Kezdőlap Világgazdaság Uniós második a magyar ipar januári növekedése
No menu items!

Uniós második a magyar ipar januári növekedése

Az Európai Unióban a magyar ipari termelés havi bázison a második, éves bázison pedig a harmadik legnagyobb növekedést érte el – jelentette az Eurostat.

Januárban az euróövezetben 2,3 százalékkal nőtt az ipari termelés szezonális kiigazítással az előző havihoz képest a decemberi 1,8 százalékos havi csökkenés után. A piac 1,4 százalékos havi növekedést várt januárra.

Nagyításhoz KLIKK a grafikonra

Az egy évvel korábbihoz képest a várt 3,1 százalék helyett 1,9 százalékkal csökkent az euróövezet ipari termelése januárban a decemberi 3,6 százalékos éves csökkenés után.

Az Európai Unió 27 tagországában januárban 2,0 százalékkal nőtt az ipari termelés a decemberihez képest, amikor 1,6 százalékos volt a havi csökkenés.

A teljes EU-ban januárban az egy évvel korábbihoz képest 1,5 százalékkal csökkent az ipari termelés, míg decemberben 3,5 százalékos volt az éves csökkenés.

A legnagyobb havi növekedést januárban az Íroroszág ipari termelése érte el, 5,7 százalékost. Magyarország a második lett a rangsorban ipari termelése 4,6 százalékos növekedésével, Szlovákia pedig a harmadik 4,5 százalékkal.

A legnagyobb havi csökkenést az ipari termelésben Dániában regisztrálták januárban, 2,1 százalékost. Lettországban 1,9 százalékkal, Litvániában pedig 1,8 százalékkal csökkent az ipari termelés januárban az előző havihoz képest.

Éves bázison Máltán nőtt a legnagyobb mértékben, 8,1 százalékkal az ipari termelés januárban. Lengyelországban 3,4 százalékkal, Magyarországon pedig 2,7 százalékkal nőtt az ipari termelés az egy évvel korábbihoz képest az idén januárban.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Átszervezik az Airbus vezetését

Christian Scherer kereskedelmi vezérhelyettes lett az Airbus polgári repülőgép-üzletágának vezérigazgatója, ezzel a 2019 előtti struktúra áll vissza a vállalatnál.

Kié a felelősség és mit keresnek az utazók? – Legfenntarthatóbb úti célok

A válaszadók szerint a fenntartható turizmus fejlesztése elsősorban a turisztikai szolgáltatók egyéni, valamint a helyi közösségek felelőssége.

Magához tért az OTP? A vezető részvények az OTP kivételével csökkentek

Erősen negatív hangulatban zajlott a kereskedés, a nyugat-európai részvényindexek lefelé tartottak, és a tengerentúlon is eladói nyomás van.

A kormány december végéig hosszabbít

A kormány december végéig meghosszabbítja a kötelező akciózást, valamint a betéti kamatsapkát és a jegybanki kötvény vásárlásának tilalmát

Hírek

A DRK és EGOM közös kollekciója Esztergomban

Közös ruházati kollekciót, két márka együttműködéséből született termékcsaládot mutattak be a közelmúltban Esztergomban. A helyiek úgy vélték, hogy Esztergom beceneve, az EGOM ruhamárkává is vált.

Így optimalizálják IT kiadásaikat a magyar cégek, rákaptak a használt szerverekre a vállalatok

A felmérésből kiderül, hogy meglepő módon az informatikát hangsúlyosabban használó cégeknél volt a számottevőbb költségcsökkentés, aminek oka egy jelentősebb költségracionalizálás volt.

Tőzsde – Vegyesen zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Vegyesen zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék csütörtökön.

Tőzsde – Veszteséges tőzsdezárás Európában

Gyenge kezdés után indexcsökkenéssel fejezték be a szerdai kereskedést a főbb európai értékpapírpiacok.

Devizapiac – Nagyot gyengült a forint kedden

Másfél-két százalékkal gyengült kedden a forint a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi devizapiacon.

Nálunk mikor? Rómában ingyenes lesz a tömegközlekedés a tizenkilenc év alattiaknak

Róma az első olaszországi város, ahol ingyenessé teszik a tömegközlekedést a tizenegy és tizenkilenc év közötti gyerekek és fiatalok számára.

Erősödéssel nyitottak a vezető nyugat-európai tőzsdék, Londonban bankszünnap

Pluszban indítottak a főbb nyugat-európai tőzsdemutatók hétfőn. Londonban bankszünnap miatt egész nap nincs kereskedés.

Zsinagógák Hete: augusztus 27-től szeptember 10-ig

Már szokás szerint ismét a Sóletfesztivállal indul a Zsinagógák Hete, amely augusztus 27-től szeptember 10-ig változatos kulturális és szórakoztató programokkal várja a közönséget Budapesten és vidéki helyszíneken.

Gazdaság

A bruttó átlagkereset júliusban 15,2 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban

A bruttó átlagkereset 15,2, a nettó átlagkereset 15,1 százalékkal nőtt, a reálkereset pedig 2,0 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz képest

A költségvetés a háborús időkben is biztosítja a forrásokat

A rendkívüli kiadásokon felül a költségvetés az uniós programok költségeit továbbra is előfinanszírozza.

Október 1-én indul a bankok kötelező lakossági tájékoztatása

Kilenc nap múlva, október 1-én indul a bankok kötelező lakossági tájékoztatása.

Nem módosította alapkamatát a Bank of England

A kamatemelési sorozat kezdete óta a mostani kamatdöntő ülés volt az első, amelyen a monetáris testület nem emelte a jegybanki kamatszintet.