Hirdetés
Kezdőlap Világgazdaság Német EU-elnökség kezdődött - kompromisszumokra készülve?
No menu items!

Német EU-elnökség kezdődött – kompromisszumokra készülve?

Angela Merkel nemcsak válságkezelésre, az EU megreformálására is készül a német elnökség alatt. Európa legnépesebb országa és legnagyobb gazdasága példátlan egészségügyi és gazdasági válság közepette vette át az elnökséget. Több, önmagában is jelentős krízisben várható áttörés Berlintől?

Túlterhelt horvátok

Berlin Zágrábtól veszi át a stafétabotot. Horvátország a Balkán és az EU kapcsolatainak erősítését, a térség európai integrációját nevezte meg elnöksége prioritásaként. A korona-járvány és -válság mindezt teljesen felülírta. A csekély gazdasági és politikai súlyú Horvátország, az EU legfiatalabb tagja érthető módon nem tudott központi szerepet játszani a válságmenedzselésben. A kontinens legjelentősebb gazdasági és politikai súlyú államától, Németországtól ezt várja el a politika, a gazdaság és a lakosság is.

Német tervek

Angela Merkel a Bundesratban ismerteti elnökségi programját pénteken, július 8-án az Európai Parlamentben szólal fel, a német soros elnökség nyitányaként.

Angela Merkel kancellár a szövetségi parlamentben, a Bundestagban, az azonnali képviselői kérdések és kormányfői válaszok órájában az elnökségi programot vázolva hangsúlyozta, hogy nemcsak válságkezeléssel akarnak foglalkozni, hanem az EU megújításával is. A németek a gazdaságélénkítésre szánt hatalmas összeggel az EU korábban lefektetett céljaihoz is közelebb akarnak kerülni: 2050-ig klímasemleges Európa, a kontinens digitalizálása és nemzetközi szerepének erősítése a hosszú távú gazdasági növekedés szempontjából kulcsfontosságúnak tartott szektorban.

A vírust le kell küzdeni, a gazdaságot talpra kell állítani, az európai együttműködést meg kell erősíteni” – hangzik a német kormány programjának tenorja. Berlin első lépésként, már a július közepi kormányfői csúcson megállapodást akar az EU következő hét éves költségvetéséről és a ’Next Generation EU’ névre keresztelt konjunktúracsomagjáról. Gigantikus összegről, 1.850 milliárd euróról folyik a vita.

Ebben a félévben pontot kell tenni az EU és Nagy-Britannia között 2016 óta húzódó Brexit-viták végére. Az év végéig tart az átmeneti időszak. A rengeteg konfliktust látva egyre fenyegetőbb, hogy megállapodás nélkül fognak végét érni a szigetország és a kontinentális Európa kapcsolatai. A Nagy-Britanniához sok szálon kötődő német gazdasági szereplők elvárják Berlintől, hogy ne kerüljön erre sor.

Egyeztettek – a Trio-elnökség

A mindenkori elnökség munkaprogramján három tagállam osztozik 18 hónapos időszakra. Az elnökség meghatározza céljait – a trió két másik tagjával – hosszabb távú célokat is kitűz.

A célok elérése érdekében Németország együttműködik Portugáliával és Szlovéniával, a két országgal, amelyek a soros elnökségben a németeket fogja követni. A 10, illetve 2 milliós népességükkel nem lesz könnyű dolguk kezdeményező szerepet játszani az 500 milliós EU-ban. A német külügyminiszter  májusban megállapodást kötött portugál és szlovén kollégájával, Augusto Santos Silvával és Miroslav Cerarrel. Hivatalos formát adtak a ’Trio-elnökségnek’.

Kompromisszumok leköszönés előtt?

