Hirdetés
Kezdőlap Gazdaság Matolcsy György: nem sikerült a kanyarban előzés
No menu items!

Matolcsy György: nem sikerült a kanyarban előzés

Matolcsy György. Fotó: MTI/Kovács Tamás

Magyarország eredményesen kezelte a válságot, sok területen jobban, mint egy sor EU tagállam, ugyanakkor nem sikerült “a kanyarban előznie” – írta Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke.

A jegybankelnök a magyarnemzet.hu-n megjelent cikkében felidézte: az EU-27 csoportban gazdasági fejlettség tekintetében a 2019. évi 20. helyről 2021 végére az ország visszaesett a 21. helyre.

Lengyelország újra megelőzte az országot; a 2020-as magyar hátrány egy része a turizmus magasabb GDP-részarányának következménye, de az előzés a lengyel modell versenyképességi előnyeinek köszönhető – jelezte.

Magyarország a válságkezelésben főként az EU déli tagállamaihoz, valamint Csehországhoz, Szlovákiához és Romániához képest teljesített jobban – ecsetelte a jegybankelnök.

Matolcsy György rámutatott: az EU átlagos fejlettségi szintjéhez két év alatt mintegy 2 százalékponttal közelebb került az ország; Magyarország fejlettségi szintje a 2019-es 72,8 százalékról 2021-re 75 százalék körüli értékre nőtt (végleges adatok az év közepére várhatóak). Ez messze jobb teljesítmény, mint az 1990 utáni 30 év átlagos felzárkózási üteme (0,5 százalékpont), sőt a 2010-19 közötti időszaknál is jobb (átlagos évi 0,7 százalékpont közeledés) – fűzte hozzá.

Az EU-27 csoportban a 2020-21-es válság időszakában az előzetes becslések szerint Dánia megelőzte Hollandiát, mintegy 1,5 százalékponttal, Svédország megelőzte Németországot közel 2 százalékponttal, Belgium kismértékben megelőzte Németországot, Olaszország megelőzte Máltát körülbelül 1 százalékponttal. Ciprust megelőzte Litvánia, Észtország, Szlovénia. Spanyolországot többen is megelőzték úgy, hogy közben a spanyol fejlettség 90 százalék feletti szintről az uniós átlag 83 százaléka közelébe zuhant vissza.

Egy kicsivel jobb magyar teljesítménnyel a 2020-21-es válság idején Magyarország leelőzhette volna Portugáliát, ezzel nem csupán korábbi önmagunkat előztük volna a kanyarban, hanem egy előttünk lévő EU gazdaságot is” – vonta le a következtetést a központi bank első embere.

A válság két éve az eredményes védekezés és válságkezelés ellenére valójában elvett 6-8 százalék körüli GDP többletet, tehát 1-2 évi jövedelem-többletet – húzta alá Matolcsy György.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Hát ez bejött: megnyitotta magyarországi áruházát a fast fashion ikon

A magyarországi üzletnyitás több mint 8 millió eurós beruházásból valósult meg és több mint 180 munkahelyet teremtett a régióban. Magyarország a vállalat 17. piaca világszerte és a 6. Közép- és Kelet-Európában.

Így nem bukunk a kötelező üvegvisszaváltáson

Az üzletekben június 30-ig még mind a régi, nem visszaváltható, és már az új, visszaváltható palackok elérhetők lesznek.

MNB: továbbra is stabil a magyar bankrendszer

Az elvégzett stressztesztek alapján a hazai hitelintézeti szektor súlyos, nagyon kis valószínűséggel bekövetkező sokk esetén is teljesítené a likviditásra és a tőkemegfelelésre vonatkozó szabályozói előírások.

Értesítést küld a NAV-Mobil a jogviszonyváltozásokról

A foglalkoztatási adatok bármikor ellenőrizhetők a NAV-Mobilban, májustól pedig már push üzenetet is küld az alkalmazás a biztosítotti jogviszony változásairól.
Hirdetés

Hírek

Devizapiac – Alig változott a forint árfolyama hétfő reggelre

A forint jegyzése erősebben áll az egy héttel korábbi kezdésnél.

Multifunkcionális ipari csarnok bokréta avatót tartott Szentgotthárdon a XANGA csoport

A XANGA csoport üzleti modellje huszonöt éve változatlan: kulcsrakész gyártó, logisztikai és szolgáltató infrastruktúrát fejleszt, amelyekben a bérlőként beköltöző magas hozzáadott értéket előállító vállalatok saját technológiájuk és eszközeik telepítését követően kezdhetik meg működésüket.

Forinterősödés reggel

Erősödött a forint jegyzése a főbb devizákkal szemben szerda reggel kedd kora estéhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.

BÉT – Emelkedett a héten a BUX

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX a múlt pénteki záráshoz képest 1,44 százalékkal, vagyis 962,94 ponttal emelkedve, 68 002,24 ponton zárta a hetet.

Felülteljesített a magyar tőzsde

A részvénypiac forgalma 14,6 milliárd forint volt, a vezető részvények a Mol kivételével erősödtek az előző napi záráshoz képest.

Mínuszban zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

 Mínuszban zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék kedden.

Történelmi csúcson zárt a BUX – A Magyar Telekom és az OTP húzta az indexet

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 846,62 pontos, 1,26...

Vegyesen zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Az euróövezeti EuroStoxx50 index 0,48 százalékkal esett.

Gazdaság

Heti várható: Kamatdöntő ülést tart a jegybank, munkaerőpiaci adatokat közöl a KSH

Kedden a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa kamatdöntő ülést tart.

Nagy Márton: május 16-tól elérhetők a 30 év feletti álláskeresőket segítő támogatások

Május 16-tól elérhetők a 30 év feletti álláskeresők és inaktívak elhelyezkedését célzó támogatások, az uniós társfinanszírozással megvalósuló program teljes kerete több mint 150 milliárd forint

A többség családon belül dönt a pénzügyeiről

meghaladja az 50 százalékot azok aránya, akik családtagoktól kérnek tanácsot pénzügyi döntésekben, de a baráti, ismeretségi körben tájékozódók aránya is megközelíti a 30 százalékot.

Már él az automatikus napi átutalási limit az OTP-nél

Sok OTP-ügyfél most, az internet- vagy mobilbanki belépésénél szembesül azzal az üzenettel, hogy május 8-tól a pénzintézet biztonsági okokból automatikus napi limitösszeget vezetett be...