Hirdetés
Kezdőlap Hírek Szabadlábra helyezték a Penta csoport társtulajdonosát
No menu items!

Szabadlábra helyezték a Penta csoport társtulajdonosát

Szabadlábra helyezték a szlovák legfelsőbb bíróság csütörtöki döntése alapján Jaroslav Hascákot, a szlovák Penta pénzügyi csoport egyik társtulajdonosát, akit decemberben Pozsonyban tartóztattak le korrupció és pénzmosás gyanúja miatt.

Jaroslav Hascák a Penta volt vezetője szabadlábon

A legfelsőbb bíróság a december 4-én vizsgálati fogságba vett Hascák panasza alapján, az üggyel foglalkozó speciális bíróság korábbi ezen irányú döntését felülbírálva döntött úgy, hogy a gyanúsított letartóztatásban tartására nem állnak fenn a törvény által előírt feltételek. Hascák – aki őrizetbevételét követően azonnal lemondott a cégben betöltött minden posztjáról – tagadta az ellene felhozott gyanúsításokat. Jogi képviselői a vizsgálati fogságban tartás ellen tett panaszukban indokolatlannak minősítették a letartóztatást, valamint rámutattak arra is, hogy az őrizetbevétel óta a nyomozóhatóság semmilyen vizsgálati lépést nem tett.

Hascákot a Magyarországon is ismert Penta pénzügyi csoport pozsonyi központjában végrehajtott rajtaütésszerű akció keretében vették őrizetbe a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA) emberei.

A Penta az egyik legnagyobb pénzügyi csoport Szlovákiában, az érdekeltségebe tartozó vállalatokon keresztül a legnagyobb munkáltatónak számít az országban, érdekeltségei – más területek mellett – az egészségügyre, a pénzügyi szektorra és az ingatlanpiacra is kiterjednek.

Szlovák lap részletesen ismerteti az ismertté vált hangfelvételről készült leiratokat

Hascák a szlovák bulvársajtó szerint az ország egyik leggazdagabb embere. Neve először nyolc éve, az úgynevezett “Gorilla ügyirat” kapcsán és “Gorilla tüntetések” idején vált szélesebb körben ismertté. Az ügyiratot, amelyet titkosszolgálati lehallgatások leiratának tartanak, 2011 decemberében “szivárogtatták ki” és juttatták el a szlovák sajtónak.

Az állítólag 2005-2006-ban készült ügyiratban az akkori politikai és gazdasági elit legfontosabb személyei – köztük Jaroslav H. is – szerepelnek, s a dokumentumban található állítások a politikai és gazdasági elit érdek-összefonódására mutatnak rá. Nyilvánosságra kerülését követően az ügyirat komoly belpolitikai vihart kavart és tüntetések sorozatát indította el.

Milan Lucansky

A NAKA tavaly novemberben és decemberben több komoly visszhangot kiváltó őrizetbevételt is végrehajtott, köztük magas beosztású rendőrségi és titkosszolgálati tisztviselőkkel szemben. Az akkor őrizetbe vett személyek egyikének – Milan Lucansky, volt szlovák országos rendőrfőkapitánynak – az esete komoly felháborodást váltott ki, miután a magasrangú rendőrtiszt meghalt, azután, hogy az igazságügyi minisztérium közlése szerint egy nappal korábban öngyilkosságot kísérelt meg a vizsgálati fogságban. A történtek kivizsgálására széleskörű vizsgálóbizottság alakult.

 

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

KSH: a harmadik negyedévében 12,1 százalékkal csökkentek a beruházások

A beruházások volumene 2023 harmadik negyedévében az előző év azonos időszakához viszonyítva 12,1 százalékkal csökkent, az előző negyedévhez képest.

BÉT – Csökkenés várható a nyitásban

Csökkenéssel nyithat a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) kedden az Equilor Befektetési Zrt. vezető elemzője szerint.

Erősödött kedd reggelre a forint

Erősödött kedd reggelre a forint a főbb devizákkal szemben az előző esti jegyzéséhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.

Aggasztó a brit gazdaság gyenge növekedési potenciálja

A brit gazdaság potenciális növekedési üteme jelenleg alacsonyabb, mint az ő szakmai pályafutásának eddigi legnagyobb részében.

Hírek

Együttműködési megállapodás a világ legnagyobb bankjával, az ICBC-vel

Az együttműködési megállapodásban a felek különösen nagy hangsúlyt fektetnek az infrastrukturális és zöld projektek finanszírozásának lehetőségeire.,

Európa rájött, hogy védenie kell magát

Európa gazdasági biztonságának érdekében az Európai Bizottság összeállította a kritikus fontosságú technológiai területek jegyzékét.

A game-streaming mellett bejött a vegán bor

Az értékelés során végül az 4 kategóriában összesen 12 hallgatót díjaztak.

Kamatplafon nélkül is viszik a személyi kölcsönt

Kamatplafon nélkül is viszik a személyi kölcsönt, a lakáshiteleknél ennyit hozna az új THM-maximum Ennyit spórolnának az ügyfelek a lakáshiteleken az ármaximalizálással.

Vadbalesete volt? Már majdnem minden esetben az autóst terheli a kár

A vadászati törvény változásával július elsejétől szinte minden esetben a jármű tulajdonosának vagy üzembentartójának kell megtérítenie a vadgázoláskor keletkezett kárt.

Időzített bombán ül közel 4 millió magyar lakástulajdonos

Egy társasház nem csupán egy épület, hanem egy élő közösség, ahol minden tulajdonos felelősséggel tartozik a közös területekért is.

Kapacitáscsökkentésre kényszerül a héten a Gatwick repülőtér

A NATS közlése szerint egészségügyi okok, köztük koronavírusos megbetegedések miatt az irányítók körülbelül egyharmada nem tudja felvenni a munkát.

A DRK és EGOM közös kollekciója Esztergomban

Közös ruházati kollekciót, két márka együttműködéséből született termékcsaládot mutattak be a közelmúltban Esztergomban. A helyiek úgy vélték, hogy Esztergom beceneve, az EGOM ruhamárkává is vált.

Gazdaság

Együttműködési megállapodást kötött az MNB

Együttműködési megállapodást kötött a Magyar Nemzeti Bank (MNB) és a kazah Asztana Nemzetközi Pénzügyi Központ (AIFC) pénzügyi felügyeleti hatósága (Astana Financial Services Authority, AFSA) pénteken Budapesten.

Rendkívüli kiadások előtt a magyar büdzsé – a költségvetés állja a sarat

Október végéig az államháztartás központi alrendszere 3487,6 milliárd forintos hiánnyal zárt.

Kamatdöntés – MNB: továbbra is indokolt a körültekintő monetáris politika

Az MNB prognózisa szerint a folyó fizetési mérleg hiánya 2023-ban a GDP 1 százaléka alá mérséklődik, és az egyenleg az előrejelzési horizonton tovább javul.

Az OTP Bank 49 millió forint bírságot kapott több hiányosság miatt

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 49 millió forint bírságot szabott ki az OTP Bankra a pénzmosás- és terrorizmusfinanszírozás-megelőzési tevékenységével kapcsolatban feltárt hiányosságok miatt.