Hirdetés
Kezdőlap Gazdaság Véleményt mondott az ÁSZ a jövő évi költségvetés javaslatáról
No menu items!

Véleményt mondott az ÁSZ a jövő évi költségvetés javaslatáról

A 2023. évi költségvetési törvényjavaslat. Fotó: MTI/Máthé Zoltán

A jövő évi központi költségvetéséről szóló törvényjavaslat tervezése megfelelt az előírásoknak, az államadósság-mutató csökkentésének alkotmányos kötelezettsége teljesül – állapította meg az Állami Számvevőszék a honlapján közzétett véleményében.

A jelentésben rámutatnak: a GDP-arányos államadósság-mutató 2,3 százalékponttal 73,8 százalékra csökken jövő év végére a 2022. év végi 76,1 százalékról. A bruttó adósság névértéken 3969,7 milliárd forinttal, 9 százalékkal 48 189 milliárd forintra nő 2023 végére.

Az összhang a törvényjavaslat és Magyarország 2022-26-ra szóló konvergenciaprogramja között biztosított – emelték ki.

A számvevőszék szerint a javaslat előirányzatai több mint 95 százalékban megalapozottak, továbbá 14 bevételi és 15 kiadási előirányzat az alátámasztó számítások elkészültével válhat megalapozottá.

Leszögezték, hogy a központi tartalékok elegendő forrást irányoznak elő rendkívüli intézkedésekre a kockázatok kezeléséhez, valamint beruházási, járványügyi és energiaár-növekedési kompenzációs feladatokra.

A törvényjavaslat értékelését az ÁSZ annak feltételezésével végezte, hogy a kormányzati makrogazdasági prognózis teljesül – hangsúlyozták.

Felidézték, hogy a törvényjavaslat jövőre 4,1 százalékos gazdasági növekedéssel tervez, ami összhangban van az előrejelzéseket készítő hazai és nemzetközi szervezetek 2,6-5,0 százalék közötti prognózisaival.

Az ÁSZ véleményében megerősítette, hogy a törvényjavaslat elegendő mozgásteret tartalmaz a reálisan várható gazdasági kockázatok kezelésére.

Úgy fogalmaztak, hogy “a költségvetési törvényjavaslat bizonytalan, sok feszültséggel terhes külső feltételek mellett készült. Ebben a helyzetben a jövő évi költségvetés elfogadása igazodási pontot nyújt nemcsak a költségvetési szervek, hanem a háztartások és a vállalkozások számára is“.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Harmadával több profitot termelt a Ryanair

Az idei nyári csúcsidőszakban a Ryanair arra számít, hogy a viteldíjak a kapacitásproblémák ellenére csak kis mértékben növekednek majd a tavalyi azonos időszak szintjéhez képest.

Covid hatás: dübörög az e-recept és az online időpont kérése

Az internethasználó felnőtt lakosság körében a koronavírus-járvány után 91 százalékra nőtt azok aránya, akik egészséggel és betegséggel kapcsolatos kérdésekben használják a világhálót.

Hatalmasat nőtt a háztartások vagyona

Az első negyedévben 4 ezer milliárd forinttal, vagyis családonként átlagosan 1 millió forinttal nőtt a magyarországi háztartások vagyona. A legjobban a vagyonos vállalkozók, cégtulajdonosok járhattak, és sokat kerestek a befektetési alapokba, részvényekbe fektetők is.

Forinterősödés reggel

Erősödött a forint jegyzése a főbb devizákkal szemben szerda reggel kedd kora estéhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.

Hírek

Forinterősödés reggel

Erősödött a forint jegyzése a főbb devizákkal szemben szerda reggel kedd kora estéhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.

BÉT – Emelkedett a héten a BUX

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX a múlt pénteki záráshoz képest 1,44 százalékkal, vagyis 962,94 ponttal emelkedve, 68 002,24 ponton zárta a hetet.

Felülteljesített a magyar tőzsde

A részvénypiac forgalma 14,6 milliárd forint volt, a vezető részvények a Mol kivételével erősödtek az előző napi záráshoz képest.

Mínuszban zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

 Mínuszban zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék kedden.

Történelmi csúcson zárt a BUX – A Magyar Telekom és az OTP húzta az indexet

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 846,62 pontos, 1,26...

Vegyesen zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Az euróövezeti EuroStoxx50 index 0,48 százalékkal esett.

Heti várható – Kamatdöntő ülést tart a jegybank, munkaerőpiaci adatok

Januárban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 605 100 forint, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 416 600 forint volt.

Indexemelkedéssel zártak csütörtökön az európai tőzsdék

Az európai gyűjtőindexek az év eleje óta több mint négy százalékkal emelkedtek, az euróövezeti kilenc százalékkal.

Gazdaság

Heti várható: Kamatdöntő ülést tart a jegybank, munkaerőpiaci adatokat közöl a KSH

Kedden a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa kamatdöntő ülést tart.

Nagy Márton: május 16-tól elérhetők a 30 év feletti álláskeresőket segítő támogatások

Május 16-tól elérhetők a 30 év feletti álláskeresők és inaktívak elhelyezkedését célzó támogatások, az uniós társfinanszírozással megvalósuló program teljes kerete több mint 150 milliárd forint

A többség családon belül dönt a pénzügyeiről

meghaladja az 50 százalékot azok aránya, akik családtagoktól kérnek tanácsot pénzügyi döntésekben, de a baráti, ismeretségi körben tájékozódók aránya is megközelíti a 30 százalékot.

Már él az automatikus napi átutalási limit az OTP-nél

Sok OTP-ügyfél most, az internet- vagy mobilbanki belépésénél szembesül azzal az üzenettel, hogy május 8-tól a pénzintézet biztonsági okokból automatikus napi limitösszeget vezetett be...