Hirdetés
Kezdőlap Világgazdaság Ukrajna sokmilliárdos nemzetközi hitelátütemezést kapott
No menu items!

Ukrajna sokmilliárdos nemzetközi hitelátütemezést kapott

Illusztráció: Bigstock

A befektetők kétéves fizetési haladékot hagytak jóvá Ukrajna mintegy 20 milliárd dollárnyi devizaadóssága után, azt követően, hogy Washington és más szövetséges kormányok erre vonatkozó felhívást tettek közzé.

Ukrajna a múlt hónapban arra kérte a kötvénytulajdonosokat, hogy két évvel halasszák el a kamat- és tőkefizetéseket egy sor dollárban és euróban denominált, összesen közel 20 milliárd dollár névértékű államkötvény után. A kormány kérése kevéssé lepte meg a hitelezőket, akik arra számítottak, hogy Kijevnek a háború elhúzódásával át kell strukturálnia adósságait – számolt be a The Wall Street Journal.

Az Ukrajnának hitelező baráti kormányok, köztük az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság, Franciaország és Németország támogatták a fizetési halasztást, és sürgették a kötvénytulajdonosokat, hogy hagyják jóvá a kérést. Az ukrán pénzügyminisztérium azt is közölte, hogy támogatásukról kaptak jelzéseket a kötvények nagy tulajdonosai, köztük a BlackRock, a Fidelity Investments, az Amia Capital és más befektetők részéről.

A szerdán közzétett szavazási eredmények szerint a forgalomban lévő kötvények mintegy 75%-ának tulajdonosai rábólintottak a halasztásra. Az ukrán bruttó hazai termékhez (GDP) kötött értékpapírok befektetői szintén jóváhagyták az ezen eszközök szelvénykifizetéseinek módosítását.

Nagyon világos indokok szólnak az elfogadás mellett” – mondta Daniel Wood, a William Blair Investment Management portfóliómenedzsere, aki az általa birtokolt ukrán kötvények késleltetett kifizetése mellett szavazott. Wood szerint a helyzet egyedi, hozzátéve: “Miért irányítanák át ezt a pénzt a kötvénytulajdonosoknak, amikor jelenleg máshol van rá szükség?

Timothy Ash, a BlueBay Asset Management stratégája szerint a halasztások jóváhagyása 6 milliárd dollárt takaríthat meg az ukrán kormánynak.

A lépés emellett segít Ukrajnának abban is, hogy elkerülje a növekvő készpénzhiány miatt fennálló kötelezettségeinek nem teljesítését. Kijev 2015-ben épphogy elkerülte a fizetésképtelenséget, ehelyett adósságkönnyítési megállapodást kötött hitelezőivel. A magánhitelezők beleegyeztek abba, hogy ukrán kötvényeik névértékét 20%-kal csökkentsék, és hogy az államadósság lejáratát négy évvel kitolják. A GDP-hez kötött értékpapírokat akkor a hitelezőknek szánt “grátiszként” bocsátották ki.

Néhány befektető csak az utolsó pillanatban nyújtotta be jóváhagyását, így az ügyet ismerő személyek szerint a szavazás határideje előtt nagyjából egy órával bizonytalanná vált a végeredmény. Az idén később esedékes 912 millió dolláros kötvény közel felét birtokló hitelezők kedd késő délutánig nem jelezték, hogy jóváhagyták – tették hozzá az emberek.

Ha ezek a hitelezők nem írták volna alá, Ukrajnának teljes egészében ki kellett volna fizetnie a kötvényt a lejáratkor, vagy azt kockáztatta volna, hogy nem teljesíti adósságát.

A GDP-hez kötött értékpapírok módosításainak jóváhagyása érdekében Ukrajna beleegyezett, hogy a tulajdonosoknak hozzájárulási díjat fizet. Cserébe a befektetők beleegyeztek abba, hogy a 2025-ben fizetendő maximális kifizetés a felére csökkenjen: az ukrán GDP 1 %-áról 0,5 %-ára. A kormány emellett olyan opciókat is biztosított, amelyek lehetővé teszik az értékpapírok 2024-től történő visszaváltását.

Átszervezés nélkül a GDP-értékpapírok jelentős pénzügyi teherré válhattak volna. Ezek arra jogosítják fel a befektetőket, hogy Ukrajna GDP-növekedésének egy részével megegyező kifizetéseket kapjanak, ha az meghaladja a 3%-ot. Ukrajna gazdasága valószínűleg fellendül, ha végül sikerül visszaverni az orosz inváziót, mivel az országba potenciálisan több százmilliárd dollárnyi segély áramlik az újjáépítésre.

A változtatások csökkentik annak kockázatát, hogy Ukrajnának a háború utáni gazdasági fellendülés nagy részét a pénzügyi befektetőknek kell majd kifizetnie.

Ukrajna pénzügyei azonban továbbra is rendkívüli nyomás alatt állnak. A kijevi pénzügyminisztérium becslése szerint a finanszírozási hiány havonta nagyjából 5 milliárd dollárra rúg, és az adóbevételek csak a kiadási szükségletek 30-40%-át fedezik, amelyek között jelentős katonai kiadások is szerepelnek.

Ukrajna devizatartaléka a központi banki adatok szerint alig több mint 22 milliárd dollár, ami az év eleji 31 milliárd dollárról csökkent le.

Kijev pénteken hivatalosan további költségvetési támogatást kért a Nemzetközi Valutaalaptól, amely márciusban 1,4 milliárd dolláros hitelt nyújtott a kormánynak. Az Egyesült Államok és Európa mostanra mintegy 25 milliárd dollár pénzügyi támogatást ígért, de augusztus elejéig csak 6 milliárd dollárt folyósítottak Ukrajnának hitelek és támogatások formájában – mutatják a kormányzati adatok.

Állami tulajdonú ukrán vállalatok is bejelentették, hogy a háború hatodik hónapjához közeledve elhalasztják a kifizetéseket.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Nagy Márton: az energiaválság földre küldi Európa versenyképességét

Európa gazdasági téren folyamatosan teret veszít az Egyesült Államokkal és Kínával szemben, az energiaválság pedig "földre küldi" az amúgy is "drasztikusan rossz" versenyképességét - mondta Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter a Mathias Corvinus Collegium (MCC) kétnapos nemzetközi konferenciáján.

Először mértek kétszámjegyű inflációt az euróövezetben

Szeptemberben az első alkalommal ért el kétszámjegyű éves növekedést a fogyasztói árindex és ezzel újabb rekordot állított be az euróövezeti infláció - jelentette az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat.

Gaál Miklós, a Donautica igazgatója: a szálloda olyan, mint a színház, minden nap meg kell dolgozni az elismerésért

Szépséges, csendes, ezért is magával ragadó a faddi Duna-holtág világa, ahol a mozdulatlan vízben, csendesen siklik a csónak a nádas mellett, miközben egy távoli templom harangzúgása töri meg a csendet.

Végleg bezárnak több tucat budapesti postahivatalt

Harmincöt alacsony forgalmú budapesti postahivatal bezárásáról döntött a Magyar Posta. A bezárandó posták utolsó nyitvatartási napja október 7-e, péntek - közölte a vállalat.

Hírek

Végleg bezárnak több tucat budapesti postahivatalt

Harmincöt alacsony forgalmú budapesti postahivatal bezárásáról döntött a Magyar Posta. A bezárandó posták utolsó nyitvatartási napja október 7-e, péntek - közölte a vállalat.

Várhatóan idén is lesz nyugdíjprémium

Várhatóan idén is fizet nyugdíjprémiumot a kormány - mondta a miniszterelnök a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország című műsorában.

Új történelmi mélyponton a forint

Új árfolyammélypontra gyengült a forint csütörtökön a főbb devizákkal szemben a bankközi piacon.

Szegényebbek lettek a leggazdagabb amerikaiak

Elon Musk, a Tesla alapítója és vezetője áll a Forbes 400 leggazdagabb amerikai listájának élén. A magazin számításai szerint a mezőny együttes vagyona 4 ezer milliárd dollár volt, 500 milliárd dollárral kevesebb tavalyhoz képest.

Pénteken újra emelkedik az üzemanyagok piaci ára

Pénteken a benzin és a gázolaj beszerzési ára is emelkedik, mindkét üzemanyagfajta literje bruttó 4 forinttal kerül majd többe.

Mégsem zár be a csepeli munkásszálló

Nem zár be a csepeli Zászlós Szálló, az önkormányzatnak sikerült megállapodnia a munkásszálló működtetőjével - közölte a XXI. kerület polgármestere a Facebook-oldalán.

Még koránt sincs vége az építőipari árak emelkedésének

Az építőiparban tapasztalt drágulás mértéke az év első felében több mint kétszeresen haladta meg a fogyasztói árak növekedését. Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) értékelése szerint az építőipari alapanyag- és építési termékek gyártói az orosz-ukrán háború piaci hatásait, a kivitelezők pedig a beszerzési nehézségeket az év első felében már beépítették az árakba, de az energiaköltségek elszabadulása és a forint-euró árfolyam ingadozása komoly bizonytalansági tényező lesz az elkövetkező hónapokban.

Még az idén bemutatják az új brit uralkodó portréját ábrázoló fontbankjegyeket

Még az idén bemutatják az új brit uralkodó, III. Károly király portréját ábrázoló fontbankjegyeket, amelyek várhatóan két év múlva kerülnek forgalomba - közölte kedden a Bank of England.

Gazdaság

425 forint is lehet egy euró? Ismét a dollár a vezető menedékvaluta

Miközben ismét a dollár lett a vezető menedékvaluta, új negatív csúcsra jutott forint. Mellette a fonttól kezdve az északi országok valutáin át a régiós fizetőeszközökig nagyon erős árfolyamkilengések jellemezték és jellemzik a devizapiacot – fejttette ki Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője.

Összezárult az egyhetes betéti kamat és az alapkamat

Amint az a keddi kamatdöntés után várható volt, az alapkamattal megegyező 13,0 százalékos kamatlábbal hirdette meg egyhetes betétjét csütörtökön a Magyar Nemzeti Bank.

Átfogó energiahatékonysági és takarékossági programot indít a jegybank

A Magyar Nemzeti Bank átfogó energiahatékonysági és takarékossági programot programot indít: épületeinek központi hőmérsékletét a fűtési időszakban 18 Celsius fokban maximálja.

Még az idén bemutatják az új brit uralkodó portréját ábrázoló fontbankjegyeket

Még az idén bemutatják az új brit uralkodó, III. Károly király portréját ábrázoló fontbankjegyeket, amelyek várhatóan két év múlva kerülnek forgalomba - közölte kedden a Bank of England.
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom