Hirdetés
Kezdőlap Világgazdaság Német EU-elnökség kezdődött - kompromisszumokra készülve?
No menu items!

Német EU-elnökség kezdődött – kompromisszumokra készülve?

Angela Merkel nemcsak válságkezelésre, az EU megreformálására is készül a német elnökség alatt. Európa legnépesebb országa és legnagyobb gazdasága példátlan egészségügyi és gazdasági válság közepette vette át az elnökséget. Több, önmagában is jelentős krízisben várható áttörés Berlintől?

Túlterhelt horvátok

Berlin Zágrábtól veszi át a stafétabotot. Horvátország a Balkán és az EU kapcsolatainak erősítését, a térség európai integrációját nevezte meg elnöksége prioritásaként. A korona-járvány és -válság mindezt teljesen felülírta. A csekély gazdasági és politikai súlyú Horvátország, az EU legfiatalabb tagja érthető módon nem tudott központi szerepet játszani a válságmenedzselésben. A kontinens legjelentősebb gazdasági és politikai súlyú államától, Németországtól ezt várja el a politika, a gazdaság és a lakosság is.

Német tervek

Angela Merkel a Bundesratban ismerteti elnökségi programját pénteken, július 8-án az Európai Parlamentben szólal fel, a német soros elnökség nyitányaként.

Angela Merkel kancellár a szövetségi parlamentben, a Bundestagban, az azonnali képviselői kérdések és kormányfői válaszok órájában az elnökségi programot vázolva hangsúlyozta, hogy nemcsak válságkezeléssel akarnak foglalkozni, hanem az EU megújításával is. A németek a gazdaságélénkítésre szánt hatalmas összeggel az EU korábban lefektetett céljaihoz is közelebb akarnak kerülni: 2050-ig klímasemleges Európa, a kontinens digitalizálása és nemzetközi szerepének erősítése a hosszú távú gazdasági növekedés szempontjából kulcsfontosságúnak tartott szektorban.

A vírust le kell küzdeni, a gazdaságot talpra kell állítani, az európai együttműködést meg kell erősíteni” – hangzik a német kormány programjának tenorja. Berlin első lépésként, már a július közepi kormányfői csúcson megállapodást akar az EU következő hét éves költségvetéséről és a ’Next Generation EU’ névre keresztelt konjunktúracsomagjáról. Gigantikus összegről, 1.850 milliárd euróról folyik a vita.

Ebben a félévben pontot kell tenni az EU és Nagy-Britannia között 2016 óta húzódó Brexit-viták végére. Az év végéig tart az átmeneti időszak. A rengeteg konfliktust látva egyre fenyegetőbb, hogy megállapodás nélkül fognak végét érni a szigetország és a kontinentális Európa kapcsolatai. A Nagy-Britanniához sok szálon kötődő német gazdasági szereplők elvárják Berlintől, hogy ne kerüljön erre sor.

Egyeztettek – a Trio-elnökség

A mindenkori elnökség munkaprogramján három tagállam osztozik 18 hónapos időszakra. Az elnökség meghatározza céljait – a trió két másik tagjával – hosszabb távú célokat is kitűz.

A célok elérése érdekében Németország együttműködik Portugáliával és Szlovéniával, a két országgal, amelyek a soros elnökségben a németeket fogja követni. A 10, illetve 2 milliós népességükkel nem lesz könnyű dolguk kezdeményező szerepet játszani az 500 milliós EU-ban. A német külügyminiszter  májusban megállapodást kötött portugál és szlovén kollégájával, Augusto Santos Silvával és Miroslav Cerarrel. Hivatalos formát adtak a ’Trio-elnökségnek’.

Kompromisszumok leköszönés előtt?

A hivatalos programterv: Együtt Európa fellendüléséért
Tartalomjegyzék
I. Európa válasza a COVID-19 világjárványra 
II. Erősebb és innovatívabb Európa 
III. Tisztességes Európa 
IV. Fenntartható Európa 
V. A biztonság és a közös értékek Európája
VI. Hatékony Európai Unió a szabályokon alapuló nemzetközi rend érdekében – partnerségben rögzítve

Tisztában vagyok vele, milyen komoly elvárások vannak a német elnökséggel szemben” – mondta Angela Merkel június végi videóüzenetében. A kancellár szeretné, ha kormánya több lenne válságmenedzsernél. „A klímavédelmet és a digitalizációt is érdemben akarjuk előre vinni. Ezzel párhuzamosan az EU-t a nemzetközi politikában az USA-val és Kínával egyenrangú szereplővé akarjuk tenni.”

Fontosnak tartja, hogy minden döntés kompromisszum eredménye legyen. „El akarjuk kerülni, hogy bárki úgy érezze, gazdasági súlyunknál fogva rákényszerítjük akaratunkat a közösségre.

Köztudott, hogy a 2021-es németországi választásokon már nem Merkel lesz a konzervatívok kancellárjelöltje. Ezért a német belpolitikában hónapok óta ’béna kacsának’ tartják. Rövidesen távozó politikusként az EU-ban is elvesztette korábbi súlyát és tekintélyét. Így különösen nehéz lesz megfelelni a legfőbb elvárásnak: A válságból megerősödve kivezetni Európát

Hirdetés
Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Deloitte: a technológiai fejlődéssel új biztonsági kockázatokra is fel kell készülni

A biztonsági vezetőknek kell irányítaniuk a rendszerekkel kapcsolatos képzést, és fel kell hívniuk az alkalmazottak és az érdekeltek figyelmét a releváns tudnivalókra.

ESET: Az egészségügyi alkalmazások kiberbiztonsági kockázatairól

Az egészségügyi alkalmazások kiberbiztonsági kockázataira hívja fel a figyelmet az ESET informatikai cég

MÁV-Volán: rekordszámú bérlet- és jegyeladás márciusban

Márciusban rekordszámú, 932 ezer ország- és vármegyebérletet, valamint napijegyet váltottak az utasok - közölte a MÁV-VOLÁN-csoport szombaton.

USA: a mesterséges intelligencia hozza az agrárjövőt?

Az egész mezőgazdaságban a munkaerőhiány veszélyezteti az ipar életképességét, mind a nyereségesség, mind a terméshozam tekintetében.
Hirdetés

Hírek

BÉT – Új történelmi csúcson zárt a BUX

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 84 pontos, 0,12 százalékos emelkedéssel, 67 289,07 ponton, új történelmi csúcson zárt pénteken.

Az Amerikából érkezett kedvező makrogazdasági adat hatására csúcson a BUX

BUX 1027,91 pontos, 1,56 százalékos emelkedéssel, 66 839,15 ponton, történelmi csúcson zárt szerdán.

Iránykereséssel indulhat a kereskedés az elemző szerint

A Richter változatlanul a 9150-9420 forintos sávban mozoghat. A gyógyszerpapír jegyzése csütörtökön 5 forinttal, 0,05 százalékkal 9260 forintra csökkent, 2,5 milliárd forintos forgalomban.

Úttörő konferencia az autóipar jövőjéről, hazai díjátadóval

A tisztán benzines autók napjai is meg vannak számlálva, miközben az elektromos autók térnyerése kapcsán még bőven akadnak kérdőjelek

Heti makronaptár

Több statisztikai adat is megjelenik a következő héten, köztük az ipari termelés februári, a külkereskedelmi forgalom előzetes februári és részletes januári adatai, valamint a termelői árak és a kiskereskedelmi forgalom februári adatai. A kormányzati szektor 2023. utolsó negyedévi egyenlegét is közli a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Enyhe emelkedéssel nyithat a tőzsde az elemző szerint

Enyhe emelkedéssel nyithat szerdán a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) az Equilor Befektetési Zrt. vezető elemzője szerint.

Elemző: iránykereséssel nyithat a tőzsde

Hétfőn a BÉT részvényindexe, a BUX 141,21 pontos, 0,22 százalékos csökkenéssel, 65 095,72 ponton zárt.

A héten várható: Az MNB kamatdöntő ülést tart, államháztartási adatok

Tavaly decemberben a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 655 600, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 451 300 forint volt.
Hirdetés

Gazdaság

Ami sok, az sok: Nagy Márton behívatta a Mol és a Magyar Ásványolaj Szövetség képviselőit

A tárcavezető a rendkívüli egyeztetésen megállapította, hogy Magyarországon az üzemanyagok ára a régiós átlagnál magasabb.

Sok bankszámlás megúszta a drasztikus áremelést 

A digitális bankolásra ösztönöznek a díjemelések

A kormányzati szektor GDP-arányos hiánya 6,7 százalékos volt 2023-ban

A kormányzati szektor adóssága - a Magyar Nemzeti Bank adatai alapján - 2023 végén 55 134 milliárd forintot, a GDP 73,5 százalékát érte el.

MBH Bank: 345,3 milliárd forint korrigált adózás előtti eredmény 2023-ban

A társaság a tavalyi évben 350 millió euró értékben sikeres nemzetközi kötvénykibocsátást hajtott végre.