Hirdetés
Kezdőlap Egészség-ügy Új uniós megközelítés a rák felismerése terén: több és jobb szűrés
No menu items!

Új uniós megközelítés a rák felismerése terén: több és jobb szűrés

A kép illusztráció. Forrás: Wikipedia

Az Európai Bizottság az európai rákellenes terv keretében előterjesztendő uniós rákszűrési program részeként új megközelítést terjeszt elő, hogy támogassa a tagállamokat a rákszűrésben való részvétel növelésében. A daganatos megbetegedések korai szakaszban történő felismerésére összpontosítva a javasolt ajánlás célja a szűrővizsgálatok számának növelése, több célcsoportra és többféle rákos megbetegedésre kiterjedően.

Ez az új uniós megközelítés, amely a rendelkezésre álló legújabb tudományos eredményeken és bizonyítékokon alapul, támogatni fogja a tagállamokat abban, hogy 2025-re az emlő-, méhnyak- és vastagbélrákszűrésre jogosult uniós népesség 90%-a vegyen részt szűrésen. Az új ajánlás kiterjeszti a népességen alapuló, szervezett rákszűrést a tüdőrákra, a prosztatarákra és bizonyos körülmények között a gyomorrákra is.

Margarítisz Szhinász, az európai életmód előmozdításáért felelős alelnök így fogalmazott: „A rák az egészségügy egyik prioritása! Az elmúlt két évben a Covid jelentős mértékben visszavetette a rákmegelőzést, -felismerést és -diagnosztikát. A rák korai felismerése többféle kezelést tesz lehetővé és több életet lehet megmenteni. Ehhez Unió-szerte fokoznunk kell a rákszűrést. Ma ismét tanúbizonyságot teszünk a rák elleni határozott és kollektív küzdelem iránti elkötelezettségünkről.”

Sztella Kiriakídisz, az egészségügyért és az élelmiszer-biztonságért felelős biztos a következőket nyilatkozta: „2020-ban az EU-ban a becslések szerint 2,7 millió embert diagnosztizáltak rákkal, és több mint 1,3 millió ember vesztette életét e betegség miatt. Tudjuk, hogy a korai diagnózis életeket ment és javítja az életminőséget. A mai napon, az európai rákellenes terv keretében új irányt határozunk meg a rákszűréshez az EU-ban.  Új ajánlásainkkal az uniós rákszűrési rendszer olyan ráktípusokra fog kiterjedni, amelyek együttesen az EU-ban évente diagnosztizált új daganatos esetek közel 55%-át teszik ki. A tudományos bizonyítékokon és a rákkutatás terén az elmúlt 20 évben kidolgozott kiválóságon alapuló új ajánlásaink Unió-szerte megerősítik a korai fellépésre és a Covid19 rákdiagnosztikára és -ellátásra gyakorolt hatása által teremtett hiányosság pótlására irányuló fellépéseinket. Együtt mindannyian tehetünk valamit a rákos megbetegedések tendenciái ellen.”

A javasolt ajánlás új uniós megközelítést vezet be a rákszűrés javítására irányuló bevált gyakorlatokra vonatkozóan, felváltva a jelenlegi megközelítést, amely már 20 éve érvényes, és amelyet sürgősen aktualizálni kell. A javaslat az európai rákellenes terv kiemelt kezdeményezése, és a legújabb tudományos fejleményeket és bizonyítékokat tükrözi. Az új ajánlások végrehajtásához pénzügyi támogatás áll rendelkezésre: 38,5 millió EUR „az EU az egészségért” program keretében, illetve 60 millió EUR a Horizont Európa keretében. Emellett a Bizottság a 2023. évi „az EU az egészségügyért” program keretében további finanszírozást fog javasolni a rákszűrésre. További támogatás nyújtható az európai regionális, kohéziós és szociális alapokból is.

Mik az újdonságok?

Az ajánlás célja, hogy az emlőrák, a vastagbélrák és a méhnyakrák esetében a jelenleginél nagyobb mértékben vegyék igénybe a rákszűrést, hogy teljesüljön az európai rákellenes tervben meghatározott azon cél, hogy 2025-re az ilyen szűrést a jogosult személyek 90%-a számára biztosítsák. Emellett a célzott szűrést ki kell terjeszteni más rákos megbetegedésekre is, nevezetesen a prosztata-tüdő- és gyomorrákra.

A célzottabb és kevésbé invazív szűrés megkönnyítése érdekében az ajánlás:

  • kiterjeszti az emlőrákszűrés célcsoportját a 45 és 74 év közötti nőkre (a jelenlegi 50–69 évesekhez képest);
  • javasolja, hogy a Humán papillomavírus (HPV) vizsgálatot a méhnyakrák kimutatása érdekében a 30–65 éves nőknél legalább ötévente végezzék el, figyelembe véve a HPV-oltási státuszt;
  • az 50–74 év közöttieknél a vastagbélrákra vonatkozó triázsvizsgálatot kér fekáliás immunkémiai vizsgálatokkal az endoszkópia/kolonoszkópia lehetséges utókövetésének meghatározása érdekében.

A legújabb bizonyítékokra és módszerekre építve az ajánlás további három rákos megbetegedésre is kiterjeszti a szervezett szűrést:

  • tüdőrák-vizsgálat a jelenlegi erős dohányos és volt dohányos 50–75 évesek esetében.
  • prosztatarák-vizsgálat a 70 év alatti férfiaknál prosztataspecifikus antigénvizsgálat alapján, nyomon követésként pedig mágneses rezonanciás képalkotó (MRI) vizsgálat.
  • Helicobacter pylori szűrése és a rákot megelőző gyomorléziók megfigyelése olyan helyeken, ahol magas a gyomorrák előfordulási gyakorisága és a halálozási arány.

Az ajánlás különös figyelmet fordít a szűréshez való egyenlő hozzáférésre, az egyes társadalmi-gazdasági csoportok, a fogyatékossággal élő személyek, valamint a vidéki vagy távoli területeken élők szükségleteire annak érdekében, hogy a rákszűrés Unió-szerte valósággá váljon. Fontos továbbá a megfelelő és időben történő diagnosztikai eljárások, kezelések, pszichológiai támogatás és utógondozás biztosítása. Az ajánlás emellett az európai rákinformációs rendszeren és a rákegyenlőtlenségi nyilvántartáson keresztül bevezeti a szűrőprogramok rendszeres, szisztematikus nyomon követését, beleértve az egyenlőtlenségeket is.

A végrehajtás támogatása érdekében a rákszűrésre és -kezelésre vonatkozó uniós iránymutatásokat „az EU az egészségügyért” program pénzügyi támogatásával dolgozzák ki a tüdő-, prosztata- és gyomorrákra vonatkozóan. Az emlőrákra, a vastagbélrákra és a méhnyakrákra vonatkozó meglévő uniós iránymutatásokat rendszeresen aktualizálni fogják.

A Tanács általi elfogadását követően az ajánlás a rákszűrésről szóló jelenlegi 2003-as ajánlás helyébe lép.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Heti makronaptár – Külkereskedelmi, turisztikai adatokat közöl a KSH

A jövő héten a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a külkereskedelmi forgalomról, a turisztikai szálláshelyek forgalmáról, az ipari termelői árakról és a szolgáltatások külkereskedelméről közöl adatokat.

BÉT – Növekvő forgalom mellett emelkedett a BUX a héten

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX a múlt péntekihez képest 757,89 pontos, vagyis 1,11 százalékos emelkedéssel 68 846,13 ponton zárta a hetet

Versenyképes vállalkozások segítik a fejlődő kistérségeket

A hazai mezőgazdaság 2010 óta látványos fejlődésen ment keresztül, ennek ékes bizonyítékai a Kiskun Expon kiállító vállalkozások, melyek megmutatják  a magyar vidék erejét és versenyképességét

Nagy István: a vidék a magyar gazdaság megújításának hajtóereje

Magyarország kormánya a vidék gazdasági erejére hajtóerőként tekint a magyar gazdaság megújításában.

Hírek

Multifunkcionális ipari csarnok bokréta avatót tartott Szentgotthárdon a XANGA csoport

A XANGA csoport üzleti modellje huszonöt éve változatlan: kulcsrakész gyártó, logisztikai és szolgáltató infrastruktúrát fejleszt, amelyekben a bérlőként beköltöző magas hozzáadott értéket előállító vállalatok saját technológiájuk és eszközeik telepítését követően kezdhetik meg működésüket.

Forinterősödés reggel

Erősödött a forint jegyzése a főbb devizákkal szemben szerda reggel kedd kora estéhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.

BÉT – Emelkedett a héten a BUX

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX a múlt pénteki záráshoz képest 1,44 százalékkal, vagyis 962,94 ponttal emelkedve, 68 002,24 ponton zárta a hetet.

Felülteljesített a magyar tőzsde

A részvénypiac forgalma 14,6 milliárd forint volt, a vezető részvények a Mol kivételével erősödtek az előző napi záráshoz képest.

Mínuszban zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

 Mínuszban zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék kedden.

Történelmi csúcson zárt a BUX – A Magyar Telekom és az OTP húzta az indexet

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 846,62 pontos, 1,26...

Vegyesen zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Az euróövezeti EuroStoxx50 index 0,48 százalékkal esett.

Heti várható – Kamatdöntő ülést tart a jegybank, munkaerőpiaci adatok

Januárban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 605 100 forint, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 416 600 forint volt.

Gazdaság

Heti várható: Kamatdöntő ülést tart a jegybank, munkaerőpiaci adatokat közöl a KSH

Kedden a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa kamatdöntő ülést tart.

Nagy Márton: május 16-tól elérhetők a 30 év feletti álláskeresőket segítő támogatások

Május 16-tól elérhetők a 30 év feletti álláskeresők és inaktívak elhelyezkedését célzó támogatások, az uniós társfinanszírozással megvalósuló program teljes kerete több mint 150 milliárd forint

A többség családon belül dönt a pénzügyeiről

meghaladja az 50 százalékot azok aránya, akik családtagoktól kérnek tanácsot pénzügyi döntésekben, de a baráti, ismeretségi körben tájékozódók aránya is megközelíti a 30 százalékot.

Már él az automatikus napi átutalási limit az OTP-nél

Sok OTP-ügyfél most, az internet- vagy mobilbanki belépésénél szembesül azzal az üzenettel, hogy május 8-tól a pénzintézet biztonsági okokból automatikus napi limitösszeget vezetett be...