Hirdetés
Kezdőlap Autó Nem véletlen a 80% - A gyorstöltés nem használ az elektromos autónak
No menu items!

Nem véletlen a 80% – A gyorstöltés nem használ az elektromos autónak

Illusztráció: Bigstock

Az elektromobilitási megoldások az elmúlt években gyorsan fejlődtek. Az energiasűrű akkumulátoroktól kezdve a gyorstöltési képességekig az autógyártók feszegetik a határokat. A legtöbb gyártó azonban csak a 10-80%-os gyorstöltési időt tünteti fel modelljei esetében.

Bár ezek a paraméterek megfelelnek az iparági szabványnak, a legtöbben nem ismerik ennek a gyakorlatnak az okát. Az akkumulátorokkal kapcsolatos egyik legfontosabb szabvány a National Electric Code (NEC) által meghatározott 80%-os gyorstöltési szabály.

A szabály az elektromos áramkörök túlterhelésének elkerülése érdekében került meghatározásra: az NEC 80%-os szabálya szerint az EV-töltésre vonatkozóan egy elektromos áramkör nem terhelhető folyamatosan a maximális névleges kapacitás 80%-ánál nagyobb mértékben.

Ennek célja az áramköri elemek elhasználódási kockázatának csökkentése, valamint a tűzveszély elkerülése. A küszöbérték túllépése ugyanis megterhelné és túlmelegítené a vezetékeket.

A legtöbb elektromos jármű lítium-ion akkumulátorokat használ az elektromos energia tárolására. A lítium-ion akkumulátorok nem tűrik a magas feszültséget hosszabb ideig. Az akkumulátorok túlzott degradációjának csökkentése érdekében az akkumulátor-kezelő rendszereket (BMS) úgy programozzák, hogy a gyorstöltést 10% alatt és 80% fölött korlátozzák.

A lítium-ion akkumulátorokra az időjárási körülmények is hatással vannak. A hideg akkumulátoroknak hosszabb időre van szükségük a töltéshez, mint a melegebb egységeknek.

Az akkumulátor töltöttségi szintje is szerepet játszik, mivel az autógyártók az akkumulátorokat a maximális élettartamra tervezik. Ezért körülbelül ugyanannyi időbe telik egy akkumulátor 80-100%-os töltöttségi szintről feltölteni, mint 10-80%-os szintről.

Ugyanakkor a szakértők azt javasolják, hogy az akkumulátor egészsége szempontjából a legjobb, ha csak alkalmanként használunk gyorstöltőket, mivel az akkumulátor belső részei a gyorstöltés után stabilizálódásra szorulnak. Ezért az otthoni lassú töltést tartják a legjobb módszernek az akkumulátor egészségének optimális szinten tartására.

(NewsBytes)

Elektromos cégautó vásárlás, flottaüzemeltetés. Szakmai konferencia konzultációs lehetőséggel 2024 március 21.-én. A 30 milliárdos kerettel megnyíló, elektromos cégautó beszerzést támogató pályázattal kapcsolatos információk, tanulságok. A KKV-ék számára is egyre meghatározóbb, már hatályos ESG törvény cégautó üzemeltetésre vonatkozó kérdésköre, az elektrifikáció rövid és hosszútávú hatásainak bemutatása.
További információ: https://azuzletkonferenciakozpont.hu

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Duplázott és nemzetközi brandekkel erősít a magyar szállodaüzemeltető

Megduplázta árbevételét 2023-ban a Hotel & More Group független szállodaüzemeltető, mely cégcsoport a következő években nemzetközi hotel brandekkel is erősít.

A sikeres üzletek Budapest melletti szállodája

Budapesttől kevesebb mint félórányi autóútra, a romantikus szépségű Zsámbéki-medencében...

Startupvilág: felértékelődnek az unikornisok

Az elmúlt évben jelentősen zsugorodott a nemzetközi és a hazai startup piac a befektetéseket és a csapatok számát illetően is.

Nekik sikerült? – Kilakoltatások elkerülése Bécsben

Az osztrák főváros lakásügynökségénél külön csapat, úgynevezett case managerek foglalkoznak a rossz szociális helyzetben lévő, jelentős lakbérhátralékot felhalmozó bérlőkkel.

Hírek

Nemzeti ünnep miatt a tokiói börze zárva

Vegyesen mozogtak a vezető ázsiai tőzsdék pénteken, a hét utolsó kereskedési napján,

Erősödés a vezető ázsiai piacokon, a Nikkei rekordszinten zárt

 Elemzők szerint a japán részvények drágulása mögött elsősorban a japán jegybank (BoJ) rendkívül laza monetáris politikája áll, ami lényegében negatív szinten tartja a diszkontrátát,

Őrült autóóriások Pesten: jön a Hot Wheels Monster Trucks Live Glow Party

A Hot Wheels Monster Trucks Live Glow Party megérkezik Budapestre is!

A magyar tőzsde követte az európai trendet

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 59,14 pontos, 0,09 százalékos csökkenéssel, 65 940,94 ponton zárt kedden.

Speciális étrenddel a klimax ellen

Habár nem teljesen szünteti meg a tüneteket és a kapcsolódó betegségek kialakulásának kockázatát, az időben elkezdett életmódváltás késleltetheti a megjelenésüket, javítva a változókori nők életminőségét.

Devizapiac – Gyengült a forint reggel

A hétfő kora esti szintekhez képest gyengült a forint a főbb devizákkal szemben kedden reggel a bankközi devizapiacon.

Alacsony forgalommal, új csúcson zárt a BUX

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 230,33 pontos, 0,35 százalékos emelkedéssel, 66 000,08 ponton, történelmi csúcson zárt hétfőn.

Erősödött a forint árfolyama reggelre

Erősödött a forint árfolyama hétfő reggelre a péntek esti jegyzéséhez képest a főbb devizákkal szemben a nemzetközi devizakereskedelemben.

Gazdaság

Startupvilág: felértékelődnek az unikornisok

Az elmúlt évben jelentősen zsugorodott a nemzetközi és a hazai startup piac a befektetéseket és a csapatok számát illetően is.

Lassult az euróövezeti infláció

Az euróövezeti éves infláció 2,8 százalékra lassult januárban a decemberi 2,9 százalékról - közölte az EU statisztikai hivatala, az Eurostat végleges adatként csütörtökön.

Mennyi? Annyi: a bruttó átlagkereset 655 600 forint volt

A nettó átlagkereset kedvezmények nélkül 391 800, a kedvezményeket figyelembe véve 405 600 forintot ért el.

Több pénzmosásgyanús esetre milliós bírság

Az MNB 10-10 millió forint bírságot szabott ki az Erste Bankra és az MBH Bankra a pénzmosás- és terrorizmusfinanszírozási kockázatok azonosítása, kezelése és megfelelő eljárásokkal, kontrollokkal való csökkentése terén feltárt hiányosságok miatt.