Hirdetés
Kezdőlap Világgazdaság Német kilátások. Másfél évig tarthat a kilábalás
No menu items!

Német kilátások. Másfél évig tarthat a kilábalás

A német GDP 6,6 százalékkal eshet az idén, és legkorábban 2021 végén térhet vissza a koronavírus-járvány előtti szintre a gazdaság teljesítménye – áll a müncheni egyetem ifo gazdaságkutató intézetének prognózisában.

Az ifo gazdaságkutató intézet (ifo Institut – Leibniz-Institut für Wirtschaftsforschung an der Universität München e.V.) mintegy 8800 német gazdasági szereplő körében végzett felmérése alapján a koronavírus-járvány megfékezésére bevezetett intézkedések miatt 16 százalékkal csökkent a német gazdaság teljesítménye.

Timo Wollmershäuser

A kiesés az első negyedévben a bruttó hazai termék (GDP) 1,9 százalékos csökkenését okozta negyedéves bázison, a második negyedévben viszont már jóval nagyobb, 12,2 százalékos negyedéves csökkenésével jár majd – foglalta össze a felmérés megállapításait Timo Wollmershäuser, az ifo konjunktúrakutatási vezetője.

Összességében az idén 6,6 százalékos lehet a GDP-csökkenés. A munkanapok viszonylag magas számát figyelembe véve pedig naptári kiigazítással 6,2 százalékos” – mondta.

A koronavírus-járvány előtti szintre legkorábban 2021 végén térhet vissza a német gazdaság teljesítménye, ekkortól fog a gazdaság ugyanannyi terméket és szolgáltatást előállítani mint a vírusjárvány előtt. Ehhez azonban 2021-ben 8,5 százalékos GDP-növekedésre lesz szükség – tette hozzá.

Áprilisban az utazási irodák és a rendezvényszervezők számoltak be a legnagyobb visszaeséséről, 84 százalékosról. A légiközlekedés teljesítménye 76 százalékkal, a vendéglátásé 68 százalékkal csökkent. Az egészségügyi szolgáltatások 45 százalékos csökkenésről, a szórakoztatóipar 43 százalékos, a járműgyártás 41 százalékos csökkenésről számolt be.

A koronavírus-járvány egyedüli nyertese a gyógyszergyártás volt áprilisban 7 százalékos termelésnövekedéssel.

A zárlat feloldását követően egymástól lényegesen eltérő ütemben áll majd helyre a különböző gazdasági ágazatok termelése az ifo szerint. A korlátozások fokozatos feloldását feltételezve április végétől, a koronavírus-járvány negatív következményei akár a jövő évre is áthúzódhatnak a vendéglátással, szórakoztatóiparral, szabadidő- és kultúrprogramokkal kapcsolatos szolgáltatóipari ágazatoknál – mutatott rá Wollmershäuser.

Véleménye szerint a feldolgozóiparban a termelési teljesítmény egy év alatt el fogja tudni érni a krízis előtti szintet. A harmadik negyedévre így már minden gazdasági ágazatban megindulhat a növekedést, ennek mértéke azonban elmarad majd az év első felében elszenvedett csökkenés mértékétől. A harmadik negyedévben 6,8 százalékos, a negyedik negyedévben pedig 5,2 százalékos lesz a negyedéves GDP-növekedés az ifo prognózisa szerint.

Az ifo prognózisában azzal a feltételezéssel élt, hogy a koronavírus-járványt felszámolni nem sikerült ugyan, de tejedését megfékezni igen, egy második hullám kitörésének a megelőzését is beleértve. Az ifo egyúttal feltételezte azt is, sem Németországban, sem pedig beszállító és felvevő piacain nem kerül sor a globális hozzáadottérték-termelő kapcsolatrendszert felborító és a pénzügyi rendszert megzavaró csődhullámra.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Hatalmasat nőtt a háztartások vagyona

Az első negyedévben 4 ezer milliárd forinttal, vagyis családonként átlagosan 1 millió forinttal nőtt a magyarországi háztartások vagyona. A legjobban a vagyonos vállalkozók, cégtulajdonosok járhattak, és sokat kerestek a befektetési alapokba, részvényekbe fektetők is.

Forinterősödés reggel

Erősödött a forint jegyzése a főbb devizákkal szemben szerda reggel kedd kora estéhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.

Az ország tovább erősíti szerepét gazdasági találkozási pontként

Minden együttműködés újabb siker a magyar gazdaság számára, mert Magyarország szeretné tovább erősíteni szerepét gazdasági találkozási pontként, és szeretné elérni, hogy itt kapcsolódjon össze a keleti és nyugati tőke, illetve a hightech technológia.

Visszafogott tere van a kamatcsökkentésnek

A jegybank júniusban folytathatja a kamatcsökkentési pályát és az alapkamat a 6,75-7,00 százalékos sávba kerülhet, azonban a jelenlegi adatok alapján az év második felében nagyon visszafogott tere van a további kamatvágásnak.

Hírek

Forinterősödés reggel

Erősödött a forint jegyzése a főbb devizákkal szemben szerda reggel kedd kora estéhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.

BÉT – Emelkedett a héten a BUX

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX a múlt pénteki záráshoz képest 1,44 százalékkal, vagyis 962,94 ponttal emelkedve, 68 002,24 ponton zárta a hetet.

Felülteljesített a magyar tőzsde

A részvénypiac forgalma 14,6 milliárd forint volt, a vezető részvények a Mol kivételével erősödtek az előző napi záráshoz képest.

Mínuszban zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

 Mínuszban zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék kedden.

Történelmi csúcson zárt a BUX – A Magyar Telekom és az OTP húzta az indexet

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 846,62 pontos, 1,26...

Vegyesen zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Az euróövezeti EuroStoxx50 index 0,48 százalékkal esett.

Heti várható – Kamatdöntő ülést tart a jegybank, munkaerőpiaci adatok

Januárban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 605 100 forint, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 416 600 forint volt.

Indexemelkedéssel zártak csütörtökön az európai tőzsdék

Az európai gyűjtőindexek az év eleje óta több mint négy százalékkal emelkedtek, az euróövezeti kilenc százalékkal.

Gazdaság

Heti várható: Kamatdöntő ülést tart a jegybank, munkaerőpiaci adatokat közöl a KSH

Kedden a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa kamatdöntő ülést tart.

Nagy Márton: május 16-tól elérhetők a 30 év feletti álláskeresőket segítő támogatások

Május 16-tól elérhetők a 30 év feletti álláskeresők és inaktívak elhelyezkedését célzó támogatások, az uniós társfinanszírozással megvalósuló program teljes kerete több mint 150 milliárd forint

A többség családon belül dönt a pénzügyeiről

meghaladja az 50 százalékot azok aránya, akik családtagoktól kérnek tanácsot pénzügyi döntésekben, de a baráti, ismeretségi körben tájékozódók aránya is megközelíti a 30 százalékot.

Már él az automatikus napi átutalási limit az OTP-nél

Sok OTP-ügyfél most, az internet- vagy mobilbanki belépésénél szembesül azzal az üzenettel, hogy május 8-tól a pénzintézet biztonsági okokból automatikus napi limitösszeget vezetett be...