Kezdőlap Hírek Nem fogy a sör - bajban a söripar
No menu items!

Nem fogy a sör – bajban a söripar

Válságban vannak a legnémetebb ital világhírű gyártói. Az okok sokrétűek. A COVID csak egy a sok közül.  A kézműves sörökön nem fog a válság. Forgalmuk 2020-ban is nőtt, de piaci részesedésük továbbra is kicsi.

„Nem segít, ha homokba dugjuk a fejünket” – mondja a világ egyik legnagyobb sörkonszernje, a dán Carlsberg németországi elnöke a sörgyártók helyzetéről a Süddeutsche Zeitungnak. Sebastian Holtz irodája a hamburgi éjszakai élet legendás központja, a Reeperbahn közelében van. A környéken sétálva nyilvánvalóvá válik, hogy a sörben utazók nehéz helyzetben vannak: Ahol máskor hajnalig folyik a mulatozás és hordószámra a sör, hetek óta minden zárva.

A kiskereskedelmi forgalom nem pótolja a sörözők forgalmának kiesését Forrás/Kép: AP

2020-ban ez már a második alkalom. Tavasszal több, mint két hónapig tartott a kényszerű leállás. A mostani pandémia-zárlat november elején kezdődött és január közepe előtt biztos nem ér véget. Tovább rontja a vendéglátóipar helyzetét, hogy március óta tilos tömegrendezvényeket tartani, a Bundesliga meccsek nézők nélkül folynak és elmaradt a foci-eb is. Csupa olyan esemény, ahol jól fogy a sör. 2020-ban lemondták a világ legnagyobb sörfesztiválját, a müncheni Oktoberfestet is.

Amióta a világjárvány elérte Németországot, és az emberek többet vannak otthon, többet is isznak odahaza. Azonban az enyhe kiskereskedelmi forgalomnövekedés távolról sem pótolja a gasztronómiai értékesítések drámai csökkenését.

2020 a sörgyártás modernkori legnehezebb éve

Jörg Lehmann:

A Német Sörgyártók Szövetségének (DBB) napokban publikált jelentése szerint „nagyon rossz a szakmai hangulat”. Az első félévben átlagosan 16 százalékkal csökkent a forgalom 2019-cel összehasonlítva. A karácsonyt és szilvesztert is magában foglaló étteremzárral a második félévben még nagyobb visszaesésre számítanak a gyártók. „2020 a sörgyártás modernkori történetének legnehezebb éve” – mondta az elemzést bemutató sajtótájékoztatón a DBB elnöke, Jörg Lehmann.

Rekeszenkénti 5 eurós dömpingáron kellett kínálniuk a sört

A német sörgyártók többsége közepes vállalkozás. Termékeit regionálisan, elsősorban a sörfőzdének otthont adó városban és annak közelében, a gasztronómia számára, valamint szabadidős rendezvényeken és saját sörözőjében értékesíti. Amióta a rendezvények teljesen kiesetek és a gasztronómiának hosszabb időre be kellett zárnia, több közepes sörfőzde csődbe ment. De a nagyok, így például az évi 3,7 millió hektolitert gyártó Bitburger is több száz munkahelyet épített le.

Sebastian Holtz nem tagadja, hogy a Carlsbergnél is rossz a helyzet. Elsősorban, mert egy átlagos évben a termelés 20 százalékát a gasztronómiai vállalkozásoknak értékesítik. A kevés jó hír közé tartozott, hogy a Carlsberg egyik regionális márkája, a Lübz, amely az azonos nevű városban készül az Északi-tenger közelében, eladási rekordot döntött. A külföldre utazás nehézségei miatt a szokottnál több német nyaralt a belföldi tengerparti üdülőhelyeken és egy német számára a parti ejtőzés elválaszthatatlan része a ’folyékony kenyér’.

Sebastian Holtz nem tagadja, a Carlsbergnél is rossz a helyzet

A Carlsberg Deutschland 2019-ben 2,6 millió hektoliter sör eladásával a 10. volt a német sörgyártók rangsorában. A többségtől eltérően a konszernek az elmúlt években sikerült növelnie az értékesítést. 2020-ban persze megszakadt a trend. Rekeszenkénti 5 eurós dömpingáron kellett kínálniuk a sört, hogy a kiskereskedelmi forgalomnövekedéssel tudják legalább valamelyest mérsékelni a drámai csökkenést a gasztronómiában. Carlsberg ennek ellenére terjeszkedett 2020-ban. A Bitburgertől megvette a Wernesgrüner sörfőzdét.

A cégvezető elmondása szerint az alku már 2019-ben megkötetett a két anyakonszern között. A Carlsberg célja a szászországi sörfőzde megvásárlásával a terjeszkedés Kelet-Németországban és konszern erősítése a regionális márkák szegmensében. Ez a német sörpiac két területe, amely nem zsugorodott a 2000-es években.

A COVID csak tetézte a bajt

a pandémia elmúltával legfeljebb a 2019-es szintre lehet visszatérni

A német még így is a harmadik legtöbbet söröző nemzet Európában. A csehek vezetnek 140 literrel. Őket az osztrákok követik 107-tel. A negyedikek a lengyelek a némethez hasonló, kicsivel 100 liter alatti fogyasztással. Magyarország 64 literrel a mezőny második felében van. A legkevesebbet a borkultúráról ismert franciák és olaszok isznak, körülbelül évi 35 litert.A sörüzlet 2020 előtt is döcögött Németországban. A fogyasztás évek óta csökken. A csúcs a ’80-as években volt évi 140 liter/fő körüli fogyasztással. Ez 2019-re fokozatosan 100 liter alá csökkent. A görbe az utóbbi években meredekebben tart lefelé, mint korábban.

a németek egyre több import sört isznak.

A csökkenő fogyasztás természetesen visszaköszön a német sörgyártók értékesítési számaiban. A növekvő export nem tudja ellensúlyozni a haza piac zsugorodását. 1994-es 6 millió hektoliterről 2019-re 16 millió hektoliterre ugrott. Ugyan ebben az időintervallumban 107 millió hektoliterről 76 millióra csökken az éves belföldi értékesítés. 30 százalékos csökkenés 25 év alatt! Ez több, mint amennyivel a fogyasztás esett. Az ok: a németek egyre több import sört isznak.

Holtz szerint a pandémia elmúltával legfeljebb a 2019-es szintre lehet visszatérni. Szerinte a ’80-as, ’90-es évek jóval 100 liter feletti fogyasztása végérvényesen a múlté. „Ha növekedni akarunk, a többi gyártó kárára kell nagyobb szeletet kihasítani az egyre kisebb tortából.”

Szerteágazó okok – a sör mint alapvető élelmiszer

A Süddeutsche Zeitugnak nyilatkozó szakértők több okot látnak annak hátterében, hogy Németországban már csak a klasszikus mondás szerint ’alapvető élelmiszer’ (Grundnahrungsmittel) a sör:

  • Korábban társadalmi státuszától függetlenül minden német számára természetes volt a munkanap végén egy-két korsó sört legurítani egy kocsmában. Kifejezés is van az este fogyasztott nedűre: Feierabendbier. Mára a sör helyett egy pohár, otthon elfogyasztott bor lett az este része. A szociológiai kifejezéssel élve individualizálódtak az emberek.
  • A közös programot szervező fiatalok ritkábban térnek be vendéglátóipari egységekbe, mint szüleik és ha rendelnek, ritkábban esik a sörre a választásuk.
  • A németek tudatosabban élnek. Egészségesebben táplálkoznak, jóval kevesebbet dohányoznak és valamivel kevesebbet isznak. A dohányosok számának drasztikus csökkenése kihat az alkoholfogyasztásra is. A két tevékenység sokak számára gyakran összekapcsolódik: egy korsó sör mellett rágyújtani. Erre a dohányzási tilalom bevezetése óta a gasztronómiában már egyáltalán nincs lehetőség.
  • A sör a közfelfogás szerint nem passzol az egészséges életmódhoz. Ha már alkohol, akkor inkább bor! – dönt sok, tudatosan vásárló német. Ahogy egy trendi étteremben is inkább bort vagy proseccot rendel, mint sört.
  • A német társadalom elöregedésével automatikusan csökken az alkoholfogyasztás: Az idősebbek kevesebbet isznak, mint a fiatalok.

A gyártók is tudják, hogy javítani kell a sör imázsán. Annak ellenére, hogy indokolatlannak tartják a rossz hírét. „A sör minden igényt kielégít, amit napjaink egészség- és környezettudatos vásárlói elvárnak: csak természetes alapanyagokat tartalmaz, amelyek mindegyike megterem Németországban, a legtöbb esetben regionális termék, tehát keveset kell szállítani, a fogyasztó lakóhelye közelében készül, és még vegán is, tehát csak növényi összetevőket tartalmaz!” – sorolja Sebastian Holtz terméke pozitív tulajdonságait.

„Minőségben és nem mennyiségben utazunk”

A sör jól eladható termék, ha „Fair-Trade-Bio-Image” kapcsolódik hozzá.

Mindennek ellenére a ’folyékony kenyér’ nem trendi. Kivételnek csak a kézműves sörök számítanak. Az ágazatnak ez a szegmense nem érzi a sörfőzdék évek óta tartó válságát. A Németországban működő 500, évi 1.000 hektoliternél kevesebbet gyártó mikro sörfőzde nevében a Tilmans Biere alapító-tulajdonosa szólal meg a legnagyobb példányszámú német napilap összeállításában.

Ludwig Tilman a kis sörfőzdék és a kézműves sörök amerikai felfutását látva 2014-ben alapított saját sörfőzdét. Jelenleg 6 fajta szerepel a Tilmans Biere ajánlatában, de a termékpaletta időről-időre változik. A müncheni sörfőzdében folyamatosan új ízeken és gyártási eljárásokon kísérleteznek. Ami állandó: Minden sörük megfelel a XVI. század óta változatlan német ’sörtisztasági törvény’ (Reinheitsgebot) előírásainak.

Németországban a mai napig csak az ennek megfelelő készítményeket szabad ’sör’ megjelöléssel forgalmazni, tehát az olyanokat, amelyek kizárólag vízből, árpamalátából és komlóból készülnek.

Tilman szerint a sör jól eladható termék a fiatalok és a tudatos fogyasztók körében is, ha „Fair-Trade-Bio-Image” kapcsolódik hozzá. Tehát a sörfőzdéről, a sörösüveg dizájnjáról és a termékkínálatról is a kreativitásra, a fiatalosságasra, valamint egészség- és környezettudatosságra asszociálnak a fogyasztók. A dinamikusan növekvő fogalmom alapján a Tilmans-söröknek ilyen az imázsa.

A kézműves gyártónál még 2020 sem a válságról szól. A német sörfővárosnak tartott Münchenben, ahol 5 nemzetközileg is jól ismert gyártó működik, nehéz a gasztronómiába bekerülni. Ezért a Tilmans sörök nagy része a kiskereskedelemben, a klasszikus szupermarketekben és a szaküzletekben kel el. Így a ’Tilmans Biere’ nem szenvedett el jelentős bevételcsökkenést a gasztronómiai vállalkozások korlátozása miatt, viszont a bolti sörforgalom általános emelkedéséből profitál.

Ludwig Tilman nem vár érdemi javulást 2021-től

Tilman fiatal kora óta a sör megszállottja. Felsőfokú találmányait sörfőzés szakon végezte – igen, Németországban ilyen is van! Több egyetemen is lehet ’sörfőzőmester’ diplomát szerezni. Az egyetem után a világhírű müncheni Paulanernél kezdett dolgozni, de a nagyüzemi termelés nem tetszett neki. Ezért egy svájci kézműves vállalkozáshoz szerződött át, majd néhány évvel később Münchenben saját sörfőzdét alapított. A kezdeti 1.000 hektoliterről 3.000-re növelte az éves termelését. Így a Tilmans Biere hivatalosan már nem számít ’mikrosörfőzdének’. Ezért sem akarják az összvolument tovább növelni, tervezik viszont a termékpaletta bővítését. „Minőségben és nem mennyiségben utazunk” – foglalja össze a Tilmans Biere filozófiáját az alapító a Süddeutsche Zeitungnak.

Ludwig Tilman sikertörténete nem egyedi. A kézműves sörök szegmense dinamikusan nő, de piaci részesedése még mindig 5 százalék alatt van Németországban. Az 500 mikrosörfőzde évi 200.000 hektolitert termel, kevesebb mint 10 százaléka annak a 2,6 millió hektoliternek, amely csak a Carlsberg németországi gyártósorairól lekerül. A dán világkonszern önálló német leányvállalatát vezető Sebastian Holtz, mégsem olyan optimista, mint Ludwig Tilman. „Realista vagyok. Nem számítok rá, hogy 2021 érdemben jobb év lesz az ideinél.” A hosszútávú sikerben azonban bízik. Elsősorban a kisebb, regionális márkák további erősödését várja.

Ezért is vásárolták meg idén a válság ellenére a szászországi ’Wernesgrüner’-t.

 

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

V4-ek + Franciaország: az atomenergiát és a gázt sem lehet átmenetileg nélkülözni

A koronavírus-járvány elmúlt egy évének tapasztalatairól, illetve az európai gazdaság önállóságának erősítéséről egyeztettek a V4 országok és Franciaország gazdasági miniszterei hétfőn Krakkóban - tájékoztatta Palkovics László innovációs és technológiai miniszter a megbeszélés után telefonon az MTI-t.

Emelkedéssel zárt a BUX

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 261,90 pontos, 0,54 százalékos emelkedéssel, 48 379,62 ponton zárt hétfőn.

Emelkedó mutatók a New York-i tőzsdén

Enyhe emelkedéssel nyitottak az irányadó New York-i tőzsdemutatók hétfőn, miután a pénzügyi és az energetikai vállalatok árfolyamát felfelé húzta, hogy az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve nyíltpiaci bizottságainak tagjai egyre-másra tettek a monetáris szigorítás közeledésére utaló nyilatkozatokat a múlt héten.

Moszkva: barátságtalan ország marad az USA

A genfi csúcs nem teremtette meg a feltételeit annak, hogy az Egyesült Államok lekerüljön az Oroszországgal szemben barátságtalan országok listájáról - jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője Moszkvában.

Hírek

Moszkva: barátságtalan ország marad az USA

A genfi csúcs nem teremtette meg a feltételeit annak, hogy az Egyesült Államok lekerüljön az Oroszországgal szemben barátságtalan országok listájáról - jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője Moszkvában.

Hőségriadó – Vörös kóddal! 40 fok meleg, erősödő allergiás tünetek

Tovább erősödik a kánikula, többfelé 40 fok közeli csúcsértékeket is mérhetnek - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzéséből. Az ellergiásokra nehéz napok várnak. A pollenszezon idén erősnek ígérkezik (pollennaptár)

Délkelet-Ázsiát ellepi a szemetünk – Kínai tiltás, részleges egyezségek

1950 óta 6,3 milliárd tonna plasztik hulladék képződött. 9 százalékát újrahasznosítottuk, 12 elégettük, 79 százalék a természetben végezte. Különösen rossza a helyzet Délkelet Ázsiában. A térség országai a kínai behozatali tilalom bevezetése óta belefulladnak a nyugati szemétbe.

Milliárdos áfacsalás. Csőre töltött fegyverek fogadták a NAV kommandósait

Őrzés-védelemmel foglalkozó bűnszervezetet számolt fel a Nemzeti Adó- és Vámhivatal. A banda a fizetendő áfáját úgy csökkentette, hogy bevételeit egy strómanok vezette, gyakran váltott fantomcégekből kiépített hálózaton keresztül futtatta át.

Szerdán újra nagyot drágulnak az üzemanyagok

Tovább emelkednek a hazai üzemanyagárak: a benzin és a gázolaj literenkénti átlagára is 5 forinttal kerül majd többe szerdától.

Medvetámadás a székelyföldi Kápolnásfalunál – túlszaporodott állomány

Súlyos sérülésekkel szállítottak kórházba egy férfit, akit medve sebesített meg vasárnap a székelyföldi Kápolnásfalu határában - közölte közösségi oldalán Borboly Csaba, a Hargita megyei önkormányzat elnöke.

A sötét anyag hiányát azonosította egy galaxisban a Hubble

A sötét anyag minden kétséget kizáró hiányát azonosította az amerikai...

Afrikai gyermekrabszolgaság. A Nestlé, a Cargill Amerikában nem perelhető

A Nestlé és a Cargill vállalatoknak adott igazat csütörtöki döntésével az amerikai legfelsőbb bíróság abban a peres eljárásban, amelyben azzal vádolták az élelmiszeripari óriásokat, hogy tudatosan vásároltak afrikai földművesektől gyerekrabszolgák által betakarított kakaóbabot.

Tűzgyújtási tilalom három megyében

Az avar-, gyep- és tűlevélréteg kiszáradása miatt fokozott tűzveszély alakult ki, ezért szombattól Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád és Jász-Nagykun-Szolnok megyében életbe lép a tűzgyújtási tilalom - közölte a Nébih.

London helyett Budapesten lesz az Eb-döntő?

Az Európai Labdarúgó Szövetségnek (UEFA) készenléti terve van arra az esetre, ha a londoni Wembley Stadionban nem lehetne megrendezni a foci-Eb július 11-i fináléját. Brit sajtóértesülés szerint szükség esetén a Puskás Aréna adhatna otthont a döntőnek.

Golflabda méretű gyémántot találtak Botswanában

A világ harmadik legnagyobb drágakövének tartott, 1098 karátos gyémántot bányásztak ki Botswanában - közölte a De Beers bányakonszern és a kormány.

Hőségriasztás munkaidőben – előírások és tanácsok

A hőségben végzett munka veszélyesebb, ezért fontos, hogy a munkavállalók egészségének és biztonságának védelme érdekében mindenki tegye meg a szükséges megelőző intézkedéseket - írta az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára a közösségi oldalán.

Gazdaság

Moratórium – MNB: minél hamarabb folytassuk a törlesztést!

Akinek az anyagi helyzete megengedi, annak érdemes minél hamarabb ismét megkezdenie hitele törlesztését, ugyanis a moratórium alatti időszakban is kamat rakódik a vissza nem fizetett hitelre - hívta fel a figyelmet a Magyar Nemzeti Bank.

Fizetési mérleg – 541 millió euró többlet

A folyó fizetési mérleg 540,8 millió euró többlettel zárta az első negyedévet, ami 340,6 millióval több az egy évvel korábbinál, és 356,3 millió euróval haladja meg a tavalyi negyedik negyedévit. A szezonális hatásoktól megtisztítva 555,4 millió euró volt az aktívum  - közölte előzetes adatai alapján a Magyar Nemzeti Bank.

Erősödött a dollár a Fed bejelentésére

Az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve szigorúbb hangnemének köszönhetően kéthavi csúcsra erősödött és közel kilenc hónapja a legjobb hetét zárhatja a dollár.

MNB: idén először áprilisban lett deficites a fizetési mérleg

Áprilisban 201 millió euró deficittel zárt a folyó fizetési mérleg, az első három hónap előzetes adatok szerint 446 millió euró aktívumát követően, amiből 330 millió euró márciusban képződött - derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) előzetes adataiból.

A pénzpiaci alapokból egymilliárdnyi forint áramlott ki

Májusban 0,1 százalékkal, 11 milliárd forinttal csökkent a befektetési alapokban kezelt vagyon - közölte a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetsége (Bamosz).

MNB – 50 milliós bírság az Union Biztosítónak

Különböző jogsértések miatt a Magyar Nemzeti Bank 50 millió forintos felügyeleti és fogyasztóvédelmi bírságot szabott ki az Union Biztosítóra. A feltárt hiányosságok nem veszélyeztetik a biztosító biztonságos működését - közölte a jegybank.
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom