Hirdetés
Kezdőlap Világgazdaság Visszaveti az olajkitermelőket a hordónkénti 50 dolláros vételár
No menu items!

Visszaveti az olajkitermelőket a hordónkénti 50 dolláros vételár

Az elemzői várakozások ellenére az olajár nemhogy a várt 100 dollárt nem érte el mindeddig, de pillanatnyilag annak a fele. Messzemenő következményekkel. 

A legnagyobb olajimportőr országokban minden hordónkénti 10 dolláros áresés a bruttó nemzeti összterméket 0,5 – 0,7%-kal növeli, az Öböl-államokban pedig éves szinten 3-5 százalékos GDP csökkenést eredményez. Az Egyesült Arab Emirátusok Oroszország és Nigéria esetében az olajár csökkenés a GDP-t 1,5-2%-kal csökkentheti  a Bloomberg és a Capital Economics elemzései szerint.

A Bloomberg hírügynökség munkatársai Enda Curran és Michelle Jamrisko annak jártak utána, hogy milyen hatást gyakorol az alacsony olajár a világgazdaságra. Mint az elemzésből kiderül, az olyan energiaimportőr államok mint India és Dél-Afrika profitálnak a jelen helyzetből, míg az olaj kitermelő nagyhatalmak – Oroszország és Szaúd-Arábia – veszteségeket szenvedhetnek el.

Az elemzés arra a megállapításra jut, hogy végső soron minden azon múlik majd, hogyan alakul  a világgazdaság olajszükséglete, ezt nem lassítja-e a dollár erőssége, végül pedig mit lépnek a kialakult helyzetre a legnagyobb olajkitermelő országok? A szaúdiak és az oroszok most egy hajóban eveznek – írja a Bloomberg – ,  és az áremelés az érdekük, a másik oldalon viszont az a Trump elnök ül, aki Twitteren megüzente az olajkitermelő országoknak, hogy fogják vissza az árakat.  Minden tekintet a G20-ak közelgő jövő heti ülésére szegeződik, hogy vajon a további kitermelés fokozásában egyezség születik-e a szaúdiak és az oroszok között? S ha még létrejön is, vajon át tudják-e azt erőltetni az OPEC jövő heti közgyűlésén?

És, hogy mindez mit jelenthet a világnak, azt meg fogja mutatni az északi féltekén lassan beköszöntő tél – írják a Bloomberg elemzői.

A csökkenő olajár mind a háztartások, mind pedig az üzleti szféra számára kedvező lehet a gazdasági lassulás időszakában. Ugyanígy nyertes lesz Dél-Afrika és minden más állam, amely importálja az olajat és jelenleg deficites a kereskedelmi egyenlege.

Kínában annyival érdekesebb a helyzet, hogy a világ legnagyobb olajimportőreként jelenleg éppen a nemzetgazdasága mélyreható átalakításával küzd, miközben sújtja az Amerikával vívott kereskedelmi háború, valamint belföldi kihívásokkal is szembenéz a kínai kormány.

Donald Trump elnök a Bloomberg nézőpontjából  az alacsony olajárra egyfajta adó visszavágásként tekint.  Az amerikaiak importolaj függőségét csökkentő palaolaj kitermelés növekedése ipari szinten mégsem látszik beteljesíteni pozitív várakozásokat – zárul a Bloomberg cikke.

A zöld fordulat, az ESG törvény bevezetése alapjaiban változtatja meg a gazdaság szereplőinek jelenét, jövőjét. Mit jelent az ESG keretrendszer (Environmental -környezeti-, Social -társadalmi- és Governance -irányítási)? Miért lett megkerülhetetlen a nagyvállalatok mellett már a KKV-ék számára is? Miként befolyásolják az Ön cégének kötelezettségeit és lehetőségeit a fenntarthatóság egyre szigorodó elvárásai? Erről is szól AzÜzlet, ESG és fenntarthatóság a gyakorlatban című konferenciájaTovábbi információ és jelentkezés ide kattintva érhető el.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Hungarikum lett a kocsi, a szaloncukor és a hatvani Aranyfácán sűrített paradicsom

A Hungarikum Bizottság döntésével 92-re emelkedett a Hungarikum Gyűjteményében található elemek száma, a Magyar Értéktárban pedig 154 kiemelkedő nemzeti értéket tartunk számon.

Történelmi győzelem az Európai Unió természetvédelme számára

A törvény elfogadása azért is időszerű eredmény, mert az ENSZ biológiai sokféleséggel foglalkozó konferenciáján (CBD COP16) még ebben az évben be lehet mutatni, hogy Európa hajlandó az éghajlatváltozás és a biológiai sokféleség válságának kezelésében élen járni, vállalva globális kötelezettségvállalásait.

Ijesztő mértékben nő a banki csalások összege, a cégeket is csúnyán rászedik

Gyakran előfordul az is, hogy banki ügyintézőnek adják ki magukat a csalók, és arra kérik az ügyfelet, telepítsen vírusirtót a gépére, mert csalás áldozata lett.

Útimorzsák Azerbajdzsánból: szárnyal a „kék arany”

Az Oroszországgal és Iránnal szemben bevezetett nyugati gazdasági szankciók...
Hirdetés

Hírek

Tőzsde – Veszteséges zárás az európai tőzsdéken

Az európai kereskedési idő végén a WTI nyersolaj 1,50 százalékkal drágult a nemzetközi kereskedelemben, hordónként 79,99 dollárra, a Brent ára pedig 1,28 százalékkal nőtt, 80,64 dollárra.

Csökkenő forgalom mellett csúcsra emelkedett a BUX a héten

Szijjártó Péter külügyminiszter szerdán Bakuban jelentette be a Shah Deniz gázmező 5 százalékos részesedésének megvásárlását, a tranzakciót a harmadik negyedévben fogják lezárni.

Vegyesen alakult csütörtök reggelre a forint árfolyama

Vegyesen alakult a forint árfolyama csütörtök reggelre az előző esti jegyzéshez képest.

Iránykereséssel, illetve kis pozitív korrekcióval indulhat a kereskedés a tőzsdén

Kedden a BÉT részvényindexe, a BUX 1073,29 pontos, 1,55 százalékos csökkenéssel 68 385,55 ponton zárt.

Devizapiac – Vegyesen alakult hétfő reggelre a forint árfolyama

A péntek esti jegyzése alapján májust pozitív mérleggel zárta a forint, 0,3 százalékkal erősödött az euróval és a svájci frankkal szemben, és 2,0 százalékkal erősödött a dollár ellenében.

Devizapiac – Vegyes forintmozgás csütörtök reggel

Reggel hétkor az euró árfolyama 388,20 forintra gyengült a szerda kora esti 388,30 forintról. A svájci frank jegyzése 392,93 forintról 393,75 forintra emelkedett, a dollár pedig 359,02 forintról 359,57 forintra drágult.

Devizapiac – Forintgyengülés reggel

Gyengült a forint jegyzése a főbb devizákkal szemben

Devizapiac – Alig változott a forint árfolyama hétfő reggelre

A forint jegyzése erősebben áll az egy héttel korábbi kezdésnél.

Gazdaság

Az MNB bezárja a követelésvásárlót, de az adósok kötelezettsége megmarad

Az MNB visszavonta a Centrál Workout Pénzügyi Zrt. faktoring végzésére vonatkozó tevékenységi engedélyét és elrendelte végelszámolását. A pénzügyi vállalkozás – az MNB többszöri kötelezése,...

MNB alelnök: 2021 óta a nyugat-európai inflációs nyomás duplájával kell megküzdeni

 Az elmúlt évek válságai ellenére a régió gazdaságai továbbra is felzárkózó pályán haladnak, sikeresen megőrizték pénzügyi stabilitásukat, miközben az inflációt is gyorsan sikerült a...

Az amerikai jegybank senkit nem lepett meg

Az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve, a Fed, szerdán változatlanul tartotta a kamatlábakat, miközben a kamatcsökkentés kezdetét legfeljebb decemberre tolta ki. Így a...

Csökkentek a nem fizető hitelek, rövidebb a bankok feketelistája

A bankok feketelistája, a negatív KHR (régebbi nevén BAR-lista) is egyre rövidebb.