Hirdetés
Kezdőlap Világgazdaság Nem nyúlt a kamathoz a Fed, de belengetette a további szigorítást
No menu items!

Nem nyúlt a kamathoz a Fed, de belengetette a további szigorítást

Illusztráció: Bigstock

Az amerikai központi bank szerepét betöltő Federal Reserve (Fed) elnöke további kamatemelést lát szükségesnek az év következő hónapjaiban, annak ellenére, hogy a Fed szerdán, 15 hónapja először változatlanul hagyta az irányadó kamatot.

Jerome Powell, a nyíltpiaci bizottság kétnapos kamatdöntő ülését követően tartott sajtótájékoztatón elmondta, hogy a testület tagjainak többsége az év végére 5,6 százalékos irányadó kamatot lát szükségesnek, a jelenlegi 5,1 százalékkal szemben, ami 2024 végére 4,6, 2025 végére pedig 3,4 százalékig mérséklődhet.

A Fed-vezető elmondta, hogy a tavaly márciusban kezdett kamatemelési ciklus érezteti hatását az amerikai gazdaságon, különösen a kamatérzékeny gazdasági területeken, mint a lakáspiac, és beruházások. Hozzátette ugyanakkor, hogy idő kell ahhoz, hogy a monetáris szigorítás, azaz a magasabb kamatszint kifejtse teljes hatását, különösen az inflációra nézve.

Azt, hogy a testület a szerdán zárult ülésén nem változtatott az alapkamaton azzal magyarázta, hogy időt szeretnének hagyni a szükséges értékelések elvégzéséhez a monetáris politikát illetően.

Jerome Powell nyomatékosan hangsúlyozta a Federal Reserve erős elkötelezettségét az infláció csökkentésében a 2 százalékos célszint felé. Megállapította, hogy Fed részéről tisztában vannak a magas inflációs környezet okozta nehézségekkel, annak vásárlóerőre gyakorolt romboló hatásával, különös tekintettel az élelmiszerek árára, valamint a lakhatási és energiaköltségekre. Ugyanakkor hozzátette, hogy a célnak tekintett 2 százalék elérése időbe telik, és közölte, hogy a jelenlegi szakértői becslések 2023-ra 3,2 százalékos, 2024-re 2,5 százalékos, míg 2025 egészére 2,1 százalékos fogyasztói árindexről szólnak.

A Federal Reserve az infláció elleni küzdelem részeként tavaly március óta mintegy 5 százalékponttal emelte az irányadó kamatszintet a jelenlegi 5,1 százalékra, ami utoljára 16 éve volt ilyen magas. Ezt hagyta most változatlanul, a további emelést kilátásba helyezve.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Új elnöke van a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének

Lakatos Pétert, a Videoton társvezérigazgatóját és egyik tulajdonosát választotta elnökének a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége (MGYOSZ-BusinessHungary) közgyűlése négy évre.

Európai jó példák alapján fejlődik a magyar élelmiszeripar

Modernizációval, digitális fejlesztésekkel behozható a lemaradásunk, az élelmiszer-előállítás során magas feldolgozottsági szintre kell törekedni, a vertikális integráció előnyei pedig a termelésbiztonságot erősíthetik.

Nagyot csökken a THM-plafon: olcsóbbak lesznek a legdrágább hitelek 

A jelenlegi és a júliustól érvényes maximum közötti különbséget figyelembe véve egymillió forintos, 60 hónapra felvett személyi kölcsön esetén több mint 160 ezer forint a különbség a teljes visszafizetendő összegben.

Egyszerűbb az online ügyintézés az MVM ügyfeleinek

A korábbi ELMŰ-ÉMÁSZ-ügyfeleket kiszolgáló, kizárólag áramügyintézésre alkalmas online felület és az MVM Next EnergiApp hamarosan megszűnik.

Hírek

Multifunkcionális ipari csarnok bokréta avatót tartott Szentgotthárdon a XANGA csoport

A XANGA csoport üzleti modellje huszonöt éve változatlan: kulcsrakész gyártó, logisztikai és szolgáltató infrastruktúrát fejleszt, amelyekben a bérlőként beköltöző magas hozzáadott értéket előállító vállalatok saját technológiájuk és eszközeik telepítését követően kezdhetik meg működésüket.

Forinterősödés reggel

Erősödött a forint jegyzése a főbb devizákkal szemben szerda reggel kedd kora estéhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.

BÉT – Emelkedett a héten a BUX

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX a múlt pénteki záráshoz képest 1,44 százalékkal, vagyis 962,94 ponttal emelkedve, 68 002,24 ponton zárta a hetet.

Felülteljesített a magyar tőzsde

A részvénypiac forgalma 14,6 milliárd forint volt, a vezető részvények a Mol kivételével erősödtek az előző napi záráshoz képest.

Mínuszban zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

 Mínuszban zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék kedden.

Történelmi csúcson zárt a BUX – A Magyar Telekom és az OTP húzta az indexet

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 846,62 pontos, 1,26...

Vegyesen zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Az euróövezeti EuroStoxx50 index 0,48 százalékkal esett.

Heti várható – Kamatdöntő ülést tart a jegybank, munkaerőpiaci adatok

Januárban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 605 100 forint, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 416 600 forint volt.

Gazdaság

Heti várható: Kamatdöntő ülést tart a jegybank, munkaerőpiaci adatokat közöl a KSH

Kedden a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa kamatdöntő ülést tart.

Nagy Márton: május 16-tól elérhetők a 30 év feletti álláskeresőket segítő támogatások

Május 16-tól elérhetők a 30 év feletti álláskeresők és inaktívak elhelyezkedését célzó támogatások, az uniós társfinanszírozással megvalósuló program teljes kerete több mint 150 milliárd forint

A többség családon belül dönt a pénzügyeiről

meghaladja az 50 százalékot azok aránya, akik családtagoktól kérnek tanácsot pénzügyi döntésekben, de a baráti, ismeretségi körben tájékozódók aránya is megközelíti a 30 százalékot.

Már él az automatikus napi átutalási limit az OTP-nél

Sok OTP-ügyfél most, az internet- vagy mobilbanki belépésénél szembesül azzal az üzenettel, hogy május 8-tól a pénzintézet biztonsági okokból automatikus napi limitösszeget vezetett be...