Kezdőlap Világgazdaság Visszaveti az olajkitermelőket a hordónkénti 50 dolláros vételár
No menu items!

Visszaveti az olajkitermelőket a hordónkénti 50 dolláros vételár

Az elemzői várakozások ellenére az olajár nemhogy a várt 100 dollárt nem érte el mindeddig, de pillanatnyilag annak a fele. Messzemenő következményekkel. 

A legnagyobb olajimportőr országokban minden hordónkénti 10 dolláros áresés a bruttó nemzeti összterméket 0,5 – 0,7%-kal növeli, az Öböl-államokban pedig éves szinten 3-5 százalékos GDP csökkenést eredményez. Az Egyesült Arab Emirátusok Oroszország és Nigéria esetében az olajár csökkenés a GDP-t 1,5-2%-kal csökkentheti  a Bloomberg és a Capital Economics elemzései szerint.

A Bloomberg hírügynökség munkatársai Enda Curran és Michelle Jamrisko annak jártak utána, hogy milyen hatást gyakorol az alacsony olajár a világgazdaságra. Mint az elemzésből kiderül, az olyan energiaimportőr államok mint India és Dél-Afrika profitálnak a jelen helyzetből, míg az olaj kitermelő nagyhatalmak – Oroszország és Szaúd-Arábia – veszteségeket szenvedhetnek el.

Az elemzés arra a megállapításra jut, hogy végső soron minden azon múlik majd, hogyan alakul  a világgazdaság olajszükséglete, ezt nem lassítja-e a dollár erőssége, végül pedig mit lépnek a kialakult helyzetre a legnagyobb olajkitermelő országok? A szaúdiak és az oroszok most egy hajóban eveznek – írja a Bloomberg – ,  és az áremelés az érdekük, a másik oldalon viszont az a Trump elnök ül, aki Twitteren megüzente az olajkitermelő országoknak, hogy fogják vissza az árakat.  Minden tekintet a G20-ak közelgő jövő heti ülésére szegeződik, hogy vajon a további kitermelés fokozásában egyezség születik-e a szaúdiak és az oroszok között? S ha még létrejön is, vajon át tudják-e azt erőltetni az OPEC jövő heti közgyűlésén?

És, hogy mindez mit jelenthet a világnak, azt meg fogja mutatni az északi féltekén lassan beköszöntő tél – írják a Bloomberg elemzői.

A csökkenő olajár mind a háztartások, mind pedig az üzleti szféra számára kedvező lehet a gazdasági lassulás időszakában. Ugyanígy nyertes lesz Dél-Afrika és minden más állam, amely importálja az olajat és jelenleg deficites a kereskedelmi egyenlege.

Kínában annyival érdekesebb a helyzet, hogy a világ legnagyobb olajimportőreként jelenleg éppen a nemzetgazdasága mélyreható átalakításával küzd, miközben sújtja az Amerikával vívott kereskedelmi háború, valamint belföldi kihívásokkal is szembenéz a kínai kormány.

Donald Trump elnök a Bloomberg nézőpontjából  az alacsony olajárra egyfajta adó visszavágásként tekint.  Az amerikaiak importolaj függőségét csökkentő palaolaj kitermelés növekedése ipari szinten mégsem látszik beteljesíteni pozitív várakozásokat – zárul a Bloomberg cikke.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Nevet és arculatot vált a Turkish fapadosa

A török Anadolujet megújult arculattal, AJet néven, az anyacég leányvállalataként folytatja működését-írta a AIRportal.hu.

Bank360: Egyre többen élnek hitelből, és egyre nehezebben törlesztenek

Akinek folyószámlahitele van, egyre nagyobb mínuszba kerül a hónap végére. A kártyahiteleknél is növekszik az átlagos összeg, és gyakoribb a késedelem. A csúcsot döntő személyi kölcsönöket is egyre nehezebben törleszti a lakosság.

A bruttó átlagkereset júliusban 15,2 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban

A bruttó átlagkereset 15,2, a nettó átlagkereset 15,1 százalékkal nőtt, a reálkereset pedig 2,0 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz képest

BÉT: emelkedő forgalom mellett csökkent a BUX

A befektetői hangulat a bizonytalan nemzetközi kilátások miatt fordult kedvezőtlenre a szakértők szerint.

Hírek

A DRK és EGOM közös kollekciója Esztergomban

Közös ruházati kollekciót, két márka együttműködéséből született termékcsaládot mutattak be a közelmúltban Esztergomban. A helyiek úgy vélték, hogy Esztergom beceneve, az EGOM ruhamárkává is vált.

Így optimalizálják IT kiadásaikat a magyar cégek, rákaptak a használt szerverekre a vállalatok

A felmérésből kiderül, hogy meglepő módon az informatikát hangsúlyosabban használó cégeknél volt a számottevőbb költségcsökkentés, aminek oka egy jelentősebb költségracionalizálás volt.

Tőzsde – Vegyesen zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Vegyesen zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék csütörtökön.

Tőzsde – Veszteséges tőzsdezárás Európában

Gyenge kezdés után indexcsökkenéssel fejezték be a szerdai kereskedést a főbb európai értékpapírpiacok.

Devizapiac – Nagyot gyengült a forint kedden

Másfél-két százalékkal gyengült kedden a forint a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi devizapiacon.

Nálunk mikor? Rómában ingyenes lesz a tömegközlekedés a tizenkilenc év alattiaknak

Róma az első olaszországi város, ahol ingyenessé teszik a tömegközlekedést a tizenegy és tizenkilenc év közötti gyerekek és fiatalok számára.

Erősödéssel nyitottak a vezető nyugat-európai tőzsdék, Londonban bankszünnap

Pluszban indítottak a főbb nyugat-európai tőzsdemutatók hétfőn. Londonban bankszünnap miatt egész nap nincs kereskedés.

Zsinagógák Hete: augusztus 27-től szeptember 10-ig

Már szokás szerint ismét a Sóletfesztivállal indul a Zsinagógák Hete, amely augusztus 27-től szeptember 10-ig változatos kulturális és szórakoztató programokkal várja a közönséget Budapesten és vidéki helyszíneken.

Gazdaság

A bruttó átlagkereset júliusban 15,2 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban

A bruttó átlagkereset 15,2, a nettó átlagkereset 15,1 százalékkal nőtt, a reálkereset pedig 2,0 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz képest

A költségvetés a háborús időkben is biztosítja a forrásokat

A rendkívüli kiadásokon felül a költségvetés az uniós programok költségeit továbbra is előfinanszírozza.

Október 1-én indul a bankok kötelező lakossági tájékoztatása

Kilenc nap múlva, október 1-én indul a bankok kötelező lakossági tájékoztatása.

Nem módosította alapkamatát a Bank of England

A kamatemelési sorozat kezdete óta a mostani kamatdöntő ülés volt az első, amelyen a monetáris testület nem emelte a jegybanki kamatszintet.