Kezdőlap Világgazdaság Újabb kamatemelés Amerikában - és még nincs vége
No menu items!

Újabb kamatemelés Amerikában – és még nincs vége

Illusztráció: Bigstock

Az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve a piaci várakozásoknak megfelelően 50 bázisponttal 4,00 százalékról 4,50 százalékra emelte az irányadó dollárkamatot.

A Fed az előző négy alkalommal 75 bázisponttal emelte az irányadó kamatot. A mostani volt sorban a hetedik kamatemelés, az ezzel elért kamatszint 15 éve, 2007 óta a legmagasabb.

A Fed arra számít, hogy a kamatlábak a jövő év végén 5,1 százalékon, 2024-ben 4,1 százalékon, 2025-ben pedig 3,1 százalékon állnak majd, szemben a szeptemberi ülést követően prognosztizált jövő év végi 4,6, a 2024. végi 3,9 és a 2025-re jelzett 2,9 százalékkal.

A döntésről kiadott közlemény leszögezi, hogy a bizottság monetáris politikájának a célja hosszabb távon a maximális foglalkoztatottság és a 2 százalékos inflációs cél elérése.

A bizottság ennek érdekében szükségesnek tartja az irányadó kamat további emelését a monetáris szigorítás kumulatív hatásának a figyelembe vételével meghatározott ütemben.

Ezen túlmenően a bizottság folytatja a kincstárjegyek, jelzálogfedezetű értékpapírok állományának csökkentését a májusban kiadott, a Federal Reserve mérlegének csökkentésére vonatkozó tervekben rögzített mértékben.

A Fed lefelé módosította gazdasági növekedési előrejelzését is a szeptemberi kamatdöntő ülésen kiadotthoz képest. Eszerint jövőre 0,5 százalékos lesz a GDP-növekedés a szeptemberben jelzett 1,2 százalék helyett. A különbség már kisebb lesz 2024-ben, 1,6 százalék a szeptemberben jelzett 1,7 helyett, 2025-ben pedig a szeptemberivel megegyezően 1,8 százalék. Az idén viszont a szeptemberben jelzett 0,2 százaléknál magasabb, 0,5 százalékos GDP-növekedést vár a Fed.

Az inflációs előrejelzését megemelte a Fed, eszerint 2022-re 5,6 százalékot vár a szeptemberi 5,4 százalék helyett, 2023-ra 3,1 százalékot 2,8 százalék helyett és 2024-re 2,5 százalékot 2,3 százalék helyett.

A munkanélküliségi ráta az idei 3,7 százalékról jövőre 4,6 százalékra emelkedik, ugyanannyi lesz 2024-ben is, majd 4,5 százalékra csökken 2025-ben. A szeptemberi prognózisban 3,8 százalékos munkanélküliségi rátát jelzett a Fed az idei évre, 4,4 százalékosat 2023-ra és 2024-re, illetve 4,3 százalékot 2025-re. Hosszabb távon 4,0 százalékos munkanélküliségi ráta kialakulását várja a Fed, csakúgy, mint a szeptemberi prognózisban.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Kamatdöntés – Virág Barnabás: normalizálódott a kamatkörnyezet

A döntést követően a 13 százalékos alapkamat válik az effektív jegybanki kamattá.

Egyedi céges hírek segítették a növekedést a BÉT-en

A Mol esetében negatívan hatott, hogy az Erste és a Citi is vételről tartásra módosította az ajánlását.

Klemm Balázs, a generációépítő menedzser

Klemm Balázs a Hotel&More független szállodaüzemeltető tulajdonosa a turizmust, a végveszély szélére sodró Covid, majd az energiaárrobbanás időszakában, a gyakorlatban mutathatta be fiának, Krisztiánnak, mit is jelent erős ellenszélben hajózni.

Kamatdöntés – MNB: októbertől kivezetik az egynapos gyorstendert

A monetáris tanács keddi döntésével összezárta az egynapos betéti gyorstender kamatát és az alapkamatot 13 százalékon, szerdától a jegybanki alapkamat az MNB effektív kamata, októbertől kivezetik az egynapos betéti gyorstendert.

Hírek

A DRK és EGOM közös kollekciója Esztergomban

Közös ruházati kollekciót, két márka együttműködéséből született termékcsaládot mutattak be a közelmúltban Esztergomban. A helyiek úgy vélték, hogy Esztergom beceneve, az EGOM ruhamárkává is vált.

Így optimalizálják IT kiadásaikat a magyar cégek, rákaptak a használt szerverekre a vállalatok

A felmérésből kiderül, hogy meglepő módon az informatikát hangsúlyosabban használó cégeknél volt a számottevőbb költségcsökkentés, aminek oka egy jelentősebb költségracionalizálás volt.

Tőzsde – Vegyesen zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Vegyesen zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék csütörtökön.

Tőzsde – Veszteséges tőzsdezárás Európában

Gyenge kezdés után indexcsökkenéssel fejezték be a szerdai kereskedést a főbb európai értékpapírpiacok.

Devizapiac – Nagyot gyengült a forint kedden

Másfél-két százalékkal gyengült kedden a forint a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi devizapiacon.

Nálunk mikor? Rómában ingyenes lesz a tömegközlekedés a tizenkilenc év alattiaknak

Róma az első olaszországi város, ahol ingyenessé teszik a tömegközlekedést a tizenegy és tizenkilenc év közötti gyerekek és fiatalok számára.

Erősödéssel nyitottak a vezető nyugat-európai tőzsdék, Londonban bankszünnap

Pluszban indítottak a főbb nyugat-európai tőzsdemutatók hétfőn. Londonban bankszünnap miatt egész nap nincs kereskedés.

Zsinagógák Hete: augusztus 27-től szeptember 10-ig

Már szokás szerint ismét a Sóletfesztivállal indul a Zsinagógák Hete, amely augusztus 27-től szeptember 10-ig változatos kulturális és szórakoztató programokkal várja a közönséget Budapesten és vidéki helyszíneken.

Gazdaság

A bruttó átlagkereset júliusban 15,2 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban

A bruttó átlagkereset 15,2, a nettó átlagkereset 15,1 százalékkal nőtt, a reálkereset pedig 2,0 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz képest

A költségvetés a háborús időkben is biztosítja a forrásokat

A rendkívüli kiadásokon felül a költségvetés az uniós programok költségeit továbbra is előfinanszírozza.

Október 1-én indul a bankok kötelező lakossági tájékoztatása

Kilenc nap múlva, október 1-én indul a bankok kötelező lakossági tájékoztatása.

Nem módosította alapkamatát a Bank of England

A kamatemelési sorozat kezdete óta a mostani kamatdöntő ülés volt az első, amelyen a monetáris testület nem emelte a jegybanki kamatszintet.