a Tilmans-söröknek ilyen az imázsa.

A kézműves gyártónál még 2020 sem a válságról szól. A német sörfővárosnak tartott Münchenben, ahol 5 nemzetközileg is jól ismert gyártó működik, nehéz a gasztronómiába bekerülni. Ezért a Tilmans sörök nagy része a kiskereskedelemben, a klasszikus szupermarketekben és a szaküzletekben kel el. Így a ’Tilmans Biere’ nem szenvedett el jelentős bevételcsökkenést a gasztronómiai vállalkozások korlátozása miatt, viszont a bolti sörforgalom általános emelkedéséből profitál.

Ludwig Tilman nem vár érdemi javulást 2021-től

Tilman fiatal kora óta a sör megszállottja. Felsőfokú találmányait sörfőzés szakon végezte – igen, Németországban ilyen is van! Több egyetemen is lehet ’sörfőzőmester’ diplomát szerezni. Az egyetem után a világhírű müncheni Paulanernél kezdett dolgozni, de a nagyüzemi termelés nem tetszett neki. Ezért egy svájci kézműves vállalkozáshoz szerződött át, majd néhány évvel később Münchenben saját sörfőzdét alapított. A kezdeti 1.000 hektoliterről 3.000-re növelte az éves termelését. Így a Tilmans Biere hivatalosan már nem számít ’mikrosörfőzdének’. Ezért sem akarják az összvolument tovább növelni, tervezik viszont a termékpaletta bővítését. „Minőségben és nem mennyiségben utazunk” – foglalja össze a Tilmans Biere filozófiáját az alapító a Süddeutsche Zeitungnak.

Ludwig Tilman sikertörténete nem egyedi. A kézműves sörök szegmense dinamikusan nő, de piaci részesedése még mindig 5 százalék alatt van Németországban. Az 500 mikrosörfőzde évi 200.000 hektolitert termel, kevesebb mint 10 százaléka annak a 2,6 millió hektoliternek, amely csak a Carlsberg németországi gyártósorairól lekerül. A dán világkonszern önálló német leányvállalatát vezető Sebastian Holtz, mégsem olyan optimista, mint Ludwig Tilman. „Realista vagyok. Nem számítok rá, hogy 2021 érdemben jobb év lesz az ideinél.” A hosszútávú sikerben azonban bízik. Elsősorban a kisebb, regionális márkák további erősödését várja.

Ezért is vásárolták meg idén a válság ellenére a szászországi ’Wernesgrüner’-t.

 

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Tőzsde – Emelkedéssel nyitottak a New York-i indexek

Emelkedéssel nyitottak az irányadó New York-i tőzsdemutatók kedden, korrigálva az előző napi erős veszteségeket.

Románia – Koronavírus. Naponta több mint száz halott

Romániában a kéthetes mozgóátlag több mint duplájára, száz fölött ugrott kedden az egy nap alatt elhunyt koronavírusos betegek száma, és az utolsó 24 órában újonnan diagnosztizált fertőzések is immár több mint kétszer is vannak két hét átlagának.

Magasabb inflációt és GDP-t vár 2021-re az MNB

A Magyar Nemzeti Bank 4,6-4,7 százalékra emelte idei inflációs és 6,5-7,0 százalékra GDP-várakozását legfrissebb Inflációs jelentésében.

Novák: ha nő a minimálbér, emelkedik a gyed és a gyod is

A minimálbér emelésével nőne a gyermekgondozási díj (gyed), a hallgatói gyed és a gyermekek otthongondozási díja (gyod) is - közölte a családokért felelős tárca nélküli miniszter a közösségi élet újraindításáért felelős operatív törzs ülése után.

Hírek

Románia – Koronavírus. Naponta több mint száz halott

Romániában a kéthetes mozgóátlag több mint duplájára, száz fölött ugrott kedden az egy nap alatt elhunyt koronavírusos betegek száma, és az utolsó 24 órában újonnan diagnosztizált fertőzések is immár több mint kétszer is vannak két hét átlagának.

Katonai konvojra kell számítani többfelé az utakon

Kiképzés miatt katonai gép- és harcjárművekből álló menetoszloppal találkozhatnak az autósok csütörtökön és pénteken több autópályán és főúton is - közölte a Honvédelmi Minisztérium.

Nagyot gyengült a forint a kamatemelés után

Jelentősen gyengült a forint az MNB kamatdöntésének kihirdetése után: az euró jegyzése 354,56 forintra emelkedett a bankközi devizapiacon. A döntés közzététele előtt egy perccel még 353,04 forinton állt a jegyzés.

Kiskörei vízerőmű – nyolc sérült. Turbinahiba okozhatta a robbanást

A Tiszavíz Vízerőmű Kft. kiskörei telephelyén az egyik turbina tervezett, éves karbantartása során történt robbanás hétfőn - közölte az MVM.

Manny Pacquiao ringbe száll az elnöki székért

A profi ökölvívás sztárja, Manny Pacquiao is indul a Fülöp-szigeteki elnökválasztáson, és befejezettnek tekinti a karrierjét.

Szlovák maffia. Korrupció – a különleges ügyészt 14 évre és teljes vagyonelkobzásra ítélték

Tizennégy év börtönnel sújtotta a legsúlyosabb bűncselekményekben eljáró szlovákiai különleges ügyészség egykori vezetőjét a Pozsony melletti Bazin (Pezinok) városának különbírósága.

Rekordot döntött tavaly a könyvkiadás

Tízéves könyvkiadási csúcs dőlt meg a pandémia évében: 2020-ban adták ki a legtöbb művet, a példányszámok viszont csökkentek. A vásárlók jellemzően öt-hatezer forintot költöttek egy könyvvásárlás során.

A gyerekeket is oltják, a harmadik adagot is beadják már Angliában

Már oltják Angliában a 12-15 éves korosztály tagjait az új típusú koronavírus ellen. A brit állami egészségügyi szolgálat (NHS) ugyancsak elkezdte a hatáserősítő harmadik oltási adagok beadását is. 

Gazdaság

Negyedszer is emelte az alapkamatot az MNB – változott a kamatfolyosó is

A Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsa 15 bázisponttal 1,65 százalékra emelte a jegybanki alapkamatot keddi ülésén. A testület azonos mértékben emelte a kamatfolyosót is, 0,7 százalék és 2,60 százalék közé.

Londoni elemzők: még egy kamatemelés biztos az MNB részéről

Londoni pénzügyi elemzők szerint a Magyar Nemzeti Bank jelenlegi monetáris szigorítási ciklusán belül egy kamatemelés még bizonyosra vehető.

Moratórium – Bankszövetség: méltánytalan a kamatok utólagos csökkentése

Méltánytalan a hitelkártyák és a folyószámlahitelek kamatát a személyi kölcsön kamatával egyező kamatra visszamenőleges hatállyal átszámolni, mivel a különböző termékek kamatozása és kockázata egymástól eltérő - közölte a Magyar Bankszövetség.

Hitelkártya és folyószámlahitel – Módosítás. A moratórium a kamatszintre is kihat

A moratóriumban részt vevő hitelkártya és folyószámla hiteleknél e termékek jóval magasabb kamatával szemben alacsonyabb, legfeljebb valamivel 13 százalék feletti kamatot kell alkalmazniuk a bankoknak az elszámolásnál - mondta el a Magyar Nemzeti Bank felügyeleti szóvivője.
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom