Hirdetés
Kezdőlap Világgazdaság Újra bezár Németország - a gazdasági miniszter optimista
No menu items!

Újra bezár Németország – a gazdasági miniszter optimista

Peter Altmaier szerint elkerülhető a gazdaság teljes leállása

A Németországban december közepén életbe lépő második járványvédelmi gazdasági zárlat nagy valószínűséggel nem fog a tavaszihoz hasonló recessziót okozni – mondta Peter Altmaier gazdasági miniszter.

Szinte biztos vagyok benne, hogy nem fogunk olyan recessziót megélni, mint az első, a tavaszi zárlat során” – fogalmazott a miniszter a Deutschlandfunk rádiócsatornának adott interjúban. “Ha okosan járunk el, most is meg fogjuk tudni őrizni gazdaságunk belső erejét” – tette hozzá.

A német bruttó hazai termék a második negyedévben 9,8 százalékkal esett vissza a járványvédelmi korlátozások miatt, a harmadik negyedévben azonban 8,5 százalékkal növekedett.

Németországban az elkövetkező hetekben a létszükségleti cikkeket forgalmazó üzletek kivételével minden nyilvános intézményt bezárnak.

Az üzemek többsége azonban most folytatja a termelést, ellentétben a márciusi leállással, amikor fennakadások következtek be emiatt az ellátási láncokban.

Bízom benne, hogy most a második zárlat során sikerül elkerülnünk a gazdaság teljes leállását” – jelentette ki Altmaier az interjúban.

A zárlat december 16-tól január 10-ig lesz érvényben. A miniszter figyelmeztetett azonban, hogy senki ne vegye kész ténynek a korlátozások januári feloldását, mivel minden a járványügyi helyzet alakulásától függ.

A gazdasági miniszter optimizmusát nem osztja az IAB (Institut für Arbeitsmarkt- und Berufsforschung) munkaerőpiaci és fogalkozáskutatási intézet, amely szerint a zárlat minden egyes hete 3,5 milliárd eurót semmisít meg az ország bruttó hazai termékéből.

Enzo Weber

Enzo Weber, az IAB kutatója szerint azonban a vírus elleni védőoltás küszöbön álló alkalmazása már előre vetíti a megszorítások végét. “A munkaadók ezért igyekeznek majd megtartani alkalmazottaikat” – mondta, hozzátéve, hogy “lesznek azért munkaerőpiaci zavarok“.

A Hans Boeckler Foundation megbízásából végzett felmérés eredménye alapján a németek 40 százalékának rontott az anyagi helyzetén a járványvédelmi zárlat. A júniusban végzett hasonló tanulmány még 32 százalékos arányt mutatott ki. Az 1500 eurós vagy az alatti keresettel rendelkezőknek a fele, a 2000 euró felett keresőknek pedig a harmada számolt be anyagi helyzetének a romlásáról.

Hirdetés
Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

USA: a mesterséges intelligencia hozza az agrárjövőt?

Az egész mezőgazdaságban a munkaerőhiány veszélyezteti az ipar életképességét, mind a nyereségesség, mind a terméshozam tekintetében.

Mit hozhat a kábítószer szabadság?

Az április 1-jén hatályba lépett új német törvény dekriminalizálta legfeljebb 25 grammos kannabisz birtoklását személyes használatra és legfeljebb 50 gramm otthoni felhasználásra.

Oda a munkahelyek? Már a legnagyobb multikra hajt a mesterséges intelligencia úttörője

Az OpenAI ígéretet tett arra, hogy a ChatGPT Enterprise ügyfeleinek adatait nem használják fel a modellek képzéséhez.

Az otthonfelújítási program a családi házak energiahatékonyságának javítását szolgálja

A pályázati feltételek mielőbbi véglegesítése érdekében a program társadalmi egyeztetése akár már a következő hetekben megkezdődhet
Hirdetés

Hírek

BÉT – Új történelmi csúcson zárt a BUX

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 84 pontos, 0,12 százalékos emelkedéssel, 67 289,07 ponton, új történelmi csúcson zárt pénteken.

Az Amerikából érkezett kedvező makrogazdasági adat hatására csúcson a BUX

BUX 1027,91 pontos, 1,56 százalékos emelkedéssel, 66 839,15 ponton, történelmi csúcson zárt szerdán.

Iránykereséssel indulhat a kereskedés az elemző szerint

A Richter változatlanul a 9150-9420 forintos sávban mozoghat. A gyógyszerpapír jegyzése csütörtökön 5 forinttal, 0,05 százalékkal 9260 forintra csökkent, 2,5 milliárd forintos forgalomban.

Heti makronaptár

Több statisztikai adat is megjelenik a következő héten, köztük az ipari termelés februári, a külkereskedelmi forgalom előzetes februári és részletes januári adatai, valamint a termelői árak és a kiskereskedelmi forgalom februári adatai. A kormányzati szektor 2023. utolsó negyedévi egyenlegét is közli a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Enyhe emelkedéssel nyithat a tőzsde az elemző szerint

Enyhe emelkedéssel nyithat szerdán a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) az Equilor Befektetési Zrt. vezető elemzője szerint.

Elemző: iránykereséssel nyithat a tőzsde

Hétfőn a BÉT részvényindexe, a BUX 141,21 pontos, 0,22 százalékos csökkenéssel, 65 095,72 ponton zárt.

A héten várható: Az MNB kamatdöntő ülést tart, államháztartási adatok

Tavaly decemberben a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 655 600, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 451 300 forint volt.

Devizapiac – Gyengült a forint reggel

Gyengült a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben péntek reggel.
Hirdetés

Gazdaság

Ami sok, az sok: Nagy Márton behívatta a Mol és a Magyar Ásványolaj Szövetség képviselőit

A tárcavezető a rendkívüli egyeztetésen megállapította, hogy Magyarországon az üzemanyagok ára a régiós átlagnál magasabb.

Sok bankszámlás megúszta a drasztikus áremelést 

A digitális bankolásra ösztönöznek a díjemelések

A kormányzati szektor GDP-arányos hiánya 6,7 százalékos volt 2023-ban

A kormányzati szektor adóssága - a Magyar Nemzeti Bank adatai alapján - 2023 végén 55 134 milliárd forintot, a GDP 73,5 százalékát érte el.

MBH Bank: 345,3 milliárd forint korrigált adózás előtti eredmény 2023-ban

A társaság a tavalyi évben 350 millió euró értékben sikeres nemzetközi kötvénykibocsátást hajtott végre.