Kezdőlap Világgazdaság Német EU-elnökség kezdődött - kompromisszumokra készülve?
No menu items!

Német EU-elnökség kezdődött – kompromisszumokra készülve?

Angela Merkel nemcsak válságkezelésre, az EU megreformálására is készül a német elnökség alatt. Európa legnépesebb országa és legnagyobb gazdasága példátlan egészségügyi és gazdasági válság közepette vette át az elnökséget. Több, önmagában is jelentős krízisben várható áttörés Berlintől?

Túlterhelt horvátok

Berlin Zágrábtól veszi át a stafétabotot. Horvátország a Balkán és az EU kapcsolatainak erősítését, a térség európai integrációját nevezte meg elnöksége prioritásaként. A korona-járvány és -válság mindezt teljesen felülírta. A csekély gazdasági és politikai súlyú Horvátország, az EU legfiatalabb tagja érthető módon nem tudott központi szerepet játszani a válságmenedzselésben. A kontinens legjelentősebb gazdasági és politikai súlyú államától, Németországtól ezt várja el a politika, a gazdaság és a lakosság is.

Német tervek

Angela Merkel a Bundesratban ismerteti elnökségi programját pénteken, július 8-án az Európai Parlamentben szólal fel, a német soros elnökség nyitányaként.

Angela Merkel kancellár a szövetségi parlamentben, a Bundestagban, az azonnali képviselői kérdések és kormányfői válaszok órájában az elnökségi programot vázolva hangsúlyozta, hogy nemcsak válságkezeléssel akarnak foglalkozni, hanem az EU megújításával is. A németek a gazdaságélénkítésre szánt hatalmas összeggel az EU korábban lefektetett céljaihoz is közelebb akarnak kerülni: 2050-ig klímasemleges Európa, a kontinens digitalizálása és nemzetközi szerepének erősítése a hosszú távú gazdasági növekedés szempontjából kulcsfontosságúnak tartott szektorban.

A vírust le kell küzdeni, a gazdaságot talpra kell állítani, az európai együttműködést meg kell erősíteni” – hangzik a német kormány programjának tenorja. Berlin első lépésként, már a július közepi kormányfői csúcson megállapodást akar az EU következő hét éves költségvetéséről és a ’Next Generation EU’ névre keresztelt konjunktúracsomagjáról. Gigantikus összegről, 1.850 milliárd euróról folyik a vita.

Ebben a félévben pontot kell tenni az EU és Nagy-Britannia között 2016 óta húzódó Brexit-viták végére. Az év végéig tart az átmeneti időszak. A rengeteg konfliktust látva egyre fenyegetőbb, hogy megállapodás nélkül fognak végét érni a szigetország és a kontinentális Európa kapcsolatai. A Nagy-Britanniához sok szálon kötődő német gazdasági szereplők elvárják Berlintől, hogy ne kerüljön erre sor.

Egyeztettek – a Trio-elnökség

A mindenkori elnökség munkaprogramján három tagállam osztozik 18 hónapos időszakra. Az elnökség meghatározza céljait – a trió két másik tagjával – hosszabb távú célokat is kitűz.

A célok elérése érdekében Németország együttműködik Portugáliával és Szlovéniával, a két országgal, amelyek a soros elnökségben a németeket fogja követni. A 10, illetve 2 milliós népességükkel nem lesz könnyű dolguk kezdeményező szerepet játszani az 500 milliós EU-ban. A német külügyminiszter  májusban megállapodást kötött portugál és szlovén kollégájával, Augusto Santos Silvával és Miroslav Cerarrel. Hivatalos formát adtak a ’Trio-elnökségnek’.

Kompromisszumok leköszönés előtt?

A hivatalos programterv: Együtt Európa fellendüléséért
Tartalomjegyzék
I. Európa válasza a COVID-19 világjárványra 
II. Erősebb és innovatívabb Európa 
III. Tisztességes Európa 
IV. Fenntartható Európa 
V. A biztonság és a közös értékek Európája
VI. Hatékony Európai Unió a szabályokon alapuló nemzetközi rend érdekében – partnerségben rögzítve

Tisztában vagyok vele, milyen komoly elvárások vannak a német elnökséggel szemben” – mondta Angela Merkel június végi videóüzenetében. A kancellár szeretné, ha kormánya több lenne válságmenedzsernél. „A klímavédelmet és a digitalizációt is érdemben akarjuk előre vinni. Ezzel párhuzamosan az EU-t a nemzetközi politikában az USA-val és Kínával egyenrangú szereplővé akarjuk tenni.”

Fontosnak tartja, hogy minden döntés kompromisszum eredménye legyen. „El akarjuk kerülni, hogy bárki úgy érezze, gazdasági súlyunknál fogva rákényszerítjük akaratunkat a közösségre.

Köztudott, hogy a 2021-es németországi választásokon már nem Merkel lesz a konzervatívok kancellárjelöltje. Ezért a német belpolitikában hónapok óta ’béna kacsának’ tartják. Rövidesen távozó politikusként az EU-ban is elvesztette korábbi súlyát és tekintélyét. Így különösen nehéz lesz megfelelni a legfőbb elvárásnak: A válságból megerősödve kivezetni Európát

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik
Hirdetés

Friss

Nyilvános kivégzést tartottak a jemeni fővárosban

Több százan gyűltek össze Szanaában, Jemen fővárosában, hogy végignézzék három, gyerekek elleni bűncselekmények miatt elítélt férfi nyilvános kivégzését.

Enyhe emelkedéssel nyitottak a New York-i indexek

Enyhe, pár pontos emelkedéssel nyitottak az irányadó New York-i tőzsdemutatók szerdán.

Budapestre jönnek Madame Tussauds viaszfigurái

Madame Tussauds múzeuma nyitja meg kapuit 2022 elején, Budapest...

Megtévesztő reklám. Nem volt antivírus hatása a szernek – 100 milliós bírság

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) 100 millió forintos bírságot szabott...

Hírek

Nyilvános kivégzést tartottak a jemeni fővárosban

Több százan gyűltek össze Szanaában, Jemen fővárosában, hogy végignézzék három, gyerekek elleni bűncselekmények miatt elítélt férfi nyilvános kivégzését.

Pénzbüntetés – Kutyatartóra támadtak az állatvédők

Pénzbüntetéssel sújtott két állatvédőt, tíz további vádlottat pedig próbára bocsátott a Veszprémi Járásbíróság, mert egy akció résztvevőiként éjjel rárontottak egy kutyatartóra, mivel úgy vélték, hogy a férfi bántalmazta az állatot.

4000 kilométert utazott az Atlanti-óceánon egy palackposta

Egy portugál tizenéves talált rá arra a palackpostára, amit egy vermonti tinédzser dobott az Atlanti-óceánba 3800 kilométer távolságban, a túlsó parton.

Oroszországban megbolydult az ingatlanpiac – Múlt és jövő határán

Oroszországban a fiatalok többsége saját otthon nélkül van. Egy...

Ausztriában újra elérhető a vitatott “iszlámtérkép”

A nagy vitát kiváltó osztrák "iszlámtérkép" másfél hét szünet után újra elérhető az interneten.

Újkőkori település a tenger alatt. Világritkaságnak számító felfedezés

Hat és fél ezer éves újkőkori település maradványaira bukkantak horvát búvárok az Adriai-tenger legdélibb részén, Korcula sziget partjainál, a tengerszint alatt 4,5 méter mélyen

Elárverezik a világháló eredeti forráskódját

Nem helyettesíthető tokenként (NFT) viszik árverésre a világháló eredeti forráskódját, amelyre június 23-tól licitálhatnak az érdeklődők a Sotheby's internetes aukcióján.

Novák Katalin vezeti a közösségi élet újraindításáért felelős operatív törzset

Civil szervezetek is tagjai lesznek, a most létrejött 'a közösségi élet újraindításáért felelős operatív törzsnek', amely Novák Katalin vezetésével hetente ülésezik. Az első megbeszélésnek a témája a gyerekek nyári táboroztatása volt - közölte a családokért felelős tárca nélküli miniszter.

Izraelben zárt térben sem kell maszkot viselni

Izraelben már zárt térben sem kell maszkot viselni a koronavírus-járvány ellen, ezzel az utolsó jelentős korlátozást is megszüntették, köszönhetően annak, hogy továbbra is csökken az új megfertőződések száma.

Kamujegyeket árult a foci Eb-re – negyven embert verhetett át

Többeket becsaphatott egy budapesti férfi, aki a labdarúgó Európa-bajnokság budapesti meccseire árult nem létező belépőket a Facebookon. A zuglói rendőrök csalás miatt indítottak ellene eljárást - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK).

Az egereknek a sugárzás sem árt a szaporodásban

Egészséges utódok jöttek a világra csaknem hat éven át nagy mennyiségű kozmikus sugárzásnak kitett egérspermából - számoltak be eredményeikről japán kutatók a Science Advances című folyóiratban publikált tanulmányukban.

Piaci gázrobbanás Kínában – halálos áldozatokkal

Huszonöt halálos áldozatot követelt a legfrisseb adatok szerint a közép-kínai Hupej tartomány Sijen városában történt gázrobbanás. Félő, hogy további áldozatokat találnak - közölte a Global Times című, angol nyelvű kínai lap.

Gazdaság

MNB: idén először áprilisban lett deficites a fizetési mérleg

Áprilisban 201 millió euró deficittel zárt a folyó fizetési mérleg, az első három hónap előzetes adatok szerint 446 millió euró aktívumát követően, amiből 330 millió euró márciusban képződött - derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) előzetes adataiból.

A pénzpiaci alapokból egymilliárdnyi forint áramlott ki

Májusban 0,1 százalékkal, 11 milliárd forinttal csökkent a befektetési alapokban kezelt vagyon - közölte a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetsége (Bamosz).

MNB – 50 milliós bírság az Union Biztosítónak

Különböző jogsértések miatt a Magyar Nemzeti Bank 50 millió forintos felügyeleti és fogyasztóvédelmi bírságot szabott ki az Union Biztosítóra. A feltárt hiányosságok nem veszélyeztetik a biztosító biztonságos működését - közölte a jegybank.

Tőzsde – Csúcsot döntöttek az elsődleges kibocsátások

Az elmúlt 20 év legjobb eredményét produkálta a tőzsdei bevezetések (IPO) nemzetközi piaca 2021 első negyedévében: 85 százalékkal 430-ra emelkedett az elsődleges tőzsdei részvénykibocsátások száma, összesített értékük pedig 271 százalékkal 105,6 milliárd dollárra nőtt - közölte az EY könyvvizsgáló.

EBRD: a járvány alatt is csökkentek a térségi bankrendszerek nem teljesítő kinnlevőségei

A koronavírus-járvány ellenére is csökkent tavaly a közép- és kelet-európai gazdaságokban a nem teljesítő banki kinnlevőségek (NPL) összege, elsősorban a masszív kormányzati beavatkozások miatt - közölte hétfőn Londonban az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD). A kimutatás szerint Magyarország azon térségi országok között van, amelyekben a legnagyobb mértékben csökkent a problémás követelésállomány.

A dupla sas érme a világ legdrágábbja lett – 19,5 millió dollárért cserélt gazdát

A világ legértékesebb numizmatikai ritkaságainak egyike, egy 1933-ban Amerikában vert "dupla sas" aranyérme 19,5 millió dolláros (5,58 milliárd forint) rekordáron kelt el egy keddi...
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom