Hirdetés
Kezdőlap Világgazdaság Szerbia megállapodott Putyinnal a gázszállításról - Magyarországnak is haszna lehet belőle
No menu items!

Szerbia megállapodott Putyinnal a gázszállításról – Magyarországnak is haszna lehet belőle

Vlagyimir Putyin és Aleksandar Vučić. Kép forrása: Kreml/Wikimedia Commons

Szerbia újabb három évre szóló gázszerződést kötött a Gazprommal, miután Vlagyimir Putyin orosz elnök megígérte Aleksandar Vučić szerb elnöknek a folyamatos földgázellátást. A balkáni ország 500 millió köbméter gáz tárolását Magyarországon oldaná meg.

A Gazprom idén a piaci ár alatt, 270 dollárért adott el ezer köbméter gázt Szerbiának a 2021 végén lejáró, 10 hónapos megállapodás hat hónapos meghosszabbítása keretében.

Vučić elmondta, hogy a gáz köbméterenkénti árát a Gazprommal folytatott további tárgyalások során fogják meghatározni, hozzátéve, hogy kedvező árakat vár. “Hálás vagyok orosz partnereinknek” – mondta.

A Gazprom által kínált ár a balkáni ország számára továbbra is egy olajformulán alapul majd, ami Szerbia számára akár tízszer alacsonyabb gázárakat eredményez a legtöbb más európai vevőhöz képest – mondta Vučić. Szerinte csak Fehéroroszország és Örményország részesülhet jobb feltételekkel az orosz gázból.

Szerbia, amely gáz tekintetében teljes mértékben Oroszországtól függ, igyekszik diverzifikálni energiaforrásait. A 7 millió lakosú, tengerparttal nem rendelkező ország azonban korábban azt közölte, hogy 2023 vége előtt nem biztos, hogy képes lesz más szállítóktól gázt importálni.

Az EU tisztviselői többször is sürgették Szerbiát, hogy igazítsa külpolitikáját a blokkhoz, és csökkentse általános függőségét Oroszországtól. A Vučić pártja által dominált kormány az ENSZ-ben elítélte Putyin ukrajnai invázióját, de elzárkózott a szankciók bevezetésétől.

Vučić figyelmeztetett, hogy a következő tél a második világháború óta az egyik legnehezebb lehet. Siniša Mali pénzügyminiszter a múlt héten arról tárgyalt, hogy az energiabiztonság biztosítása érdekében Szerbia saját, körülbelül ugyanekkora raktárának tartalékaként 500 millió köbméter gáz tárolására a szomszédos Magyarországon kerüljön sor. (Bloomberg)

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Gyengült csütörtök reggelre a forint

Gyengült kissé a forint a főbb devizákkal szemben csütörtök reggelre az előző esti jegyzéséhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.

Enyhe emelkedés várható nyitásban

A nemzetközi befektetői hangulat mérsékelten pozitív, így nyitásban kismértékű emelkedés várható a Budapesti Értéktőzsdén.

A magyar cégek fele nem tud pályázni EU-s támogatásokra

Az árbevételt a lehető legjobban maximalizálni kell ahhoz, hogy minél nagyobb eséllyel jussunk minél több támogatási forráshoz.

A zöldenergiára való áttérés az iparstratégia fontos pillére

Az ökoszisztéma-építésben, a gazdaság- és iparpolitikában több megújulás is várható az új iparstratégia mentén.

Hírek

Együttműködési megállapodás a világ legnagyobb bankjával, az ICBC-vel

Az együttműködési megállapodásban a felek különösen nagy hangsúlyt fektetnek az infrastrukturális és zöld projektek finanszírozásának lehetőségeire.,

Európa rájött, hogy védenie kell magát

Európa gazdasági biztonságának érdekében az Európai Bizottság összeállította a kritikus fontosságú technológiai területek jegyzékét.

A game-streaming mellett bejött a vegán bor

Az értékelés során végül az 4 kategóriában összesen 12 hallgatót díjaztak.

Kamatplafon nélkül is viszik a személyi kölcsönt

Kamatplafon nélkül is viszik a személyi kölcsönt, a lakáshiteleknél ennyit hozna az új THM-maximum Ennyit spórolnának az ügyfelek a lakáshiteleken az ármaximalizálással.

Vadbalesete volt? Már majdnem minden esetben az autóst terheli a kár

A vadászati törvény változásával július elsejétől szinte minden esetben a jármű tulajdonosának vagy üzembentartójának kell megtérítenie a vadgázoláskor keletkezett kárt.

Időzített bombán ül közel 4 millió magyar lakástulajdonos

Egy társasház nem csupán egy épület, hanem egy élő közösség, ahol minden tulajdonos felelősséggel tartozik a közös területekért is.

Kapacitáscsökkentésre kényszerül a héten a Gatwick repülőtér

A NATS közlése szerint egészségügyi okok, köztük koronavírusos megbetegedések miatt az irányítók körülbelül egyharmada nem tudja felvenni a munkát.

A DRK és EGOM közös kollekciója Esztergomban

Közös ruházati kollekciót, két márka együttműködéséből született termékcsaládot mutattak be a közelmúltban Esztergomban. A helyiek úgy vélték, hogy Esztergom beceneve, az EGOM ruhamárkává is vált.

Gazdaság

OTP: szemléletváltás látszik az öngondoskodásban

Bár a megtakarítási hajlandóság még csekély, a gazdasági nehézségek hatására szemléletváltás látszik az öngondoskodásban

Gyengült csütörtök reggelre a forint

Gyengült kissé a forint a főbb devizákkal szemben csütörtök reggelre az előző esti jegyzéséhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.

Alulteljesített a magyar tőzsde

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 170,58 pontos, 0,30 százalékos emelkedéssel, 57 346,69 ponton zárt szerdán.

Együttműködési megállapodást kötött az MNB

Együttműködési megállapodást kötött a Magyar Nemzeti Bank (MNB) és a kazah Asztana Nemzetközi Pénzügyi Központ (AIFC) pénzügyi felügyeleti hatósága (Astana Financial Services Authority, AFSA) pénteken Budapesten.