Hirdetés
Kezdőlap Világgazdaság Oroszország fejvesztve kereshet új vevőket az olajára
No menu items!

Oroszország fejvesztve kereshet új vevőket az olajára

Csak az uniós embargó a becslések szerint napi mintegy 1,3 millió hordót von majd ki az európai piacról. Illusztráció: Bigstock

Oroszország dacol az olajkitermelés összeomlásával kapcsolatos várakozásokkal, Moszkvának azonban meg kell dupláznia erőfeszítéseit, hogy új vevőket találjon, ha nem akarja, hogy a következő hónapokban csökkenjen a kitermelés.

A februári ukrajnai offenzívát közvetlenül követő zuhanás után az orosz termelés az elmúlt három hónapban újra felfutott, mivel a finomítás fellendült, és az ázsiai vevők átvették a nyugatiak által elkerült szállítmányokat. Az Európai Unió tilalma, valamint a gazdasági növekedés lassulása azonban súlyos csapást mérhet az orosz olajtermelőkre.

Az orosz olajvállalatok élvezték a nyári szezon szépségeit: a növekvő belföldi kereslet és az uniós szankciók hiánya lehetővé tette számukra, hogy növeljék a termelést” – mondta a Bloombergnek Katona Viktor, a Kpler adatszolgáltató cég vezető elemzője. “Ahogy a közeljövőre tekintünk, ez biztosan megváltozik” – tette hozzá.

Az orosz nyersolaj kitermelése júliusban elérte a háborús csúcsot, mintegy napi 10,8 millió hordót. Katona szerint a mennyiség napi 10,5 millióra csökkenhet, amikor az uniós tilalom decemberben életbe lép. A Rystad Energy elemzői az év végére napi 10,1 millióval számolnak, míg a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) 2023 elejére napi 2 millió körüli visszaesést vár.

Az uniós embargó, amely december 5-től a tengeri nyersolaj behozatalára és a legtöbb csővezetékes szállításra vonatkozik, az IEA becslései szerint napi mintegy 1,3 millió hordót von majd ki az európai piacról. Február 5-én az olajtermékek behozatalára vonatkozó tilalom következik, amely valószínűleg további napi 1 millió hordónyi mennyiséget fog csökkenteni – közölte az IEA.

Számos hagyományos vásárló már most is elutasítja az orosz hordók átvételét, ami arra készteti Moszkvát, hogy ázsiai vevőknek adjon el, gyakran jelentős árengedménnyel. A Bloomberg által összeállított, hajók nyomon követésére vonatkozó adatok szerint Oroszország idén közel napi 800 ezer hordóval növelte a régióba irányuló tengeri nyersolajforgalmát.

A Kpler, a Rystad és a moszkvai székhelyű BCS Global Markets elemzői szerint azonban az ország nem számíthat arra, hogy Ázsia az összes fölösleges hordót felszívja, amint az uniós tilalom életbe lép, mivel a régió már így is telített orosz nyersolajjal.

“Rövid távon Ázsia már most is szinte mindent visz, amit tud”

– mondta Ron Smith, a BCS elemzője.

Szergej Vakulenko, az orosz olajiparban több mint 25 éves tapasztalattal rendelkező független szakértő szerint az Európába irányuló teljes jelenlegi tengeri exporttal megegyező mértékű orosz termeléskiesés a legrosszabb forgatókönyv, és valószínűtlen, hogy bekövetkezik. Várakozásai szerint a kereskedők világszerte buzgón keresnek majd vevőket az extra orosz mennyiségekre, mivel máshol kevés a szabad termelési kapacitás.

Vakulenko úgy látja, hogy az orosz kitermelés az év végéig nagyjából szinten marad, és ezt a véleményt osztja Kirill Bahtin, a Sinara Bank vezető olaj- és gázipari elemzője is.

2023 februárjáig többé-kevésbé stabil, napi 10,8 millió hordónyi orosz folyékony szénhidrogén termelésére számítunk“, köszönhetően az Európából Ázsiába irányuló sikeres erőfeszítéseknek, mondta Bahtin.

A Kommerszant című napilap hétfői jelentése szerint e hónap első heteiben Oroszország napi nyersolaj- és kondenzátum-kitermelése átlagosan mintegy 10,47 millió hordó volt naponta. A júliushoz képest bekövetkezett 3%-os csökkenés mögött valószínűleg a szezonalitás áll, nem pedig olyan hosszú távú tényezők, mint a szankciók, mivel az alacsonyabb kínálat nagy része kisebb termelők egy csoportjától származik.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

A klímavédelemről is szól a bécsi ViennaUP startup fesztivál

Hagyományosan a fesztivál keretében rendezik meg a Smart City Summit-ot, amely idén az energiafüggetlenségre fókuszál.

Csökkenő forgalomban esett a BUX a héten

A következő kamatdöntő ülést jövő hét kedden tartja a Magyar Nemzeti Bank, ahol az Equilor várakozása szerint 50 bázispontos kamatvágásról határozhatnak.

Heti várható: Kamatdöntő ülést tart a jegybank, munkaerőpiaci adatokat közöl a KSH

Kedden a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa kamatdöntő ülést tart.

Megnyílt a JÉGVILÁG a Nyíregyházi Állatparkban

A 10.000 évvel ezelőtti jégkorszakot valósághű mamutok, mamutcsontvázak jelzik.

Hírek

BÉT – Emelkedett a héten a BUX

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX a múlt pénteki záráshoz képest 1,44 százalékkal, vagyis 962,94 ponttal emelkedve, 68 002,24 ponton zárta a hetet.

Felülteljesített a magyar tőzsde

A részvénypiac forgalma 14,6 milliárd forint volt, a vezető részvények a Mol kivételével erősödtek az előző napi záráshoz képest.

Mínuszban zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

 Mínuszban zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék kedden.

Történelmi csúcson zárt a BUX – A Magyar Telekom és az OTP húzta az indexet

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 846,62 pontos, 1,26...

Vegyesen zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Az euróövezeti EuroStoxx50 index 0,48 százalékkal esett.

Heti várható – Kamatdöntő ülést tart a jegybank, munkaerőpiaci adatok

Januárban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 605 100 forint, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 416 600 forint volt.

Indexemelkedéssel zártak csütörtökön az európai tőzsdék

Az európai gyűjtőindexek az év eleje óta több mint négy százalékkal emelkedtek, az euróövezeti kilenc százalékkal.

Gyengült csütörtökön a forint

Gyengült csütörtökön a forint a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi piacon

Gazdaság

Heti várható: Kamatdöntő ülést tart a jegybank, munkaerőpiaci adatokat közöl a KSH

Kedden a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa kamatdöntő ülést tart.

Nagy Márton: május 16-tól elérhetők a 30 év feletti álláskeresőket segítő támogatások

Május 16-tól elérhetők a 30 év feletti álláskeresők és inaktívak elhelyezkedését célzó támogatások, az uniós társfinanszírozással megvalósuló program teljes kerete több mint 150 milliárd forint

A többség családon belül dönt a pénzügyeiről

meghaladja az 50 százalékot azok aránya, akik családtagoktól kérnek tanácsot pénzügyi döntésekben, de a baráti, ismeretségi körben tájékozódók aránya is megközelíti a 30 százalékot.

Már él az automatikus napi átutalási limit az OTP-nél

Sok OTP-ügyfél most, az internet- vagy mobilbanki belépésénél szembesül azzal az üzenettel, hogy május 8-tól a pénzintézet biztonsági okokból automatikus napi limitösszeget vezetett be...