Hirdetés
Kezdőlap Gazdaság Pandémia után - A Válságállósági Index segítheti a csődhullám elkerülését
No menu items!

Pandémia után – A Válságállósági Index segítheti a csődhullám elkerülését

Válságállósági indexet vezetett be az Opten céginformációs szolgáltató. Tóth Tamás az Opten Informatikai Kft. ügyvezető igazgatója szerint az üzleti partnerek tényleges helyzetének megismerése leginkább azért fontos, mert a KKV szektorra kiterjesztett hiteltörlesztési és hitelfelmondási moratórium miatt, veszélyeztetett cégek jó rész hibernált állapotba került.

„Egy válság a mi üzletágunkat sosem érinti rosszul. Egy ilyen helyzetben a cégek jellemzően nem a céginformációs szolgáltatás lemondásán, inkább az új előfizetésen gondolkodnak. Annál az egyszerű számításnál fogva, hogy megnézik, mibe kerül a szolgáltatás ára és milyen kárt jelenthet egy már teljesített szolgáltatás ki nem fizetett számlája” – mondja az ügyvezető igazgató.

A nyugaton már komoly tradícióval rendelkező céginformációs üzletág megítélésében Magyarországon 2008-ban, a minden szektorra kiterjedő globális világgazdasági válság hatására következett be az alapvető változás. Már csak azért is, mert az azt megelőző időszakban a magas kamatokkal járó forinthitelek alternatívájaként az alacsony kamatozású devizahitelek kerültek előtérbe. Ezek törlesztése viszont a válság hatására visszaeső megrendelések, valamint a munkanélküliség növekedése mellett a forint drasztikus leértékelődése miatt is számos adóst sodort végveszélybe. Különösen azokat az úgynevezett kényszervállalkozókat, akiket a magyarországi áfa 1988. január 1-jei bevezetése után üzleti partnereik a foglalkoztatással járó magas adóterhek elkerülése végett rászorítottak a vállalkozói létre. Ők pedig mindenféle vállalkozói tudás és tapasztalat nélkül, a szaktudásukra alapozva vágtak bele a cégalapításba. A 2008-as válság mélyreható változásait jól jellemzi az is, hogy a bankoknak és a hitelbiztosítóknak alapjaiban kellett újraszámolniuk a hitellimiteket és a kockázatokat.

„A globális krízis a magánemberek és a cégek többségének is keserves tanulópénzt jelentett. Így egyszerre mindenki óvatosabbá vált és a pénzügyi tudatosság fogalma is ekkor kezdett elterjedni a gazdasági szereplőknél. A 2008 előtti gazdasági felívelés szakaszában ugyanis elképzelhetetlennek tűnt, hogy egyik napról a másikra, hirtelen és akár alapvetően is megváltozzon egy cég gazdasági helyzete, fizetőképessége. Ez volt az a fordulópont, amikor egyre többen jöttek rá milyen érték, ha valaki a lehető legpontosabban látja a piaci szereplők és különösen a partnerek gazdasági helyzetét. A COVID miatti válságban annyival jobb a helyzet, hogy az MNB által kötelezővé tett adósságfék miatt lényegesen kontrollálhatóbb az eladósodottság mértéke, miközben az emberek arra is rájöttek, hogy a fix kamatozású hitelek bár lehet, hogy drágábbak, de cserébe kiszámíthatóbbak.”

A csődhullám így nem elmarad, csak eltűnik a gazdaságvédelmi akcióterv egyes rendelkezéseinek feloldásáig.

Tóth Tamás szerint a jelenlegi rendkívül durva és egyben szelektív, az egyes ágazatokat különbözőképpen sújtó válságban azért sem könnyű a tisztánlátás, mert a cégek egy része előtt is nyitva álló törlesztési és hitelfelmondási moratórium mellett az állami munkahelymegtartó támogatások is a vállalkozások életben maradását célozzák. Ennek köszönhetően – egyelőre – nem is növekedett még drámai mértékben a cégmegszűnések száma. A nagy kérdés az, hogy különösen a válság által leginkább sújtott, turisztikai szektorban hányan lesznek valóban életképesek a hitelmoratórium végén, a gazdaság újra indulásakor.

Egy ilyen helyzetben törvényszerűen előtérbe kerül a cégek válságálló képessége. Az, hogy egy adott pillanattól kedve mennyi ideig tudja magát úgy finanszírozni valaki úgy, hogy közben gyakorlatilag bevétel nélkül kell működnie és a költségeket sem lehet a végtelenségig csökkenteni. A válság kitörésekor, tavaly ebből a szempontból nagyon sok cég esetében maximum 1-2 hónapot lehetett prognosztizálni. Az, hogy ez az összeomlás még nem következett be, az állami támogatások mellett annak tudható, hogy a tulajdonosok a végsőkig megpróbálnak kitartani. De a turizmusban, a sikeres nyári hónapokat követő jelentős létszámleépítés azonban már azt mutatja, hogy az ott dolgozó cégek jelentős részét a megszűnés veszélye fenyegeti, ha nem kapnak támogatást, konkrétan segélyt az államtól – érvel Tóth Tamás.

A csődhullám így nem elmarad, csupán eltolódik a gazdaságvédelmi akcióterv egyes rendelkezéseinek feloldásáig. Ezzel párhuzamban áll, hogy a töretlen – sőt megnövekedett – cégalapítási kedvet sem a bővülő gazdaság és a valós piaci igény, sokkal inkább a kényszervállalkozások újbóli megjelenése indokolja.

A számítások megmutatják, hogy egy adott cég mennyire áll stabil lábakon, hogyan visel egy gazdasági sokkhelyzetet.

„Egy új cég nagy előnye, hogy az elvileg tiszta lappal indul és nincs adóssága. Más kérdés, hogy a most alapított társaságok mindössze alig több, mint negyede nevezhető minden szempontból új cégnek. A többség olyan vállalkozás, amelynek tulajdonosai, vezetői, családtagjai már egy, vagy akár több cégben is töltöttek be hasonló pozíciókat és vagy párhuzamosan működtetnek több céget, vagy éppen ‘újrakezdőként’ térnek vissza egy másik cég kereteiben a hazai cégvilágba. Hiába alapít ugyanakkor valaki új céget, a korábbi tevékenysége alapján így is sok mindenre következtetni lehet a céginformációs adatokból: ha például valakinek felszámolással szűnt meg a korábbi vállalkozása, statisztikai alapon bizonyítható, hogy kockázatosabb, mint az, akinek nem.”

A jelenlegi, nehezen kiszámítható helyzetre reagálva fejlesztette ki az Opten azt a Válságállósági Indexet, amely alapvetően likviditási alapú és a rendelkezésükre álló – például tőkeellátottságra, alkalmazotti létszámra, vagy éppen az adóhatósági inkasszókra vonatkozó – adatok alapján modellezi a válságállóságot.  A számítások megmutatják, hogy egy adott cég mennyire áll stabil lábakon, hogyan visel egy gazdasági sokkhelyzetet. A mutató – válsághelyzet időszakában – figyelembe veszi a konkrét gazdasági sokkhatás jellegét (általános vagy szektorális), a válság eleje óta a cégben látható változásokat és a kormányzati intézkedések várható hatásait is.

„Ez a modell komoly segítséget jelenthet az eligazodásban azoknak a cégeknek, akik nem rendelkeznek profi hitelminősítői képességekkel, ugyanakkor biztosak akarnak lenni abban, hogy a partnereik időben fizetnek. Emellett az is könnyen belátható, hogy a hagyományos minősítési modellek a megváltozott körülmények között amúgy sem úgy működnek, mint ‘békeidőben’. A megváltozott viszonyokra jellemző például, hogy vannak olyan éttermek, amelyek másokhoz hasonlóan ugyan kénytelenek voltak bezárni, de miközben sokaknak ezért egyáltalán nincs bevétele, ők sikeresen tudtak ráállni a kiszállításra és bár drasztikusan csökkent a bevételük, a fennmaradásuk mégsem került veszélybe.”

Miközben az Opten a webshopjában eseti jelleggel is megvehetünk céginformációkat, a piaci igényeket felismerve a cég az országhatárokon átívelő szolgáltatással is segíti partnerei nemzetközi terjeszkedését.

„Ügyfeleink kérésére, növekedésüket támogatva kezdtünk hozzá azoknak a szofisztikált módon leválogatott címlistáknak az összeállításához, amelyek a partnerek ügyfélkörének további növelését is lehetővé teszi. (A jelenlegi időszakban a cél gyakran a zsugorodó bevétel pótlását célozza.) Ezt a szolgáltatást fejlesztettük tovább azzal, hogy már az Európai unión belüli terjeszkedéshez is konkrét támpontokat adunk azzal, hogy az EU hat országára kiterjesztettük a céginformációs szolgáltatásunkat” –  mondja végezetül Tóth Tamás az Opten Informatikai Kft. ügyvezető igazgatója.

Érsek M. Zoltán

A zöld fordulat, az ESG törvény bevezetése alapjaiban változtatja meg a gazdaság szereplőinek jelenét, jövőjét. Mit jelent az ESG keretrendszer (Environmental -környezeti-, Social -társadalmi- és Governance -irányítási)? Miért lett megkerülhetetlen a nagyvállalatok mellett már a KKV-ék számára is? Miként befolyásolják az Ön cégének kötelezettségeit és lehetőségeit a fenntarthatóság egyre szigorodó elvárásai? Erről is szól AzÜzlet, ESG és fenntarthatóság a gyakorlatban című konferenciájaTovábbi információ és jelentkezés ide kattintva érhető el.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Útimorzsák Azerbajdzsánból: szárnyal a „kék arany”

Az Oroszországgal és Iránnal szemben bevezetett nyugati gazdasági szankciók...

Felfoghatatlanul nagy bércsomaggal gazdagodott a Tesla vezér

Miután egy amerikai bíróság, a részvényesek elfogultságára hivatkozva, korábban...

200 milliárddal robbanthatnak a Zöld Alapok

Folytatódik a Nemzeti Tőkeholding (NTH) összesen 200 milliárd forint...

Az MNB bezárja a követelésvásárlót, de az adósok kötelezettsége megmarad

Az MNB visszavonta a Centrál Workout Pénzügyi Zrt. faktoring...
Hirdetés

Hírek

Tőzsde – Veszteséges zárás az európai tőzsdéken

Az európai kereskedési idő végén a WTI nyersolaj 1,50 százalékkal drágult a nemzetközi kereskedelemben, hordónként 79,99 dollárra, a Brent ára pedig 1,28 százalékkal nőtt, 80,64 dollárra.

Csökkenő forgalom mellett csúcsra emelkedett a BUX a héten

Szijjártó Péter külügyminiszter szerdán Bakuban jelentette be a Shah Deniz gázmező 5 százalékos részesedésének megvásárlását, a tranzakciót a harmadik negyedévben fogják lezárni.

Vegyesen alakult csütörtök reggelre a forint árfolyama

Vegyesen alakult a forint árfolyama csütörtök reggelre az előző esti jegyzéshez képest.

Iránykereséssel, illetve kis pozitív korrekcióval indulhat a kereskedés a tőzsdén

Kedden a BÉT részvényindexe, a BUX 1073,29 pontos, 1,55 százalékos csökkenéssel 68 385,55 ponton zárt.

Devizapiac – Vegyesen alakult hétfő reggelre a forint árfolyama

A péntek esti jegyzése alapján májust pozitív mérleggel zárta a forint, 0,3 százalékkal erősödött az euróval és a svájci frankkal szemben, és 2,0 százalékkal erősödött a dollár ellenében.

Devizapiac – Vegyes forintmozgás csütörtök reggel

Reggel hétkor az euró árfolyama 388,20 forintra gyengült a szerda kora esti 388,30 forintról. A svájci frank jegyzése 392,93 forintról 393,75 forintra emelkedett, a dollár pedig 359,02 forintról 359,57 forintra drágult.

Devizapiac – Forintgyengülés reggel

Gyengült a forint jegyzése a főbb devizákkal szemben

Devizapiac – Alig változott a forint árfolyama hétfő reggelre

A forint jegyzése erősebben áll az egy héttel korábbi kezdésnél.

Gazdaság

Az MNB bezárja a követelésvásárlót, de az adósok kötelezettsége megmarad

Az MNB visszavonta a Centrál Workout Pénzügyi Zrt. faktoring végzésére vonatkozó tevékenységi engedélyét és elrendelte végelszámolását. A pénzügyi vállalkozás – az MNB többszöri kötelezése,...

MNB alelnök: 2021 óta a nyugat-európai inflációs nyomás duplájával kell megküzdeni

 Az elmúlt évek válságai ellenére a régió gazdaságai továbbra is felzárkózó pályán haladnak, sikeresen megőrizték pénzügyi stabilitásukat, miközben az inflációt is gyorsan sikerült a...

Az amerikai jegybank senkit nem lepett meg

Az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve, a Fed, szerdán változatlanul tartotta a kamatlábakat, miközben a kamatcsökkentés kezdetét legfeljebb decemberre tolta ki. Így a...

Csökkentek a nem fizető hitelek, rövidebb a bankok feketelistája

A bankok feketelistája, a negatív KHR (régebbi nevén BAR-lista) is egyre rövidebb.