Hirdetés
Kezdőlap Világgazdaság Recesszióba süllyedt a német gazdaság
No menu items!

Recesszióba süllyedt a német gazdaság

Illusztráció: Bigstock

A tavalyi utolsó negyedév után az idei első negyedévben is csökkent Németország hazai összterméke (GDP), az Európai Unió legnagyobb gazdasága ezzel úgynevezett technikai recesszióba került.

A szövetségi statisztikai hivatal (Destatis) végleges adatai szerint a német GDP az április végén készített, stagnálást jelző első becslés helyett –  az időközben végzett részletes számítások alapján – 0,3 százalékkal csökkent a január-márciusi időszakban az előző három hónaphoz képest, amikor 0,5 százalékos csökkenést mértek az előző negyedévhez viszonyítva.

Németország ezzel technikai recesszióba került, ami akkor következik be, ha két egymást követő negyedévben csökken a GDP. A német gazdaság legutóbb 2020-ban, a koronavírus-világjárvány első szakaszában volt ilyen helyzetben. Az előző év azonos időszakához mérten 0,5 százalékkal csökkent a GDP.

A Destatis jelentése szerint a visszaesés elsősorban az inflációval magyarázható, amely a vizsgált időszakban kiugróan magas volt - januárban és februárban 8,7 százalékos, márciusban 7,4 százalékos -, és nemcsak a lakossági fogyasztást, hanem a kormányzati kiadásokat is visszavetette.

A háztartások kevesebbet költöttek a többi között élelmiszerre, ruházatra és lakberendezési cikkekre, fogyasztásuk 1,2 százalékkal csökkent az előző negyedévhez képest, a kormányzati kiadások pedig még nagyobb mértékben, 4,9 százalékkal csökkentek.

A beruházási tevékenység viszont élénkült, ami tompította a visszaesést. Az építési beruházások 3,9 százalékkal nőttek, részben a kedvező időjárás hatására. A vállalkozások működését szolgáló tárgyi eszközökbe – gépek, berendezések, felszerelések, járművek – irányuló beruházások ugyancsak jelentősen, 3,2 százalékkal nőttek.

A külkereskedelem is hozzájárult a visszaesés mérsékléséhez, az export 0,4 százalékkal bővült 2022 utolsó negyedévéhez képest, az import pedig 0,9 százalékkal csökkent – áll a jelentésben.

A szövetségi kormány arra számít, hogy a gazdaság már a második negyedévben kikapaszkodik a recesszióból. A gazdasági minisztérium szerint a várható fejleményeket előre jelző mutatók, köztük a rendelésállomány alakulását mutató adatok és a vállalatok hangulatát mérő felmérések mind arra utalnak, hogy áprilistól lendületes növekedés indult.

A kormány az év egészére 0,4 százalékos, 2024-re 1,6 százalékos gazdasági növekedést vár. A berlini vezetés így optimistább, mint a német nyelvterület vezető gazdaságkutató intézetei, amelyek április elején bemutatott közös prognózisa szerint az idén 0,3 százalékos, jövőre 1,5 százalékos GDP-növekedés várható Németországban.

Hirdetés
Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Megnyílt első éjjel-nappali posta Nyíregyházán

A Magyar Posta Zrt. további tizenkét helyszínen tervezi a postai szolgáltatások éjjel-nappali elérésének lehetőségét bevezetni, a szolgáltatást öt budapesti, valamint Szombathely, Tatabánya, Veszprém, Zalaegerszeg, Debrecen, Kecskemét és Miskolc postáján indítják el.

Ingyenes európai vonatbérletre pályázhatnak a 18 éves fiatalok

A hetedik éve rendkívüli népszerűségnek örvendő kezdeményezés keretében eddig összesen már több százezer európai fiatal utazhatta be Európát Interrail vasúti bérlettel - írták.

Német gazdasági döntéshozókkal tárgyalt Nagy Márton Németországban

Az egyeztetések középpontjában elsősorban a német gazdaság kilátásai és versenyképessége, valamint az autóipar, különös tekintettel az elektromos autógyártás jövője állt.

A kormány erősíti Magyarország gazdasági szuverenitását

Az iparági kiállítás segíti a kapcsolatépítést, azon csaknem hatvan cég fog bemutatkozni.
Hirdetés

Hírek

BÉT – Enyhe emelkedés várható a nyitásban

A BUX pénteken 84 pontos, 0,12 százalékos emelkedéssel, 67 289,07 ponton, új történelmi csúcson zárt.

BÉT – Új történelmi csúcson zárt a BUX

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 84 pontos, 0,12 százalékos emelkedéssel, 67 289,07 ponton, új történelmi csúcson zárt pénteken.

Az Amerikából érkezett kedvező makrogazdasági adat hatására csúcson a BUX

BUX 1027,91 pontos, 1,56 százalékos emelkedéssel, 66 839,15 ponton, történelmi csúcson zárt szerdán.

Iránykereséssel indulhat a kereskedés az elemző szerint

A Richter változatlanul a 9150-9420 forintos sávban mozoghat. A gyógyszerpapír jegyzése csütörtökön 5 forinttal, 0,05 százalékkal 9260 forintra csökkent, 2,5 milliárd forintos forgalomban.

Úttörő konferencia az autóipar jövőjéről, hazai díjátadóval

A tisztán benzines autók napjai is meg vannak számlálva, miközben az elektromos autók térnyerése kapcsán még bőven akadnak kérdőjelek

Heti makronaptár

Több statisztikai adat is megjelenik a következő héten, köztük az ipari termelés februári, a külkereskedelmi forgalom előzetes februári és részletes januári adatai, valamint a termelői árak és a kiskereskedelmi forgalom februári adatai. A kormányzati szektor 2023. utolsó negyedévi egyenlegét is közli a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Enyhe emelkedéssel nyithat a tőzsde az elemző szerint

Enyhe emelkedéssel nyithat szerdán a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) az Equilor Befektetési Zrt. vezető elemzője szerint.

Elemző: iránykereséssel nyithat a tőzsde

Hétfőn a BÉT részvényindexe, a BUX 141,21 pontos, 0,22 százalékos csökkenéssel, 65 095,72 ponton zárt.
Hirdetés

Gazdaság

Az emberek már kevésbé félnek a kriptovalutától, pedig van miért

Egyes elemzők a bitcoin közelmúltbeli 70 000 dollár feletti emelkedését annak jeleként értékelik, hogy a befektetők nem foglalkoznak a hivatalos figyelmeztetésekkel.

Tovább nőtt a befektetési alapokban kezelt vagyon márciusban

A részvényalapokhoz 9,2 milliárdnyi tőke áramlott. Az árfolyammozgások tovább segítettek, így 4,8 százalékos növekedés történt a kategória vagyonában az elmúlt hónapban.

Begyújtották a rakétát a nyugdíjpénztárak

A magán-nyugdíjpénztári alapok hasonlóan teljesítettek, mint az önkéntes pénztári portfóliók. A legkockázatosabb növekedési alapok árfolyama emelkedett a legnagyobb mértékben 2,7-5,1 százalék között.

Ami sok, az sok: Nagy Márton behívatta a Mol és a Magyar Ásványolaj Szövetség képviselőit

A tárcavezető a rendkívüli egyeztetésen megállapította, hogy Magyarországon az üzemanyagok ára a régiós átlagnál magasabb.