A hivatalos programterv: Együtt Európa fellendüléséért
Tartalomjegyzék
I. Európa válasza a COVID-19 világjárványra 
II. Erősebb és innovatívabb Európa 
III. Tisztességes Európa 
IV. Fenntartható Európa 
V. A biztonság és a közös értékek Európája
VI. Hatékony Európai Unió a szabályokon alapuló nemzetközi rend érdekében – partnerségben rögzítve

Tisztában vagyok vele, milyen komoly elvárások vannak a német elnökséggel szemben” – mondta Angela Merkel június végi videóüzenetében. A kancellár szeretné, ha kormánya több lenne válságmenedzsernél. „A klímavédelmet és a digitalizációt is érdemben akarjuk előre vinni. Ezzel párhuzamosan az EU-t a nemzetközi politikában az USA-val és Kínával egyenrangú szereplővé akarjuk tenni.”

Fontosnak tartja, hogy minden döntés kompromisszum eredménye legyen. „El akarjuk kerülni, hogy bárki úgy érezze, gazdasági súlyunknál fogva rákényszerítjük akaratunkat a közösségre.

Köztudott, hogy a 2021-es németországi választásokon már nem Merkel lesz a konzervatívok kancellárjelöltje. Ezért a német belpolitikában hónapok óta ’béna kacsának’ tartják. Rövidesen távozó politikusként az EU-ban is elvesztette korábbi súlyát és tekintélyét. Így különösen nehéz lesz megfelelni a legfőbb elvárásnak: A válságból megerősödve kivezetni Európát

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Vas megye. Halálos baleset a kalandparkban

Egy diák meghalt, egy pedig megsérült, amikor kidőlt egy fa a Vas megyei Gyöngyösfalu kalandparkjában - beszámolók szerint. A baleset hírét az MTI érdeklődésére a Vas Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője  megerősítette.

Tőzsde – Erősödés nyitáskor New Yorkban

Pluszban indítottak az irányadó New York-i tőzsdeindexek csütörtökön. A kőolaj ára nőtt.

Megugrott az uniós adósság – középmezőnyben a magyar

A koronavírus-járvány miatt az államháztartási hiány és az államadósság GDP-hez viszonyított aránya is megugrott az Európai Unióban és az euróövezetben - jelentette az Eurostat.

Államháztartás. 2270 milliárd fölé nőtt a hiány

Szeptemberben 9 milliárd forinttal nőtt a költségvetés hiánya, így az év első kilenc hónapjában az államháztartás központi alrendszere 2270,3 milliárd forintos hiánnyal zárt - közölte részletes jelentésében a Pénzügyminisztérium (PM).

Hírek

Vas megye. Halálos baleset a kalandparkban

Egy diák meghalt, egy pedig megsérült, amikor kidőlt egy fa a Vas megyei Gyöngyösfalu kalandparkjában - beszámolók szerint. A baleset hírét az MTI érdeklődésére a Vas Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője  megerősítette.

Dél-koreai igen-nem. Vita az oltási kampányról

A dél-koreai orvosi kamara azt javasolta, hogy a szöuli kormány egy hétre függessze fel az influenza elleni oltási kampányt, miután a napokban legalább tizenheten meghaltak azt követően, hogy megkapták a vakcinát.

Brit aggodalom: idénymunkások nélkül veszélyben a karácsonyi ebéd

Sürgősen mentesíteni kell a koronavírus-járvány miatti karanténkötelezettség alól a közép- és kelet-európai EU-országokból érkező idénymunkásokat, mert nélkülük veszélybe kerülhet a hagyományos karácsonyi pulykaebéd - közölte a brit baromfitenyésztők üzleti szervezete.

Légszennyezés. A magyarok több havi fizetést költenek rá

A légszennyezés miatt bekövetkezett betegségek kezelésével és az elhalálozással járó kiadások az európaiak számára évente átlagosan 1250 euróba (mintegy 450 ezer forint) kerülnek fejenként. A budapestiek számára a légszennyezettség miatti kiadás évente mintegy 677 ezer forint - derült ki a brüsszeli központú Európai Népegészségügyi Szövetség (EPHA) jelentéséből.

Ausztrál kutatók – Ilyen a gyerekek ideális napirendje

A gyerekeknek 11 óra alvás, 8 óra ülés és különböző intenzitású, több órás mozgás lenne az ideális napi időbeosztásuk. Máskülönben rossz lesz a csonttömegük felnőtt korukra, vélekednek egy ausztrál tanulmány szerzői. Részletek.

Emlékérmék az Állami Számvevőszék kettős jubileumára

Két emlékérmét bocsátott ki a Magyar Nemzeti Bank az Állami Számvevőszék megalakulásának 150. és a független számvevőszéki ellenőrzés újraindulásának 30. évfordulója alkalmából.

Túlszámlázás – vádemelés OLAF-ajánlásra

Vádat emeltek két férfi ellen, akik 272 millió forintos kárt okoztak öntvénygyártáshoz és öntvények megmunkáláshoz szükséges szerszámgépek beszerzését szolgáló uniós támogatások felhasználásánál - közölte a fővárosi főügyész.

Covid-vakcina – az oroszokat hamarosan beoltják

November végén tömegesen alkalmazhatják a Covid-19 elleni vakcinát Oroszországban - jelentette be Vaszilij Ignatyjev, a Szputnyik V elnevezésű első orosz vakcinát gyártó R-Pharm gyógyszergyár vezérigazgatója

Kamatdöntés – erősödött a forint

Erősödött a forint a nemzetközi bankközi devizapiacon kedd délután, miután kihirdették a Magyar Nemzeti Bank (MNB) kamatdöntését.

Wifi a Holdon. A Nokia 4G hálózatot telepít

Negyedik generációs mobilhálózatot épít ki a Hold felszínén a Nokia az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) megbízásából - jelentette be a finn telekommunikációs vállalat.

Harmincéves az Alkotmánybíróság – az MNB emlékérmével tiszteleg

Az Alkotmánybíróság megalakulásának 30. évfordulója tiszteletére tízezer forint névértékű ezüst és kétezer forint névértékű színesfém emlékérmét bocsátott ki a Magyar Nemzeti Bank.

Miskolc. Újra látták a városban kóborló medvét

A vasárnap hajnali észlelés után hétfőn, a kora reggeli órákban is látták a Miskolcra bekóborló medvét a lyukóvölgyi térségben - közölte az önkormányzat sajtóosztálya.

Gazdaság

Maradt az egyhetes betéti kamat 0,75 százalék

Ötödik alkalommal is a 0,6 százalékos alapkamatnál 15 bázisponttal magasabb kamattal hirdette meg egyhetes betéti tenderét a Magyar Nemzeti Bank csütörtökön.

Koronavírus – Már forog az EU-s SURE kötvény, nagy a túljegyzés

Az Európai Bizottság közel 17 milliárd euró (mintegy 6200 milliárd forint) értékben kibocsátotta a koronavírus-járványból adódó munkanélküliség kockázatait mérséklő ideiglenes támogatást nyújtó szociális kötvények (SURE) első sorozatát - közölte az uniós bizottság.

Bankszövetség – Moratórium és/vagy adósságrendező program

A törlesztési moratórium meghosszabbítása jó megoldás. Aki egy kedvezményezetti kategóriába sem fér bele, részt vehet bankja adósságrendező programjában - véli a Magyar Bankszövetség elnöke.

Marad az alapkamat 0,60 százalék

Nem módosította a jegybanki alapkamat 0,60 százalékos szintjét a Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsa, és a kamatfolyosó sem változott.

Törlesztési moratórium: megszavazták a hosszabbítást

Az Országgyűlés 2021. június 30-ig meghosszabbította a koronavírus-járvány miatt bevezetett törlesztési moratóriumot egyes kiemelt társadalmi csoportoknak és pénzügyi nehézséggel küzdő vállalkozásoknak.

Újabb amerikai bank ment csődbe

Háromra nőtt az idén csődbe jutott amerikai bankok száma. Tavaly négy bank húzta le a rolót, tavalyelőtt egy sem.
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom