Hirdetés
Kezdőlap Világgazdaság Top nyersanyagkereskedő: meleg lesz a tél, rendben lesz a gáz
No menu items!

Top nyersanyagkereskedő: meleg lesz a tél, rendben lesz a gáz

Illusztráció: Bigstock

A Trafigura Group, a világ egyik legnagyobb nyersanyagkereskedője szerint az elmúlt hetek enyhe időjárása Európa-szerte elősegíti, hogy a kontinens elkerülje a földgázhiányt az idei és a következő télen is.

Az európai gázkészletek nagyjából egyharmada megmarad az idei tél után, feltéve, hogy az időjárás enyhe marad, és az orosz gázáramlás Ukrajnán keresztül folytatódik – mondta Jeremy Weir, a Trafigura vezérigazgatója. Ez azt jelenti, hogy a régió képes lesz túlélni az elkövetkező téli időszakot, és elegendő üzemanyag-pufferrel rendelkezhet ahhoz, hogy jövőre is elkerülje a válságot – tette hozzá.

Ha ez így lesz, akkor a következő télen talán nem lesz akkora a probléma, márpedig az igazi aggodalom ez volt” – mondta Weir Szingapúrban, a Financial Times Commodities Asia Summit rendezvényén a Bloomberg beszámolója szerint.

Az október óta Északnyugat-Európában uralkodó kivételesen enyhe időjárás a nyári rekordszintekhez képest a gázárak meredek csökkenéséhez vezetett. Emellett a régió igyekezett feltölteni a készleteket és a lehető legtöbb cseppfolyósított gázt (LNG) importálni, egy szuperhideg üzemanyagot, amelyet csővezetékek helyett hajókon szállítanak.

Mostanra olyan helyzet állt elő, hogy “nagyon robusztus gázkészletekkel rendelkezünk Európában” – mondta Weir. “Nagyon aggódtunk az energiaárak miatt, de ez már enyhült“.

A Gazprom mégis azzal fenyegetőzött, hogy a jövő héten csökkenti az Ukrajnán keresztül küldött gázáramlását, miután az orosz termelő aggodalmának adott hangot a Moldovába érkező mennyiségek miatt.

Kormányzati és közüzemi tisztviselők arra figyelmeztettek, hogy Európát jövő télen – amikor a globális energiaválság várhatóan tetőzni fog – akut gázhiány fogja fenyegeti. Oroszország lényegében leállította az Európába irányuló gázszállításokat, ami megnehezíti a régió számára a készletek feltöltését.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Új rekordon zárt a BUX – nyerő az OTP

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 244,97 pontos, 0,42 százalékos emelkedéssel, 58 669,83 ponton, új történelmi rekordon zárt pénteken.

Az utolsó akadály is elhárult: érkezhetnek az uniós források

Az uniós pénzügyminiszterek elfogadták Magyarország módosított helyreállítási tervét,

Volánbusz: kétnapos sztrájk lesz – elégséges szolgáltatások

A vita a Volánbusz szerint nem a sztrájk lehetőségéről, hanem az időzítéséről szól.

Győztünk: újabb 2 százalékponttal csökkent az infláció

A bérek és a fizetések vásárlóerejének folyamatos növekedése megnyitja az utat a fogyasztás bővülése,.

Hírek

Együttműködési megállapodás a világ legnagyobb bankjával, az ICBC-vel

Az együttműködési megállapodásban a felek különösen nagy hangsúlyt fektetnek az infrastrukturális és zöld projektek finanszírozásának lehetőségeire.,

Európa rájött, hogy védenie kell magát

Európa gazdasági biztonságának érdekében az Európai Bizottság összeállította a kritikus fontosságú technológiai területek jegyzékét.

A game-streaming mellett bejött a vegán bor

Az értékelés során végül az 4 kategóriában összesen 12 hallgatót díjaztak.

Kamatplafon nélkül is viszik a személyi kölcsönt

Kamatplafon nélkül is viszik a személyi kölcsönt, a lakáshiteleknél ennyit hozna az új THM-maximum Ennyit spórolnának az ügyfelek a lakáshiteleken az ármaximalizálással.

Vadbalesete volt? Már majdnem minden esetben az autóst terheli a kár

A vadászati törvény változásával július elsejétől szinte minden esetben a jármű tulajdonosának vagy üzembentartójának kell megtérítenie a vadgázoláskor keletkezett kárt.

Időzített bombán ül közel 4 millió magyar lakástulajdonos

Egy társasház nem csupán egy épület, hanem egy élő közösség, ahol minden tulajdonos felelősséggel tartozik a közös területekért is.

Kapacitáscsökkentésre kényszerül a héten a Gatwick repülőtér

A NATS közlése szerint egészségügyi okok, köztük koronavírusos megbetegedések miatt az irányítók körülbelül egyharmada nem tudja felvenni a munkát.

A DRK és EGOM közös kollekciója Esztergomban

Közös ruházati kollekciót, két márka együttműködéséből született termékcsaládot mutattak be a közelmúltban Esztergomban. A helyiek úgy vélték, hogy Esztergom beceneve, az EGOM ruhamárkává is vált.

Gazdaság

Az utolsó akadály is elhárult: érkezhetnek az uniós források

Az uniós pénzügyminiszterek elfogadták Magyarország módosított helyreállítási tervét,

OTP: szemléletváltás látszik az öngondoskodásban

Bár a megtakarítási hajlandóság még csekély, a gazdasági nehézségek hatására szemléletváltás látszik az öngondoskodásban

Gyengült csütörtök reggelre a forint

Gyengült kissé a forint a főbb devizákkal szemben csütörtök reggelre az előző esti jegyzéséhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.

Alulteljesített a magyar tőzsde

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 170,58 pontos, 0,30 százalékos emelkedéssel, 57 346,69 ponton zárt szerdán.