Hirdetés
Kezdőlap Világgazdaság Újabb kamatemelés Amerikában - és még nincs vége
No menu items!

Újabb kamatemelés Amerikában – és még nincs vége

Illusztráció: Bigstock

Az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve a piaci várakozásoknak megfelelően 50 bázisponttal 4,00 százalékról 4,50 százalékra emelte az irányadó dollárkamatot.

A Fed az előző négy alkalommal 75 bázisponttal emelte az irányadó kamatot. A mostani volt sorban a hetedik kamatemelés, az ezzel elért kamatszint 15 éve, 2007 óta a legmagasabb.

A Fed arra számít, hogy a kamatlábak a jövő év végén 5,1 százalékon, 2024-ben 4,1 százalékon, 2025-ben pedig 3,1 százalékon állnak majd, szemben a szeptemberi ülést követően prognosztizált jövő év végi 4,6, a 2024. végi 3,9 és a 2025-re jelzett 2,9 százalékkal.

A döntésről kiadott közlemény leszögezi, hogy a bizottság monetáris politikájának a célja hosszabb távon a maximális foglalkoztatottság és a 2 százalékos inflációs cél elérése.

A bizottság ennek érdekében szükségesnek tartja az irányadó kamat további emelését a monetáris szigorítás kumulatív hatásának a figyelembe vételével meghatározott ütemben.

Ezen túlmenően a bizottság folytatja a kincstárjegyek, jelzálogfedezetű értékpapírok állományának csökkentését a májusban kiadott, a Federal Reserve mérlegének csökkentésére vonatkozó tervekben rögzített mértékben.

A Fed lefelé módosította gazdasági növekedési előrejelzését is a szeptemberi kamatdöntő ülésen kiadotthoz képest. Eszerint jövőre 0,5 százalékos lesz a GDP-növekedés a szeptemberben jelzett 1,2 százalék helyett. A különbség már kisebb lesz 2024-ben, 1,6 százalék a szeptemberben jelzett 1,7 helyett, 2025-ben pedig a szeptemberivel megegyezően 1,8 százalék. Az idén viszont a szeptemberben jelzett 0,2 százaléknál magasabb, 0,5 százalékos GDP-növekedést vár a Fed.

Az inflációs előrejelzését megemelte a Fed, eszerint 2022-re 5,6 százalékot vár a szeptemberi 5,4 százalék helyett, 2023-ra 3,1 százalékot 2,8 százalék helyett és 2024-re 2,5 százalékot 2,3 százalék helyett.

A munkanélküliségi ráta az idei 3,7 százalékról jövőre 4,6 százalékra emelkedik, ugyanannyi lesz 2024-ben is, majd 4,5 százalékra csökken 2025-ben. A szeptemberi prognózisban 3,8 százalékos munkanélküliségi rátát jelzett a Fed az idei évre, 4,4 százalékosat 2023-ra és 2024-re, illetve 4,3 százalékot 2025-re. Hosszabb távon 4,0 százalékos munkanélküliségi ráta kialakulását várja a Fed, csakúgy, mint a szeptemberi prognózisban.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Enyhült az infláció, javult is a fogyasztók hangulata Németországban

A nürnbergi GfK gazdaságkutató intézet fogyasztói hangulatindexe áprilisban nyolc havi csúcsra erősödött, de a vártnál némileg enyhébb mértékben nőtt.

Nagy Márton: az infláció letörése és a gazdasági felzárkózás a legfontosabb feladat

Az infláció letörése és a gazdasági felzárkózás folytatása a legfontosabb feladat idén - jelentette ki a gazdaságfejlesztési miniszter a Magyar Multi Program zárókonferenciáján.

Megvan, pontosan mikor egyesül az MKB Bank és a Takarékbank

Április 30-án lezárul az MKB Bank Nyrt. és a Takarékbank Zrt. jogi egyesülésével a Magyar Bankholding keretében csaknem három éve tartó fúziós folyamat - közölte a bankholding.

Túl nagyra nőtt? Szétdarabolják az Alibabát

Az Alibaba kínai internetes óriáscég komoly változások előtt áll: a hatalmas vállalatot hat önálló csoportra akarják szétválasztani. A befektetők egyelőre pozitívan reagálnak.

Hírek

Pénteken a gázolaj ára lélektani határ alá csökken, a benzin viszont tovább drágul

Pénteken újabb üzemanyagár-változás jön, hasonlóan ellentétes irányú, mint a mai: a benzin nagykereskedelmi ára bruttó 8 forinttal emelkedik, a gázolajért viszont bruttó 4 forinttal kell majd kevesebbet fizetniük a kutaknak.

Több százezer robogós közlekedik szabálytalanul a magyar utakon

A magyar utakon közlekedő 650 ezer robogó kevesebb, mint felére kötnek kötelező gépjármű-felelősségbiztosítást (kgfb), pedig az átlagosan 7-8 ezer forintos éves díj kifizetésével a tulajdonosok elkerülhetik a közúti bírságot és baleset esetén a több százezer forintot elérő átlagos kártérítést - hívta fel a figyelmet a Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetsége (FBAMSZ).

Ingyen taxizhatnak az idősek Budapest egyik kerületében

Új, a kerületben ingyenesen igénybe vehető szolgáltatással, az Időstaxival segíti mostantól a terézvárosi önkormányzat a kerületben élő időseket.

Lemondott a fővárosi állatkert megvádolt operatív igazgatója

Lemondott Szabó Roland, a Fővárosi Állat- és Növénykert operatív igazgatója kedden, mert sajtóhírek szerint vádat emeltek ellene - tudatta a Főpolgármesteri Hivatal.

Nem változtatott az alapkamaton az MNB monetáris tanácsa

Nem változtatott a jegybanki alapkamat 13,0 százalékos szintjén a Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsa keddi kamatmeghatározó ülésén.

Új néven folytatja a Foodpanda

Április közepétől foodora néven működik a foodpanda ételrendelő platform, a márkanév váltása mellett az üzleti modell változatlan marad - közölte a Delivery Hero Hungary Kft. ügyvezetője a cég sajtótájékoztatóján.

Tovább folytatódik az Árzuhanás a SPAR-nál

A SPAR Magyarország minden héten az Árzuhanás Promóció keretein belül teszi még vonzóbbá kínálatát. Ettől a hétfőtől az alábbi termékkörök Promócióban résztvevő termékeinek árai, terméktől függően 5-16%-kal lesznek olcsóbbak a SPAR és INTERSPAR áruházakban. Erre a hétre már közel 400-ra emelkedik azon termékek száma, amelyek árát az Árzuhanás Promócióban csökkentette a SPAR Magyarország.

Megemeli, illetve eltörli a Tesco az árstopos termékekre vonatkozó vásárlási limitet húsvét előtt

A Tesco megemeli az árstopos termékekre vonatkozó vásárlási limitet a húsvét előtti időszakban, és a tojás esetében el is törli - közölte a Tesco-Global Áruházak Zrt.

Gazdaság

Megvan, pontosan mikor egyesül az MKB Bank és a Takarékbank

Április 30-án lezárul az MKB Bank Nyrt. és a Takarékbank Zrt. jogi egyesülésével a Magyar Bankholding keretében csaknem három éve tartó fúziós folyamat - közölte a bankholding.

Néhány ezer ügyfél kezében van a privátbanki vagyon fele

A teljes magyarországi privátbanki vagyon több mint 50 százaléka mintegy 6500 milliárdos kezében összpontosul - közölte a Blochamps Capital Kft.

Végveszélyben a legnagyobb magyar magánnyugdíjpénztár

Hamarosan lejár a határidő, és még mindig nincs meg a 70 százalékos tagdíjfizetési arány a Horizont Magánnyugdíjpénztárnál. 33,5 ezer pénztártag megtakarítása kerülhet ezzel veszélybe – hívja fel a figyelmet a Bank360.hu. 

Két új tagja lesz az MNB monetáris tanácsának

Az Országgyűlés gazdasági bizottsága hétfői ülésén két új tag megválasztását támogatta a Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsába. A testület új tagja lesz Búza Éva és Kovács Zoltán.