Hirdetés
Kezdőlap Gazdaság OTP-vezérigazgató-helyettes: piacvezető a régióban az OTP
No menu items!

OTP-vezérigazgató-helyettes: piacvezető a régióban az OTP

Fotó: Bódi Ágnes

Tovább erősödött a piaci részesedése, és piacvezető pozíciója van a régióban az OTP Banknak a saját tőke alapján készített rangsor szerint, a nettó hitelek állományát tekintve pedig öt országban az első helyen áll – mondta az OTP Bank Nyrt. vezérigazgató-helyettese a bank első negyedévi eredményeit értékelő sajtótájékoztatón pénteken Budapesten.

Bencsik László sikeresnek ítélte az OTP első negyedéves tevékenységét, minden mutató a várakozásoknak megfelelően alakult. A jövedelmezőség kiemelkedő, az első negyedéves sajáttőke-arányos megtérülés (ROE) 23 százalékos. A csoport likviditási és tőkehelyzete stabil, sőt, egyre javul, a nettó hitel/betét arány 73 százalékos – ismertette.

Elmondta, hogy a menedzsment nem változtat a 2024-es várakozásain: az árfolyamszűrt organikus hitelállomány növekedési üteme meghaladhatja a tavalyit. A nettó kamatmarzs a 2023-as szinten alakulhat, míg a költség/bevétel mutató a 45 százalékos szint környékén. A kockázati profil a 2023. évihez hasonló lehet, míg a tőkeáttét várható csökkenése miatt az éves ROE alacsonyabb lehet a 2023. évinél – erősítette meg.

A magyar lakossági hitelezés gyorsan nőtt, a fogyasztási hiteleknél is jobban nőttek az új lakáshitel szerződések. A magyarországi jelzáloghitel-igénylések közel háromszorosára nőttek az első negyedévben, 176 százalékkal, az új szerződések összege több mint kétszerese lett a tavalyi azonos negyedévinek, a folyósítások 82 százalékkal bővültek. Esély van arra, hogy idén az ezermilliárd forintot is meghaladja az újonnan kötött lakáshitelek összege a teljes magyar piacon, a tavalyi 686 milliárd forint után – vélekedett.

A jelzálog- és személyi hitel folyósításban elért, illetve a lakossági betéti piaci részesedés sokéves csúcsra jutott, a kedvező kamatkörnyezet és a csökkenő infláció hatására – ismertette. A lakosság beruházási hajlandósága nőtt, és a fogyasztás terén is emelkedés van.

A magyar mikro- és kisvállalati hitelek növekedése még nem indult meg, azok stabilan alakultak az első három hónapban, ez régiós trend Bencsik László szerint. Elmondta, hogy továbbra is jelentős összegű kihelyezést generálnak az állami kamattámogatásos hitelkonstrukciók.  Az év hátralévő részében arra számítanak, hogy megindul a vállalati hitelkereslet emelkedése is.

A külföldi leánybankok teljesítménye erős volt az első negyedévben, az üzbég bank jövedelmezősége pozitívra fordult, ami kedvező fejlemény, és tükrözi az ottani piaci potenciált. A külföldi profit-hozzájárulás az elmúlt években fokozatosan nőtt, jelenleg 74 százalék, ezt a magyar adóterhek okozzák – mondta.
Ismertetése szerint az adózás utáni eredményt 57 milliárd forint összegben terhelték egyösszegben, a teljes évre vonatkozóan elszámolt egyedi tételek, közöttük kiemelkedik a magyar extraprofit adó, a pénzintézetek különadója, valamint a betétbiztosítási díjak Bulgáriában, Szlovéniában, és Romániában. Ha ezek időarányosan lettek volna elszámolva, akkor az adózás utáni eredmény 283 milliárd forint lett volna.

Az OTP Core 50 milliárd forintos profitot ért el a leányvállalatoktól kapott osztalékok nélkül, 67 százalékkal emelkedett az első negyedévben. Közlése szerint 251,5 milliárd forint leányvállalati osztalékbevétel került elszámolásra az OTP Core-nál, ezzel együtt az OTP Core adózás utáni eredménye elérte a 301,5 milliárd forintot.

Az akvizíciókról elmondta: hét év alatt 11 akvizíciót hajtottak végre. Korábbi bejelentés szerint európai uniós bankra tettek vételi ajánlatot, a tranzakcióról nincs több információ jelenleg – válaszolta újságírói kérdésre.

Az OTP Bank Nyrt. a BÉT prémium kategóriás kibocsátója. Részvényei csütörtökön 0,35 százalékos emelkedéssel 18 400 forinton zártak, árfolyamuk egy éven belül 10 540 és 18 600 forint között változott.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Hitelminősítők: Magyarország befektetésre alkalmas maradt

Újabb megerősítését nyert a Magyarország iránti töretlen bizalom, a...

MNB alelnök: 2021 óta a nyugat-európai inflációs nyomás duplájával kell megküzdeni

 Az elmúlt évek válságai ellenére a régió gazdaságai továbbra...

Nem kell keresgélni: itt van minden helyszíni info a foci EB helyszínekről

Elstartolt a 2024-es labdarúgó Európa-bajnokság.  2024. június 14-től négy...

A Moderna, már az influenza, Omicron kombinációt favorizálja

A Moderna közölte, hogy a következő generációs COVID-19 vakcinajelöltje...
Hirdetés

Hírek

Tőzsde – Veszteséges zárás az európai tőzsdéken

Az európai kereskedési idő végén a WTI nyersolaj 1,50 százalékkal drágult a nemzetközi kereskedelemben, hordónként 79,99 dollárra, a Brent ára pedig 1,28 százalékkal nőtt, 80,64 dollárra.

Csökkenő forgalom mellett csúcsra emelkedett a BUX a héten

Szijjártó Péter külügyminiszter szerdán Bakuban jelentette be a Shah Deniz gázmező 5 százalékos részesedésének megvásárlását, a tranzakciót a harmadik negyedévben fogják lezárni.

Vegyesen alakult csütörtök reggelre a forint árfolyama

Vegyesen alakult a forint árfolyama csütörtök reggelre az előző esti jegyzéshez képest.

Iránykereséssel, illetve kis pozitív korrekcióval indulhat a kereskedés a tőzsdén

Kedden a BÉT részvényindexe, a BUX 1073,29 pontos, 1,55 százalékos csökkenéssel 68 385,55 ponton zárt.

Devizapiac – Vegyesen alakult hétfő reggelre a forint árfolyama

A péntek esti jegyzése alapján májust pozitív mérleggel zárta a forint, 0,3 százalékkal erősödött az euróval és a svájci frankkal szemben, és 2,0 százalékkal erősödött a dollár ellenében.

Devizapiac – Vegyes forintmozgás csütörtök reggel

Reggel hétkor az euró árfolyama 388,20 forintra gyengült a szerda kora esti 388,30 forintról. A svájci frank jegyzése 392,93 forintról 393,75 forintra emelkedett, a dollár pedig 359,02 forintról 359,57 forintra drágult.

Devizapiac – Forintgyengülés reggel

Gyengült a forint jegyzése a főbb devizákkal szemben

Devizapiac – Alig változott a forint árfolyama hétfő reggelre

A forint jegyzése erősebben áll az egy héttel korábbi kezdésnél.

Gazdaság

MNB alelnök: 2021 óta a nyugat-európai inflációs nyomás duplájával kell megküzdeni

 Az elmúlt évek válságai ellenére a régió gazdaságai továbbra is felzárkózó pályán haladnak, sikeresen megőrizték pénzügyi stabilitásukat, miközben az inflációt is gyorsan sikerült a...

Az amerikai jegybank senkit nem lepett meg

Az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve, a Fed, szerdán változatlanul tartotta a kamatlábakat, miközben a kamatcsökkentés kezdetét legfeljebb decemberre tolta ki. Így a...

Csökkentek a nem fizető hitelek, rövidebb a bankok feketelistája

A bankok feketelistája, a negatív KHR (régebbi nevén BAR-lista) is egyre rövidebb.

Nem volt megtakarítás, csak az adósságot halmozta a lakosság áprilisban

Az új szerződések száma is szokatlanul magas volt, meghaladta a 26 ezret, ez sem fordult elő már 2019 októbere óta.