Hirdetés
Kezdőlap Pénzvilág OTP: a megtakarításokat is visszaveti a válság
No menu items!

OTP: a megtakarításokat is visszaveti a válság

Felértékelődött az öngondoskodás az OTP szeptemberi felmérése szerint, de a megtakarításokat visszaveti a válság – mondta Kovács Antal, a pénzintézet vezérigazgató-helyettese.

A bemutatott adatok szerint a megkérdezettek többsége tudja, mit jelent az öngondoskodás, és többnyire pozitív fogalomként tekint rá. Pénzpiaci megtakarításokkal ugyanakkor mindössze a megkérdezettek 40 százaléka rendelkezik, ami 2011 óta a legalacsonyabb érték.

Kovács Antal

A legnépszerűbb ezek közül továbbra is az életbiztosítás, bár jelentősen csökkent az előnye az elmúlt évtizedben. Népszerűek még a bankbetétek, de az utóbbi 2 évben a legnagyobb növekedését az önkéntes nyugdíjpénztárak érték el.

Az OTP felmérése szerint az otthon tartott megtakarítások aránya is nőtt 2018 óta, 41 százalékról 47 százalékra, 23 százalék pedig kizárólag otthon tartja a megtakarított pénzét. A legtöbben, majdnem 90 százaléknyian azért tesznek így, hogy legyen kéznél tartalék, sokan ugyanakkor túl kevésnek tartják a megtakarításukat ahhoz, hogy máshova tegyék.

Kovács Antal hozzáfűzte, hogy az otthon tartott készpénzállomány a kártyás fizetés terjedése, az online pénztárgépek, és azonnali fizetési rendszer bevezetése miatt várhatóan csökkenni fog.

Üdvözölte egyúttal, hogy a felmérés alapján készített öngondoskodási index, amely a pénzügyi előrelátást, az egészség- és környezettudatosságot is figyelembe veszi, több éves csökkenés után ismét nőtt.

A vezérigazgató-helyettes a koronavírussal magyarázza, hogy a takarékoskodási kedv ennek ellenére visszaesett, hiszen – mint mondta – a nehéz helyzetben sokaknak erre nincs lehetőségük.

A megkérdezettek 35 százaléka számolt be arról, hogy kedvezőtlenül érintette a járvány, 8 százalék elvesztette az állását, harmaduknak csökkent a fizetése, és további 17 százalék tart attól, hogy munka nélkül marad. Minden második banki ügyfélnek föl kellett használnia valamennyit a megtakarításaiból, és csak 9 százalék mondta azt, hogy ebben a helyzetben többet tesz félre – közölték.

A felmérés kitért az időskori megélhetés lehetőségeire is. A visszajelzések szerint 25 százalék vállalná, hogy ilyen céllal havonta tegyen félre, míg 31 százalék nem tervez ilyet, 32 százalék pedig nem engedheti meg magának. Az utóbbi 2 évben kissé csökkent, de most is 74 százalék azok aránya, akik állami feladatnak gondolják a tisztességes megélhetés biztosítását az aktív évtizedek után. 65 százalék ugyanakkor arra számít, hogy az állami nyugdíjból nem tud majd kijönni.

Az OTP Öngondoskodási Index 2020. szeptemberi felmérése 18 és 70 év közötti, bankszámlával rendelkező 1500 belföldi ügyfél megkérdezésével készült. A reprezentatív vizsgálatot 2011 óta minden évben elkészítik.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Német infláció – 29 éves csúcs novemberben

Novemberben tovább emelkedett és 5 százalék fölé nőtt az infláció Németországban - jelentette előzetes adatai alapján a német szövetségi statisztikai hivatal.

Varga Mihály: jövőre is 5 százalék felett marad a növekedés

A magyar gazdaság Európában az egyik leggyorsabban indult újra, az év közepére már meghaladta a járvány előtti szintet; idén 6,8 százalékos, jövőre pedig 5 százalék feletti növekedés várható - mondta a pénzügyminiszter éves meghallgatásán a gazdasági bizottság ülésén.

Jóval olcsóbb lett a kötelező biztosítás Budapesten

A személyautók kötelező gépjármű-felelősségbiztosításának (kgfb) átlagos állománydíja 44 ezer forint volt az idei harmadik negyedév végén, 3 százalékkal kevesebb, mint az előző év azonos időszakában. Ezen belül a budapesti autók átlagos díja 11 százalékkal csökkent - közölte a Magyar Nemzeti Bank.

Gazdasági hangulat. Az index itthon javult, az unióban romlott

A koronavírus negyedik hulláma miatt az Európai Unió és az euróövezet gazdasági hangulatindexe is romlott novemberben. Magyarországon a mutató enyhe emelkedését mérték.

Hírek

Új bankjegyet vezetnek be Romániában

Új címletű, 20 lejes bankjegyek kerülnek forgalomba Romániában december 1-jén. A pénzen először lesz látható egy nő arcmása - közölte a Román Nemzeti Bank.

Európai Bizottság: kilenc hónapig legyen érvényes a Covid-igazolvány

Az Európai Bizottság - tekintettel a koronavírus-járvány kiújulására - javaslatokat tett az unión belüli biztonságos és szabad mozgásra vonatkozó szabályok összehangolására. Ennek jegyében a többi között január 10-től kezdődően 9 hónapban határozná meg a teljes védettséget igazoló tanúsítványok érvényességét.

Szálló por. Négy településen veszélyes a levegő

Többfelé ismét magas a légszennyezettség a szálló por miatt - közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ.

Decembertől csak védettségi igazolvánnyal mehetnek be a szülők az iskolákba

Az innovációs és technológiai miniszter egyedi határozata értelmében december 1-jétől csak védettségi igazolvánnyal lehet belépni a szakképzési intézményekbe. E főszabály alól természetesen mentesülnek az iskolákban, technikumokban foglalkoztatottak, oktatók és tanulók - jelentette be Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkára.

Kötelező biztosítás – Negyvenezer autós még válthat

Egy hete maradt az év végi fordulós kötelező gépjármű-felelősségbiztosítással rendelkező autósoknak arra, hogy eldöntsék, elfogadják-e jelenlegi biztosítójuk ajánlatát a következő éves időszakra, vagy inkább szerződést váltanak - hívta fel a figyelmet a Netrisk.hu.

Madárinfluenza – immár öt megyében

Madárinfluenza jelenlétét igazolta a Nébih laboratóriuma egy Hajdú-Bihar és egy Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei baromfiállományban is. Ezzel ötre nőtt azon megyék száma, ahol kimutatták a vírus H5N1 altípusát.

Drágább lesz idén a karácsonyfa

Idén várhatóan 10-20 százalékkal emelkedik a karácsonyfa ára, elsősorban a szállítási- és a munkabérköltségek növekedése miatt - közölte a Magyar Díszkertészek Szakmaközi Szervezete.

Tovább esett a forint – itt az újabb mélypont

A forint árfolyama történelmi mélypontot ért el kedden az euróval és a svájci frankkal szemben, a dollár ellenében pedig az idei leggyengébb szintre csökkent a jegyzése.

Gazdaság

Újabb betéti tender az alapkamat fölött – minden ajánlat elfogadva

Újabb 40 bázisponttal magasabb kamattal, 2,90 százalékon hirdette meg egyhetes betéti tenderét a Magyar Nemzeti Bank. A jegybank az összes benyújtott ajánlatot elfogadta.

MNB: 41,3 milliós bírság a Sberbanknak

A hitelezési kockázatok kezelésére vonatkozó, a vállalatirányítási és egyéb hiányosságok miatt a Magyar Nemzeti Bank 41,3 millió forint bírságot szabott ki a Sberbankra. A hibák nem érintik a bank megbízható működését.

Moratórium után. Fizetéskönnyítő megoldásokat vár el az MNB a bankoktól

A jegybank elvárja a pénzügyi intézményektől, hogy a törlesztési moratóriumból kikerült vagy abban részt nem vevő ügyfelek esetleges fizetési nehézségeinek kezelésére dolgozzanak ki fizetéskönnyítő megoldásokat - áll a Magyar Nemzeti Bank legújabb vezetői körlevelében.

Tovább esett a forint – itt az újabb mélypont

A forint árfolyama történelmi mélypontot ért el kedden az euróval és a svájci frankkal szemben, a dollár ellenében pedig az idei leggyengébb szintre csökkent a jegyzése.