Kezdőlap Világgazdaság Nem is olyan meglepő okból tovább nőtt az orosz ipar
No menu items!

Nem is olyan meglepő okból tovább nőtt az orosz ipar

Illusztráció: Bigstock

A hivatalos adatok szerint Oroszország ipara meglepő módon ismét növekedést könyvelhetett el. Ez azonban a fegyvergyártás drasztikus bővülésének is köszönhető.

Az orosz ipari termelés márciusban jelentősen helyreállt, legalábbis a Roszsztat orosz statisztikai hivatal adatai szerint. Az adatok szerint az oroszországi gyárak a múlt hónapban 1,2 százalékkal növelték termelésüket az egy évvel korábbihoz képest.

Az ipari termelés növekedése azért is lenne figyelemre méltó, mert márciusra inkább csökkenést vártak a szakértők. A Bloomberg hírügynökség által megkérdezett közgazdászok átlagos becslése mínusz 1,4 százalékos volt.

A háború és a szankciók egyértelmű nyomai azonban a Roszsztat adataiban is látszanak. Egyes ágazatokban, köztük a bányászatban és a nyersanyag-kitermelésben jelentősen visszaesett a termelés (mínusz 3,6 százalék). Az ipari termelés növekedésének jelentős része valószínűleg az orosz védelmi termelés bővülésének is köszönhető. A “fémfeldolgozási késztermékek” ágazatban például 30 százalékos volt a növekedés. A repülőgépek és rakétahajtóművek építéséhez szükséges számítógépes és elektronikus alkatrészek növekedése is feltűnően magas volt (plusz 23 százalék).

Oroszország masszívan bővítette a kormányzati kiadásokat, mind a fegyverkezési, mind a szociális ágazatban. A Spiegel által idézett szakértők – köztük Gabriel Felbermayr bécsi közgazdász – rámutattak, hogy a klasszikus gazdasági mutatók, mint az ipari termelés és a bruttó hazai termék ma már kevésbé informatívak az oroszországi helyzetről.

A megnövekedett orosz fegyvergyártás “jóléti gazdasági szempontból haszontalan GDP” – mondta Felbermayr. Ha Oroszország “autók helyett tankokat épít“, és ezeket azonnal megsemmisítik Ukrajnában, az “a legmagasabb rendű jólét megsemmisítése“.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Pluszban zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Erősödéssel zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék csütörtökön.

A LEGO beruházása 300 új munkahelyet hoz létre

A világon működő öt gyáruk közül háromban végzik a LEGO-gyártás teljes folyamatát - a nyíregyházi üzem is ilyen.

Sikeres nyári szezont zárt a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt.

A Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. sikeres nyári szezont zárt, a látogatók száma az egy évvel korábbihoz hasonló volt, az árbevétel azonban több mint duplája lett a 2022-esnek és a tervezettnek is.

A Ryanair ritkítja idei téli menetrendjét

A Boeing 737-es repülőgépek átadásainak késése miatt visszavágja járatai számát október végétől az ír fapados.-írta az AIRportal.

Hírek

Időzített bombán ül közel 4 millió magyar lakástulajdonos

Egy társasház nem csupán egy épület, hanem egy élő közösség, ahol minden tulajdonos felelősséggel tartozik a közös területekért is.

Kapacitáscsökkentésre kényszerül a héten a Gatwick repülőtér

A NATS közlése szerint egészségügyi okok, köztük koronavírusos megbetegedések miatt az irányítók körülbelül egyharmada nem tudja felvenni a munkát.

A DRK és EGOM közös kollekciója Esztergomban

Közös ruházati kollekciót, két márka együttműködéséből született termékcsaládot mutattak be a közelmúltban Esztergomban. A helyiek úgy vélték, hogy Esztergom beceneve, az EGOM ruhamárkává is vált.

Így optimalizálják IT kiadásaikat a magyar cégek, rákaptak a használt szerverekre a vállalatok

A felmérésből kiderül, hogy meglepő módon az informatikát hangsúlyosabban használó cégeknél volt a számottevőbb költségcsökkentés, aminek oka egy jelentősebb költségracionalizálás volt.

Tőzsde – Vegyesen zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Vegyesen zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék csütörtökön.

Tőzsde – Veszteséges tőzsdezárás Európában

Gyenge kezdés után indexcsökkenéssel fejezték be a szerdai kereskedést a főbb európai értékpapírpiacok.

Devizapiac – Nagyot gyengült a forint kedden

Másfél-két százalékkal gyengült kedden a forint a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi devizapiacon.

Nálunk mikor? Rómában ingyenes lesz a tömegközlekedés a tizenkilenc év alattiaknak

Róma az első olaszországi város, ahol ingyenessé teszik a tömegközlekedést a tizenegy és tizenkilenc év közötti gyerekek és fiatalok számára.

Gazdaság

Devizapiac – Gyengült a forint

Gyengült a forint a főbb devizákkal szemben szerdán kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.

A bruttó átlagkereset júliusban 15,2 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban

A bruttó átlagkereset 15,2, a nettó átlagkereset 15,1 százalékkal nőtt, a reálkereset pedig 2,0 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz képest

A költségvetés a háborús időkben is biztosítja a forrásokat

A rendkívüli kiadásokon felül a költségvetés az uniós programok költségeit továbbra is előfinanszírozza.

Október 1-én indul a bankok kötelező lakossági tájékoztatása

Kilenc nap múlva, október 1-én indul a bankok kötelező lakossági tájékoztatása.