Hirdetés
Kezdőlap Világgazdaság Olasz kormányzati válságtanácskozás a tésztainfláció miatt
No menu items!

Olasz kormányzati válságtanácskozás a tésztainfláció miatt

Illusztráció: Freepik

Legyen szó akár egy tányér spagettiről vagy pennéről, az olaszok kedvenc ételének ára az egekbe szökött. Az olasz kormány már válságtanácskozást is tartott a tészta meredek drágulása miatt.

A tészta ára márciusban 17,5%-kal, áprilisban pedig 16,5%-kal emelkedett az olasz gazdasági minisztérium szerint, amely az Istat adataira hivatkozott. Az áremelkedés kétszerese az olasz inflációnak, amely áprilisban 8,1%, márciusban pedig 8,7% volt éves szinten a Refinitiv adatai szerint.

Az éttermekben a tésztaételek ára 6,1%-kal emelkedett éves összevetésben – közölte a CNBC-vel az Assoutenti olasz fogyasztóvédelmi szervezet. A Nemzetközi Tésztaszervezet 2022-es felmérése szerint egy átlagos olasz évente közel 23 kilogramm tésztát fogyaszt el.

A megemelkedett kiskereskedelmi árak annak köszönhetőek, hogy a gyártók most értékesítik azokat a tésztakészleteiket, amelyek még akkor készültek, amikor a nyersanyagköltségek magasabbak voltak.

“Ez a magasabb nyersanyagköltséggel előállított készletek értékesítésének köszönhető”

– mondta Furio Truzzi, az Assoutenti elnöke, a magasabb búza- és energiaárakra hivatkozva.

2022 márciusában a búza ára több mint egy évtizede a legmagasabb szintre emelkedett, ahogy Oroszország ukrajnai inváziója előrehaladt. Mindkét nemzet hatalmas mezőgazdasági termékszállítója a világpiacnak.

Truzzi azonban megjegyezte, hogy az inputköltségek azóta csökkentek, és a magasabb tésztaárakat most más tényezők mozgatják.

A magas árakat a nagyobb profit érdekében tartják fenn. Az árak csak a fogyasztás jelentős visszaesése esetén fognak csökkenni” – mondta Truzzi, aki 15 napos “tésztasztrájkot” tervez. 2007-ben az olaszok egynapos sztrájkot tartottak a tésztavásárlás ellen, amikor az árak közel 20%-kal emelkedtek.

A búza nemzetközi ára áprilisban 2,3%-kal csökkent, és 2021 júliusa óta a legalacsonyabb szintre esett az Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezet szerint.

A búza ára az ukrajnai inváziót követő történelmi csúcsról csökkent, de továbbra is magas” – mondta Nandita Roy, a Világbank külső ügyekért felelős munkatársa a CNBC-nek. Megjegyezte, hogy a Világbank előrejelzése szerint a búza ára 2023-ban 17,4%-kal csökken majd 2022-hez képest.

A durumbúza, egy olyan búzafajta ára, amelyet jellemzően tésztákhoz használnak, szintén csökkent az elmúlt hónapokban. “Ugyanakkor számos országspecifikus tényező van, amely magyarázatot adhat az olaszországi tésztaárak emelkedésére” – tette hozzá Roy.

Rendkívüli tésztagyűlés

Két héttel ezelőtt az olasz gazdaságfejlesztési miniszter, Adolfo Urso rendkívüli ülést hívott össze, amelyen a tésztaárak emelkedéséről szóló megbeszélést terjesztették elő.

A tésztagyártók, fogyasztói szövetségek és kormányzati tisztviselők is részt vettek a találkozón. Egyesek tésztaárplafon bevezetését követelték, hogy megfékezzék az árak emelkedését, amit azóta elutasítottak.

A tésztaárakra vonatkozó legfrissebb felmérések “máris az árcsökkenés első, bár gyenge jeleit mutatják, ami annak a jele, hogy a következő hónapokban jelentősen csökkenhetnek a költségek” – áll az olasz üzleti minisztérium közleményében

A ma a polcokon lévő tésztát hónapokkal ezelőtt gyártották durumbúzából, amelyet még egy korábbi időszak jegyzéseivel vásároltak, a háborús csúcsidőszak energiaköltségeivel” – áll az Unione Italiana Food, az olasz élelmiszergyártókat képviselő szövetség közleményében. A magasabb csomagolási és logisztikai költségek szintén hozzájárultak a tészták magas áraihoz – áll a szövetség közleményében.

A közlemény hozzátette, hogy a tésztagyártás kltségei egy év alatt 8,4 százalékkal emelkedtek, ami “a fogyasztási cikkeknél mért átlagos inflációs indexszel egy szinten van“.

A költségek csökkentek, ez igaz, de nem tértek vissza a korábbi szintre, és még mindig elég magasak a 2020/2021-es évekhez képest” – tette hozzá a szervezet.

Hirdetés
Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Mivel magyarázható a munkaerőpiaci átrendeződés?

A szakember hangsúlyozta, hogy a feszes munkaerőpiac miatt a hazai gazdaságnak várhatóan hosszú távon is szüksége lesz vendégmunkásokra.

Az emberek már kevésbé félnek a kriptovalutától, pedig van miért

Egyes elemzők a bitcoin közelmúltbeli 70 000 dollár feletti emelkedését annak jeleként értékelik, hogy a befektetők nem foglalkoznak a hivatalos figyelmeztetésekkel.

Tovább nőtt a befektetési alapokban kezelt vagyon márciusban

A részvényalapokhoz 9,2 milliárdnyi tőke áramlott. Az árfolyammozgások tovább segítettek, így 4,8 százalékos növekedés történt a kategória vagyonában az elmúlt hónapban.

Energetikai tanácsadási szolgáltatásokra kérhetnek támogatást vállalkozások

A támogatási kérelmeket a vali.hu honlapnján keresztül, a program oldalán lehet benyújtani május 2-án 12 órától.
Hirdetés

Hírek

BÉT – Enyhe emelkedés várható a nyitásban

A BUX pénteken 84 pontos, 0,12 százalékos emelkedéssel, 67 289,07 ponton, új történelmi csúcson zárt.

BÉT – Új történelmi csúcson zárt a BUX

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 84 pontos, 0,12 százalékos emelkedéssel, 67 289,07 ponton, új történelmi csúcson zárt pénteken.

Az Amerikából érkezett kedvező makrogazdasági adat hatására csúcson a BUX

BUX 1027,91 pontos, 1,56 százalékos emelkedéssel, 66 839,15 ponton, történelmi csúcson zárt szerdán.

Iránykereséssel indulhat a kereskedés az elemző szerint

A Richter változatlanul a 9150-9420 forintos sávban mozoghat. A gyógyszerpapír jegyzése csütörtökön 5 forinttal, 0,05 százalékkal 9260 forintra csökkent, 2,5 milliárd forintos forgalomban.

Úttörő konferencia az autóipar jövőjéről, hazai díjátadóval

A tisztán benzines autók napjai is meg vannak számlálva, miközben az elektromos autók térnyerése kapcsán még bőven akadnak kérdőjelek

Heti makronaptár

Több statisztikai adat is megjelenik a következő héten, köztük az ipari termelés februári, a külkereskedelmi forgalom előzetes februári és részletes januári adatai, valamint a termelői árak és a kiskereskedelmi forgalom februári adatai. A kormányzati szektor 2023. utolsó negyedévi egyenlegét is közli a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Enyhe emelkedéssel nyithat a tőzsde az elemző szerint

Enyhe emelkedéssel nyithat szerdán a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) az Equilor Befektetési Zrt. vezető elemzője szerint.

Elemző: iránykereséssel nyithat a tőzsde

Hétfőn a BÉT részvényindexe, a BUX 141,21 pontos, 0,22 százalékos csökkenéssel, 65 095,72 ponton zárt.
Hirdetés

Gazdaság

Az emberek már kevésbé félnek a kriptovalutától, pedig van miért

Egyes elemzők a bitcoin közelmúltbeli 70 000 dollár feletti emelkedését annak jeleként értékelik, hogy a befektetők nem foglalkoznak a hivatalos figyelmeztetésekkel.

Tovább nőtt a befektetési alapokban kezelt vagyon márciusban

A részvényalapokhoz 9,2 milliárdnyi tőke áramlott. Az árfolyammozgások tovább segítettek, így 4,8 százalékos növekedés történt a kategória vagyonában az elmúlt hónapban.

Begyújtották a rakétát a nyugdíjpénztárak

A magán-nyugdíjpénztári alapok hasonlóan teljesítettek, mint az önkéntes pénztári portfóliók. A legkockázatosabb növekedési alapok árfolyama emelkedett a legnagyobb mértékben 2,7-5,1 százalék között.

Ami sok, az sok: Nagy Márton behívatta a Mol és a Magyar Ásványolaj Szövetség képviselőit

A tárcavezető a rendkívüli egyeztetésen megállapította, hogy Magyarországon az üzemanyagok ára a régiós átlagnál magasabb.