Hirdetés
Kezdőlap Cégvilág Kaposvárra sztrádán érkezik a befektetés - Szalont nyitott a Mentavill
No menu items!

Kaposvárra sztrádán érkezik a befektetés – Szalont nyitott a Mentavill

Fotók: Pintér Rómeó

Manapság a sztráda az, ami üzleteket és befektetőket visz egy városba. Ez érződik Kaposváron is, amióta 2019-ben átadták az M7-est a somogyi megyeszékhellyel összekötő 67-es gyorsforgalmi utat. Borhi Zsombor alpolgármester szerint az ipari park hamarosan megtelik és új munkahelyek is születnek. A városatyák különösen az átlagbérek emelkedését szeretnék immár elérni.     

Aki az utóbbi időszakban, a gyorsforgalmivá alakított 67-es úton Kaposvárra autózott, alig várta, hogy rácsodálkozhasson, amint a szó szoros értelmében zenélni kezd az út. Egy különleges megoldásnak köszönhetően ugyanis, menet közben valóban felcsendül a Republic együttes ikonikus száma, a 67-es út. A város számára azonban ez messze többet jelent az egzotikumnál, az útszakasz kétszer kétsávos gyorsforgalmivá alakításának fontosabb a szerepe, üzenete: Kaposvár az infrastruktúra tekintetében is megérkezett Európába. Felkerült a nemzetközi befektetők rendszeresen használt, nem is annyira képzeletbeli térképére.

Borhi Zsombor Kaposvár alpolgármestere

Az alpolgármester szerint ennek első, kézzelfogható jele, hogy a világ vezető haditechnikai gyártója a német Rheinmetal leányvállalata, a Rheinmetall Hungary Zrt., 30-50 milliárd közötti beruházással, a somogyi megyeszékhelyen hozza létre második magyarországi üzemét, ahol gumikerekes harci járművek fejlesztése, építése zajlik majd. A megnövekedett befektetői érdeklődést jelzi az is, hogy a néhány éve kialakított 36 hektáros ipari park – ahol a tűzoltó- és más speciális járművek gyártásával, felújításával foglalkozó, állami tulajdonú BM Heros Zrt. gyártóközpontja működik -,  az előrehaladott befektetői tárgyalások alapján hamarosan megtelik. Így már az idén újabb, hasonló terület kijelölésére, majd  közművesítésére lesz szükség.

A sztrádán – a pandémia ellenére – most “Kaposvárra érkezett” a Mentavill, az egyik legnagyobb hazai épületvillamossági áruházlánc, amely szakáruházat, szalont nyitott a városban.

„Kaposvár történelmének egyik legnagyobb, közel 200 milliárdos, infrastruktúrális fejlesztése zajlott és zajlik, a Modern Városok Program keretében, amit mi, a város történetének egyik legnagyobb hatású, a XIX. század végén és a XX. század elején élt polgármesterére emlékezve Németh István Programnak neveztünk el” – magyarázza Borhi Zsombor. „Ennek kétségtelenül legmeghatározóbb eleme a 67-es út kétszer-kétsávos gyorsforgalmi úttá fejlesztése. Ami amellett, hogy hozzájárul a biztonság növekedéséhez, a menetidő csökkentéséhez, új perspektívát is nyitott a városnak ahhoz, hogy gazdaságilag is megerősödjön. Az elmúlt évek tárgyalásai ugyanis egyértelművé tették: a befektetők manapság már csak olyan célpontokat keresnek, ahol a logisztikai háttér is megfelelő.” 

Ebből a szempontból is komoly jelentősége van annak, hogy a megyeszékhelyek közül elsőként Kaposváron kezdődött meg annak az új, közel 17 milliárd forintból megvalósuló intermodális közlekedési központnak a kiépítése, amelynek keretében teljesen megújult a vasúti és a helyi, illetve távolsági buszpályaudvar. Kétsávos körforgalom és P+R parkoló jött létre, miközben az újonnan épült, Esterházy Pál gyalogos-kerékpáros híd látványa olyan, hogy új jelképe is lehet a városnak. Ráadásul Kaposvár történetében azzal is új fejezet nyílik, hogy a most épült felüljáró ismét közvetlen összeköttetést teremt a vasút építése miatt több, mint száz éve kettészelt Donner és a belváros között.

„Az új közlekedési csomópont több szempontból is kulcsfontosságú. Egyrészt megszépült a belváros szélén álló pályaudvar és környéke, miközben biztonságosabb lett a közlekedés. Másrészt a városba, ingázóként érkező napi több, mint 30 ezer ember végre XXI. századi körülmények között juthat el a megye székhelyre és egyben járásközpontba ezt követően pedig, Kaposváron belül is jó színvonalú csatlakozás segíti a tovább utazást. Mindez a befektetők figyelmét sem kerüli el, mert ők arra is nagyon figyelnek, hogy milyen az adott város életminősége, mennyire vonzó ahhoz, hogy a legjobb szakemberek odaköltözzenek és ne is vágyjanak el onnan.”

Borhi Zsombor azonban a hosszútávú megtartó erőhöz a kielégítő infrastruktúránál is többre, minőségi életszínvonalra van szükség. A városvezető ezért az év végén kezdődő nagy ipari beruházások és a termelést várhatóan 2023-ban indító üzemek, gyárak kapcsán nem elsősorban a munkahelyek számának növelésére helyezi a hangsúlyt. Szerinte ennél is fontosabb, hogy a városban és vonzáskörzetében élők átlagjövedelme növekedjen.

„Ehhez pedig olyan, magas hozzáadott értéket képviselő, tudásalapú beruházások betelepítésére van szükség, amelyek hosszútávon is garantálni tudják az itt élők folyamatos életszínvonal növekedését” – elemez az alpolgármester.

Ezt igazolja, hogy a piac meghatározó szereplőjének számító épületvillamossági áruházlánc, a Mentavill, a pandémiás helyzet ellenére is fantáziát látott abban, hogy Kaposváron átadja a legújabb lámpaszalonját és szakáruházát.

Mentes Zsolt ügyvezető igazgató elmondta: az európai minőségű sztrádakapcsolat és a stabil vásárlóerő motiválta azt, hogy legújabb szakáruházuk márciusi nyitását a járványhelyzet ellenére se halasszák el. 

A Mentavill kaposvári szalonja

Így az idén 30 éves, magyar családi cég – újabb munkahelyeket teremtve -, a somogyi megyeszékhelyen nyitotta meg az országban 27-ik, 400 négyzetméteres, villamossági termékek széles választékát és több, mint 1200 lámpatestet felsorakoztató üzletét, ahol a szaktudásalapú értékesítésre helyezik a hangsúlyt.   

 

Hirdetés
Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Az Otthonfelújítási program felhívását szakmai egyeztetés előzi meg

Júniustól indul az Otthonfelújítási program, amellyel a kormány a családokat és a magyar gazdaság növekedését is támogatja, a programban június 3-tól az MFB Pontokon keresztül lehet részt venni.

Megkezdte működését Bécs első zöldhidrogén-üzeme

Az emelkedőkkel és gyakori megállókkal tarkított vonalon jövő évtől tíz portugál gyártmányú, akadálymentes CaetanoBus szállítja majd az utasokat. 

Indexemelkedéssel zártak csütörtökön az európai tőzsdék

Az európai gyűjtőindexek az év eleje óta több mint négy százalékkal emelkedtek, az euróövezeti kilenc százalékkal.

2030-ig megkétszereződik a geotermikus energia hazai felhasználása

Március elején nyílt meg a Svájci Alap forrásaiból finanszírozott 5,3 milliárd forintos felhívás egyebek mellett meglévő termálkutak korszerűsítésének vagy állami tulajdonban levő szénhidrogén-kutak termálkúttá alakításának támogatására
Hirdetés

Hírek

Indexemelkedéssel zártak csütörtökön az európai tőzsdék

Az európai gyűjtőindexek az év eleje óta több mint négy százalékkal emelkedtek, az euróövezeti kilenc százalékkal.

Gyengült csütörtökön a forint

Gyengült csütörtökön a forint a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi piacon

Pluszban kezdtek a vezető nyugat-európai tőzsdék

Erősödéssel indítottak a vezető nyugat-európai tőzsdék csütörtökön

Pozitív korrekcióval indulhat a kereskedés a tőzsdén

Kedden az OTP-részvények ára 670 forinttal, 3,79 százalékkal 17 030 forintra esett, forgalmuk 8,5 milliárd forintot tett ki.

A kedvezőtlen nemzetközi befektetői hangulat hatására esett a BUX

A kedvezőtlen nemzetközi befektetői hangulat hatására, magas forgalom mellett, elsősorban az OTP, valamint a Richter és a Mol gyengülése miatt esett a BUX-index.

BÉT – Enyhe emelkedés várható a nyitásban

A BUX pénteken 84 pontos, 0,12 százalékos emelkedéssel, 67 289,07 ponton, új történelmi csúcson zárt.

BÉT – Új történelmi csúcson zárt a BUX

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 84 pontos, 0,12 százalékos emelkedéssel, 67 289,07 ponton, új történelmi csúcson zárt pénteken.

Az Amerikából érkezett kedvező makrogazdasági adat hatására csúcson a BUX

BUX 1027,91 pontos, 1,56 százalékos emelkedéssel, 66 839,15 ponton, történelmi csúcson zárt szerdán.
Hirdetés

Gazdaság

Az emberek már kevésbé félnek a kriptovalutától, pedig van miért

Egyes elemzők a bitcoin közelmúltbeli 70 000 dollár feletti emelkedését annak jeleként értékelik, hogy a befektetők nem foglalkoznak a hivatalos figyelmeztetésekkel.

Tovább nőtt a befektetési alapokban kezelt vagyon márciusban

A részvényalapokhoz 9,2 milliárdnyi tőke áramlott. Az árfolyammozgások tovább segítettek, így 4,8 százalékos növekedés történt a kategória vagyonában az elmúlt hónapban.

Begyújtották a rakétát a nyugdíjpénztárak

A magán-nyugdíjpénztári alapok hasonlóan teljesítettek, mint az önkéntes pénztári portfóliók. A legkockázatosabb növekedési alapok árfolyama emelkedett a legnagyobb mértékben 2,7-5,1 százalék között.

Ami sok, az sok: Nagy Márton behívatta a Mol és a Magyar Ásványolaj Szövetség képviselőit

A tárcavezető a rendkívüli egyeztetésen megállapította, hogy Magyarországon az üzemanyagok ára a régiós átlagnál magasabb.