Kezdőlap Világgazdaság Német EU-elnökség kezdődött - kompromisszumokra készülve?
No menu items!

Német EU-elnökség kezdődött – kompromisszumokra készülve?

Angela Merkel nemcsak válságkezelésre, az EU megreformálására is készül a német elnökség alatt. Európa legnépesebb országa és legnagyobb gazdasága példátlan egészségügyi és gazdasági válság közepette vette át az elnökséget. Több, önmagában is jelentős krízisben várható áttörés Berlintől?

Túlterhelt horvátok

Berlin Zágrábtól veszi át a stafétabotot. Horvátország a Balkán és az EU kapcsolatainak erősítését, a térség európai integrációját nevezte meg elnöksége prioritásaként. A korona-járvány és -válság mindezt teljesen felülírta. A csekély gazdasági és politikai súlyú Horvátország, az EU legfiatalabb tagja érthető módon nem tudott központi szerepet játszani a válságmenedzselésben. A kontinens legjelentősebb gazdasági és politikai súlyú államától, Németországtól ezt várja el a politika, a gazdaság és a lakosság is.

Német tervek

Angela Merkel a Bundesratban ismerteti elnökségi programját pénteken, július 8-án az Európai Parlamentben szólal fel, a német soros elnökség nyitányaként.

Angela Merkel kancellár a szövetségi parlamentben, a Bundestagban, az azonnali képviselői kérdések és kormányfői válaszok órájában az elnökségi programot vázolva hangsúlyozta, hogy nemcsak válságkezeléssel akarnak foglalkozni, hanem az EU megújításával is. A németek a gazdaságélénkítésre szánt hatalmas összeggel az EU korábban lefektetett céljaihoz is közelebb akarnak kerülni: 2050-ig klímasemleges Európa, a kontinens digitalizálása és nemzetközi szerepének erősítése a hosszú távú gazdasági növekedés szempontjából kulcsfontosságúnak tartott szektorban.

A vírust le kell küzdeni, a gazdaságot talpra kell állítani, az európai együttműködést meg kell erősíteni” – hangzik a német kormány programjának tenorja. Berlin első lépésként, már a július közepi kormányfői csúcson megállapodást akar az EU következő hét éves költségvetéséről és a ’Next Generation EU’ névre keresztelt konjunktúracsomagjáról. Gigantikus összegről, 1.850 milliárd euróról folyik a vita.

Ebben a félévben pontot kell tenni az EU és Nagy-Britannia között 2016 óta húzódó Brexit-viták végére. Az év végéig tart az átmeneti időszak. A rengeteg konfliktust látva egyre fenyegetőbb, hogy megállapodás nélkül fognak végét érni a szigetország és a kontinentális Európa kapcsolatai. A Nagy-Britanniához sok szálon kötődő német gazdasági szereplők elvárják Berlintől, hogy ne kerüljön erre sor.

Egyeztettek – a Trio-elnökség

A mindenkori elnökség munkaprogramján három tagállam osztozik 18 hónapos időszakra. Az elnökség meghatározza céljait – a trió két másik tagjával – hosszabb távú célokat is kitűz.

A célok elérése érdekében Németország együttműködik Portugáliával és Szlovéniával, a két országgal, amelyek a soros elnökségben a németeket fogja követni. A 10, illetve 2 milliós népességükkel nem lesz könnyű dolguk kezdeményező szerepet játszani az 500 milliós EU-ban. A német külügyminiszter  májusban megállapodást kötött portugál és szlovén kollégájával, Augusto Santos Silvával és Miroslav Cerarrel. Hivatalos formát adtak a ’Trio-elnökségnek’.

Kompromisszumok leköszönés előtt?

A hivatalos programterv: Együtt Európa fellendüléséért
Tartalomjegyzék
I. Európa válasza a COVID-19 világjárványra 
II. Erősebb és innovatívabb Európa 
III. Tisztességes Európa 
IV. Fenntartható Európa 
V. A biztonság és a közös értékek Európája
VI. Hatékony Európai Unió a szabályokon alapuló nemzetközi rend érdekében – partnerségben rögzítve

Tisztában vagyok vele, milyen komoly elvárások vannak a német elnökséggel szemben” – mondta Angela Merkel június végi videóüzenetében. A kancellár szeretné, ha kormánya több lenne válságmenedzsernél. „A klímavédelmet és a digitalizációt is érdemben akarjuk előre vinni. Ezzel párhuzamosan az EU-t a nemzetközi politikában az USA-val és Kínával egyenrangú szereplővé akarjuk tenni.”

Fontosnak tartja, hogy minden döntés kompromisszum eredménye legyen. „El akarjuk kerülni, hogy bárki úgy érezze, gazdasági súlyunknál fogva rákényszerítjük akaratunkat a közösségre.

Köztudott, hogy a 2021-es németországi választásokon már nem Merkel lesz a konzervatívok kancellárjelöltje. Ezért a német belpolitikában hónapok óta ’béna kacsának’ tartják. Rövidesen távozó politikusként az EU-ban is elvesztette korábbi súlyát és tekintélyét. Így különösen nehéz lesz megfelelni a legfőbb elvárásnak: A válságból megerősödve kivezetni Európát

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Szlovénia: csak oltottak dolgozhatnak az állami hivatalokban

Csak oltási és gyógyulást tanúsító igazolással végezhetik a munkájukat az állami hivatalokban dolgozók Szlovéniában

Gyenge kezdés az amerikai tőzsdéken

Indexcsökkenéssel indult a kereskedés pénteken az amerikai értékpapírpiacokon. A főbb indexek valószínűleg veszteséggel fejezik be a hetet.

Vitézy: állami projekt lesz a 2-es metró és a HÉV-ek összekötése

Állami beruházásként valósul meg a 2-es metró és a gödöllői, csömöri HÉV-ek összekötése, illetve a hévvonalak felújítása - közölte a Budapest Fejlesztési Központ (BFK) vezérigazgatója.

Nagyot drágult a földgáz

Jelentős drágulás után ismét 800 dollár fölé emelkedett a földgáz ezer köbméterenkénti ára a szabadpiaci kereskedésben.

Hírek

Szlovénia: csak oltottak dolgozhatnak az állami hivatalokban

Csak oltási és gyógyulást tanúsító igazolással végezhetik a munkájukat az állami hivatalokban dolgozók Szlovéniában

Nagyot drágult a földgáz

Jelentős drágulás után ismét 800 dollár fölé emelkedett a földgáz ezer köbméterenkénti ára a szabadpiaci kereskedésben.

37 év után ért partot egy palackposta – hatezer kilométerre a feladóktól

Japán középiskolások dobták az óceánba 37 éve azt a vizespalackot, amely most hatezer kilométerrel távolabb, Hawaiin sodródott partra júniusban.

Áramfogyasztás. Ötéves csúcs dőlt meg júliusban

Ötéves csúcsra emelkedett júliusban a hazai bruttó villamosenergia-fogyasztás: 7,5 százalékkal volt magasabb, mint egy évvel korábban - közölte a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH).

Kőbánya – letartóztatás. Hegyekben állt a tiltott potencianövelő

Közel egymillió darab illegális gyógyszert találtak egy kőbányai raktárban. A potencianövelő tabletták összértéke meghaladja a 760 millió forintot - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság.

Aranybánya nyílhat a Börzsönyben

Sok száz év után ismét nemesfémbánya nyílhat a Börzsönyben - tudta meg a Világgazdaság.

1600 Celsius fok. Megmérték a Föld belsejének hőmérsékletét

Megmérték a Föld belsejének hőmérsékletét az óceáni hátságok mentén, a víz alatti vulkanikus területeken a Massachusettsi Műszaki Egyetem (MIT) kutatói. Itt viszonylag állandó, mintegy 1350 Celsius-fokos a hőmérséklet, de egyes forró hőpontoknál elérheti az 1600 Celsius-fokot is.

Pardubicei lelet. Csehország a sörfőzés európai őshazája?

A mai Csehország területén főzhettek legrégebben sört gyógynövényekből. Ennek bizonyítékát találták meg régészek abban a bronzedényben, amelyet 2017-ben fedeztek fel a kelet-csehországi Pardubice mellett.

Gazdaság

Moratórium – Bankszövetség: méltánytalan a kamatok utólagos csökkentése

Méltánytalan a hitelkártyák és a folyószámlahitelek kamatát a személyi kölcsön kamatával egyező kamatra visszamenőleges hatállyal átszámolni, mivel a különböző termékek kamatozása és kockázata egymástól eltérő - közölte a Magyar Bankszövetség.

Hitelkártya és folyószámlahitel – Módosítás. A moratórium a kamatszintre is kihat

A moratóriumban részt vevő hitelkártya és folyószámla hiteleknél e termékek jóval magasabb kamatával szemben alacsonyabb, legfeljebb valamivel 13 százalék feletti kamatot kell alkalmazniuk a bankoknak az elszámolásnál - mondta el a Magyar Nemzeti Bank felügyeleti szóvivője.

Moratórium után. A bankoknál vizsgálódik az MNB

A jegybank tizenhat pénzügyi intézménynél vizsgálja, hogy azok hogyan módosítják a törlesztési moratórium lejárta után az érintett hitelszerződések futamidejét.

Törlesztési moratórium – novembertől csak a rászorulóknak

A törlesztési moratórium novembertől jövő év június 30-ig már csak a rászorulóknak lesz igénybe vehető - jelentette be Varga Mihály pénzügyminiszter.
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom