Hirdetés
Kezdőlap Világgazdaság Stagnálnak a fogyasztói árak - jön a kínai defláció?
No menu items!

Stagnálnak a fogyasztói árak – jön a kínai defláció?

Illusztráció: Bigstock

Kínában a termelők drasztikusan csökkentik áraikat, miközben a fogyasztói árak stagnálnak. Közgazdászok deflációra figyelmeztetnek, és úgy látják, hogy a kormánynak és a központi banknak cselekednie kell.

Európában és az Egyesült Államokban a fogyasztók türelmetlenül várják, hogy az infláció jelentősen mérséklődjön. De míg a nyugati országok makacsul magas inflációval küzdenek, addig Kínában éppen az ellenkezője a probléma. Ott egyre nagyobb az aggodalom a defláció miatt.

A kínai gyártók júniusban hét és fél év óta a legnagyobb mértékben csökkentették áraikat a gyenge kereslet miatt. A termelői árak 5,4 százalékkal csökkentek éves szinten – közölte a pekingi statisztikai hivatal.

Ez nemcsak a kilencedik csökkenés volt a sorban, hanem 2015 decembere óta a legnagyobb mértékű is. A várakozásoknál is erősebb volt: a Spiegel beszámolója szerint csak 5,0 százalékos csökkenésre számítottak. A vállalatok árcsökkentésre kényszerültek, különösen az energia-, fém- és vegyipari ágazatokban, mivel a kereslet gyengült belföldön és külföldön egyaránt.

Kétéves mélyponton a fogyasztói árindex

Emellett a fogyasztói árak – csaknem két és fél év óta először – nem emelkedtek tovább. Júniusban a tavalyi év azonos hónapjának szintjén stagnáltak, miután májusban enyhe, 0,2 százalékos emelkedést mértek. A fogyasztói árindex így két éve a legalacsonyabb szintre esett.

Ennek egyik oka valószínűleg a visszafogott kereslet lehet. A Barclay pénzintézet közgazdászai az adatok tükrében “nehéz deflációs környezetről” beszéltek.

Deflációnak nevezik az árak általános csökkenését. Bár a fogyasztók első látásra jól járnak, mert kevesebbet kell fizetniük az árukért és szolgáltatásokért, a defláció azonban általában a vállalatok nyereségére is nyomást gyakorol, és így például a bércsökkentés vagy az elbocsátások kockázatát is magában hordozza.

A defláció veszélyesebb, mint az infláció

A kiindulópont egy olyan gazdasági helyzet, amelyben az áruk és szolgáltatások kínálata nagyobb, mint a kereslet. Ez a túlkínálat lenyomja az árakat. Ez az árak további csökkenésének és a termelés zsugorodásának lefelé tartó spiráljához vezethet: mivel a fogyasztók további és további árcsökkenésre számítanak, visszafogják a vásárlásokat.

A bevételkiesés ellensúlyozására a vállalatok a személyzeti kiadásaikat is csökkentik, ami hosszú távon a munkanélküliség növekedéséhez vezet, és tovább súlyosbítja a helyzetet.

A közgazdászok szerint a defláció e lendület miatt még pusztítóbb hatással lehet egy gazdaságra, mint az infláció, amelyet az árak emelkedése jellemez.

A kínai gazdasággal kapcsolatos aggodalmak a pénzügyi piacokon is megjelennek. A nemzeti valuta, a jüan árfolyama esett, és az ázsiai részvények is a negatív tartományba csúsztak. “Mivel a hitelkereslet gyenge, a valuta pedig nyomás alatt van, úgy véljük, hogy a támogatás nagy részét a fiskális politika fogja adni” – írták a Capital Economics közgazdászai. Ők arra számítanak, hogy a központi bank idén további kamatcsökkentéseket hajt végre.

Hu Yuexiao, a Shanghai Securities elemzője szintén arra számít, hogy a központi bank csökkenti a hitelkamatokat a kereslet élénkítése érdekében. A központi banknak jelenleg azzal a kihívással kell szembenéznie, hogy a korlátozó Covid-intézkedések hosszú időszaka után újra pályára állítsa az ország lankadó gazdaságát.

Elemzők úgy látják, hogy nemcsak a központi banknak, hanem a kormánynak is szerepet kell vállalnia vabban, hogy új ösztönző intézkedésekkel élénkítse a keresletet.

A pekingi kormány célja, hogy az átlagos fogyasztói infláció idén három százalék körüli legyen. Tavaly, amelyet évet még erősen befolyásoltak a Covid-járvány miatti megszorítások, az inflációs ráta két százalék volt.

A csökkenő ingatlanárak és számos fejlesztő pénzügyi problémái nemcsak az építési tevékenységet, hanem valószínűleg a fogyasztói kiadásokat is visszafogták. Emellett az exportorientált Kína azzal is küzd, hogy olyan fontos piacok, mint Németország és az egész eurózóna recesszióban vannak.

A nagy nyugati bankok közgazdászai a közelmúltban csökkentették a kínai gazdaság növekedésére vonatkozó előrejelzéseiket. A UBS, a Standard Chartered, a Bank of America és a JPMorgan előrejelzése szerint a világ USA után második legnagyobb gazdaságának bruttó hazai terméke az idén 5,2 és 5,7 százalék közötti mértékben nőhet. Eddig a sáv 5,7 és 6,3 százalék között mozgott.

A zöld fordulat, az ESG törvény bevezetése alapjaiban változtatja meg a gazdaság szereplőinek jelenét, jövőjét. Mit jelent az ESG keretrendszer (Environmental -környezeti-, Social -társadalmi- és Governance -irányítási)? Miért lett megkerülhetetlen a nagyvállalatok mellett már a KKV-ék számára is? Miként befolyásolják az Ön cégének kötelezettségeit és lehetőségeit a fenntarthatóság egyre szigorodó elvárásai? Erről is szól AzÜzlet, ESG és fenntarthatóság a gyakorlatban című konferenciájaTovábbi információ és jelentkezés ide kattintva érhető el.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Nem vagyunk Európa legszegényebb országa!

A magyar családok emellett egyre magasabb jövedelemre tesznek szert, a bruttó átlagbér megközelíti a 660 ezer forintot, amely már több mint háromszor akkora, mint a dollárbaloldal idején volt.

Gyengüléssel indítottak a vezető nyugat-európai tőzsdék pénteken

Az euró jegyzése péntek reggel 396,58 forintra gyengült a csütörtök kora esti 396,80 forintról.

Az üzemanyagárak továbbra is a szomszédos országok átlaga alatt maradtak

Elfogadhatatlan és igazságtalan, hogy a magyar családok többet fizessenek az üzemanyagért, mint a szomszédos országok lakosai. Ezért a kormány folyamatosan nyomon követi és elemzi az üzemanyagárak alakulását.

Versenyfelügyeleti eljárás indult a kisgyermekes szülők érdekében

Különösen nagy figyelmet fordítanak azoknak a vállalkozásoknak, illetve termékeknek vizsgálatára, amelyek esetében a kereskedelmi kommunikáció például időseket, betegeket, kisgyermekes szülőket, családokat érint.
Hirdetés

Hírek

Tőzsde – Veszteséges zárás az európai tőzsdéken

Az európai kereskedési idő végén a WTI nyersolaj 1,50 százalékkal drágult a nemzetközi kereskedelemben, hordónként 79,99 dollárra, a Brent ára pedig 1,28 százalékkal nőtt, 80,64 dollárra.

Csökkenő forgalom mellett csúcsra emelkedett a BUX a héten

Szijjártó Péter külügyminiszter szerdán Bakuban jelentette be a Shah Deniz gázmező 5 százalékos részesedésének megvásárlását, a tranzakciót a harmadik negyedévben fogják lezárni.

Vegyesen alakult csütörtök reggelre a forint árfolyama

Vegyesen alakult a forint árfolyama csütörtök reggelre az előző esti jegyzéshez képest.

Iránykereséssel, illetve kis pozitív korrekcióval indulhat a kereskedés a tőzsdén

Kedden a BÉT részvényindexe, a BUX 1073,29 pontos, 1,55 százalékos csökkenéssel 68 385,55 ponton zárt.

Devizapiac – Vegyesen alakult hétfő reggelre a forint árfolyama

A péntek esti jegyzése alapján májust pozitív mérleggel zárta a forint, 0,3 százalékkal erősödött az euróval és a svájci frankkal szemben, és 2,0 százalékkal erősödött a dollár ellenében.

Devizapiac – Vegyes forintmozgás csütörtök reggel

Reggel hétkor az euró árfolyama 388,20 forintra gyengült a szerda kora esti 388,30 forintról. A svájci frank jegyzése 392,93 forintról 393,75 forintra emelkedett, a dollár pedig 359,02 forintról 359,57 forintra drágult.

Devizapiac – Forintgyengülés reggel

Gyengült a forint jegyzése a főbb devizákkal szemben

Devizapiac – Alig változott a forint árfolyama hétfő reggelre

A forint jegyzése erősebben áll az egy héttel korábbi kezdésnél.

Gazdaság

Az MNB a régióból elsőként lett a CASI nemzetközi zöld kapacitásépítő szervezet tagja

A szervezet célkitűzése, hogy hozzájáruljon a fenntartható finanszírozási piac fejlődéséhez, valamint több hitelképes zöld projektet hozzon létre az EMDE-országokban

Az MNB bezárja a követelésvásárlót, de az adósok kötelezettsége megmarad

Az MNB visszavonta a Centrál Workout Pénzügyi Zrt. faktoring végzésére vonatkozó tevékenységi engedélyét és elrendelte végelszámolását. A pénzügyi vállalkozás – az MNB többszöri kötelezése,...

MNB alelnök: 2021 óta a nyugat-európai inflációs nyomás duplájával kell megküzdeni

 Az elmúlt évek válságai ellenére a régió gazdaságai továbbra is felzárkózó pályán haladnak, sikeresen megőrizték pénzügyi stabilitásukat, miközben az inflációt is gyorsan sikerült a...

Az amerikai jegybank senkit nem lepett meg

Az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve, a Fed, szerdán változatlanul tartotta a kamatlábakat, miközben a kamatcsökkentés kezdetét legfeljebb decemberre tolta ki. Így a...