Hirdetés
Kezdőlap Világgazdaság Oroszország fejvesztve kereshet új vevőket az olajára
No menu items!

Oroszország fejvesztve kereshet új vevőket az olajára

Csak az uniós embargó a becslések szerint napi mintegy 1,3 millió hordót von majd ki az európai piacról. Illusztráció: Bigstock

Oroszország dacol az olajkitermelés összeomlásával kapcsolatos várakozásokkal, Moszkvának azonban meg kell dupláznia erőfeszítéseit, hogy új vevőket találjon, ha nem akarja, hogy a következő hónapokban csökkenjen a kitermelés.

A februári ukrajnai offenzívát közvetlenül követő zuhanás után az orosz termelés az elmúlt három hónapban újra felfutott, mivel a finomítás fellendült, és az ázsiai vevők átvették a nyugatiak által elkerült szállítmányokat. Az Európai Unió tilalma, valamint a gazdasági növekedés lassulása azonban súlyos csapást mérhet az orosz olajtermelőkre.

Az orosz olajvállalatok élvezték a nyári szezon szépségeit: a növekvő belföldi kereslet és az uniós szankciók hiánya lehetővé tette számukra, hogy növeljék a termelést” – mondta a Bloombergnek Katona Viktor, a Kpler adatszolgáltató cég vezető elemzője. “Ahogy a közeljövőre tekintünk, ez biztosan megváltozik” – tette hozzá.

Az orosz nyersolaj kitermelése júliusban elérte a háborús csúcsot, mintegy napi 10,8 millió hordót. Katona szerint a mennyiség napi 10,5 millióra csökkenhet, amikor az uniós tilalom decemberben életbe lép. A Rystad Energy elemzői az év végére napi 10,1 millióval számolnak, míg a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) 2023 elejére napi 2 millió körüli visszaesést vár.

Az uniós embargó, amely december 5-től a tengeri nyersolaj behozatalára és a legtöbb csővezetékes szállításra vonatkozik, az IEA becslései szerint napi mintegy 1,3 millió hordót von majd ki az európai piacról. Február 5-én az olajtermékek behozatalára vonatkozó tilalom következik, amely valószínűleg további napi 1 millió hordónyi mennyiséget fog csökkenteni – közölte az IEA.

Számos hagyományos vásárló már most is elutasítja az orosz hordók átvételét, ami arra készteti Moszkvát, hogy ázsiai vevőknek adjon el, gyakran jelentős árengedménnyel. A Bloomberg által összeállított, hajók nyomon követésére vonatkozó adatok szerint Oroszország idén közel napi 800 ezer hordóval növelte a régióba irányuló tengeri nyersolajforgalmát.

A Kpler, a Rystad és a moszkvai székhelyű BCS Global Markets elemzői szerint azonban az ország nem számíthat arra, hogy Ázsia az összes fölösleges hordót felszívja, amint az uniós tilalom életbe lép, mivel a régió már így is telített orosz nyersolajjal.

“Rövid távon Ázsia már most is szinte mindent visz, amit tud”

– mondta Ron Smith, a BCS elemzője.

Szergej Vakulenko, az orosz olajiparban több mint 25 éves tapasztalattal rendelkező független szakértő szerint az Európába irányuló teljes jelenlegi tengeri exporttal megegyező mértékű orosz termeléskiesés a legrosszabb forgatókönyv, és valószínűtlen, hogy bekövetkezik. Várakozásai szerint a kereskedők világszerte buzgón keresnek majd vevőket az extra orosz mennyiségekre, mivel máshol kevés a szabad termelési kapacitás.

Vakulenko úgy látja, hogy az orosz kitermelés az év végéig nagyjából szinten marad, és ezt a véleményt osztja Kirill Bahtin, a Sinara Bank vezető olaj- és gázipari elemzője is.

2023 februárjáig többé-kevésbé stabil, napi 10,8 millió hordónyi orosz folyékony szénhidrogén termelésére számítunk“, köszönhetően az Európából Ázsiába irányuló sikeres erőfeszítéseknek, mondta Bahtin.

A Kommerszant című napilap hétfői jelentése szerint e hónap első heteiben Oroszország napi nyersolaj- és kondenzátum-kitermelése átlagosan mintegy 10,47 millió hordó volt naponta. A júliushoz képest bekövetkezett 3%-os csökkenés mögött valószínűleg a szezonalitás áll, nem pedig olyan hosszú távú tényezők, mint a szankciók, mivel az alacsonyabb kínálat nagy része kisebb termelők egy csoportjától származik.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Szállodaigazgatói kinevezések a Danubius Hotelsnél

A Danubius Hotels Zrt. ügyvezetése Szabó Áront nevezte ki a Hilton Budapest igazgatói pozíciójára. Utódja a Danubius Hotel Helia és a Radisson Blu Béke Hotel szállodák élén Heréb István, a cégcsoport gyógyszállodáinak, az Ensana-nak vezetőségéből érkezik.

Novák Katalin energiaügyi miniszterré nevezte ki Lantos Csabát

Novák Katalin köztársasági elnök szerdán energiaügyi miniszterré nevezte ki Lantos Csabát - közölte a Sándor-palota.

Újraindul a nulla százalékos kkv forgóeszköz hitelprogram

A Magyar Fejlesztési Bank (MFB) uniós forrásból 100 milliárd forint keretösszegű, nulla százalékos kamatozású forgóeszköz hitelprogramot indít újra a magyar vállalkozások számára a kormány törekvéseivel összhangban.

Európai Bizottság: Magyarországnak még várnia kell az EU-s pénzre

Az Európai Bizottság támogatja a koronavírus-járvány utáni gazdasági helyreállítást segítő uniós források lehívását lehetővé tevő magyar terv elfogadását, ami a feltételek teljesülése esetén 5,8 milliárd euró (mintegy 2300 milliárd forint) vissza nem térítendő támogatás felhasználását teszi lehetővé Magyarország számára. A testület viszont fenntartja további 7,5 milliárd euró zárolását.

Hírek

Szállodaigazgatói kinevezések a Danubius Hotelsnél

A Danubius Hotels Zrt. ügyvezetése Szabó Áront nevezte ki a Hilton Budapest igazgatói pozíciójára. Utódja a Danubius Hotel Helia és a Radisson Blu Béke Hotel szállodák élén Heréb István, a cégcsoport gyógyszállodáinak, az Ensana-nak vezetőségéből érkezik.

Novák Katalin energiaügyi miniszterré nevezte ki Lantos Csabát

Novák Katalin köztársasági elnök szerdán energiaügyi miniszterré nevezte ki Lantos Csabát - közölte a Sándor-palota.

Békésben is felütötte a fejét a madárinfluenza

Egy tótkomlósi tömőlúdtelepen igazolta a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma a madárinfluenza vírusát.

Milliárdos áfacsalás miatt emeltek vádat egy bűnbanda tagjai ellen

A Bács-Kiskun Megyei Főügyészség különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás, pénzmosás és hamis magánokirat felhasználása miatt vádat emelt egy bűnszervezet hét tagjával szemben, aki több mint egymilliárd forinttal károsította meg a költségvetést.

Szerdán lélektani határ alá csökken a gázolaj piaci ára – olcsóbb lesz a benzin is

A novemberi hónap utolsó napján is csökkennek a hazai üzemanyagárak: a beszerzési árat tekintve a benzin bruttó 11 forinttal kerül majd kevesebbe, a gázolaj pedig bruttó 13 forinttal lesz olcsóbb.

Katar többé nem hirdethet a londoni tömegközlekedési eszközökön

Bár a londoni közlekedési vállalatnak már régóta tilos reklámmegbízást...

2040-re klímasemleges lehet a távfűtés Bécsben

2026-ban kezdheti meg működését Bécs első mélységi geotermikus erőműve, amely mintegy húszezer háztartást láthat majd el klímasemleges távhővel. A tervek szerint 2030-ig további három ilyen erőmű épül majd. A cél, hogy 2040-re teljesen klímasemleges legyen a bécsi távhő és földgáz helyett megújuló energiahordozókon alapuljon.

Betiltották a Huawei és a ZTE új termékeit Amerikában

Az amerikai hírközlési hatóság megtiltotta több kínai telekommunikációs vállalat...

Gazdaság

Megújul a minősített fogyasztóbarát lakáshitel

Az MNB bővítette a minősített fogyasztóbarát lakáshitel (MFL) feltételrendszerét a hitelezés zöldebbé tétele és a folyamatok elektronikus útra terelése érdekében.

Továbbra is alacsony az önkéntes nyugdíjpénztárak költségszintje

Az önkéntes nyugdíjpénztárak költségeit jelző klasszikus díjterhelési mutató 2021-ben 0,71 százalék, a korrigált díjterhelési mutató 0,75 százalék volt. A két évtizede tartó trendszerű díjcsökkenés közben előfordul, hogy a díjterhelés enyhén meghaladja az előző évit, mint tavaly is, ám a nyugdíjpénztárak más öngondoskodási termékekkel összehasonlítva így is az egyik leginkább költséghatékony hosszútávú befektetési formának számítanak - összegezte elemzésében a Magyar Nemzeti Bank.

Négynapos bankszünnapot tart az Erste Bank

Az Erste Bank Hungary bankszünnapot tart négy napon át. A december 1. 22 óra és december 4. 24 óra közötti változások a lakossági ügyfeleket jelentősebben nem érintik, esetükben a kártyás vásárlás, a készpénzfelvétel elérhető - közölte a pénzintézet a honlapján.

Az MNB 48 millió forintra büntette a K&H Bankot

Az MNB felügyeleti vizsgálata nyomán 48 millió forint bírságot szabott ki a K&H Bankra, egyebek közt az állampapírok sajátszámlás értékesítésénél folytatott gyakorlata, az ügyfelekkel folytatott személyes és telefonos kommunikáció rögzítése, illetve a panaszkezelés és adatszolgáltatás terén feltárt hiányosságok, jogsértések miatt - közölte a Magyar Nemzeti Bank.
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom