Hirdetés
Kezdőlap Világgazdaság Ukrajna sokmilliárdos nemzetközi hitelátütemezést kapott
No menu items!

Ukrajna sokmilliárdos nemzetközi hitelátütemezést kapott

Illusztráció: Bigstock

A befektetők kétéves fizetési haladékot hagytak jóvá Ukrajna mintegy 20 milliárd dollárnyi devizaadóssága után, azt követően, hogy Washington és más szövetséges kormányok erre vonatkozó felhívást tettek közzé.

Ukrajna a múlt hónapban arra kérte a kötvénytulajdonosokat, hogy két évvel halasszák el a kamat- és tőkefizetéseket egy sor dollárban és euróban denominált, összesen közel 20 milliárd dollár névértékű államkötvény után. A kormány kérése kevéssé lepte meg a hitelezőket, akik arra számítottak, hogy Kijevnek a háború elhúzódásával át kell strukturálnia adósságait – számolt be a The Wall Street Journal.

Az Ukrajnának hitelező baráti kormányok, köztük az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság, Franciaország és Németország támogatták a fizetési halasztást, és sürgették a kötvénytulajdonosokat, hogy hagyják jóvá a kérést. Az ukrán pénzügyminisztérium azt is közölte, hogy támogatásukról kaptak jelzéseket a kötvények nagy tulajdonosai, köztük a BlackRock, a Fidelity Investments, az Amia Capital és más befektetők részéről.

A szerdán közzétett szavazási eredmények szerint a forgalomban lévő kötvények mintegy 75%-ának tulajdonosai rábólintottak a halasztásra. Az ukrán bruttó hazai termékhez (GDP) kötött értékpapírok befektetői szintén jóváhagyták az ezen eszközök szelvénykifizetéseinek módosítását.

Nagyon világos indokok szólnak az elfogadás mellett” – mondta Daniel Wood, a William Blair Investment Management portfóliómenedzsere, aki az általa birtokolt ukrán kötvények késleltetett kifizetése mellett szavazott. Wood szerint a helyzet egyedi, hozzátéve: “Miért irányítanák át ezt a pénzt a kötvénytulajdonosoknak, amikor jelenleg máshol van rá szükség?

Timothy Ash, a BlueBay Asset Management stratégája szerint a halasztások jóváhagyása 6 milliárd dollárt takaríthat meg az ukrán kormánynak.

A lépés emellett segít Ukrajnának abban is, hogy elkerülje a növekvő készpénzhiány miatt fennálló kötelezettségeinek nem teljesítését. Kijev 2015-ben épphogy elkerülte a fizetésképtelenséget, ehelyett adósságkönnyítési megállapodást kötött hitelezőivel. A magánhitelezők beleegyeztek abba, hogy ukrán kötvényeik névértékét 20%-kal csökkentsék, és hogy az államadósság lejáratát négy évvel kitolják. A GDP-hez kötött értékpapírokat akkor a hitelezőknek szánt “grátiszként” bocsátották ki.

Néhány befektető csak az utolsó pillanatban nyújtotta be jóváhagyását, így az ügyet ismerő személyek szerint a szavazás határideje előtt nagyjából egy órával bizonytalanná vált a végeredmény. Az idén később esedékes 912 millió dolláros kötvény közel felét birtokló hitelezők kedd késő délutánig nem jelezték, hogy jóváhagyták – tették hozzá az emberek.

Ha ezek a hitelezők nem írták volna alá, Ukrajnának teljes egészében ki kellett volna fizetnie a kötvényt a lejáratkor, vagy azt kockáztatta volna, hogy nem teljesíti adósságát.

A GDP-hez kötött értékpapírok módosításainak jóváhagyása érdekében Ukrajna beleegyezett, hogy a tulajdonosoknak hozzájárulási díjat fizet. Cserébe a befektetők beleegyeztek abba, hogy a 2025-ben fizetendő maximális kifizetés a felére csökkenjen: az ukrán GDP 1 %-áról 0,5 %-ára. A kormány emellett olyan opciókat is biztosított, amelyek lehetővé teszik az értékpapírok 2024-től történő visszaváltását.

Átszervezés nélkül a GDP-értékpapírok jelentős pénzügyi teherré válhattak volna. Ezek arra jogosítják fel a befektetőket, hogy Ukrajna GDP-növekedésének egy részével megegyező kifizetéseket kapjanak, ha az meghaladja a 3%-ot. Ukrajna gazdasága valószínűleg fellendül, ha végül sikerül visszaverni az orosz inváziót, mivel az országba potenciálisan több százmilliárd dollárnyi segély áramlik az újjáépítésre.

A változtatások csökkentik annak kockázatát, hogy Ukrajnának a háború utáni gazdasági fellendülés nagy részét a pénzügyi befektetőknek kell majd kifizetnie.

Ukrajna pénzügyei azonban továbbra is rendkívüli nyomás alatt állnak. A kijevi pénzügyminisztérium becslése szerint a finanszírozási hiány havonta nagyjából 5 milliárd dollárra rúg, és az adóbevételek csak a kiadási szükségletek 30-40%-át fedezik, amelyek között jelentős katonai kiadások is szerepelnek.

Ukrajna devizatartaléka a központi banki adatok szerint alig több mint 22 milliárd dollár, ami az év eleji 31 milliárd dollárról csökkent le.

Kijev pénteken hivatalosan további költségvetési támogatást kért a Nemzetközi Valutaalaptól, amely márciusban 1,4 milliárd dolláros hitelt nyújtott a kormánynak. Az Egyesült Államok és Európa mostanra mintegy 25 milliárd dollár pénzügyi támogatást ígért, de augusztus elejéig csak 6 milliárd dollárt folyósítottak Ukrajnának hitelek és támogatások formájában – mutatják a kormányzati adatok.

Állami tulajdonú ukrán vállalatok is bejelentették, hogy a háború hatodik hónapjához közeledve elhalasztják a kifizetéseket.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Új elnöke van a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének

Lakatos Pétert, a Videoton társvezérigazgatóját és egyik tulajdonosát választotta elnökének a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége (MGYOSZ-BusinessHungary) közgyűlése négy évre.

Európai jó példák alapján fejlődik a magyar élelmiszeripar

Modernizációval, digitális fejlesztésekkel behozható a lemaradásunk, az élelmiszer-előállítás során magas feldolgozottsági szintre kell törekedni, a vertikális integráció előnyei pedig a termelésbiztonságot erősíthetik.

Nagyot csökken a THM-plafon: olcsóbbak lesznek a legdrágább hitelek 

A jelenlegi és a júliustól érvényes maximum közötti különbséget figyelembe véve egymillió forintos, 60 hónapra felvett személyi kölcsön esetén több mint 160 ezer forint a különbség a teljes visszafizetendő összegben.

Egyszerűbb az online ügyintézés az MVM ügyfeleinek

A korábbi ELMŰ-ÉMÁSZ-ügyfeleket kiszolgáló, kizárólag áramügyintézésre alkalmas online felület és az MVM Next EnergiApp hamarosan megszűnik.

Hírek

Multifunkcionális ipari csarnok bokréta avatót tartott Szentgotthárdon a XANGA csoport

A XANGA csoport üzleti modellje huszonöt éve változatlan: kulcsrakész gyártó, logisztikai és szolgáltató infrastruktúrát fejleszt, amelyekben a bérlőként beköltöző magas hozzáadott értéket előállító vállalatok saját technológiájuk és eszközeik telepítését követően kezdhetik meg működésüket.

Forinterősödés reggel

Erősödött a forint jegyzése a főbb devizákkal szemben szerda reggel kedd kora estéhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.

BÉT – Emelkedett a héten a BUX

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX a múlt pénteki záráshoz képest 1,44 százalékkal, vagyis 962,94 ponttal emelkedve, 68 002,24 ponton zárta a hetet.

Felülteljesített a magyar tőzsde

A részvénypiac forgalma 14,6 milliárd forint volt, a vezető részvények a Mol kivételével erősödtek az előző napi záráshoz képest.

Mínuszban zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

 Mínuszban zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék kedden.

Történelmi csúcson zárt a BUX – A Magyar Telekom és az OTP húzta az indexet

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 846,62 pontos, 1,26...

Vegyesen zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Az euróövezeti EuroStoxx50 index 0,48 százalékkal esett.

Heti várható – Kamatdöntő ülést tart a jegybank, munkaerőpiaci adatok

Januárban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 605 100 forint, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 416 600 forint volt.

Gazdaság

Heti várható: Kamatdöntő ülést tart a jegybank, munkaerőpiaci adatokat közöl a KSH

Kedden a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa kamatdöntő ülést tart.

Nagy Márton: május 16-tól elérhetők a 30 év feletti álláskeresőket segítő támogatások

Május 16-tól elérhetők a 30 év feletti álláskeresők és inaktívak elhelyezkedését célzó támogatások, az uniós társfinanszírozással megvalósuló program teljes kerete több mint 150 milliárd forint

A többség családon belül dönt a pénzügyeiről

meghaladja az 50 százalékot azok aránya, akik családtagoktól kérnek tanácsot pénzügyi döntésekben, de a baráti, ismeretségi körben tájékozódók aránya is megközelíti a 30 százalékot.

Már él az automatikus napi átutalási limit az OTP-nél

Sok OTP-ügyfél most, az internet- vagy mobilbanki belépésénél szembesül azzal az üzenettel, hogy május 8-tól a pénzintézet biztonsági okokból automatikus napi limitösszeget vezetett be...