Kezdőlap Egészség-ügy Új uniós megközelítés a rák felismerése terén: több és jobb szűrés
No menu items!

Új uniós megközelítés a rák felismerése terén: több és jobb szűrés

A kép illusztráció. Forrás: Wikipedia

Az Európai Bizottság az európai rákellenes terv keretében előterjesztendő uniós rákszűrési program részeként új megközelítést terjeszt elő, hogy támogassa a tagállamokat a rákszűrésben való részvétel növelésében. A daganatos megbetegedések korai szakaszban történő felismerésére összpontosítva a javasolt ajánlás célja a szűrővizsgálatok számának növelése, több célcsoportra és többféle rákos megbetegedésre kiterjedően.

Ez az új uniós megközelítés, amely a rendelkezésre álló legújabb tudományos eredményeken és bizonyítékokon alapul, támogatni fogja a tagállamokat abban, hogy 2025-re az emlő-, méhnyak- és vastagbélrákszűrésre jogosult uniós népesség 90%-a vegyen részt szűrésen. Az új ajánlás kiterjeszti a népességen alapuló, szervezett rákszűrést a tüdőrákra, a prosztatarákra és bizonyos körülmények között a gyomorrákra is.

Margarítisz Szhinász, az európai életmód előmozdításáért felelős alelnök így fogalmazott: „A rák az egészségügy egyik prioritása! Az elmúlt két évben a Covid jelentős mértékben visszavetette a rákmegelőzést, -felismerést és -diagnosztikát. A rák korai felismerése többféle kezelést tesz lehetővé és több életet lehet megmenteni. Ehhez Unió-szerte fokoznunk kell a rákszűrést. Ma ismét tanúbizonyságot teszünk a rák elleni határozott és kollektív küzdelem iránti elkötelezettségünkről.”

Sztella Kiriakídisz, az egészségügyért és az élelmiszer-biztonságért felelős biztos a következőket nyilatkozta: „2020-ban az EU-ban a becslések szerint 2,7 millió embert diagnosztizáltak rákkal, és több mint 1,3 millió ember vesztette életét e betegség miatt. Tudjuk, hogy a korai diagnózis életeket ment és javítja az életminőséget. A mai napon, az európai rákellenes terv keretében új irányt határozunk meg a rákszűréshez az EU-ban.  Új ajánlásainkkal az uniós rákszűrési rendszer olyan ráktípusokra fog kiterjedni, amelyek együttesen az EU-ban évente diagnosztizált új daganatos esetek közel 55%-át teszik ki. A tudományos bizonyítékokon és a rákkutatás terén az elmúlt 20 évben kidolgozott kiválóságon alapuló új ajánlásaink Unió-szerte megerősítik a korai fellépésre és a Covid19 rákdiagnosztikára és -ellátásra gyakorolt hatása által teremtett hiányosság pótlására irányuló fellépéseinket. Együtt mindannyian tehetünk valamit a rákos megbetegedések tendenciái ellen.”

A javasolt ajánlás új uniós megközelítést vezet be a rákszűrés javítására irányuló bevált gyakorlatokra vonatkozóan, felváltva a jelenlegi megközelítést, amely már 20 éve érvényes, és amelyet sürgősen aktualizálni kell. A javaslat az európai rákellenes terv kiemelt kezdeményezése, és a legújabb tudományos fejleményeket és bizonyítékokat tükrözi. Az új ajánlások végrehajtásához pénzügyi támogatás áll rendelkezésre: 38,5 millió EUR „az EU az egészségért” program keretében, illetve 60 millió EUR a Horizont Európa keretében. Emellett a Bizottság a 2023. évi „az EU az egészségügyért” program keretében további finanszírozást fog javasolni a rákszűrésre. További támogatás nyújtható az európai regionális, kohéziós és szociális alapokból is.

Mik az újdonságok?

Az ajánlás célja, hogy az emlőrák, a vastagbélrák és a méhnyakrák esetében a jelenleginél nagyobb mértékben vegyék igénybe a rákszűrést, hogy teljesüljön az európai rákellenes tervben meghatározott azon cél, hogy 2025-re az ilyen szűrést a jogosult személyek 90%-a számára biztosítsák. Emellett a célzott szűrést ki kell terjeszteni más rákos megbetegedésekre is, nevezetesen a prosztata-tüdő- és gyomorrákra.

A célzottabb és kevésbé invazív szűrés megkönnyítése érdekében az ajánlás:

  • kiterjeszti az emlőrákszűrés célcsoportját a 45 és 74 év közötti nőkre (a jelenlegi 50–69 évesekhez képest);
  • javasolja, hogy a Humán papillomavírus (HPV) vizsgálatot a méhnyakrák kimutatása érdekében a 30–65 éves nőknél legalább ötévente végezzék el, figyelembe véve a HPV-oltási státuszt;
  • az 50–74 év közöttieknél a vastagbélrákra vonatkozó triázsvizsgálatot kér fekáliás immunkémiai vizsgálatokkal az endoszkópia/kolonoszkópia lehetséges utókövetésének meghatározása érdekében.

A legújabb bizonyítékokra és módszerekre építve az ajánlás további három rákos megbetegedésre is kiterjeszti a szervezett szűrést:

  • tüdőrák-vizsgálat a jelenlegi erős dohányos és volt dohányos 50–75 évesek esetében.
  • prosztatarák-vizsgálat a 70 év alatti férfiaknál prosztataspecifikus antigénvizsgálat alapján, nyomon követésként pedig mágneses rezonanciás képalkotó (MRI) vizsgálat.
  • Helicobacter pylori szűrése és a rákot megelőző gyomorléziók megfigyelése olyan helyeken, ahol magas a gyomorrák előfordulási gyakorisága és a halálozási arány.

Az ajánlás különös figyelmet fordít a szűréshez való egyenlő hozzáférésre, az egyes társadalmi-gazdasági csoportok, a fogyatékossággal élő személyek, valamint a vidéki vagy távoli területeken élők szükségleteire annak érdekében, hogy a rákszűrés Unió-szerte valósággá váljon. Fontos továbbá a megfelelő és időben történő diagnosztikai eljárások, kezelések, pszichológiai támogatás és utógondozás biztosítása. Az ajánlás emellett az európai rákinformációs rendszeren és a rákegyenlőtlenségi nyilvántartáson keresztül bevezeti a szűrőprogramok rendszeres, szisztematikus nyomon követését, beleértve az egyenlőtlenségeket is.

A végrehajtás támogatása érdekében a rákszűrésre és -kezelésre vonatkozó uniós iránymutatásokat „az EU az egészségügyért” program pénzügyi támogatásával dolgozzák ki a tüdő-, prosztata- és gyomorrákra vonatkozóan. Az emlőrákra, a vastagbélrákra és a méhnyakrákra vonatkozó meglévő uniós iránymutatásokat rendszeresen aktualizálni fogják.

A Tanács általi elfogadását követően az ajánlás a rákszűrésről szóló jelenlegi 2003-as ajánlás helyébe lép.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Bomba lehetőségeket rejt még az élelmiszeripar az agrárminisztérium szerint

A kormány hatalmas lehetőségeket lát az élelmiszeriparban, ezért emelte...

Igazi áttörés az online számláknál

Napokon belül a kétmilliárdot is eléri a jelentősen növekvő...

Szép kártya last minute

Szinte már csak óráik vannak a SZÉP-kártyásoknak arra, hogy...

Rezsicsökkentési tippek otthonra, a német szakminisztériumtól

A német Szövetségi Gazdasági és Éghajlatvédelmi Minisztérium közzé tette...

Hírek

Külföldi kézben lévő, hazai biogázüzemet vásárol fel a Mol

A Mol megállapodást kötött a BayWa AG-vel a Szarvasi Biogázüzem megvásárlásáról. A hulladékfeldolgozó létesítmény szerves hulladékot használ villamos energia és hő előállítására, kapcsolt energiatermeléssel, körülbelül 4 megawatt elektromos csúcskapacitással - közölte a Mol.

Drágultak az üzemanyagok: ezek az árak a hosszú hétvégére

Ma tovább emelkedtek a hazai üzemanyagárak: a benzin bruttó 8 forinttal, a gázolaj pedig bruttó 4 forinttal drágult.

Idén jobban fizet a diákmunka

Az eddig meghirdetett nyári diákmunkákra a mezőgazdaságban átlagosan 1400 forintos órabért kínálnak, gyártási, logisztikai, vendéglátási és kereskedelmi feladatok ellátása során 1600-1750 forint az órabér, üzleti kiszolgáló központokban, call centerekben vagy IT-területen pedig 2000 forint felett lehet keresni - derült ki az ELTE-Trenkwalder Iskolaszövetkezet felméréséből.

Az ementáli sajtot nem hagyják kisajátítani

A svájci sajtgyártók azt szeretnék, ha az Emmentaler (magyarul ementáli) nevet kizárólag az ő sajtkülönlegességükre használnák. Az uniós bíróság most elutasította ezt a kérelmet.

Véleményezte a 2024-es büdzsé tervezetét a Költségvetési Tanács

A Költségvetési Tanácsnak (KT) a Magyarország 2024-es központi költségvetéséről szóló törvényjavaslat tervezetének hitelességére és végrehajthatóságára nézve nincsenek alapvető ellenvetései - közölte a tanács.

Felfüggesztik a kamionstopot éjszakára a pünkösdi hétvégén

Felfüggesztik a kamionstopot éjszakára a pünkösdi hétvégén - közölte az Építési és Közlekedési Minisztérium.

Újabb drágulás jön, péntek előtt érdemes tankolni

Péntektől tovább emelkednek a hazai üzemanyagárak: a benzin esetében a változás mértéke bruttó 8 forint, a gázolaj ára pedig bruttó 4 forinttal emelkedik.

A tatai Platán Gourmet nyerte el az Év étterme díjat

A tatai Platán Gourmet nyerte el a magyar gasztronómia egyik legrangosabb elismeréseként számon tartott Audi - Dining Guide Év étterme díjat.

Gazdaság

Igazi áttörés az online számláknál

Napokon belül a kétmilliárdot is eléri a jelentősen növekvő online számlák száma. Ezt Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium (PM) adóügyekért felelős államtitkára mondta az MTI-nek....

Szép kártya last minute

Szinte már csak óráik vannak a SZÉP-kártyásoknak arra, hogy május végéig elköltsék az október közepéig megkapott pénzüket, különben elvész a kedvezményük, és júniustól már...

MNB: számos kihívással néz szembe a betétbiztosítási rendszer

Az európai betétbiztosítási rendszer a nemzetközi válságok mellett számos szabályozási kihívással is szembenéz - mondta Kandrács Csaba, a jegybank alelnöke az Európai Betétbiztosítók Fórumának (European Forum of Deposit Insurers, EFDI) budapesti nemzetközi konferenciáját megnyitó beszédében.

MNB: romlott a nemzetközi pénzügyi környezet, de a magyar bankrendszer stabil

Nemzetközi szinten romlott a pénzügyi környezet az amerikai bankcsődök miatt, ugyanakkor Magyarországon a bankrendszer sokkellenálló képessége erős, a pénzintézetek helyzete stabil - mondta Dancsik Bálint, a Magyar Nemzeti Bank főosztályvezetője a jegybank legfrissebb Pénzügyi stabilitási jelentését ismertetve.