Hirdetés
Kezdőlap Hírek Nigériai műkincsek - a lopott szobrok árverése Párizsban?
No menu items!

Nigériai műkincsek – a lopott szobrok árverése Párizsban?

Szakértő: „a művet Biafra gyermekeinek vérével festették”. A nigériai tiltakozás ellenére a Christie’s Párizsban árverésre bocsátott két, állítólag lopott nigériai szakrális műkincset, amelyek 195 ezer eurórért keltek el. 

A szobrok árát előzetesen 280-390 ezer dollárra (89-124 millió forintra) becsülték a Christie’s szakértői.

Chika Okeke-Agulu

Chika Okeke-Agulu neves művészettörténész, a Princeton Egyetem professzora a BBC-nek azt mondta, hogy a két nigériai szobrot a hatvanas évek végén a nigériai polgárháború idején lopták el az Anambra állambeli szentélyekből. A fából faragott, másfél méter magas szobrok egy női és egy férfi alakot ábrázolnak, a nigériai igbo közösség istenségeit.

Az Instagramon elmondta, hogy „a művet Biafra gyermekeinek vérével festették”, azzal érvelt, hogy Jacques Kerchache, az afrikai művészet kiemelkedő francia gyűjtője, aki a darabok tulajdonosa volt, a nigériai polgárháborút az 1960-as évek végén személyes haszonszerzés céljából kiaknázta.

“A művet Biafra gyermekeinek vérével festették” – Lopott nigériai szakrális műkincseket árvereztek Franciaországban?!

A szakember, valamint a nigériai múzeumok és emlékművek bizottsága is felszólította az árverési házat, hogy vegye le a műkincseket az árverési tételek közül. A Christie’s azonban leszögezte, hogy teljesen legálisan jutott a műkincsekhez, és nem volt hajlandó lefújni az árverést.

A professzor szerint a szobrokat nem szerezhették meg legálisan, mivel a polgárháború alatt lopták el azokat, amikor az igbo közösség el akart szakadni Nigériától. Hangsúlyozta, hogy a polgárháború alatt számos szentélyt feldúltak, kifosztottak és leromboltak szülőföldjén.

“Ha a szobrokat eladják, az igbo kulturális identitás fontos része vész el a jövendő generációk számára – hangoztatta. A professzor az aukciósházat és más műgyűjtőket is a műkincsek “eltulajdonításával” vádolta meg.

Az árverési ház ugyanakkor a művet közleményében hangsúlyozta, hogy egy percre sem merült fel kétség a műkincsek törvényes eredetéről. A szobrokat Jacques Kerchache francia gyűjtő, Jacques Chirac volt francia elnök tanácsadója vásárolta meg. Mint írták: nincs bizonyíték arra, hogy a műkincseket idegenek távolították volna el eredeti helyükről. És arra sincs bizonyíték, hogy a polgárháborús területről vitték volna ki azokat.

A Christie’s szerint helyi ügynökök először Kamerunban adhatták el a szobrokat és onnan kerültek hajón Európába. Azt nem tudni, hogy Kerchache Kamerunban vagy Párizsban vásárolta-e meg a műtárgyakat, amelyek egészen 2001-ben bekövetkezett haláláig a tulajdonában voltak.

Egy online indított petícióban mintegy kétezer aláíró is az árverés lefújását követelte.
Az elmúlt években francia bíróságok hasonló ügyekben rendre az árverési házak javára döntöttek.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Covid hatás: dübörög az e-recept és az online időpont kérése

Az internethasználó felnőtt lakosság körében a koronavírus-járvány után 91 százalékra nőtt azok aránya, akik egészséggel és betegséggel kapcsolatos kérdésekben használják a világhálót.

Hatalmasat nőtt a háztartások vagyona

Az első negyedévben 4 ezer milliárd forinttal, vagyis családonként átlagosan 1 millió forinttal nőtt a magyarországi háztartások vagyona. A legjobban a vagyonos vállalkozók, cégtulajdonosok járhattak, és sokat kerestek a befektetési alapokba, részvényekbe fektetők is.

Forinterősödés reggel

Erősödött a forint jegyzése a főbb devizákkal szemben szerda reggel kedd kora estéhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.

Az ország tovább erősíti szerepét gazdasági találkozási pontként

Minden együttműködés újabb siker a magyar gazdaság számára, mert Magyarország szeretné tovább erősíteni szerepét gazdasági találkozási pontként, és szeretné elérni, hogy itt kapcsolódjon össze a keleti és nyugati tőke, illetve a hightech technológia.

Hírek

Forinterősödés reggel

Erősödött a forint jegyzése a főbb devizákkal szemben szerda reggel kedd kora estéhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.

BÉT – Emelkedett a héten a BUX

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX a múlt pénteki záráshoz képest 1,44 százalékkal, vagyis 962,94 ponttal emelkedve, 68 002,24 ponton zárta a hetet.

Felülteljesített a magyar tőzsde

A részvénypiac forgalma 14,6 milliárd forint volt, a vezető részvények a Mol kivételével erősödtek az előző napi záráshoz képest.

Mínuszban zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

 Mínuszban zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék kedden.

Történelmi csúcson zárt a BUX – A Magyar Telekom és az OTP húzta az indexet

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 846,62 pontos, 1,26...

Vegyesen zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Az euróövezeti EuroStoxx50 index 0,48 százalékkal esett.

Heti várható – Kamatdöntő ülést tart a jegybank, munkaerőpiaci adatok

Januárban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 605 100 forint, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 416 600 forint volt.

Indexemelkedéssel zártak csütörtökön az európai tőzsdék

Az európai gyűjtőindexek az év eleje óta több mint négy százalékkal emelkedtek, az euróövezeti kilenc százalékkal.

Gazdaság

Heti várható: Kamatdöntő ülést tart a jegybank, munkaerőpiaci adatokat közöl a KSH

Kedden a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa kamatdöntő ülést tart.

Nagy Márton: május 16-tól elérhetők a 30 év feletti álláskeresőket segítő támogatások

Május 16-tól elérhetők a 30 év feletti álláskeresők és inaktívak elhelyezkedését célzó támogatások, az uniós társfinanszírozással megvalósuló program teljes kerete több mint 150 milliárd forint

A többség családon belül dönt a pénzügyeiről

meghaladja az 50 százalékot azok aránya, akik családtagoktól kérnek tanácsot pénzügyi döntésekben, de a baráti, ismeretségi körben tájékozódók aránya is megközelíti a 30 százalékot.

Már él az automatikus napi átutalási limit az OTP-nél

Sok OTP-ügyfél most, az internet- vagy mobilbanki belépésénél szembesül azzal az üzenettel, hogy május 8-tól a pénzintézet biztonsági okokból automatikus napi limitösszeget vezetett be...