Hirdetés
Kezdőlap Világgazdaság Német bankfelügyelet: olcsón megúszhatják a német bankok
No menu items!

Német bankfelügyelet: olcsón megúszhatják a német bankok

Enyhe zúzódásokkal átvészelhetik a koronavírus-válságot a német bankok – véli a német szövetségi pénzügyi felügyelet, a Bafin elnöke.

Felix Hufeld

Felix Hufeld, a Bafin elnöke a felügyelet 2019-es éves beszámolója alkalmából elmondta, hogy a koronavírus-járvány által okozott gazdasági válság nem fogja tudni kisiklatni a német bankrendszert normális működéséből. “A bankszektor rendelkezik a válság kezeléséhez szükséges eszközökkel, még ha kis zúzódásokkal is kerül majd ki belőle” – fogalmazott.

A törlesztéskimaradás fedezetére elkülönített összegek azonban még szerinte nem elegendőek a kockázatok teljes kivédésére. “A reálgazdaságnak nyújtott több milliárdos támogatási csomaggal sem lehet megelőzni, hogy az elkövetkező hetekben-hónapokban, esetleg években néhányan fizetésképtelenné váljanak” – mondta.

Raimund Röseler

A Bafin bankfelügyeleti igazgatója, Raimund Röseler szerint “a koronavírus-válság következményei nem hagytak mély nyomot a bankok mérlegében, nagyon kevés egzisztenciális válságba jutott pénzintézetről tudunk“. A törlesztéskiesés fedezetére elkülönített összegeket azonban szerinte sem ártana tovább növelni. “Az elkövetkező negyedévben megszaporodnak majd a bankok értékbecslési kötelezettségei” – jelezte.

A Bafin szerint még a járvány komoly gazdasági következményei ellenére sem lehet tapasztalni egy pénzügyi válság kibontakozásának előjeleit.

Újra és újra felmerül a kérdés, hogy a rendszer válságával állunk-e szemben. Erről azonban szó sincs” – szögezte le Felix Hufeld. A 2008/2009-es pénzügyi válság óta a pénzügyi rendszer stabilizációs folyamaton ment át. “Sokkal stabilabbá vált a bankrendszer, sokkal nagyobb és jobb összetételű tőke felett rendelkezik” – hangsúlyozta a tájékoztatón, hozzátvéve, hogy ez összességében elmondható még a néhány éve problémákkal küszködő a biztosítási ágazatról is.

A mostani válság elsősorban az alacsony kamatszint és a digitális konkurencia megerősödése miatt egyébként is bevételcsökkenéssel küszködő pénzintézeteket érinti hátrányosan. “A mostani krízis csak felerősítette a bankoknál már egyébként is meglévő problémákat” – mondta. “Az üzleti modell újragondolását nem lehet a vírusjárványra hivatkozva tovább halogatniuk“.

A Bafin szerint a bankok hitelüzlete nagymértékben profitálhat jelenleg a kondíciók átmeneti felügyeleti enyhítéséből mind nemzeti, mind uniós szinten. “A krízis után megfelelően hosszú idő alatt lépésről lépésre fogjuk visszaállítani a felügyeleti szigort” – jelentette be a Bafin elnöke, megjegyezve, hogy egyelőre túl korai lenne a normalizálásra pontos időbeni ütemtervet lefektetni. “Elég tudatosítani azt az alapelvet, hogy ami válságban megengedhető, arra nem szabad tartósan berendezkedni” – figyelmeztetett.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Orbán: három helyett öt százalékkal emelkedik a nyugdíj januártól

Jövő januárban 5 százalékkal emelkednek a nyugdíjak a korábban tervezett 3 százalék helyett - jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök az Országgyűlésben egy azonnali kérdésre válaszolva.

Dr. Nagy Károly virológus: magas átoltottság nélkül az omikron variáns is tombolni fog

A nálunk már erőteljesen jelen lévő delta variáns veszélyesebb, mint az omikron, de magas átoltottság nélkül újabb, akár még veszélyesebb mutációkkal is számolni kell – állítja Dr. Nagy Károly, a Semmelweis Egyetemen Orvosi Mikrobiológiai Intézetének volt vezetője.

