Hirdetés
Kezdőlap Világgazdaság Német bankfelügyelet: olcsón megúszhatják a német bankok
No menu items!

Német bankfelügyelet: olcsón megúszhatják a német bankok

Enyhe zúzódásokkal átvészelhetik a koronavírus-válságot a német bankok – véli a német szövetségi pénzügyi felügyelet, a Bafin elnöke.

Felix Hufeld

Felix Hufeld, a Bafin elnöke a felügyelet 2019-es éves beszámolója alkalmából elmondta, hogy a koronavírus-járvány által okozott gazdasági válság nem fogja tudni kisiklatni a német bankrendszert normális működéséből. “A bankszektor rendelkezik a válság kezeléséhez szükséges eszközökkel, még ha kis zúzódásokkal is kerül majd ki belőle” – fogalmazott.

A törlesztéskimaradás fedezetére elkülönített összegek azonban még szerinte nem elegendőek a kockázatok teljes kivédésére. “A reálgazdaságnak nyújtott több milliárdos támogatási csomaggal sem lehet megelőzni, hogy az elkövetkező hetekben-hónapokban, esetleg években néhányan fizetésképtelenné váljanak” – mondta.

Raimund Röseler

A Bafin bankfelügyeleti igazgatója, Raimund Röseler szerint “a koronavírus-válság következményei nem hagytak mély nyomot a bankok mérlegében, nagyon kevés egzisztenciális válságba jutott pénzintézetről tudunk“. A törlesztéskiesés fedezetére elkülönített összegeket azonban szerinte sem ártana tovább növelni. “Az elkövetkező negyedévben megszaporodnak majd a bankok értékbecslési kötelezettségei” – jelezte.

A Bafin szerint még a járvány komoly gazdasági következményei ellenére sem lehet tapasztalni egy pénzügyi válság kibontakozásának előjeleit.

Újra és újra felmerül a kérdés, hogy a rendszer válságával állunk-e szemben. Erről azonban szó sincs” – szögezte le Felix Hufeld. A 2008/2009-es pénzügyi válság óta a pénzügyi rendszer stabilizációs folyamaton ment át. “Sokkal stabilabbá vált a bankrendszer, sokkal nagyobb és jobb összetételű tőke felett rendelkezik” – hangsúlyozta a tájékoztatón, hozzátvéve, hogy ez összességében elmondható még a néhány éve problémákkal küszködő a biztosítási ágazatról is.

A mostani válság elsősorban az alacsony kamatszint és a digitális konkurencia megerősödése miatt egyébként is bevételcsökkenéssel küszködő pénzintézeteket érinti hátrányosan. “A mostani krízis csak felerősítette a bankoknál már egyébként is meglévő problémákat” – mondta. “Az üzleti modell újragondolását nem lehet a vírusjárványra hivatkozva tovább halogatniuk“.

A Bafin szerint a bankok hitelüzlete nagymértékben profitálhat jelenleg a kondíciók átmeneti felügyeleti enyhítéséből mind nemzeti, mind uniós szinten. “A krízis után megfelelően hosszú idő alatt lépésről lépésre fogjuk visszaállítani a felügyeleti szigort” – jelentette be a Bafin elnöke, megjegyezve, hogy egyelőre túl korai lenne a normalizálásra pontos időbeni ütemtervet lefektetni. “Elég tudatosítani azt az alapelvet, hogy ami válságban megengedhető, arra nem szabad tartósan berendezkedni” – figyelmeztetett.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Budapesti járatokat is törölni kell a repülési káosz miatt

Az európai repülőtereken tapasztalható munkaerőhiány, amely a légiforgalom nyári emelkedésével párosul, elsősorban a földi kiszolgálásban okoz fennakadásokat, ami miatt járatkésések vagy kimaradások is előfordulnak. A problémák a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren is éreztetik hatásukat - közölte a Budapest Airport.

K&H: keveset tesznek a fenntarthatóságért a hazai cégek

Magyarországon a cégvezetők többsége már felismerte, hogy a fenntarthatóság jelentős befolyást gyakorol a gazdasági életre, amivel foglalkozni kell, de jóval kevesebben vannak azok, akik tényleges lépéseket is tesznek érte - mondta a K&H fenntarthatósági programjának vezetője sajtótájékoztatón.

Altató- és lélegeztetőgép kartellt tárt fel a GVH – 670 milliós bírság

A Gazdasági Versenyhivatal csaknem 670 millió forint versenyfelügyeleti bírságot szabott ki, amiért négy jelentős piaci szereplő már a közbeszerzési kiírás előtt felosztott egymás között egy állami altató- és lélegeztetőgép tendert.

MNB: az élelmiszerárak több mint 20 százalékkal nőhetnek a következő hónapokban

Az élelmiszerárak több mint 20 százalékkal nőhetnek a következő hónapokban, az infláció ősszel tetőzik. Az áremelkedés ezt követően lassan mérséklődik, 2023 végén visszatér a jegybanki toleranciasávba, 2024 első félévében pedig újra eléri a 3 százalékos jegybanki célt - mondta a Magyar Nemzeti Bank ügyvezető igazgatója az Inflációs jelentést bemutatva.

Hírek

Budapesti járatokat is törölni kell a repülési káosz miatt

Az európai repülőtereken tapasztalható munkaerőhiány, amely a légiforgalom nyári emelkedésével párosul, elsősorban a földi kiszolgálásban okoz fennakadásokat, ami miatt járatkésések vagy kimaradások is előfordulnak. A problémák a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren is éreztetik hatásukat - közölte a Budapest Airport.

Altató- és lélegeztetőgép kartellt tárt fel a GVH – 670 milliós bírság

A Gazdasági Versenyhivatal csaknem 670 millió forint versenyfelügyeleti bírságot szabott ki, amiért négy jelentős piaci szereplő már a közbeszerzési kiírás előtt felosztott egymás között egy állami altató- és lélegeztetőgép tendert.

Londonban és Párizsban is folytatódik a reptéri káosz

A londoni Heathrow-n és a párizsi Charles de Gaulle repülőtéren is újabb járattörlések várhatók, mivel az üzemeltetők arra számítanak, hogy az utazási káosz a nyár további részére is áthúzódik.

Változás a kutakon: ennyibe kerül péntektől az üzemanyag magyar forgalmi nélkül

Július 1-jén, pénteken újra változnak a hazai üzemanyagárak: a benzin literje 5 forinttal drágul, a gázolajé pedig 15 forinttal lesz olcsóbb. A változás a piaci árazású termékek esestében érvényesek, magyar forgalmi engedéllyel továbbra is a 480 forintos hatósági áron lehet tankolni.

A szerb kormány csatlakozna az EU-hoz, a szerbek nem

A szerbek többsége elutasítaná az Európai Uniós tagságot - derül ki abból a felmérésből, amely szerint a szerbek továbbra is Oroszország és Vlagyimir Putyin elnök mellett állnak, noha a szerb kormány szeretne csatlakozni a blokkhoz.

Putyin reagált a finn és a svéd NATO-csatlakozásra

Vlagyimir Putyin orosz elnök reagált a NATO közelgő bővítésére, és kijelentette, nincs problémája azzal, hogy Svédország és Finnország csatlakozik a katonai szövetséghez, de ha ezekben az országokban infrastruktúrát telepítenek, Oroszország hasonlóan fog válaszolni.

A KSH-tól érkezhet az Állami Számvevőszék új elnöke

Windisch Lászlót, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) elnökhelyettesét javasolja az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elnökének a parlament eseti bizottsága - közölte a testület elnöke.

Drágább lesz a parkolás Budapesten – jön az egységes rendszer

A jelenlegi bonyolult, 27 féle parkolási zóna helyett átlátható, világos, négy zónatípusból álló egységes parkolási rendszert vezet be a Fővárosi Önkormányzat, és megemeli a parkolási díjakat is - döntött a Fővárosi Közgyűlés többsége.

Gazdaság

Nem várt sokat az MNB: itt az újabb kamatemelés

Ahogy azt a keddi kamatdöntő ülést követően a Magyar Nemzeti Bank bejelentette, csütörtöktől összezárt az alapkamat és a piacon irányadónak tekintett egyhetes betét kamata. A jegybank az előző hetinél 50 bázisponttal magasabb 7,75 százalékos kamattal hirdette meg az egyhetes betétet a csütörtöki akcióra.

MNB: több százezer forintos többletköltséget jelenthet a moratóriumban maradás

A Magyar Nemzeti Bank azt javasolja az ügyfeleknek, hogy csak nehéz helyzetben, tartalékok híján lévők maradjanak a törlesztési moratóriumban, mert az több százezer forintos többletköltséget jelenthet a hiteleseknek.

Váratlanul nagyot emelt az alapkamaton a jegybank

A Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsa 185 bázisponttal 7,75 százalékra emelte a jegybanki alapkamatot keddi ülésén.

Hetvenmilliós bírságot és tiltást kapott a Bankmentor Kft.

A Magyar Nemzeti Bank 70 millió forint bírságot szabott ki a kecskeméti Bankmentor Kft.-re és megtiltotta annak működését, mivel a cég engedély nélkül folytatta pénzügyi közvetítői tevékenységét.
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom