Hirdetés
Kezdőlap Pénzvilág Történelmi csúcson a befektetési alapok vagyona
No menu items!

Történelmi csúcson a befektetési alapok vagyona

A befektetési alapokban kezelt vagyon novemberben 3,2 százalékkal, 207 milliárd forinttal 6693 milliárd forintra, történelmi csúcsra nőtt – közölte a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetsége (BAMOSZ).

A jelentés szerint a kiemelkedő eredmény, amely 163 milliárd forinttal haladja meg a koronavírus-járvány előtti előző csúcsot, annak köszönhető, hogy a tőzsdéken jelentős emelkedés volt, ráadásul a magyar börze az átlag felett teljesített, és a forint is erősödött a dollárral és az euróval szemben is.

A befektetési alapok esetében az elmúlt hónapban a tőkeáramlások eredője plusz 59 milliárd forintot mutat. Számos kategória esetében volt tőkekiáramlás, de főként a részvény- és ingatlanalapoknál tapasztalt tőkebeáramlás ezeket felülmúlta.

A jelentés szerint a pénzpiaci alapokból 2,2 milliárd forint áramlott ki, és a hozamok sem emelkedtek, így vagyonuk 6,2 százalékkal 52,297 milliárd forintra csökkent.

A kötvényalapoknál a tőkebeáramlást meghaladta a 8,2 milliárd forintot. A hosszú- és szabad futamidejű kötvényalapoknál 10, illetve 2 milliárd forint áramlott be, míg a rövid futamidejűekből 4,2 milliárd forint áramlott ki. A kötvényalapok vagyona 1,3 százalékkal 1480,453 milliárd forintra nőtt.

A vegyes alapoknál is tőkebeáramlás volt, 3,8 milliárd forint. A hozamok is kedvezően alakultak, így a kategória vagyona 3,2 százalékkal 1278,174 milliárd forintra bővült.

A részvényalapoknál a tőkebeáramlás 22,6 milliárd forint volt, ami abszolút rekord a kategória történetében. Ehhez hozzájárult az is, hogy három részvényalap indult novemberben. A részvényalapok vagyona 17,9 százalékkal 559,786 milliárd forintra bővült, ez az eredmény is történelmi rekord.

A tőkevédett alapok vagyona 6,2 milliárd forinttal, 6,7 százalékkal 74,618 milliárd forintra csökkent, főként azért mert két alap futamideje is novemberben járt le.

Az abszolút hozamú alapokból 1,6 milliárd forint áramlott ki, de a kiemelkedő hozamok miatt vagyonuk 3,2 százalékkal 773,810 milliárd forintra emelkedett.

A származtatott alapoknál három alap járt le, a 13,7 milliárd forintos tőkekiáramlást a kedvező hozamok sem tudták ellensúlyozni, a vagyonuk 8,6 százalékkal 123,291 milliárd forintra csökkent.

Az ingatlanalapokba 28,5 milliárd forint áramlott. Ez a legmagasabb érték a kategóriák között, és éves csúcs a kategória esetében. Az ingatlanalapok nettó eszközértéke 1,8 százalékkal 1634,258 milliárd forintra nőtt.

Az árupiaci alapokba félmilliárd forint áramlott, de a kedvezőtlen hozamok miatt vagyonuk fél százalékkal 94,449 milliárd forintra csökkent.

Az elsősorban intézményi befektetők vagyonát kezelő zártkörű alapokba jelentős, 20 milliárd forintos tőkebeáramlás volt, a jó hozamokkal együtt vagyonuk 5,3 százalékkal 619,228 milliárd forintra növekedett.

A BAMOSZ 25 tagja összesen 9700 milliárd forint vagyont kezel.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

200 milliárddal robbanthatnak a Zöld Alapok

Folytatódik a Nemzeti Tőkeholding (NTH) összesen 200 milliárd forint...

Az MNB bezárja a követelésvásárlót, de az adósok kötelezettsége megmarad

Az MNB visszavonta a Centrál Workout Pénzügyi Zrt. faktoring...

Hitelminősítők: Magyarország befektetésre alkalmas maradt

Újabb megerősítését nyert a Magyarország iránti töretlen bizalom, a...

MNB alelnök: 2021 óta a nyugat-európai inflációs nyomás duplájával kell megküzdeni

 Az elmúlt évek válságai ellenére a régió gazdaságai továbbra...
Hirdetés

Hírek

Tőzsde – Veszteséges zárás az európai tőzsdéken

Az európai kereskedési idő végén a WTI nyersolaj 1,50 százalékkal drágult a nemzetközi kereskedelemben, hordónként 79,99 dollárra, a Brent ára pedig 1,28 százalékkal nőtt, 80,64 dollárra.

Csökkenő forgalom mellett csúcsra emelkedett a BUX a héten

Szijjártó Péter külügyminiszter szerdán Bakuban jelentette be a Shah Deniz gázmező 5 százalékos részesedésének megvásárlását, a tranzakciót a harmadik negyedévben fogják lezárni.

Vegyesen alakult csütörtök reggelre a forint árfolyama

Vegyesen alakult a forint árfolyama csütörtök reggelre az előző esti jegyzéshez képest.

Iránykereséssel, illetve kis pozitív korrekcióval indulhat a kereskedés a tőzsdén

Kedden a BÉT részvényindexe, a BUX 1073,29 pontos, 1,55 százalékos csökkenéssel 68 385,55 ponton zárt.

Devizapiac – Vegyesen alakult hétfő reggelre a forint árfolyama

A péntek esti jegyzése alapján májust pozitív mérleggel zárta a forint, 0,3 százalékkal erősödött az euróval és a svájci frankkal szemben, és 2,0 százalékkal erősödött a dollár ellenében.

Devizapiac – Vegyes forintmozgás csütörtök reggel

Reggel hétkor az euró árfolyama 388,20 forintra gyengült a szerda kora esti 388,30 forintról. A svájci frank jegyzése 392,93 forintról 393,75 forintra emelkedett, a dollár pedig 359,02 forintról 359,57 forintra drágult.

Devizapiac – Forintgyengülés reggel

Gyengült a forint jegyzése a főbb devizákkal szemben

Devizapiac – Alig változott a forint árfolyama hétfő reggelre

A forint jegyzése erősebben áll az egy héttel korábbi kezdésnél.

Gazdaság

Az MNB bezárja a követelésvásárlót, de az adósok kötelezettsége megmarad

Az MNB visszavonta a Centrál Workout Pénzügyi Zrt. faktoring végzésére vonatkozó tevékenységi engedélyét és elrendelte végelszámolását. A pénzügyi vállalkozás – az MNB többszöri kötelezése,...

MNB alelnök: 2021 óta a nyugat-európai inflációs nyomás duplájával kell megküzdeni

 Az elmúlt évek válságai ellenére a régió gazdaságai továbbra is felzárkózó pályán haladnak, sikeresen megőrizték pénzügyi stabilitásukat, miközben az inflációt is gyorsan sikerült a...

Az amerikai jegybank senkit nem lepett meg

Az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve, a Fed, szerdán változatlanul tartotta a kamatlábakat, miközben a kamatcsökkentés kezdetét legfeljebb decemberre tolta ki. Így a...

Csökkentek a nem fizető hitelek, rövidebb a bankok feketelistája

A bankok feketelistája, a negatív KHR (régebbi nevén BAR-lista) is egyre rövidebb.