Az OTP újabb bankot vesz Albániában

Az OTP Bank 55 millió euróért, vagyis mintegy 20 milliárd forintért megvásárolja a görög Alpha Bank albán leánybankját, az Alpha Bank Albániát.

Napcore. Harminc ország nyitja egybe közlekedési adatrendszereit

A világ legnagyobb, közlekedési adatplatformok közötti együttműködése jött létre a Napcore projekt elindulásával.

Hírek

Orbán: három helyett öt százalékkal emelkedik a nyugdíj januártól

Jövő januárban 5 százalékkal emelkednek a nyugdíjak a korábban tervezett 3 százalék helyett - jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök az Országgyűlésben egy azonnali kérdésre válaszolva.

Napcore. Harminc ország nyitja egybe közlekedési adatrendszereit

A világ legnagyobb, közlekedési adatplatformok közötti együttműködése jött létre a Napcore projekt elindulásával.

Áder János kinevezte a médiahatóság új elnökét

A köztársasági elnök Koltay András jogászt, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) rektorát nevezte ki a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) elnökének.

Idén drágább lesz a karácsonyi halászlé

A kedvezőtlen körülmények ellenére nem csökkent jelentősen a tógazdaságok halhozama, így lesz elég hazai hal karácsonyra. Ugyanakkor a halak ára a tavalyihoz képest a takarmányárak növekedését követve várhatóan kis mértékben emelkedni fog - közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK).

Kormányinfó: a kisvállalkozókra is kiterjesztik a rezsicsökkentést

Az infláció elleni küzdelemben a kormány egyik legfontosabb eszköze a rezsicsökkentés fenntartása, és kiterjesztése a kisvállalkozói és az önkormányzati szektorra is - mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfón.

480 forint alá csökkenthet az üzemanyagok ára a benzinkutakon

Péntektől a benzin és a gázolaj nagykereskedelmi ára is bruttó 11 forinttal csökken - közölte a holtankoljak.hu portál.

Nem működött az IKEA online céges felülete – az adatok a kibertámadás után is biztonságban vannak

Olvasóink tegnap jelezték, hogy még este sem működik az IKEA internetes felülete a céges vásárlóknak. Kérdésünkre a cég reagált.

Vezetőváltás a HungaroControlnál

Távozik posztjáról Szepessy Kornél, a HungaroControl Magyar Légiforgalmi Szolgálat Zrt. vezérigazgatója. Feladatait átmeneti jelleggel Tóth László, a légi navigációs vállalat igazgatóságának tagja veszi át.

Gazdaság

Az OTP újabb bankot vesz Albániában

Az OTP Bank 55 millió euróért, vagyis mintegy 20 milliárd forintért megvásárolja a görög Alpha Bank albán leánybankját, az Alpha Bank Albániát.
Támogatott tartalom

Profi segítség nélkül könnyű elvérezni a pénzpiacokon

Olyan időszakon vagyunk túl, amit még senki nem tapasztalt meg korábban. Az azonban világosan kiderült, hogy aki bizonytalan helyzetben hirtelen, vagy megalapozatlan döntést hozott, sokat veszíthetett – meséli Simon Péter, a Raiffeisen Befektetési Alapkezelő Zrt. vezérigazgatója, akit a zöld befektetésekről is kérdeztünk.

MNB: a magyar bankrendszer továbbra is stabil

A magyar bankrendszer a koronavírus-járvány második évében is stabil, jelentős tőketartalékkal rendelkezik - ismertette a jegybank decemberi Pénzügyi stabilitási jelentését Dancsik Bálint, a Magyar Nemzeti Bank főosztályvezetője.

30 milliós bírságot kapott a Signal Biztosító

A kárrendezési folyamatoknál és a befektetési egységekhez kötött életbiztosításoknál feltárt, illetve egyéb hiányosságok miatt a Magyar Nemzeti Bank 30 millió forint bírságot szabott ki a Signal Biztosítóra. A jogsértések nem érintik a társaság megbízható működését - közölte a jegybank.
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom