Hirdetés
Kezdőlap Világgazdaság Ukrajna sokmilliárdos nemzetközi hitelátütemezést kapott
No menu items!

Ukrajna sokmilliárdos nemzetközi hitelátütemezést kapott

Illusztráció: Bigstock

A befektetők kétéves fizetési haladékot hagytak jóvá Ukrajna mintegy 20 milliárd dollárnyi devizaadóssága után, azt követően, hogy Washington és más szövetséges kormányok erre vonatkozó felhívást tettek közzé.

Ukrajna a múlt hónapban arra kérte a kötvénytulajdonosokat, hogy két évvel halasszák el a kamat- és tőkefizetéseket egy sor dollárban és euróban denominált, összesen közel 20 milliárd dollár névértékű államkötvény után. A kormány kérése kevéssé lepte meg a hitelezőket, akik arra számítottak, hogy Kijevnek a háború elhúzódásával át kell strukturálnia adósságait – számolt be a The Wall Street Journal.

Az Ukrajnának hitelező baráti kormányok, köztük az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság, Franciaország és Németország támogatták a fizetési halasztást, és sürgették a kötvénytulajdonosokat, hogy hagyják jóvá a kérést. Az ukrán pénzügyminisztérium azt is közölte, hogy támogatásukról kaptak jelzéseket a kötvények nagy tulajdonosai, köztük a BlackRock, a Fidelity Investments, az Amia Capital és más befektetők részéről.

A szerdán közzétett szavazási eredmények szerint a forgalomban lévő kötvények mintegy 75%-ának tulajdonosai rábólintottak a halasztásra. Az ukrán bruttó hazai termékhez (GDP) kötött értékpapírok befektetői szintén jóváhagyták az ezen eszközök szelvénykifizetéseinek módosítását.

Nagyon világos indokok szólnak az elfogadás mellett” – mondta Daniel Wood, a William Blair Investment Management portfóliómenedzsere, aki az általa birtokolt ukrán kötvények késleltetett kifizetése mellett szavazott. Wood szerint a helyzet egyedi, hozzátéve: “Miért irányítanák át ezt a pénzt a kötvénytulajdonosoknak, amikor jelenleg máshol van rá szükség?

Timothy Ash, a BlueBay Asset Management stratégája szerint a halasztások jóváhagyása 6 milliárd dollárt takaríthat meg az ukrán kormánynak.

A lépés emellett segít Ukrajnának abban is, hogy elkerülje a növekvő készpénzhiány miatt fennálló kötelezettségeinek nem teljesítését. Kijev 2015-ben épphogy elkerülte a fizetésképtelenséget, ehelyett adósságkönnyítési megállapodást kötött hitelezőivel. A magánhitelezők beleegyeztek abba, hogy ukrán kötvényeik névértékét 20%-kal csökkentsék, és hogy az államadósság lejáratát négy évvel kitolják. A GDP-hez kötött értékpapírokat akkor a hitelezőknek szánt “grátiszként” bocsátották ki.

Néhány befektető csak az utolsó pillanatban nyújtotta be jóváhagyását, így az ügyet ismerő személyek szerint a szavazás határideje előtt nagyjából egy órával bizonytalanná vált a végeredmény. Az idén később esedékes 912 millió dolláros kötvény közel felét birtokló hitelezők kedd késő délutánig nem jelezték, hogy jóváhagyták – tették hozzá az emberek.

Ha ezek a hitelezők nem írták volna alá, Ukrajnának teljes egészében ki kellett volna fizetnie a kötvényt a lejáratkor, vagy azt kockáztatta volna, hogy nem teljesíti adósságát.

A GDP-hez kötött értékpapírok módosításainak jóváhagyása érdekében Ukrajna beleegyezett, hogy a tulajdonosoknak hozzájárulási díjat fizet. Cserébe a befektetők beleegyeztek abba, hogy a 2025-ben fizetendő maximális kifizetés a felére csökkenjen: az ukrán GDP 1 %-áról 0,5 %-ára. A kormány emellett olyan opciókat is biztosított, amelyek lehetővé teszik az értékpapírok 2024-től történő visszaváltását.

Átszervezés nélkül a GDP-értékpapírok jelentős pénzügyi teherré válhattak volna. Ezek arra jogosítják fel a befektetőket, hogy Ukrajna GDP-növekedésének egy részével megegyező kifizetéseket kapjanak, ha az meghaladja a 3%-ot. Ukrajna gazdasága valószínűleg fellendül, ha végül sikerül visszaverni az orosz inváziót, mivel az országba potenciálisan több százmilliárd dollárnyi segély áramlik az újjáépítésre.

A változtatások csökkentik annak kockázatát, hogy Ukrajnának a háború utáni gazdasági fellendülés nagy részét a pénzügyi befektetőknek kell majd kifizetnie.

Ukrajna pénzügyei azonban továbbra is rendkívüli nyomás alatt állnak. A kijevi pénzügyminisztérium becslése szerint a finanszírozási hiány havonta nagyjából 5 milliárd dollárra rúg, és az adóbevételek csak a kiadási szükségletek 30-40%-át fedezik, amelyek között jelentős katonai kiadások is szerepelnek.

Ukrajna devizatartaléka a központi banki adatok szerint alig több mint 22 milliárd dollár, ami az év eleji 31 milliárd dollárról csökkent le.

Kijev pénteken hivatalosan további költségvetési támogatást kért a Nemzetközi Valutaalaptól, amely márciusban 1,4 milliárd dolláros hitelt nyújtott a kormánynak. Az Egyesült Államok és Európa mostanra mintegy 25 milliárd dollár pénzügyi támogatást ígért, de augusztus elejéig csak 6 milliárd dollárt folyósítottak Ukrajnának hitelek és támogatások formájában – mutatják a kormányzati adatok.

Állami tulajdonú ukrán vállalatok is bejelentették, hogy a háború hatodik hónapjához közeledve elhalasztják a kifizetéseket.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Februártól jelentősen emelkedik a Babakötvény éves kamata

Jó hír a gyermeket nevelő családoknak: február 1-től 17,5 százalékra emeljük a Babakötvény éves kamatát - jelentette be a pénzügyminiszter a Facebook oldalán.

Nagy Márton: az infláció az év végére ismét egyszámjegyű lehet

Magyarország 1,5 százalékos GDP-bővüléssel elkerülheti idén a recessziót, az infláció pedig az év végére ismét egyszámjegyű lehet; 2024-ben már egyensúlyi pályán "kilőhet a magyar gazdaság", a növekedés elérheti a 4 százalékot - nyilatkozta a gazdaságfejlesztési miniszter a Mandiner című hetilapnak.

Soha nem látott közelségben suhan el a Föld mellett egy aszteroida pénteken

Egy teherautó-méretű aszteroida fog elhaladni a Föld mellett pénteken kora hajnalban. A 2023 BU várhatóan olyan közel kerül a Földhöz, hogy ez lesz a valaha észlelt legszorosabb találkozás, azonban az égitest becsapódásától a szakemberek szerint nem kell tartani.

Hatósági áras marad a taxis személyszállítás

A taxis szakma kérését összefogó kamarai javaslatra a kormány rendeletben rögzítette a fix tarifa megtartását, a személytaxi-szolgáltatás hatósági ára nem vezethető ki - hívta fel a figyelmet a Budapesti Kereskedelemi és Iparkamara (BKIK).

Hírek

Soha nem látott közelségben suhan el a Föld mellett egy aszteroida pénteken

Egy teherautó-méretű aszteroida fog elhaladni a Föld mellett pénteken kora hajnalban. A 2023 BU várhatóan olyan közel kerül a Földhöz, hogy ez lesz a valaha észlelt legszorosabb találkozás, azonban az égitest becsapódásától a szakemberek szerint nem kell tartani.

Hatósági áras marad a taxis személyszállítás

A taxis szakma kérését összefogó kamarai javaslatra a kormány rendeletben rögzítette a fix tarifa megtartását, a személytaxi-szolgáltatás hatósági ára nem vezethető ki - hívta fel a figyelmet a Budapesti Kereskedelemi és Iparkamara (BKIK).

Duplájára emelik a munkába járás kedvezményes költségtérítését

Duplájára emeli a kormány a munkába járás kedvezményes költségtérítését, ez több százezer munkavállalónak komoly anyagi támogatás, és megkönnyíti a munkába járást - mondta Palkovics Imre, a Munkástanácsok Országos Szövetségének (MOSZ) elnöke az M1 aktuális csatornán.

Fix béremelést kapnak az Auchan teljes munkaidős dolgozói

Az Auchan Magyarország januártól valamennyi teljes munkaidőben foglalkoztatott munkatársának bruttó 32 000 forintos béremelést ad - jelentette be az áruházlánc.

Új gázszállítási szerződést kötött Lengyelország

Lengyelország húsz évre és összesen 20 millió tonna cseppfolyósított földgáz (LNG) szállításáról szóló szerződést kötött az amerikai Sempra Infrastructure vállalattal - közölte Daniel Obajtek, a PKN Orlen lengyel állami energetikai nagyvállalat vezérigazgatója.

Újra drágul a taxizás Budapesten

Március 6-ától tíz százalékkal emelkednek a budapesti taxis tarifák: az alapdíj 1000-ről 1100 forintra, a kilométerdíj 400-ról 440-re, a percdíj pedig 100 forintról 110 forintra nő - döntött a Fővárosi Közgyűlés.

Hamarosan nem kell Bécsbe menni az ír ruhaáruház megrohamozására

A Primark nemzetközi divatáruházlánc bejelentette, hogy hamarosan megnyitja az első üzletét Budapesten. A tervek szerint az üzlet az Arena Mallban lesz, és várhatóan az áruházlánc következő pénzügyi évében nyitja meg kapuit.

Új piacot talált Moszkva az orosz gáznak

Orosz-üzbég gázipari együttműködési útiterv-megállapodást írt alá Alekszej Miller, a Gazprom igazgatótanácsának elnöke és Zsurabek Mirzamahmudov üzbég energiaügyi miniszter.

Gazdaság

Februártól jelentősen emelkedik a Babakötvény éves kamata

Jó hír a gyermeket nevelő családoknak: február 1-től 17,5 százalékra emeljük a Babakötvény éves kamatát - jelentette be a pénzügyminiszter a Facebook oldalán.

MNB: csak szigorú törvényi keretek közt változtathatják a számladíjakat a bankok

Az MNB kiemelt figyelmet fordít a hitelintézetek számladíj-módosításaira, és jogsértés esetén azonnal intézkedik - figyelmeztetett a Magyart Nemzeti Bank azzal összefüggésben, hogy január végéig valamennyi lakossági folyószámlával rendelkező ügyfelet tájékoztatja bankja a tavalyi bankszámla- és kártyaköltségeiről.

Tömeges díjemelés a nyugdíj- és egészségpénztáraknál

Sorozatban kapják a felszólításokat a nyugdíjpénztárak és egészségpénztárak tagjai, hogy 2023-tól magasabb minimális havi tagdíjat várnak az intézmények. Az így megtakarítók örülhetnek, ha az inflációval megússzák a tagdíjemelést, mert vannak annál jóval nagyobbak is – derül ki a Bank360.hu elemzéséből. 

Mától indulhat a roham az új szuperállampapírokért

Indul az akár 16 százalékos kamatot fizető új Prémium Magyar Állampapírok (PMÁP) jegyzése. Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) két új lakossági sorozatot bocsát ki 500-500 milliárd forint értékben, ezeket január 19-től lehet jegyezni – írja a Bank360.hu. 
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom