Hirdetés
Kezdőlap Mozaik Tőzsde - Alig mozdultak nyitásban a New York-i indexek
No menu items!

Tőzsde – Alig mozdultak nyitásban a New York-i indexek

Alig mozdultak el a nyitásban a New York-i tőzsde irányadó indexei csütörtökön, a kockázatvállalási hajlandóságot visszafogja, hogy nem érkeztek újabb hírek az amerikai-kínai kereskedelmi tárgyalások fejleményeiről, miközben a világgazdasági növekedés lassulása miatti aggodalmak erősödtek.  

A 30 vezető iparvállalat DJIA-indexe és a technológiai részvények Nasdaq Composite mutatója egyaránt 0,02 százalékos mínuszban, míg az S&P 500-as mutató 0,02 százalékos pluszban indította a kereskedést.

Washingtonban szerdán kezdődött meg az Egyesült Államok és Kína közötti legmagasabb rangú tárgyalások újabb, három napos fordulója a múlt heti pekingi egyeztetések után. Donald Trump amerikai elnök csütörtök délután fogadja a kínai főtárgyalót, Liu Ho miniszterelnök-helyettest. A felek közelednek a célegyenes felé, de nem valószínű, hogy megállapodásra jutnak a héten a Wall Street Journal értesülései szerint.

A befektetők optimizmusát letörte egy sor kedvezőtlen adat is. Németország ipari rendelésállománya februárban több mint két éve nem látott erős ütemben esett vissza, a vezető német gazdaságkutató intézetek pedig közös előrejelzésükben 1,9 százalékról 0,8 százalékra rontották az idei GDP-növekedés várható ütemét.

Az Egyesült Államokban szerdán közölt adatok szerint a szolgáltató szektor teljesítménye 19 havi mélypontra esett márciusban, és a vártnál is kevesebb munkahely létesült a magánszektorban. Az ADP intézet nyilvántartása szerint a foglalkoztatottak száma 129 ezerrel nőtt márciusban az előző havi 197 ezres növekedés után.

A nagy nyugat-európai értéktőzsdék vegyesen teljesítenek. Csütörtök délután fél négykor a londoni FTSE-100 index 0,36 százalékos, a párizsi CAC-40 pedig 0,16 százalékos mínuszban, míg a frankfurti DAX-30 index 0,37 százalékos pluszban állt.

A nemzetközi bankközi devizapiacon egy euróért 1,1211 dollárt adtak, 0,21 százalékkal erősödött az amerikai deviza. A japán jenhez képest 0,06 százalékkal drágult a dollár, 111,54 jenen forgott.

A globális kereskedelem szempontjából legjelentősebb két nyersolajkeverék, az északi-tengeri Brent és a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) ára egymással ellentétesen mozog.

A júniusi határidős jegyzésekben a Brent hordónként 0,07 százalékos pluszban, 69,36 dolláron, a májusi szállítású WTI pedig 0,21 százalékos mínuszban, 62,33 dolláron forgott délután fél négykor.

A New York-i árupiacon az arany unciánkénti ára júniusi szállításra 0,68 százalékkal, 1286,50 dollárra csökkent.

Szerdán mérsékelt nyereségekben zártak a New York-i tőzsdeindexek. A Dow Jones 0,15 százalékkal, 26 218,13 pontra, az S&P 500-as mutató 0,21 százalékkal, 2873,40 pontra, a Nasdaq Composite mutatója pedig 0,60 százalékkal, 7895,55 pontra nőtt.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Óriási adócsökkentésre készül a német kormány

Tízmilliárd eurós adócsökkentést tervez a német pénzügyminisztérium az infláció hatásának ellensúlyozására. A javaslat a tárca szerint több tízmillió ember helyzetét javítaná.

Újabb magyar egyetemmel bővült az Európai Egyetemek Szövetsége

A Neumann János Egyetemmel bővült júliusban az Erasmus+ keretében támogatott Európai Egyetemek Szövetségében részt vevő, magyar felsőoktatási intézmények köre - közölte a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM).

Fizetett a Mol, újraindulhat a Barátság kőolajvezeték

A Mol egyeztetést folytatott az ukrán és az orosz féllel a Barátság vezeték újraindításáról, és átutalta az ukrajnai szakasz használatért fizetendő tranzitdíjat - közölte a társaság.

A hiány ellenére tovább csökken a benzin piaci ára

Pénteken tovább csökken a 95-ös benzin ára, ami különös jelenség üzemanyaghiányos helyzetben. A csökkenés mértéke bruttó 8 forint, ami várhatóan hatással lesz a piaci árak alakulására. A gázolaj ára a héten már nem változik.

Hírek

Fizetett a Mol, újraindulhat a Barátság kőolajvezeték

A Mol egyeztetést folytatott az ukrán és az orosz féllel a Barátság vezeték újraindításáról, és átutalta az ukrajnai szakasz használatért fizetendő tranzitdíjat - közölte a társaság.

A hiány ellenére tovább csökken a benzin piaci ára

Pénteken tovább csökken a 95-ös benzin ára, ami különös jelenség üzemanyaghiányos helyzetben. A csökkenés mértéke bruttó 8 forint, ami várhatóan hatással lesz a piaci árak alakulására. A gázolaj ára a héten már nem változik.

Korlátozza a tűzifa exportját a kormány

Az energiaválság miatt a kormány kiviteli tilalmat rendel el az energiahordozókra, így a tűzifára is. Az energia-ellátásbiztonság szempontjából stratégiai jelentőségű tűzifa külföldre történő kivitelét a kormány kontroll alatt tartja, szükség esetén korlátozni is tudja és elővásárlási jogával is élhet - közölte Nagy István agrárminiszter a Magyar Közlönyben megjelent rendelettel összefüggésben.

Felelős tankolást kér a Mol – hetekre elegendő a tartalék

A jelenlegi üzemanyagpiaci helyzetben felelős fogyasztói magatartásra van szükség ahhoz, hogy mindenkinek jusson elegendő üzemanyag. A Barátság vezetéken néhány napja szünetel a kőolajszállítás, de ez a helyzet jelenleg közvetlenül nem okoz ellátási problémát, mert a Molnak több hétre elegendő tartaléka van - közölte a Mol.

Beleremegett a forint a Barátság kőolajvezeték leállásába

Gyengült kedden a forint a főbb devizákkal szemben a bankközi piacon arra a hírre, hogy leállt a szállítás a Barátság kőolajvezetéken.

1901 óta a legszárazabb hét hónapon vagyunk túl

1901 óta a legszárazabb hét hónapon van túl Magyarország, az átlagos csapadékmennyiség csaknem fele hiányzik - közölte az Országos Vízügyi Felügyelőség (OVF).

Az oroszok is el akarják kerülni a zaporizzsjai atomkatasztrófát

Oroszország bejelentette, hogy kész nemzetközi megfigyelőket fogadni az ukrajnai Zaporizzsjai atomerőműben, amelynek biztonsága kétséges, miután a múlt héten támadás érte.

Jön a katatörvény finomhangolása?

A Magyar Könyvelők Országos Egyesülete (MKOE) a Pénzügyminisztérium és a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) közti belső levelezésre hivatkozva múlt héten azt írta Facebook-oldalán, hogy a kata szabályainak módosítását már „kész tényként kezelik”. Azóta kiszivárgott egy levél is, amely alapján az új katatörvény finomhangolása körvonalazódik.

Gazdaság

Az MNB zöld átállást vár el a bankoktól – határidőre

A jegybank megújította zöld ajánlását, amelyben elvárják, hogy a hazai hitelintézetek 2025-ig álljanak át a zöld működésre.

Újra összeért az egyhetes betéti kamat és az alapkamat

A várakozásoknak megfelelően az előző hetinél 100 bázisponttal magasabb, 10,75 százalékkos kamattal hirdette meg az egyhetes jegybanki betétet csütörtökön a Magyar Nemzeti Bank.

MNB-alelnök: a rezsicsökkentés módosítása tovább emeli az inflációt

A 100 bázispontos kamatemeléssel a monetáris politika célja továbbra is az, hogy fellépjen a másodkörös inflációs hatások elkerülése érdekében, illetve elősegítse az inflációs cél elérését - jelentette ki Virág Barnabás, a jegybank alelnöke.

Újabb 1 százalékponttal emelte az alapkamatot az MNB

Keddi ülésén 100 bázisponttal 10,75 százalékra emelte a jegybanki alapkamatot a Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsa.
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom