Hirdetés
Kezdőlap Pénzvilág OTP: a megtakarításokat is visszaveti a válság
No menu items!

OTP: a megtakarításokat is visszaveti a válság

Felértékelődött az öngondoskodás az OTP szeptemberi felmérése szerint, de a megtakarításokat visszaveti a válság – mondta Kovács Antal, a pénzintézet vezérigazgató-helyettese.

A bemutatott adatok szerint a megkérdezettek többsége tudja, mit jelent az öngondoskodás, és többnyire pozitív fogalomként tekint rá. Pénzpiaci megtakarításokkal ugyanakkor mindössze a megkérdezettek 40 százaléka rendelkezik, ami 2011 óta a legalacsonyabb érték.

Kovács Antal

A legnépszerűbb ezek közül továbbra is az életbiztosítás, bár jelentősen csökkent az előnye az elmúlt évtizedben. Népszerűek még a bankbetétek, de az utóbbi 2 évben a legnagyobb növekedését az önkéntes nyugdíjpénztárak érték el.

Az OTP felmérése szerint az otthon tartott megtakarítások aránya is nőtt 2018 óta, 41 százalékról 47 százalékra, 23 százalék pedig kizárólag otthon tartja a megtakarított pénzét. A legtöbben, majdnem 90 százaléknyian azért tesznek így, hogy legyen kéznél tartalék, sokan ugyanakkor túl kevésnek tartják a megtakarításukat ahhoz, hogy máshova tegyék.

Kovács Antal hozzáfűzte, hogy az otthon tartott készpénzállomány a kártyás fizetés terjedése, az online pénztárgépek, és azonnali fizetési rendszer bevezetése miatt várhatóan csökkenni fog.

Üdvözölte egyúttal, hogy a felmérés alapján készített öngondoskodási index, amely a pénzügyi előrelátást, az egészség- és környezettudatosságot is figyelembe veszi, több éves csökkenés után ismét nőtt.

A vezérigazgató-helyettes a koronavírussal magyarázza, hogy a takarékoskodási kedv ennek ellenére visszaesett, hiszen – mint mondta – a nehéz helyzetben sokaknak erre nincs lehetőségük.

A megkérdezettek 35 százaléka számolt be arról, hogy kedvezőtlenül érintette a járvány, 8 százalék elvesztette az állását, harmaduknak csökkent a fizetése, és további 17 százalék tart attól, hogy munka nélkül marad. Minden második banki ügyfélnek föl kellett használnia valamennyit a megtakarításaiból, és csak 9 százalék mondta azt, hogy ebben a helyzetben többet tesz félre – közölték.

A felmérés kitért az időskori megélhetés lehetőségeire is. A visszajelzések szerint 25 százalék vállalná, hogy ilyen céllal havonta tegyen félre, míg 31 százalék nem tervez ilyet, 32 százalék pedig nem engedheti meg magának. Az utóbbi 2 évben kissé csökkent, de most is 74 százalék azok aránya, akik állami feladatnak gondolják a tisztességes megélhetés biztosítását az aktív évtizedek után. 65 százalék ugyanakkor arra számít, hogy az állami nyugdíjból nem tud majd kijönni.

Az OTP Öngondoskodási Index 2020. szeptemberi felmérése 18 és 70 év közötti, bankszámlával rendelkező 1500 belföldi ügyfél megkérdezésével készült. A reprezentatív vizsgálatot 2011 óta minden évben elkészítik.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Európai jó példák alapján fejlődik a magyar élelmiszeripar

Modernizációval, digitális fejlesztésekkel behozható a lemaradásunk, az élelmiszer-előállítás során magas feldolgozottsági szintre kell törekedni, a vertikális integráció előnyei pedig a termelésbiztonságot erősíthetik.

Nagyot csökken a THM-plafon: olcsóbbak lesznek a legdrágább hitelek 

A jelenlegi és a júliustól érvényes maximum közötti különbséget figyelembe véve egymillió forintos, 60 hónapra felvett személyi kölcsön esetén több mint 160 ezer forint a különbség a teljes visszafizetendő összegben.

Harmadával több profitot termelt a Ryanair

Az idei nyári csúcsidőszakban a Ryanair arra számít, hogy a viteldíjak a kapacitásproblémák ellenére csak kis mértékben növekednek majd a tavalyi azonos időszak szintjéhez képest.

Covid hatás: dübörög az e-recept és az online időpont kérése

Az internethasználó felnőtt lakosság körében a koronavírus-járvány után 91 százalékra nőtt azok aránya, akik egészséggel és betegséggel kapcsolatos kérdésekben használják a világhálót.

Hírek

Forinterősödés reggel

Erősödött a forint jegyzése a főbb devizákkal szemben szerda reggel kedd kora estéhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.

BÉT – Emelkedett a héten a BUX

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX a múlt pénteki záráshoz képest 1,44 százalékkal, vagyis 962,94 ponttal emelkedve, 68 002,24 ponton zárta a hetet.

Felülteljesített a magyar tőzsde

A részvénypiac forgalma 14,6 milliárd forint volt, a vezető részvények a Mol kivételével erősödtek az előző napi záráshoz képest.

Mínuszban zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

 Mínuszban zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék kedden.

Történelmi csúcson zárt a BUX – A Magyar Telekom és az OTP húzta az indexet

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 846,62 pontos, 1,26...

Vegyesen zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Az euróövezeti EuroStoxx50 index 0,48 százalékkal esett.

Heti várható – Kamatdöntő ülést tart a jegybank, munkaerőpiaci adatok

Januárban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 605 100 forint, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 416 600 forint volt.

Indexemelkedéssel zártak csütörtökön az európai tőzsdék

Az európai gyűjtőindexek az év eleje óta több mint négy százalékkal emelkedtek, az euróövezeti kilenc százalékkal.

Gazdaság

Heti várható: Kamatdöntő ülést tart a jegybank, munkaerőpiaci adatokat közöl a KSH

Kedden a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa kamatdöntő ülést tart.

Nagy Márton: május 16-tól elérhetők a 30 év feletti álláskeresőket segítő támogatások

Május 16-tól elérhetők a 30 év feletti álláskeresők és inaktívak elhelyezkedését célzó támogatások, az uniós társfinanszírozással megvalósuló program teljes kerete több mint 150 milliárd forint

A többség családon belül dönt a pénzügyeiről

meghaladja az 50 százalékot azok aránya, akik családtagoktól kérnek tanácsot pénzügyi döntésekben, de a baráti, ismeretségi körben tájékozódók aránya is megközelíti a 30 százalékot.

Már él az automatikus napi átutalási limit az OTP-nél

Sok OTP-ügyfél most, az internet- vagy mobilbanki belépésénél szembesül azzal az üzenettel, hogy május 8-tól a pénzintézet biztonsági okokból automatikus napi limitösszeget vezetett be...