Hirdetés
Kezdőlap Hírek Szabadlábra helyezték a Penta csoport társtulajdonosát
No menu items!

Szabadlábra helyezték a Penta csoport társtulajdonosát

Szabadlábra helyezték a szlovák legfelsőbb bíróság csütörtöki döntése alapján Jaroslav Hascákot, a szlovák Penta pénzügyi csoport egyik társtulajdonosát, akit decemberben Pozsonyban tartóztattak le korrupció és pénzmosás gyanúja miatt.

Jaroslav Hascák a Penta volt vezetője szabadlábon

A legfelsőbb bíróság a december 4-én vizsgálati fogságba vett Hascák panasza alapján, az üggyel foglalkozó speciális bíróság korábbi ezen irányú döntését felülbírálva döntött úgy, hogy a gyanúsított letartóztatásban tartására nem állnak fenn a törvény által előírt feltételek. Hascák – aki őrizetbevételét követően azonnal lemondott a cégben betöltött minden posztjáról – tagadta az ellene felhozott gyanúsításokat. Jogi képviselői a vizsgálati fogságban tartás ellen tett panaszukban indokolatlannak minősítették a letartóztatást, valamint rámutattak arra is, hogy az őrizetbevétel óta a nyomozóhatóság semmilyen vizsgálati lépést nem tett.

Hascákot a Magyarországon is ismert Penta pénzügyi csoport pozsonyi központjában végrehajtott rajtaütésszerű akció keretében vették őrizetbe a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA) emberei.

A Penta az egyik legnagyobb pénzügyi csoport Szlovákiában, az érdekeltségebe tartozó vállalatokon keresztül a legnagyobb munkáltatónak számít az országban, érdekeltségei – más területek mellett – az egészségügyre, a pénzügyi szektorra és az ingatlanpiacra is kiterjednek.

Szlovák lap részletesen ismerteti az ismertté vált hangfelvételről készült leiratokat

Hascák a szlovák bulvársajtó szerint az ország egyik leggazdagabb embere. Neve először nyolc éve, az úgynevezett “Gorilla ügyirat” kapcsán és “Gorilla tüntetések” idején vált szélesebb körben ismertté. Az ügyiratot, amelyet titkosszolgálati lehallgatások leiratának tartanak, 2011 decemberében “szivárogtatták ki” és juttatták el a szlovák sajtónak.

Az állítólag 2005-2006-ban készült ügyiratban az akkori politikai és gazdasági elit legfontosabb személyei – köztük Jaroslav H. is – szerepelnek, s a dokumentumban található állítások a politikai és gazdasági elit érdek-összefonódására mutatnak rá. Nyilvánosságra kerülését követően az ügyirat komoly belpolitikai vihart kavart és tüntetések sorozatát indította el.

Milan Lucansky

A NAKA tavaly novemberben és decemberben több komoly visszhangot kiváltó őrizetbevételt is végrehajtott, köztük magas beosztású rendőrségi és titkosszolgálati tisztviselőkkel szemben. Az akkor őrizetbe vett személyek egyikének – Milan Lucansky, volt szlovák országos rendőrfőkapitánynak – az esete komoly felháborodást váltott ki, miután a magasrangú rendőrtiszt meghalt, azután, hogy az igazságügyi minisztérium közlése szerint egy nappal korábban öngyilkosságot kísérelt meg a vizsgálati fogságban. A történtek kivizsgálására széleskörű vizsgálóbizottság alakult.

 

A zöld fordulat, az ESG törvény bevezetése alapjaiban változtatja meg a gazdaság szereplőinek jelenét, jövőjét. Mit jelent az ESG keretrendszer (Environmental -környezeti-, Social -társadalmi- és Governance -irányítási)? Miért lett megkerülhetetlen a nagyvállalatok mellett már a KKV-ék számára is? Miként befolyásolják az Ön cégének kötelezettségeit és lehetőségeit a fenntarthatóság egyre szigorodó elvárásai? Erről is szól AzÜzlet, ESG és fenntarthatóság a gyakorlatban című konferenciájaTovábbi információ és jelentkezés ide kattintva érhető el.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

17. századi női papucs került elő a veszprémi várnegyedben

A különleges leletet már a Múzeumok Éjszakáján megnézhetik az érdeklődők a veszprémi várnegyed Work in Progress kiállításán

Nem vagyunk Európa legszegényebb országa!

A magyar családok emellett egyre magasabb jövedelemre tesznek szert, a bruttó átlagbér megközelíti a 660 ezer forintot, amely már több mint háromszor akkora, mint a dollárbaloldal idején volt.

Gyengüléssel indítottak a vezető nyugat-európai tőzsdék pénteken

Az euró jegyzése péntek reggel 396,58 forintra gyengült a csütörtök kora esti 396,80 forintról.

Az üzemanyagárak továbbra is a szomszédos országok átlaga alatt maradtak

Elfogadhatatlan és igazságtalan, hogy a magyar családok többet fizessenek az üzemanyagért, mint a szomszédos országok lakosai. Ezért a kormány folyamatosan nyomon követi és elemzi az üzemanyagárak alakulását.
Hirdetés

Hírek

Tőzsde – Veszteséges zárás az európai tőzsdéken

Az európai kereskedési idő végén a WTI nyersolaj 1,50 százalékkal drágult a nemzetközi kereskedelemben, hordónként 79,99 dollárra, a Brent ára pedig 1,28 százalékkal nőtt, 80,64 dollárra.

Csökkenő forgalom mellett csúcsra emelkedett a BUX a héten

Szijjártó Péter külügyminiszter szerdán Bakuban jelentette be a Shah Deniz gázmező 5 százalékos részesedésének megvásárlását, a tranzakciót a harmadik negyedévben fogják lezárni.

Vegyesen alakult csütörtök reggelre a forint árfolyama

Vegyesen alakult a forint árfolyama csütörtök reggelre az előző esti jegyzéshez képest.

Iránykereséssel, illetve kis pozitív korrekcióval indulhat a kereskedés a tőzsdén

Kedden a BÉT részvényindexe, a BUX 1073,29 pontos, 1,55 százalékos csökkenéssel 68 385,55 ponton zárt.

Devizapiac – Vegyesen alakult hétfő reggelre a forint árfolyama

A péntek esti jegyzése alapján májust pozitív mérleggel zárta a forint, 0,3 százalékkal erősödött az euróval és a svájci frankkal szemben, és 2,0 százalékkal erősödött a dollár ellenében.

Devizapiac – Vegyes forintmozgás csütörtök reggel

Reggel hétkor az euró árfolyama 388,20 forintra gyengült a szerda kora esti 388,30 forintról. A svájci frank jegyzése 392,93 forintról 393,75 forintra emelkedett, a dollár pedig 359,02 forintról 359,57 forintra drágult.

Devizapiac – Forintgyengülés reggel

Gyengült a forint jegyzése a főbb devizákkal szemben

Devizapiac – Alig változott a forint árfolyama hétfő reggelre

A forint jegyzése erősebben áll az egy héttel korábbi kezdésnél.

Gazdaság

Az MNB a régióból elsőként lett a CASI nemzetközi zöld kapacitásépítő szervezet tagja

A szervezet célkitűzése, hogy hozzájáruljon a fenntartható finanszírozási piac fejlődéséhez, valamint több hitelképes zöld projektet hozzon létre az EMDE-országokban

Az MNB bezárja a követelésvásárlót, de az adósok kötelezettsége megmarad

Az MNB visszavonta a Centrál Workout Pénzügyi Zrt. faktoring végzésére vonatkozó tevékenységi engedélyét és elrendelte végelszámolását. A pénzügyi vállalkozás – az MNB többszöri kötelezése,...

MNB alelnök: 2021 óta a nyugat-európai inflációs nyomás duplájával kell megküzdeni

 Az elmúlt évek válságai ellenére a régió gazdaságai továbbra is felzárkózó pályán haladnak, sikeresen megőrizték pénzügyi stabilitásukat, miközben az inflációt is gyorsan sikerült a...

Az amerikai jegybank senkit nem lepett meg

Az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve, a Fed, szerdán változatlanul tartotta a kamatlábakat, miközben a kamatcsökkentés kezdetét legfeljebb decemberre tolta ki. Így a...