Hirdetés
Kezdőlap Világgazdaság Német kilátások. Másfél évig tarthat a kilábalás
No menu items!

Német kilátások. Másfél évig tarthat a kilábalás

A német GDP 6,6 százalékkal eshet az idén, és legkorábban 2021 végén térhet vissza a koronavírus-járvány előtti szintre a gazdaság teljesítménye – áll a müncheni egyetem ifo gazdaságkutató intézetének prognózisában.

Az ifo gazdaságkutató intézet (ifo Institut – Leibniz-Institut für Wirtschaftsforschung an der Universität München e.V.) mintegy 8800 német gazdasági szereplő körében végzett felmérése alapján a koronavírus-járvány megfékezésére bevezetett intézkedések miatt 16 százalékkal csökkent a német gazdaság teljesítménye.

Timo Wollmershäuser

A kiesés az első negyedévben a bruttó hazai termék (GDP) 1,9 százalékos csökkenését okozta negyedéves bázison, a második negyedévben viszont már jóval nagyobb, 12,2 százalékos negyedéves csökkenésével jár majd – foglalta össze a felmérés megállapításait Timo Wollmershäuser, az ifo konjunktúrakutatási vezetője.

Összességében az idén 6,6 százalékos lehet a GDP-csökkenés. A munkanapok viszonylag magas számát figyelembe véve pedig naptári kiigazítással 6,2 százalékos” – mondta.

A koronavírus-járvány előtti szintre legkorábban 2021 végén térhet vissza a német gazdaság teljesítménye, ekkortól fog a gazdaság ugyanannyi terméket és szolgáltatást előállítani mint a vírusjárvány előtt. Ehhez azonban 2021-ben 8,5 százalékos GDP-növekedésre lesz szükség – tette hozzá.

Áprilisban az utazási irodák és a rendezvényszervezők számoltak be a legnagyobb visszaeséséről, 84 százalékosról. A légiközlekedés teljesítménye 76 százalékkal, a vendéglátásé 68 százalékkal csökkent. Az egészségügyi szolgáltatások 45 százalékos csökkenésről, a szórakoztatóipar 43 százalékos, a járműgyártás 41 százalékos csökkenésről számolt be.

A koronavírus-járvány egyedüli nyertese a gyógyszergyártás volt áprilisban 7 százalékos termelésnövekedéssel.

A zárlat feloldását követően egymástól lényegesen eltérő ütemben áll majd helyre a különböző gazdasági ágazatok termelése az ifo szerint. A korlátozások fokozatos feloldását feltételezve április végétől, a koronavírus-járvány negatív következményei akár a jövő évre is áthúzódhatnak a vendéglátással, szórakoztatóiparral, szabadidő- és kultúrprogramokkal kapcsolatos szolgáltatóipari ágazatoknál – mutatott rá Wollmershäuser.

Véleménye szerint a feldolgozóiparban a termelési teljesítmény egy év alatt el fogja tudni érni a krízis előtti szintet. A harmadik negyedévre így már minden gazdasági ágazatban megindulhat a növekedést, ennek mértéke azonban elmarad majd az év első felében elszenvedett csökkenés mértékétől. A harmadik negyedévben 6,8 százalékos, a negyedik negyedévben pedig 5,2 százalékos lesz a negyedéves GDP-növekedés az ifo prognózisa szerint.

Az ifo prognózisában azzal a feltételezéssel élt, hogy a koronavírus-járványt felszámolni nem sikerült ugyan, de tejedését megfékezni igen, egy második hullám kitörésének a megelőzését is beleértve. Az ifo egyúttal feltételezte azt is, sem Németországban, sem pedig beszállító és felvevő piacain nem kerül sor a globális hozzáadottérték-termelő kapcsolatrendszert felborító és a pénzügyi rendszert megzavaró csődhullámra.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Megválasztották az ország legjobb pálinkáit

A korábbi évek sikerei után idén is kiválasztották a TOP pálinkakiválóságnak minősített pálinkák közül az Agrárminisztérium pálinkáját. Az elismerő címet 2022-ben a Lunczer Pálinkaház fürtös meggy pálinkája kapta - közölte az Agrárminisztérium.

Ebben a két városban a legdrágább az élet a világon

Szingapúrban és New Yorkban a legmagasabbak a dollárban számolt megélhetési költségek az egész világon - áll az egyik legnagyobb londoni gazdaságkutató intézet, az Economist Intelligence Unit (EIU) éves globális felmérésében (Worldwide Cost of Living, WCOL).

Ingatlanvásárlásnál vége a készpénzes és a kriptovalutás fizetésnek Németországban

A Bundestag döntésének értelmében a jövőben készpénzzel és kriptovalutával sem lehet majd fizetni ingatlanvásárláskor Németországban. Az intézkedés egy nagyobb csomag része, amely az Oroszországgal szembeni szankciók végrehajtásának javítását célozza.

Megállt a hitelek drágulása, két nagybank már csökkentette a kamatait

Korán jött a Mikulás a banki ügyfeleknek, akik olyat láthatnak a hitelfeltételek hó eleji változtatásakor, amire utoljára tavaly volt példa. Elmaradt a megszokottá vált kamatemelési hullám, két nagybank pedig már csökkentette is a kölcsönei kamatát - derül ki a Bank360.hu elemzéséből.

Hírek

Ebben a két városban a legdrágább az élet a világon

Szingapúrban és New Yorkban a legmagasabbak a dollárban számolt megélhetési költségek az egész világon - áll az egyik legnagyobb londoni gazdaságkutató intézet, az Economist Intelligence Unit (EIU) éves globális felmérésében (Worldwide Cost of Living, WCOL).

A Magyar Bankholdingtól érkezik az ÁSZ új alelnöke

Szomolai Csaba lesz az Állami Számvevőszék egyik alelnöke Holman Magdolna helyett, aki november 30-i hatállyal mondott le alelnöki tisztségéről.

Megvan, ki váltja Lantos Csabát a MET Csoport élén

A MET Csoport Igazgatósága Lakatos Benjamint választotta meg új elnöknek - közölte a svájci központú energiavállalat.

Részleges vasárnapi boltzár jön Horvátországban

A horvát kormány döntött az üzletek részleges vasárnapi zárva tartásáról - közölte Marin Piletic munkaügyi miniszter a kabinet ülését követő sajtótájékoztatóján.

Szlovákiában befagyasztották az áram lakossági árát

Szlovákiában jövőre a gáz és a távfűtés lakossági ára 15 százalékkal emelkedik, az áram ára pedig nem változik - jelentette Eduard Heger szlovák miniszterelnök.

Már kaphatók a 2023-as éves és megyei autópálya-matricák

Csütörtöktől kaphatók a 2023-ra érvényes éves országos és megyei autópálya-matricák a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. (NÚSZ) honlapján, ügyfélszolgálati irodáiban és viszonteladó partnereinél.

Csökkenő üzemanyagárakkal indul a december

A december is üzemanyagár-csökkenéssel indul, a benzin beszerzési ára bruttó 10 forinttal lesz kevesebb péntektől, a gázolajért pedig bruttó 11 forinttal kell majd kevesebbet fizetni.

Szállodaigazgatói kinevezések a Danubius Hotelsnél

A Danubius Hotels Zrt. ügyvezetése Szabó Áront nevezte ki a Hilton Budapest igazgatói pozíciójára. Utódja a Danubius Hotel Helia és a Radisson Blu Béke Hotel szállodák élén Heréb István, a cégcsoport gyógyszállodáinak, az Ensana-nak vezetőségéből érkezik.

Gazdaság

Megállt a hitelek drágulása, két nagybank már csökkentette a kamatait

Korán jött a Mikulás a banki ügyfeleknek, akik olyat láthatnak a hitelfeltételek hó eleji változtatásakor, amire utoljára tavaly volt példa. Elmaradt a megszokottá vált kamatemelési hullám, két nagybank pedig már csökkentette is a kölcsönei kamatát - derül ki a Bank360.hu elemzéséből.

Januártól jöhetnek a 37 százalékos személyi kölcsönök és az 52 százalékos hitelkártyák

Január elsejétől 37 százalékra emelkedik a személyi kölcsönöknél a maximum teljes hiteldíjmutató, a hitelkártyák esetén pedig 52 százalékot is elérheti ez a mutató. 

Megújul a minősített fogyasztóbarát lakáshitel

Az MNB bővítette a minősített fogyasztóbarát lakáshitel (MFL) feltételrendszerét a hitelezés zöldebbé tétele és a folyamatok elektronikus útra terelése érdekében.

Továbbra is alacsony az önkéntes nyugdíjpénztárak költségszintje

Az önkéntes nyugdíjpénztárak költségeit jelző klasszikus díjterhelési mutató 2021-ben 0,71 százalék, a korrigált díjterhelési mutató 0,75 százalék volt. A két évtizede tartó trendszerű díjcsökkenés közben előfordul, hogy a díjterhelés enyhén meghaladja az előző évit, mint tavaly is, ám a nyugdíjpénztárak más öngondoskodási termékekkel összehasonlítva így is az egyik leginkább költséghatékony hosszútávú befektetési formának számítanak - összegezte elemzésében a Magyar Nemzeti Bank.
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom