Hirdetés
Kezdőlap Egészség-ügy Ösztöndíjjal enyhítenek az orvoshiányon Bécsben
No menu items!

Ösztöndíjjal enyhítenek az orvoshiányon Bécsben

Bécs ösztöndíjjal támogatja a rezidenseket © Wiener Gesundheitsverbund / Eva Kelety

Havi ezer eurós ösztöndíjjal támogatja a Bécsi Kórházszövetség azokat a szakorvosjelölteket, akik vállalják, hogy a szakvizsgájuk megszerzése után legalább öt évig a Kórházszövetség valamelyik intézményében dolgoznak. Így szeretnék biztosítani az utánpótlást általános orvosokból és bizonyos szakorvosokból – például aneszteziológusokból vagy gyermekpszichiáterekből.

 A Bécsi Kórházszövetség az OeAD-vel, az Oktatási és Nemzetközi Kapcsolatok Ügynökségével karöltve új támogatási programot hirdetett az orvoshiány hosszútávú enyhítésére. Havi 977 eurós ösztöndíjra jelentkezhetnek bizonyos szakterületek szakorvosjelöltjei, ha vállalják, hogy a szakvizsga megszerzése után legalább öt évig a Kórházszövetség valamelyik intézményében vállalnak munkát. A 2023/24-es tanév nyári szemesztere alatt 50 ösztöndíjat ítélnek oda.

A támogatásra olyanok jelentkezhetnek, akik például általános orvosnak tanulnak, vagy aneszteziológusok, intenzív terápiás orvosok, gyermekpszichiáterek, ortopédusok és traumatológusok vagy radiológusok lesznek, vagy klinikai és molekuláris patológia a választott szakterületük. A lépéstől azt várják például, hogy 2030-ig megduplázódik a gyermekpszichiáterek száma Bécsben.

Az osztrák főváros tavaly novemberben évi 150 millió eurós csomagot fogadott el, hogy méltón honorálni tudják az egészségügyi dolgozók munkáját. 2024. február 1-jétől jelentősen megemelik az éjszakai, hétvégi és ünnepnapi munkavégzésért járó pótlék összegét, aki pedig vállalja, hogy beugrik egy váratlanul kieső kolléga helyére, az szolgálatonként plusz 130 eurót kap. Még nagyobb hangsúlyt helyeznek a jövőben a továbbképzésre is: 6,5-ről 10-re emelik az évente továbbképzésre fordítható napok számát és minden orvos évi 1.000 eurós továbbképzési kerettel gazdálkodhat, amelyet átvihet a következő évre, ha nem sikerült felhasználnia.

Az ápolói létszámhiány csökkentésére a város képzési offenzívát indít és 2024-ben 350, 2025-ben pedig 700 olyan betegápolót és más egészségügyi dolgozót vesz fel, akik más területekről érkeztek és még zajlik a képzésük. Ezeknek az intézkedéseknek a része a szakorvosjelöltek számára meghirdetett ösztöndíj is.

A zöld fordulat, az ESG törvény bevezetése alapjaiban változtatja meg a gazdaság szereplőinek jelenét, jövőjét. Mit jelent az ESG keretrendszer (Environmental -környezeti-, Social -társadalmi- és Governance -irányítási)? Miért lett megkerülhetetlen a nagyvállalatok mellett már a KKV-ék számára is? Miként befolyásolják az Ön cégének kötelezettségeit és lehetőségeit a fenntarthatóság egyre szigorodó elvárásai? Erről is szól AzÜzlet, ESG és fenntarthatóság a gyakorlatban című konferenciájaTovábbi információ és jelentkezés ide kattintva érhető el.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Horvát lap: a Mol Nyrt. új választottbírósági eljárást kezdeményezett a horvát állam ellen

Miután a megjelent a cikk, a Mol rövid közleményben reagált, amelyben megerősítette a hírt, de részletekbe nem bocsátkozott.

Mi ez a kínai rekláminvázió a foci EB-n?

Aki nézi az EB meccseket, elsőre könnyen meglepődhet azon,...

Itt az amerikai letiltás, de a Kaspersky tagadja, hogy kiberveszélyt veszélyt jelentene

A vállalat szerint az amerikai kormány döntésének fő hatása az lenne, hogy a kiberbűnözésnek kedvezne, miközben a fogyasztók és a szervezetek szabadságát is csökkenti, hogy megválaszthassák a kívánt kibervédelmet.

17. századi női papucs került elő a veszprémi várnegyedben

A különleges leletet már a Múzeumok Éjszakáján megnézhetik az érdeklődők a veszprémi várnegyed Work in Progress kiállításán
Hirdetés

Hírek

Tőzsde – Veszteséges zárás az európai tőzsdéken

Az európai kereskedési idő végén a WTI nyersolaj 1,50 százalékkal drágult a nemzetközi kereskedelemben, hordónként 79,99 dollárra, a Brent ára pedig 1,28 százalékkal nőtt, 80,64 dollárra.

Csökkenő forgalom mellett csúcsra emelkedett a BUX a héten

Szijjártó Péter külügyminiszter szerdán Bakuban jelentette be a Shah Deniz gázmező 5 százalékos részesedésének megvásárlását, a tranzakciót a harmadik negyedévben fogják lezárni.

Vegyesen alakult csütörtök reggelre a forint árfolyama

Vegyesen alakult a forint árfolyama csütörtök reggelre az előző esti jegyzéshez képest.

Iránykereséssel, illetve kis pozitív korrekcióval indulhat a kereskedés a tőzsdén

Kedden a BÉT részvényindexe, a BUX 1073,29 pontos, 1,55 százalékos csökkenéssel 68 385,55 ponton zárt.

Devizapiac – Vegyesen alakult hétfő reggelre a forint árfolyama

A péntek esti jegyzése alapján májust pozitív mérleggel zárta a forint, 0,3 százalékkal erősödött az euróval és a svájci frankkal szemben, és 2,0 százalékkal erősödött a dollár ellenében.

Devizapiac – Vegyes forintmozgás csütörtök reggel

Reggel hétkor az euró árfolyama 388,20 forintra gyengült a szerda kora esti 388,30 forintról. A svájci frank jegyzése 392,93 forintról 393,75 forintra emelkedett, a dollár pedig 359,02 forintról 359,57 forintra drágult.

Devizapiac – Forintgyengülés reggel

Gyengült a forint jegyzése a főbb devizákkal szemben

Devizapiac – Alig változott a forint árfolyama hétfő reggelre

A forint jegyzése erősebben áll az egy héttel korábbi kezdésnél.

Gazdaság

Az MNB a régióból elsőként lett a CASI nemzetközi zöld kapacitásépítő szervezet tagja

A szervezet célkitűzése, hogy hozzájáruljon a fenntartható finanszírozási piac fejlődéséhez, valamint több hitelképes zöld projektet hozzon létre az EMDE-országokban

Az MNB bezárja a követelésvásárlót, de az adósok kötelezettsége megmarad

Az MNB visszavonta a Centrál Workout Pénzügyi Zrt. faktoring végzésére vonatkozó tevékenységi engedélyét és elrendelte végelszámolását. A pénzügyi vállalkozás – az MNB többszöri kötelezése,...

MNB alelnök: 2021 óta a nyugat-európai inflációs nyomás duplájával kell megküzdeni

 Az elmúlt évek válságai ellenére a régió gazdaságai továbbra is felzárkózó pályán haladnak, sikeresen megőrizték pénzügyi stabilitásukat, miközben az inflációt is gyorsan sikerült a...

Az amerikai jegybank senkit nem lepett meg

Az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve, a Fed, szerdán változatlanul tartotta a kamatlábakat, miközben a kamatcsökkentés kezdetét legfeljebb decemberre tolta ki. Így a...