Hirdetés
Kezdőlap Világgazdaság Német kilátások. Másfél évig tarthat a kilábalás
No menu items!

Német kilátások. Másfél évig tarthat a kilábalás

A német GDP 6,6 százalékkal eshet az idén, és legkorábban 2021 végén térhet vissza a koronavírus-járvány előtti szintre a gazdaság teljesítménye – áll a müncheni egyetem ifo gazdaságkutató intézetének prognózisában.

Az ifo gazdaságkutató intézet (ifo Institut – Leibniz-Institut für Wirtschaftsforschung an der Universität München e.V.) mintegy 8800 német gazdasági szereplő körében végzett felmérése alapján a koronavírus-járvány megfékezésére bevezetett intézkedések miatt 16 százalékkal csökkent a német gazdaság teljesítménye.

Timo Wollmershäuser

A kiesés az első negyedévben a bruttó hazai termék (GDP) 1,9 százalékos csökkenését okozta negyedéves bázison, a második negyedévben viszont már jóval nagyobb, 12,2 százalékos negyedéves csökkenésével jár majd – foglalta össze a felmérés megállapításait Timo Wollmershäuser, az ifo konjunktúrakutatási vezetője.

Összességében az idén 6,6 százalékos lehet a GDP-csökkenés. A munkanapok viszonylag magas számát figyelembe véve pedig naptári kiigazítással 6,2 százalékos” – mondta.

A koronavírus-járvány előtti szintre legkorábban 2021 végén térhet vissza a német gazdaság teljesítménye, ekkortól fog a gazdaság ugyanannyi terméket és szolgáltatást előállítani mint a vírusjárvány előtt. Ehhez azonban 2021-ben 8,5 százalékos GDP-növekedésre lesz szükség – tette hozzá.

Áprilisban az utazási irodák és a rendezvényszervezők számoltak be a legnagyobb visszaeséséről, 84 százalékosról. A légiközlekedés teljesítménye 76 százalékkal, a vendéglátásé 68 százalékkal csökkent. Az egészségügyi szolgáltatások 45 százalékos csökkenésről, a szórakoztatóipar 43 százalékos, a járműgyártás 41 százalékos csökkenésről számolt be.

A koronavírus-járvány egyedüli nyertese a gyógyszergyártás volt áprilisban 7 százalékos termelésnövekedéssel.

A zárlat feloldását követően egymástól lényegesen eltérő ütemben áll majd helyre a különböző gazdasági ágazatok termelése az ifo szerint. A korlátozások fokozatos feloldását feltételezve április végétől, a koronavírus-járvány negatív következményei akár a jövő évre is áthúzódhatnak a vendéglátással, szórakoztatóiparral, szabadidő- és kultúrprogramokkal kapcsolatos szolgáltatóipari ágazatoknál – mutatott rá Wollmershäuser.

Véleménye szerint a feldolgozóiparban a termelési teljesítmény egy év alatt el fogja tudni érni a krízis előtti szintet. A harmadik negyedévre így már minden gazdasági ágazatban megindulhat a növekedést, ennek mértéke azonban elmarad majd az év első felében elszenvedett csökkenés mértékétől. A harmadik negyedévben 6,8 százalékos, a negyedik negyedévben pedig 5,2 százalékos lesz a negyedéves GDP-növekedés az ifo prognózisa szerint.

Az ifo prognózisában azzal a feltételezéssel élt, hogy a koronavírus-járványt felszámolni nem sikerült ugyan, de tejedését megfékezni igen, egy második hullám kitörésének a megelőzését is beleértve. Az ifo egyúttal feltételezte azt is, sem Németországban, sem pedig beszállító és felvevő piacain nem kerül sor a globális hozzáadottérték-termelő kapcsolatrendszert felborító és a pénzügyi rendszert megzavaró csődhullámra.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Nem a háború aggasztja leginkább a németeket

A fogyasztói árak széles körű és nagymértékű emelkedése aggasztja leginkább a lakosságot Németországban - derül ki egy felmérésből.

Az EU és az USA együtt keresik a megoldást a globális élelmiszerellátási gondokra

Az Egyesült Államok és az Európai Unió azt vizsgálja, hogyan lehetne javítani az élelmiszer-ellátási láncokat, mivel India és más országok exportkorlátozásai súlyosbítják a globális problémákat.

Építőipari áringadozás. Előzetes megállapodást javasol az ÉVOSZ

Előzetes megállapodást javasol az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége a megrendelőnek és az építési vállalkozónak a költségek állandó változása miatt.

Szerdán újra emelkedik a benzin beszerzési ára

Szerdán csak a benzin beszerzési ára változik: bruttó 15 forinttal emelik a nagykereskedelmi árat. Ez a hagyományos 95-ös benzin kiskereskedelmi árára nem lesz hatással, viszont a prémium benzin esetében számíthatunk emelésre. 

Hírek

Szerdán újra emelkedik a benzin beszerzési ára

Szerdán csak a benzin beszerzési ára változik: bruttó 15 forinttal emelik a nagykereskedelmi árat. Ez a hagyományos 95-ös benzin kiskereskedelmi árára nem lesz hatással, viszont a prémium benzin esetében számíthatunk emelésre. 

Orosz külügy: következményei lesznek a svéd és a finn NATO-csatlakozásnak

A NATO-nak nem kellene illúziókat táplálnia azzal kapcsolatban, hogy Oroszország egyszerűen beletörődik Svédországnak és Finnországnak a blokkhoz való csatlakozásába - jelentette ki Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes.

Így áll fel az ötödik Orbán-kormány

Orbán Viktor miniszterelnök a köztársasági elnök felkérésének eleget téve lefolytatta konzultációit a kormányalakításról, és megállapodott leendő kormányának minisztereivel a következő négy év közös munkájáról - közölte Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője.

Egyszerűbbé vált a társasházi parkolóhelyek eladása

Egyszerűbbé vált a társasházban lévő gépkocsibeállók értékesítése május 2-tól egy jogszabálymódosítás következtében - hívta fel a figyelmet a Jalsovszky Ügyvédi Iroda.

Óriásdarazsak inváziójára kell készülni Magyarországon

Májustól a nyár végéig lehet számítani a termetes tőrösdarazsak feltűnésére amint a kertek, parkok gyepén, egy korhadó fa közelében, a komposztnál keringenek, akár nagy tömegben is. A látvány ellenére nem kell félni tőlük, mert az emberre ártalmatlanok.

A magyar ellenállás miatt elhalasztják az uniós olajembargót?

Az Európai Unió egyes országai szerint ideje megfontolni az orosz olaj betiltásának elhalasztását, ha a blokk vezetése nem tudja meggyőzni Magyarországot az embargó támogatásáról. Erre azért lehet szükség, hogy a javasolt szankciócsomag többi részét mielőbb életbe léptethessék.

Jerome Powell marad a Federal Reserve élén

Az amerikai szenátus megerősítette Jerome Powell második mandátumát az Egyesült Államok központi bankjának szerepét ellátó szövetségi tartalékrendszer, a Fed élén.

Finnország nagyobb biztonságot akar, haladéktalanul belépne a NATO-ba

Sauli Niinistö finn elnök és Sanna Marin miniszterelnök kijelentette, hogy Finnországnak "haladéktalanul" kérelmeznie kell a NATO-csatlakozást.

Gazdaság

Kamatemelés. Egyhangúlag döntött az MNB monetáris tanácsa

Egyhangúlag, 8 szavazattal döntött a monetáris tanács áprilisi kamatdöntő ülésén a jegybanki alapkamat 5,40 százalékra, az egynapos és egyhetes fedezett hitel kamatának 8,40 százalékra, az egynapos betét kamatának 5,40 százalékra emeléséről - olvasható az ülés rövidített jegyzőkönyvében.

Javította a magyar Raiffeisen osztályzatát a Moody’s

Az elsőrendű "A" osztályzati kategóriába sorolta át a magyarországi Raiffeisen Bankot a Moody's Investors Service. Elsősorban azzal a várakozásával indokolva a lépést, hogy a magyar Raiffeisen-érdekeltség új adósság-kibocsátásokkal eleget tesz a szavatoló tőkére és a leírható vagy átalakítható kötelezettségekre vonatkozó minimumkövetelményeknek (MREL).

Az MNB az infláció gyorsulásáról: minden drágult

Az előző hónaphoz képest az infláció 1,0 százalékponttal emelkedett, amit elsősorban a maginflációs tételek árindexének 1,2 százalékpontos emelkedése magyaráz. Ehhez mindhárom termékcsoport áremelkedésének gyorsulása hozzájárult - állapította meg a jegybank.

Megjelentek a profik, bezuhant a bitcoin árfolyama

A bitcoin árfolyama a novemberi csúcsának felére, 34 ezer dollár alá esett a hétvégén. A többi kriptovaluta is több százalékot zuhant a napokban. Az ok látszólag egyszerű.
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom