Hirdetés
Kezdőlap Világgazdaság Német bankfelügyelet: olcsón megúszhatják a német bankok
No menu items!

Német bankfelügyelet: olcsón megúszhatják a német bankok

Enyhe zúzódásokkal átvészelhetik a koronavírus-válságot a német bankok – véli a német szövetségi pénzügyi felügyelet, a Bafin elnöke.

Felix Hufeld

Felix Hufeld, a Bafin elnöke a felügyelet 2019-es éves beszámolója alkalmából elmondta, hogy a koronavírus-járvány által okozott gazdasági válság nem fogja tudni kisiklatni a német bankrendszert normális működéséből. “A bankszektor rendelkezik a válság kezeléséhez szükséges eszközökkel, még ha kis zúzódásokkal is kerül majd ki belőle” – fogalmazott.

A törlesztéskimaradás fedezetére elkülönített összegek azonban még szerinte nem elegendőek a kockázatok teljes kivédésére. “A reálgazdaságnak nyújtott több milliárdos támogatási csomaggal sem lehet megelőzni, hogy az elkövetkező hetekben-hónapokban, esetleg években néhányan fizetésképtelenné váljanak” – mondta.

Raimund Röseler

A Bafin bankfelügyeleti igazgatója, Raimund Röseler szerint “a koronavírus-válság következményei nem hagytak mély nyomot a bankok mérlegében, nagyon kevés egzisztenciális válságba jutott pénzintézetről tudunk“. A törlesztéskiesés fedezetére elkülönített összegeket azonban szerinte sem ártana tovább növelni. “Az elkövetkező negyedévben megszaporodnak majd a bankok értékbecslési kötelezettségei” – jelezte.

A Bafin szerint még a járvány komoly gazdasági következményei ellenére sem lehet tapasztalni egy pénzügyi válság kibontakozásának előjeleit.

Újra és újra felmerül a kérdés, hogy a rendszer válságával állunk-e szemben. Erről azonban szó sincs” – szögezte le Felix Hufeld. A 2008/2009-es pénzügyi válság óta a pénzügyi rendszer stabilizációs folyamaton ment át. “Sokkal stabilabbá vált a bankrendszer, sokkal nagyobb és jobb összetételű tőke felett rendelkezik” – hangsúlyozta a tájékoztatón, hozzátvéve, hogy ez összességében elmondható még a néhány éve problémákkal küszködő a biztosítási ágazatról is.

A mostani válság elsősorban az alacsony kamatszint és a digitális konkurencia megerősödése miatt egyébként is bevételcsökkenéssel küszködő pénzintézeteket érinti hátrányosan. “A mostani krízis csak felerősítette a bankoknál már egyébként is meglévő problémákat” – mondta. “Az üzleti modell újragondolását nem lehet a vírusjárványra hivatkozva tovább halogatniuk“.

A Bafin szerint a bankok hitelüzlete nagymértékben profitálhat jelenleg a kondíciók átmeneti felügyeleti enyhítéséből mind nemzeti, mind uniós szinten. “A krízis után megfelelően hosszú idő alatt lépésről lépésre fogjuk visszaállítani a felügyeleti szigort” – jelentette be a Bafin elnöke, megjegyezve, hogy egyelőre túl korai lenne a normalizálásra pontos időbeni ütemtervet lefektetni. “Elég tudatosítani azt az alapelvet, hogy ami válságban megengedhető, arra nem szabad tartósan berendezkedni” – figyelmeztetett.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

2,2 millió eurót hozott a fizetős belépés Velencének

A fizetésmentességet élvezők magas száma bizonyítja, hogy a városban sokkal többen laknak állandó jelleggel, mint a hivatalosan bejelentett 49 ezer.

Alig mozdult, mégis csúcson zárt a tőzsde

A Richter-papírok árfolyama 85 forinttal, 0,88 százalékkal 9765 forintra nőtt, a részvények forgalma 679,9 millió forintot ért el.

Az új első fél éves rekordot állított be a belföldi használtautó-piac

A lakosság egy része a jövedelmi helyzetének lassú rendeződése nyomán most pótolja az előző években elmaradt autóbeszerzéseit.

Globális informatikai hiba – Budapest Airport: a Liszt Ferenc-repülőtér is érintett

Azt is közölték, hogy nem elérhető a Wizz Air weboldala és mobilalkalmazása, a foglalási rendszer, az online utasfelvétel és a beszállókártya kiadása, az új foglalások és meglévő foglalások módosítása, de még a kapcsolattartó és ügyfélszolgálati központok sem.
Hirdetés

Hírek

Mi várható a héten? Adatok az államháztartásról és a fogyasztói árakról

Hétfőn teszi közzé a Pénzügyminisztérium (PM) az államháztartás központi alrendszerének június végi helyzetéről a gyorstájékoztatóját.

Tőzsde – Veszteséges zárás az európai tőzsdéken

Az európai kereskedési idő végén a WTI nyersolaj 1,50 százalékkal drágult a nemzetközi kereskedelemben, hordónként 79,99 dollárra, a Brent ára pedig 1,28 százalékkal nőtt, 80,64 dollárra.

Csökkenő forgalom mellett csúcsra emelkedett a BUX a héten

Szijjártó Péter külügyminiszter szerdán Bakuban jelentette be a Shah Deniz gázmező 5 százalékos részesedésének megvásárlását, a tranzakciót a harmadik negyedévben fogják lezárni.

Vegyesen alakult csütörtök reggelre a forint árfolyama

Vegyesen alakult a forint árfolyama csütörtök reggelre az előző esti jegyzéshez képest.

Iránykereséssel, illetve kis pozitív korrekcióval indulhat a kereskedés a tőzsdén

Kedden a BÉT részvényindexe, a BUX 1073,29 pontos, 1,55 százalékos csökkenéssel 68 385,55 ponton zárt.

Devizapiac – Vegyesen alakult hétfő reggelre a forint árfolyama

A péntek esti jegyzése alapján májust pozitív mérleggel zárta a forint, 0,3 százalékkal erősödött az euróval és a svájci frankkal szemben, és 2,0 százalékkal erősödött a dollár ellenében.

Devizapiac – Vegyes forintmozgás csütörtök reggel

Reggel hétkor az euró árfolyama 388,20 forintra gyengült a szerda kora esti 388,30 forintról. A svájci frank jegyzése 392,93 forintról 393,75 forintra emelkedett, a dollár pedig 359,02 forintról 359,57 forintra drágult.

Devizapiac – Forintgyengülés reggel

Gyengült a forint jegyzése a főbb devizákkal szemben

Gazdaság

Változatlanul hagyta az EKB a három irányadó kamatlábat

A kamatdöntések konkrétan az inflációs kilátásokra vonatkozó értékelésén alapulnak a kapott gazdasági és pénzügyi adatok, az inflációs alapfolyamat dinamikája és a monetáris politikai transzmisszió erőssége fényében.

Ezért menekülnek külföldre a privátbanki pénzek

A Blochamps Capital privátbanki tanácsadó cég ügyvezetője szerint a magyar privátbanki és affluens ügyfelek 95 százalékának van devizaszámlája vagy devizában denominált befektetése,

Kamatdöntés – Ellenszavazat nélkül döntött a monetáris tanács júniusban

A monetáris tanács hónapról-hónapra értékeli a beérkező makrogazdasági adatokat, az inflációs kilátásokat, valamint a kockázati környezet alakulását, amelyek alapján körültekintően és adatvezérelten dönt az alapkamat mértékéről.

Rekord kárkifizetések lesznek a viharok miatt

Az idei május-júniusi adatok szerint összesen 61,5 ezer bejelentésnél és 7,7 milliárdos összegnél tartanak a biztosítók.