Hirdetés
Kezdőlap Pénzvilág OTP: a megtakarításokat is visszaveti a válság
No menu items!

OTP: a megtakarításokat is visszaveti a válság

Felértékelődött az öngondoskodás az OTP szeptemberi felmérése szerint, de a megtakarításokat visszaveti a válság – mondta Kovács Antal, a pénzintézet vezérigazgató-helyettese.

A bemutatott adatok szerint a megkérdezettek többsége tudja, mit jelent az öngondoskodás, és többnyire pozitív fogalomként tekint rá. Pénzpiaci megtakarításokkal ugyanakkor mindössze a megkérdezettek 40 százaléka rendelkezik, ami 2011 óta a legalacsonyabb érték.

Kovács Antal

A legnépszerűbb ezek közül továbbra is az életbiztosítás, bár jelentősen csökkent az előnye az elmúlt évtizedben. Népszerűek még a bankbetétek, de az utóbbi 2 évben a legnagyobb növekedését az önkéntes nyugdíjpénztárak érték el.

Az OTP felmérése szerint az otthon tartott megtakarítások aránya is nőtt 2018 óta, 41 százalékról 47 százalékra, 23 százalék pedig kizárólag otthon tartja a megtakarított pénzét. A legtöbben, majdnem 90 százaléknyian azért tesznek így, hogy legyen kéznél tartalék, sokan ugyanakkor túl kevésnek tartják a megtakarításukat ahhoz, hogy máshova tegyék.

Kovács Antal hozzáfűzte, hogy az otthon tartott készpénzállomány a kártyás fizetés terjedése, az online pénztárgépek, és azonnali fizetési rendszer bevezetése miatt várhatóan csökkenni fog.

Üdvözölte egyúttal, hogy a felmérés alapján készített öngondoskodási index, amely a pénzügyi előrelátást, az egészség- és környezettudatosságot is figyelembe veszi, több éves csökkenés után ismét nőtt.

A vezérigazgató-helyettes a koronavírussal magyarázza, hogy a takarékoskodási kedv ennek ellenére visszaesett, hiszen – mint mondta – a nehéz helyzetben sokaknak erre nincs lehetőségük.

A megkérdezettek 35 százaléka számolt be arról, hogy kedvezőtlenül érintette a járvány, 8 százalék elvesztette az állását, harmaduknak csökkent a fizetése, és további 17 százalék tart attól, hogy munka nélkül marad. Minden második banki ügyfélnek föl kellett használnia valamennyit a megtakarításaiból, és csak 9 százalék mondta azt, hogy ebben a helyzetben többet tesz félre – közölték.

A felmérés kitért az időskori megélhetés lehetőségeire is. A visszajelzések szerint 25 százalék vállalná, hogy ilyen céllal havonta tegyen félre, míg 31 százalék nem tervez ilyet, 32 százalék pedig nem engedheti meg magának. Az utóbbi 2 évben kissé csökkent, de most is 74 százalék azok aránya, akik állami feladatnak gondolják a tisztességes megélhetés biztosítását az aktív évtizedek után. 65 százalék ugyanakkor arra számít, hogy az állami nyugdíjból nem tud majd kijönni.

Az OTP Öngondoskodási Index 2020. szeptemberi felmérése 18 és 70 év közötti, bankszámlával rendelkező 1500 belföldi ügyfél megkérdezésével készült. A reprezentatív vizsgálatot 2011 óta minden évben elkészítik.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Júniustól visszafogják az online szállásközvetítőket

Június 1-től lép hatályba az az új uniós szabályozás, amelyik többek között az online szálláshelyközvetítőket is korlátozza olyan megállapodások megkötésében, amelyek előírják, hogy például a hotelek kötelezően náluk hirdessék szobáikat a legkedvezőbb áron.

Újabb online divatnagyágyú érkezett Magyarországra – 350 ezernél több termékkel

A Zalandón a magyar vásárlók több mint 1700 márka 350 ezernél több terméke közül válogathatnak olyan kategóriákban, mint ruházat, cipők, kiegészítők, sport-, prémium- és gyermekruházati termékek.

Bővít a magyar Aldi: háromszáz informatikus kerestetik

Megduplázza létszámát Magyarországon az Aldi informatikai szolgáltatásokat végző leányvállalata, az Aldi International IT Services Kft. (AIIS). A vállalat 300 olyan informatikai munkahelyet hoz létre, amelyek jó része otthonról is ellátható feladatokból áll.

A Volkswagen 2025-re előzni akarja a Teslát. A vezérigazgató szerint a legnagyobb e-autógyártók lesznek

A Volkswagen vezérigazgatója úgy véli, hogy az általa vezetett konszern 2025-re megelőzheti a Teslát, és a világ legnagyobb elektromos autógyártójává válhat.

Hírek

Bővít a magyar Aldi: háromszáz informatikus kerestetik

Megduplázza létszámát Magyarországon az Aldi informatikai szolgáltatásokat végző leányvállalata, az Aldi International IT Services Kft. (AIIS). A vállalat 300 olyan informatikai munkahelyet hoz létre, amelyek jó része otthonról is ellátható feladatokból áll.

Új elnök a Magyar Gépjárműipari Egyesület élén

Krisztián Róbertet, a Magyar Suzuki Zrt. operatív igazgatóját választotta a Magyar Gépjárműipari Egyesület (Mage) elnökévé a szervezet tisztújító közgyűlése. A felügyelő bizottság elnöke Urbán László, a Magyar Suzuki Zrt. vezérigazgató-helyettese maradt.

Az Európai Bizottság a nemzetközileg bizonytalan helyzetben is a fenntarthatóságra biztatja Magyarországot

Az Európai Bizottság közreadta a 2022. évi európai szemeszter tavaszi csomagját, amely támogatást és iránymutatást nyújt a tagállamoknak. A csomag közzététele előtt két évvel kezdte éreztetni hatását a koronavírus-világjárvány, jelenleg pedig teljes erővel folyik az Ukrajna elleni orosz invázió.

Nyolc év börtön. Több mint 300 céget csapott be egy nő

Az Esztergomi Járásbíróság első fokon nyolc év börtönbüntetésre ítélt egy nőt, aki férfitestvérével együttműködve ügyvédnek, illetve közjegyzőnek adta ki magát, és országszerte 310 vállalkozást károsított meg.

Ennyibe kerülne szerdától az üzemanyag az ársapka nélkül

Szerdán a gázolaj beszerzési ára bruttó 11 forintta csökkenl. Ez várhatóan a piaci árazású gázolaj árát illetve a prémium gázolaj árát is érinti majd. A benzin esetében a hét közepén nem lesz árváltozás. Ahogy a 480 forintos hatósági árakat illetően sem.

Biden: nem valószínű, hogy a majomhimlő világjárványt okoz

A majomhimlő nem valószínű, hogy a koronavírushoz hasonlóan világjárványt okozhat - mondta Joe Biden amerikai elnök Tokióban.

Most érdemes Németországba utazni: havi 9 euróért az egész országban tömegközlekedhetünk

Németországban 9 eurós országos havi közlekedési bérletet vezetnek be. A Bundesrat jóváhagyása azt jelenti, hogy a három hónapos támogatott bérletterv június 1-jétől lép hatályba.

Az EU újabb 600 millió euró támogatást folyósított Ukrajnának

Az Európai Unió 600 millió euró összegű makroszintű pénzügyi támogatást folyósított Ukrajnának. Ez a gyors pénzügyi támogatás segíteni fog abban, hogy Ukrajna kezelje az ország rendkívüli humanitárius és védelmi szükségleteivel kapcsolatban fellépett súlyos finanszírozási hiányt - közölte az Európai Bizottság.

Gazdaság

Bankszövetség: ideje kivezetni a kamatstopot

A változó kamatozású lakossági jelzáloghitelekre korábban kamatbefagyasztást rendelt el a kormány, a Magyar Bankszövetség szerint azonban a reális gazdasági növekedés és a versenyképesség érdekében kívánatos a piaci viszonyok visszaállítása - közölte a szervezet.

Megugrottak a SZÉP-kártyás költések – rekordot várnak a kibocsátók

Áprilisban megugrott a SZÉP-kártya költések értéke, az idén rekordot várnak a kártyakibocsátók, amihez a juttatások élelmiszerüzletekben történő felhasználásának július elsejéig történt meghosszabbítása is hozzájárul - közölték a kártyakibocsátók.

OTP: napról napra kevesebbet érnek a forintban lévő megtakarítások

Az OTP bank ügyfeleinél jelentős összegek halmozódtak fel az év elején, a befektetési volumen mégis 10 százalékkal elmaradt a bank várakozásától. A legnépszerűbb megtakarítási forma a deviza volt, megelőzve a forint takarékszámlát és az értékpapírokat.

MNB: folytatódik a monetáris szigor, határozott kamatemelések jönnek

Fokozatos, változatlanul határozott alapkamat-emelési szakasz következik, a reálkamatok további emelése mellett - mondta Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke egy konferencián.
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom