Hirdetés
Kezdőlap Hírek Megvan a világ TOP 10 városának listája. Budapest a legrosszabbak között sem...
No menu items!

Megvan a világ TOP 10 városának listája. Budapest a legrosszabbak között sem szerepel

Ausztria fővárosa 2018 és 2019 után újra az élen végzett. Fotó: Bigstock

Az Economist Intelligence Unit (EIU) közzétette a Global Liveability Index rangsorát, amely a világ 10 legjobb és 10 legrosszabb helyét mutatja be 2022-ben. Az index 172 várost értékelt öt kategóriában: kultúra, egészségügy, oktatás, infrastruktúra és szórakozás.

A skandináviai városok uralják a legélhetőbb városok listáját, köszönhetően a régió stabilitásának és jó infrastruktúrájának. Az index szerint e városok lakosai a jó egészségügyi ellátást és a számos kulturális és szórakozási lehetőséget élvezhetik. Az osztrák és svájci városok évről évre előkelő helyet foglalnak el az életminőségi listákon, köszönhetően a fejlett szociális piacgazdaságuknak.

A világ legélhetőbb helye: Bécs, Ausztria
Általános értékelés: 95.1/100
Stabilitás: 95
Egészségügy: 83,3
Kultúra és környezet: 98,6
Oktatás: 100
Infrastruktúra: 100

Íme a top 10 város, ahol a legjobban lehet élni:

Bécs, Ausztria
Koppenhága, Dánia
Zürich, Svájc
Calgary, Kanada
Vancouver, Kanada
Genf, Svájc
Frankfurt, Németország
Toronto, Kanada
Amszterdam, Hollandia
Oszaka, Japán és Melbourne, Ausztrália (holtverseny)

Az ausztriai Bécs az első helyen áll a világ legjobb lakóhelyei között. Ezt a pozíciót 2018-ban és 2019-ben is kiérdemelte, de 2021-ben a 12. helyre csúszott vissza.

A szíriai Damaszkusz lett a lista sereghajtója. Fotó: Bigstock

A világ legkevésbé élhető helye: Damaszkusz, Szíria
Általános értékelés: 172
Stabilitás: 20
Egészségügy: 29,2
Kultúra és környezet: 40.5
Oktatás: 33.3
Infrastruktúra: 32.1

Íme top 10 város, ahol a legkevésbé jó élni:

Teherán, Irán
Douala, Kamerun
Harare, Zimbabwe
Dhaka, Banglades
Port Moresby, PNG
Karacsi, Pakisztán
Algír, Algéria
Tripoli, Líbia
Lagos, Nigéria
Damaszkusz, Szíria

A listán szereplő városok közös jellemzője, hogy komoly szociális problémák és biztonsági problémák merülnek fel. Az index szerint például Damaszkusz listán elfoglalt helye a szíriai várost sújtó társadalmi zavargások, terrorizmus és konfliktus következménye.

Lagos, Nigéria kulturális fővárosa pedig azért került fel a listára, mert az amerikai külügyminisztérium szerint a város a bűnözésről, a terrorizmusról, a polgári zavargásokról, az emberrablásokról és a tengeri bűnözésről ismert. (CNBC)

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Nagy Márton: az energiaválság földre küldi Európa versenyképességét

Európa gazdasági téren folyamatosan teret veszít az Egyesült Államokkal és Kínával szemben, az energiaválság pedig "földre küldi" az amúgy is "drasztikusan rossz" versenyképességét - mondta Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter a Mathias Corvinus Collegium (MCC) kétnapos nemzetközi konferenciáján.

Először mértek kétszámjegyű inflációt az euróövezetben

Szeptemberben az első alkalommal ért el kétszámjegyű éves növekedést a fogyasztói árindex és ezzel újabb rekordot állított be az euróövezeti infláció - jelentette az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat.

Gaál Miklós, a Donautica igazgatója: a szálloda olyan, mint a színház, minden nap meg kell dolgozni az elismerésért

Szépséges, csendes, ezért is magával ragadó a faddi Duna-holtág világa, ahol a mozdulatlan vízben, csendesen siklik a csónak a nádas mellett, miközben egy távoli templom harangzúgása töri meg a csendet.

Végleg bezárnak több tucat budapesti postahivatalt

Harmincöt alacsony forgalmú budapesti postahivatal bezárásáról döntött a Magyar Posta. A bezárandó posták utolsó nyitvatartási napja október 7-e, péntek - közölte a vállalat.

Hírek

Végleg bezárnak több tucat budapesti postahivatalt

Harmincöt alacsony forgalmú budapesti postahivatal bezárásáról döntött a Magyar Posta. A bezárandó posták utolsó nyitvatartási napja október 7-e, péntek - közölte a vállalat.

Várhatóan idén is lesz nyugdíjprémium

Várhatóan idén is fizet nyugdíjprémiumot a kormány - mondta a miniszterelnök a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország című műsorában.

Új történelmi mélyponton a forint

Új árfolyammélypontra gyengült a forint csütörtökön a főbb devizákkal szemben a bankközi piacon.

Szegényebbek lettek a leggazdagabb amerikaiak

Elon Musk, a Tesla alapítója és vezetője áll a Forbes 400 leggazdagabb amerikai listájának élén. A magazin számításai szerint a mezőny együttes vagyona 4 ezer milliárd dollár volt, 500 milliárd dollárral kevesebb tavalyhoz képest.

Pénteken újra emelkedik az üzemanyagok piaci ára

Pénteken a benzin és a gázolaj beszerzési ára is emelkedik, mindkét üzemanyagfajta literje bruttó 4 forinttal kerül majd többe.

Mégsem zár be a csepeli munkásszálló

Nem zár be a csepeli Zászlós Szálló, az önkormányzatnak sikerült megállapodnia a munkásszálló működtetőjével - közölte a XXI. kerület polgármestere a Facebook-oldalán.

Még koránt sincs vége az építőipari árak emelkedésének

Az építőiparban tapasztalt drágulás mértéke az év első felében több mint kétszeresen haladta meg a fogyasztói árak növekedését. Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) értékelése szerint az építőipari alapanyag- és építési termékek gyártói az orosz-ukrán háború piaci hatásait, a kivitelezők pedig a beszerzési nehézségeket az év első felében már beépítették az árakba, de az energiaköltségek elszabadulása és a forint-euró árfolyam ingadozása komoly bizonytalansági tényező lesz az elkövetkező hónapokban.

Még az idén bemutatják az új brit uralkodó portréját ábrázoló fontbankjegyeket

Még az idén bemutatják az új brit uralkodó, III. Károly király portréját ábrázoló fontbankjegyeket, amelyek várhatóan két év múlva kerülnek forgalomba - közölte kedden a Bank of England.

Gazdaság

425 forint is lehet egy euró? Ismét a dollár a vezető menedékvaluta

Miközben ismét a dollár lett a vezető menedékvaluta, új negatív csúcsra jutott forint. Mellette a fonttól kezdve az északi országok valutáin át a régiós fizetőeszközökig nagyon erős árfolyamkilengések jellemezték és jellemzik a devizapiacot – fejttette ki Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője.

Összezárult az egyhetes betéti kamat és az alapkamat

Amint az a keddi kamatdöntés után várható volt, az alapkamattal megegyező 13,0 százalékos kamatlábbal hirdette meg egyhetes betétjét csütörtökön a Magyar Nemzeti Bank.

Átfogó energiahatékonysági és takarékossági programot indít a jegybank

A Magyar Nemzeti Bank átfogó energiahatékonysági és takarékossági programot programot indít: épületeinek központi hőmérsékletét a fűtési időszakban 18 Celsius fokban maximálja.

Még az idén bemutatják az új brit uralkodó portréját ábrázoló fontbankjegyeket

Még az idén bemutatják az új brit uralkodó, III. Károly király portréját ábrázoló fontbankjegyeket, amelyek várhatóan két év múlva kerülnek forgalomba - közölte kedden a Bank of England.
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom