Hirdetés
Kezdőlap Világgazdaság Német kilátások. Másfél évig tarthat a kilábalás
No menu items!

Német kilátások. Másfél évig tarthat a kilábalás

A német GDP 6,6 százalékkal eshet az idén, és legkorábban 2021 végén térhet vissza a koronavírus-járvány előtti szintre a gazdaság teljesítménye – áll a müncheni egyetem ifo gazdaságkutató intézetének prognózisában.

Az ifo gazdaságkutató intézet (ifo Institut – Leibniz-Institut für Wirtschaftsforschung an der Universität München e.V.) mintegy 8800 német gazdasági szereplő körében végzett felmérése alapján a koronavírus-járvány megfékezésére bevezetett intézkedések miatt 16 százalékkal csökkent a német gazdaság teljesítménye.

Timo Wollmershäuser

A kiesés az első negyedévben a bruttó hazai termék (GDP) 1,9 százalékos csökkenését okozta negyedéves bázison, a második negyedévben viszont már jóval nagyobb, 12,2 százalékos negyedéves csökkenésével jár majd – foglalta össze a felmérés megállapításait Timo Wollmershäuser, az ifo konjunktúrakutatási vezetője.

Összességében az idén 6,6 százalékos lehet a GDP-csökkenés. A munkanapok viszonylag magas számát figyelembe véve pedig naptári kiigazítással 6,2 százalékos” – mondta.

A koronavírus-járvány előtti szintre legkorábban 2021 végén térhet vissza a német gazdaság teljesítménye, ekkortól fog a gazdaság ugyanannyi terméket és szolgáltatást előállítani mint a vírusjárvány előtt. Ehhez azonban 2021-ben 8,5 százalékos GDP-növekedésre lesz szükség – tette hozzá.

Áprilisban az utazási irodák és a rendezvényszervezők számoltak be a legnagyobb visszaeséséről, 84 százalékosról. A légiközlekedés teljesítménye 76 százalékkal, a vendéglátásé 68 százalékkal csökkent. Az egészségügyi szolgáltatások 45 százalékos csökkenésről, a szórakoztatóipar 43 százalékos, a járműgyártás 41 százalékos csökkenésről számolt be.

A koronavírus-járvány egyedüli nyertese a gyógyszergyártás volt áprilisban 7 százalékos termelésnövekedéssel.

A zárlat feloldását követően egymástól lényegesen eltérő ütemben áll majd helyre a különböző gazdasági ágazatok termelése az ifo szerint. A korlátozások fokozatos feloldását feltételezve április végétől, a koronavírus-járvány negatív következményei akár a jövő évre is áthúzódhatnak a vendéglátással, szórakoztatóiparral, szabadidő- és kultúrprogramokkal kapcsolatos szolgáltatóipari ágazatoknál – mutatott rá Wollmershäuser.

Véleménye szerint a feldolgozóiparban a termelési teljesítmény egy év alatt el fogja tudni érni a krízis előtti szintet. A harmadik negyedévre így már minden gazdasági ágazatban megindulhat a növekedést, ennek mértéke azonban elmarad majd az év első felében elszenvedett csökkenés mértékétől. A harmadik negyedévben 6,8 százalékos, a negyedik negyedévben pedig 5,2 százalékos lesz a negyedéves GDP-növekedés az ifo prognózisa szerint.

Az ifo prognózisában azzal a feltételezéssel élt, hogy a koronavírus-járványt felszámolni nem sikerült ugyan, de tejedését megfékezni igen, egy második hullám kitörésének a megelőzését is beleértve. Az ifo egyúttal feltételezte azt is, sem Németországban, sem pedig beszállító és felvevő piacain nem kerül sor a globális hozzáadottérték-termelő kapcsolatrendszert felborító és a pénzügyi rendszert megzavaró csődhullámra.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Motivációk – beszélgetés Bányai Kornéllal. Katonás erények, konszenzus, emberközpontúság

Egy cég sikerében kulcsszerepet játszik az elkötelezettség és az egység – állítja Bányai Kornél a Rockwool Hungary Kft. ügyvezető igazgatója. A szakember szerint Magyarországon a  vezetői képességek tekintetében a katonai múltat alul értékelik. Nyugaton és leginkább az USA-ban a legjobb cégekhez ez belépőt jelent, a vezetői képesség elsajátításához a civil életben hosszú út vezet. 

Pályázat. 2,5 milliárd nehéz helyzetű térségek cégeinek

Új regionális fejlesztési pályázat jelent meg vállalkozások számára 2,5 milliárd forintos keretösszeggel - jelentette be a pénzügyminiszter.

Tőzsde – Vegyes kezdés New Yorkban

Az előző napi három és fél százalékos veszteségek után vegyes indexekkel indult a kereskedés az amerikai értékpapírpiacokon.

Németország – defláció októberben is

Októberben már a második egymást követő hónapban csökkentek a fogyasztói árak éves bázison Németországban - jelentette a német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis.

Hírek

Parragh Lászlót újraválasztották

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) küldöttgyűlésén a 127 küldött ellenszavazat nélkül, 19 tartózkodás mellett ismét Parragh Lászlót választotta meg a köztestület elnökének. Megbízatása a 2020-2024-es időszakra vonatkozik.

Tizenkét városban kifogásolt a levegő

Ismét többfelé romlott a levegőminőség a magas szállópor-tartalom miatt.

Kanadai lesz a Rubik-kocka

A Spin Master Corp. kanadai játékgyártó 50 millió dollárért (15,6 milliárd forint) megvásárolja a világhírű Rubik-kocka tulajdonjogait birtokló brit céget - jelentette be a torontói székhelyű vállalat.

Péterfalvi Attila marad a NAIH elnöke

Újabb kilenc évre nevezte ki Áder János köztársasági elnök Péterfalvi Attilát a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) elnökének.

A Malévnál 2001-ig repült – az oroszok most nyugdíjazták

Kivonták a forgalomból az utolsó Tupoljev-154 típusú személyszállító repülőgépet - jelentette be az Alrosza orosz utasszállító légitársaság.

Lombardia az összeomlás közelében, teljes lezárást sürgetnek az orvosok – összecsapások

A lombardiai sürgősségi osztályok vezetője a tízmilliós tartomány azonnali lezárását sürgette a kórházak telítettsége miatt, miközben a kormány ötmilliárd eurót különített el a korlátozásoktól sújtott vendéglátás megsegítésére, számos városban tüntetnek a korlátozások miatt.

Péntektől csökken az üzemanyagok ára

Péntektől a gázolaj literenkénti átlagára bruttó 3 forinttal, a benziné pedig bruttó 4 forinttal csökken.

Cannabis – Afrika: A legális ‘fű’ gazdagsága

A kannabisz egészségügyi felhasználása egyre nagyobb üzlet. A legális piac tavaly 300 milliárd euró! Kanada és az USA több állama nagy mennyiségben importálja; több afrikai cég is rárajtolt a lehetőségre. A legnagyobb problémájuk a hazai jogi szabályozás.

Koronavírus – Légszennyezéssel párosulva halálosabb?

A légszennyezésnek való hosszú távú kitettség világszerte 15 százalékkal növelheti a koronavírus-fertőzés okozta Covid-19 halálozási kockázatát - áll egy nemzetközi kutatócsoport tanulmányában.

Maszkviselés: elrettentő bolti bírság jöhet

Emelkedhet a vásárlókra kiróható ötezer forintos bírságösszeg a kötelező bolti maszkviselés szabálysértése esetén - mondta az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára.

Óvintézkedések – Svájc elhúzódó covid-válságra számít

Sokáig életben fognak maradni azok az új óvintézkedések, amelyeket szerdán jelent be Svájc a koronavírus-járvány terjedésének megfékezése érdekében - mondta Alain Berset, az alpesi ország egészségügyi minisztere.

A tészta eladási és a covid fertőzöttségi görbéje együtt mozog

A tésztagyártók pandémia válság nagy nyertesei. Németországban különösen megy...

Gazdaság

Az MNB a Revolutról: baj esetén nincs magyar garancia

A Brexittel a Revolut Ltd. magyar ügyfeleinek szerződései átkerültek a továbbra is az EU-n belül működő Revolut Payments UAB-hoz. Ezeknek a társaságoknak az üzleti megbízhatósági, fogyasztóvédelmi felügyeletét a brit és a litván pénzügyi felügyeleti hatóság végzi, az MNB-nek csak korlátozott jogosítványai vannak - közölte a jegybank.

Munkahelyvédelmi EU-s papír. A SURE-kötvényt tizenháromszorosan túljegyezték Luxemburgban

A luxemburgi értéktőzsdén tartották az uniós SURE program keretében kibocsátott első, 17 milliárd euró (mintegy 6,1 ezer milliárd forint) összegű szociális beruházási kötvény jegyzését - közölte az Európai Bizottság.

NHP Hajrá – körkép. A beruházási hitel a favorit

Elsősorban beruházásokra kérik a Növekedési hitelprogram (NHP) Hajrá! hiteleit a cégek, a szerződött összegek október végéig meghaladták a 600 milliárd forintot - közölték a programban résztvevő bankok.

Adóslista – Közel kétezer milliárddal tartoznak a NAV-nak

Tavaly csaknem 540 milliárd forintot nem tudott behajtani a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, amelynek teljes követelésállománya ugyanakkor egy év alatt 6,3 százalékkal, 1828 milliárd forintról 1712 milliárd forintra mérséklődött.

Digitális pénzügyek – új védjeggyel a nagyobb bizalomért

Digitális Jólét Pénzügyi Védjegy Program indul, amelyben a magyarországi székhellyel vagy telephellyel rendelkező pénzügyi intézmények, hitelintézetek és biztosítók szerezhetnek minősítést - jelentette be Solymár Károly Balázs, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) digitalizációért felelős helyettes államtitkára.

Maradt az egyhetes betéti kamat 0,75 százalék

Ötödik alkalommal is a 0,6 százalékos alapkamatnál 15 bázisponttal magasabb kamattal hirdette meg egyhetes betéti tenderét a Magyar Nemzeti Bank csütörtökön.
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom