Hirdetés
Kezdőlap Egészség-ügy Új uniós megközelítés a rák felismerése terén: több és jobb szűrés
No menu items!

Új uniós megközelítés a rák felismerése terén: több és jobb szűrés

A kép illusztráció. Forrás: Wikipedia

Az Európai Bizottság az európai rákellenes terv keretében előterjesztendő uniós rákszűrési program részeként új megközelítést terjeszt elő, hogy támogassa a tagállamokat a rákszűrésben való részvétel növelésében. A daganatos megbetegedések korai szakaszban történő felismerésére összpontosítva a javasolt ajánlás célja a szűrővizsgálatok számának növelése, több célcsoportra és többféle rákos megbetegedésre kiterjedően.

Ez az új uniós megközelítés, amely a rendelkezésre álló legújabb tudományos eredményeken és bizonyítékokon alapul, támogatni fogja a tagállamokat abban, hogy 2025-re az emlő-, méhnyak- és vastagbélrákszűrésre jogosult uniós népesség 90%-a vegyen részt szűrésen. Az új ajánlás kiterjeszti a népességen alapuló, szervezett rákszűrést a tüdőrákra, a prosztatarákra és bizonyos körülmények között a gyomorrákra is.

Margarítisz Szhinász, az európai életmód előmozdításáért felelős alelnök így fogalmazott: „A rák az egészségügy egyik prioritása! Az elmúlt két évben a Covid jelentős mértékben visszavetette a rákmegelőzést, -felismerést és -diagnosztikát. A rák korai felismerése többféle kezelést tesz lehetővé és több életet lehet megmenteni. Ehhez Unió-szerte fokoznunk kell a rákszűrést. Ma ismét tanúbizonyságot teszünk a rák elleni határozott és kollektív küzdelem iránti elkötelezettségünkről.”

Sztella Kiriakídisz, az egészségügyért és az élelmiszer-biztonságért felelős biztos a következőket nyilatkozta: „2020-ban az EU-ban a becslések szerint 2,7 millió embert diagnosztizáltak rákkal, és több mint 1,3 millió ember vesztette életét e betegség miatt. Tudjuk, hogy a korai diagnózis életeket ment és javítja az életminőséget. A mai napon, az európai rákellenes terv keretében új irányt határozunk meg a rákszűréshez az EU-ban.  Új ajánlásainkkal az uniós rákszűrési rendszer olyan ráktípusokra fog kiterjedni, amelyek együttesen az EU-ban évente diagnosztizált új daganatos esetek közel 55%-át teszik ki. A tudományos bizonyítékokon és a rákkutatás terén az elmúlt 20 évben kidolgozott kiválóságon alapuló új ajánlásaink Unió-szerte megerősítik a korai fellépésre és a Covid19 rákdiagnosztikára és -ellátásra gyakorolt hatása által teremtett hiányosság pótlására irányuló fellépéseinket. Együtt mindannyian tehetünk valamit a rákos megbetegedések tendenciái ellen.”

A javasolt ajánlás új uniós megközelítést vezet be a rákszűrés javítására irányuló bevált gyakorlatokra vonatkozóan, felváltva a jelenlegi megközelítést, amely már 20 éve érvényes, és amelyet sürgősen aktualizálni kell. A javaslat az európai rákellenes terv kiemelt kezdeményezése, és a legújabb tudományos fejleményeket és bizonyítékokat tükrözi. Az új ajánlások végrehajtásához pénzügyi támogatás áll rendelkezésre: 38,5 millió EUR „az EU az egészségért” program keretében, illetve 60 millió EUR a Horizont Európa keretében. Emellett a Bizottság a 2023. évi „az EU az egészségügyért” program keretében további finanszírozást fog javasolni a rákszűrésre. További támogatás nyújtható az európai regionális, kohéziós és szociális alapokból is.

Mik az újdonságok?

Az ajánlás célja, hogy az emlőrák, a vastagbélrák és a méhnyakrák esetében a jelenleginél nagyobb mértékben vegyék igénybe a rákszűrést, hogy teljesüljön az európai rákellenes tervben meghatározott azon cél, hogy 2025-re az ilyen szűrést a jogosult személyek 90%-a számára biztosítsák. Emellett a célzott szűrést ki kell terjeszteni más rákos megbetegedésekre is, nevezetesen a prosztata-tüdő- és gyomorrákra.

A célzottabb és kevésbé invazív szűrés megkönnyítése érdekében az ajánlás:

  • kiterjeszti az emlőrákszűrés célcsoportját a 45 és 74 év közötti nőkre (a jelenlegi 50–69 évesekhez képest);
  • javasolja, hogy a Humán papillomavírus (HPV) vizsgálatot a méhnyakrák kimutatása érdekében a 30–65 éves nőknél legalább ötévente végezzék el, figyelembe véve a HPV-oltási státuszt;
  • az 50–74 év közöttieknél a vastagbélrákra vonatkozó triázsvizsgálatot kér fekáliás immunkémiai vizsgálatokkal az endoszkópia/kolonoszkópia lehetséges utókövetésének meghatározása érdekében.

A legújabb bizonyítékokra és módszerekre építve az ajánlás további három rákos megbetegedésre is kiterjeszti a szervezett szűrést:

  • tüdőrák-vizsgálat a jelenlegi erős dohányos és volt dohányos 50–75 évesek esetében.
  • prosztatarák-vizsgálat a 70 év alatti férfiaknál prosztataspecifikus antigénvizsgálat alapján, nyomon követésként pedig mágneses rezonanciás képalkotó (MRI) vizsgálat.
  • Helicobacter pylori szűrése és a rákot megelőző gyomorléziók megfigyelése olyan helyeken, ahol magas a gyomorrák előfordulási gyakorisága és a halálozási arány.

Az ajánlás különös figyelmet fordít a szűréshez való egyenlő hozzáférésre, az egyes társadalmi-gazdasági csoportok, a fogyatékossággal élő személyek, valamint a vidéki vagy távoli területeken élők szükségleteire annak érdekében, hogy a rákszűrés Unió-szerte valósággá váljon. Fontos továbbá a megfelelő és időben történő diagnosztikai eljárások, kezelések, pszichológiai támogatás és utógondozás biztosítása. Az ajánlás emellett az európai rákinformációs rendszeren és a rákegyenlőtlenségi nyilvántartáson keresztül bevezeti a szűrőprogramok rendszeres, szisztematikus nyomon követését, beleértve az egyenlőtlenségeket is.

A végrehajtás támogatása érdekében a rákszűrésre és -kezelésre vonatkozó uniós iránymutatásokat „az EU az egészségügyért” program pénzügyi támogatásával dolgozzák ki a tüdő-, prosztata- és gyomorrákra vonatkozóan. Az emlőrákra, a vastagbélrákra és a méhnyakrákra vonatkozó meglévő uniós iránymutatásokat rendszeresen aktualizálni fogják.

A Tanács általi elfogadását követően az ajánlás a rákszűrésről szóló jelenlegi 2003-as ajánlás helyébe lép.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Nagy Márton: az energiaválság földre küldi Európa versenyképességét

Európa gazdasági téren folyamatosan teret veszít az Egyesült Államokkal és Kínával szemben, az energiaválság pedig "földre küldi" az amúgy is "drasztikusan rossz" versenyképességét - mondta Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter a Mathias Corvinus Collegium (MCC) kétnapos nemzetközi konferenciáján.

Először mértek kétszámjegyű inflációt az euróövezetben

Szeptemberben az első alkalommal ért el kétszámjegyű éves növekedést a fogyasztói árindex és ezzel újabb rekordot állított be az euróövezeti infláció - jelentette az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat.

Gaál Miklós, a Donautica igazgatója: a szálloda olyan, mint a színház, minden nap meg kell dolgozni az elismerésért

Szépséges, csendes, ezért is magával ragadó a faddi Duna-holtág világa, ahol a mozdulatlan vízben, csendesen siklik a csónak a nádas mellett, miközben egy távoli templom harangzúgása töri meg a csendet.

Végleg bezárnak több tucat budapesti postahivatalt

Harmincöt alacsony forgalmú budapesti postahivatal bezárásáról döntött a Magyar Posta. A bezárandó posták utolsó nyitvatartási napja október 7-e, péntek - közölte a vállalat.

Hírek

Végleg bezárnak több tucat budapesti postahivatalt

Harmincöt alacsony forgalmú budapesti postahivatal bezárásáról döntött a Magyar Posta. A bezárandó posták utolsó nyitvatartási napja október 7-e, péntek - közölte a vállalat.

Várhatóan idén is lesz nyugdíjprémium

Várhatóan idén is fizet nyugdíjprémiumot a kormány - mondta a miniszterelnök a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország című műsorában.

Új történelmi mélyponton a forint

Új árfolyammélypontra gyengült a forint csütörtökön a főbb devizákkal szemben a bankközi piacon.

Szegényebbek lettek a leggazdagabb amerikaiak

Elon Musk, a Tesla alapítója és vezetője áll a Forbes 400 leggazdagabb amerikai listájának élén. A magazin számításai szerint a mezőny együttes vagyona 4 ezer milliárd dollár volt, 500 milliárd dollárral kevesebb tavalyhoz képest.

Pénteken újra emelkedik az üzemanyagok piaci ára

Pénteken a benzin és a gázolaj beszerzési ára is emelkedik, mindkét üzemanyagfajta literje bruttó 4 forinttal kerül majd többe.

Mégsem zár be a csepeli munkásszálló

Nem zár be a csepeli Zászlós Szálló, az önkormányzatnak sikerült megállapodnia a munkásszálló működtetőjével - közölte a XXI. kerület polgármestere a Facebook-oldalán.

Még koránt sincs vége az építőipari árak emelkedésének

Az építőiparban tapasztalt drágulás mértéke az év első felében több mint kétszeresen haladta meg a fogyasztói árak növekedését. Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) értékelése szerint az építőipari alapanyag- és építési termékek gyártói az orosz-ukrán háború piaci hatásait, a kivitelezők pedig a beszerzési nehézségeket az év első felében már beépítették az árakba, de az energiaköltségek elszabadulása és a forint-euró árfolyam ingadozása komoly bizonytalansági tényező lesz az elkövetkező hónapokban.

Még az idén bemutatják az új brit uralkodó portréját ábrázoló fontbankjegyeket

Még az idén bemutatják az új brit uralkodó, III. Károly király portréját ábrázoló fontbankjegyeket, amelyek várhatóan két év múlva kerülnek forgalomba - közölte kedden a Bank of England.

Gazdaság

425 forint is lehet egy euró? Ismét a dollár a vezető menedékvaluta

Miközben ismét a dollár lett a vezető menedékvaluta, új negatív csúcsra jutott forint. Mellette a fonttól kezdve az északi országok valutáin át a régiós fizetőeszközökig nagyon erős árfolyamkilengések jellemezték és jellemzik a devizapiacot – fejttette ki Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője.

Összezárult az egyhetes betéti kamat és az alapkamat

Amint az a keddi kamatdöntés után várható volt, az alapkamattal megegyező 13,0 százalékos kamatlábbal hirdette meg egyhetes betétjét csütörtökön a Magyar Nemzeti Bank.

Átfogó energiahatékonysági és takarékossági programot indít a jegybank

A Magyar Nemzeti Bank átfogó energiahatékonysági és takarékossági programot programot indít: épületeinek központi hőmérsékletét a fűtési időszakban 18 Celsius fokban maximálja.

Még az idén bemutatják az új brit uralkodó portréját ábrázoló fontbankjegyeket

Még az idén bemutatják az új brit uralkodó, III. Károly király portréját ábrázoló fontbankjegyeket, amelyek várhatóan két év múlva kerülnek forgalomba - közölte kedden a Bank of England.
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom