Kezdőlap Világgazdaság Goldman Sachs: rekordmértékben nőhet az olajkereslet
No menu items!

Goldman Sachs: rekordmértékben nőhet az olajkereslet

A Goldman Sachs amerikai befektetési bank a globális olajkereslet meredek fellendülését valószínűsítő előrejelzést publikált szerdán. A hírre közel egy százalékkal emelkedtek a világpiaci olajárak.

Az északi-tengeri Brentet a júliusi határidős jegyzésekben 0,80 százalékos pluszban, 66,40 dolláron jegyezték kora délután, míg a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) 0,89 százalékos nyereségben, 63,50 dolláron forgott.

Az OPEC+ néven ismert csoport – azaz a Kőolaj-exportáló Országok Szervezetének (OPEC) 13 tagállama és a velük szövetséges tíz ország, élükön Oroszországgal – kedden megerősítette, hogy tartja a kitermelés fokozatos emelésére korábban meghatározott ütemtervet, amivel azt üzente a piacoknak, hogy bízik a globális kereslet fellendülésében.

Az OPEC+ csoport még április 1-jén úgy döntött, hogy májusban és júniusban egyaránt napi 350 ezer hordóval, júliusban pedig napi 450 ezer hordóval növeli a kitermelést az élénkülő kereslet kielégítésére.

A Goldman Sachs amerikai befektetési bank közölte, hogy az olajkereslet rekordmértékű emelkedésére számít, várakozásai szerint a következő hat hónapban napi 5,2 millió hordóval bővülhet az igény, mivel gyorsulnak az oltási kampányok Európában, és nő a kereslet az utazások iránt.

A Goldman számításai szerint napi másfél hordóval növekedhet a repülőgépek üzemanyaga, a kerozin iránti kereslet, miután májusban enyhítik a nemzetközi utazási korlátozásokat.

Az OPEC+ csoport szakértőinek jelentése szerint arra számít, hogy a globális olajkereslet az idén napi 6 millió hordóval fog nőni a tavalyi 9,5 millió hordós csökkenés után.

Margaret Yang

Az olajkartell továbbra is bizakodó a keresleti kilátásokat illetően, mivel az Egyesült Államok és Kína gazdasága erőteljesen élénkül. Ez részben ellensúlyozta az Indiában, Japánban és Brazíliában is romló járványhelyzet miatti aggodalmakat” – mutatott rá Margaret Yang, a DailyFX hírportál elemzője.

Indiában, a világ harmadik legnagyobb olajfogyasztó országában a Covid-19 betegség halálos áldozatainak száma meghaladta a kétszázezret, a megfertőződöttek száma pedig egy héten keresztül napi több mint 300 ezerrel nőtt.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Pályázat – Kivitelezőknek, háztartások napelemes, geotermikus rendszereinek kiépítésére

Pályázat: kivitelezőket keres az ITM. Olyan szaktudású vállalkozások pályázatát várják, amelyek családi házak, lakások napelemes és geotermikus berendezéseinek kiépítését végezhetik majd el.

Gyenge kezdés az amerikai tőzsdéken

Indexcsökkenéssel indult a kereskedés hétfőn a New York-i értékpapírpiacokon. Az indexek pénteken nyereséggel zártak és a hetet is emelkedéssel fejezték be.

Matolcsy: Közép-Kelet-Európa a világ egyik növekedési motorja lehet

Magyarország térségének jövője, hogy az európai jövő térsége legyen - állítja a jegybank elnöke a Magyar Nemzet online kiadásában megjelent írásában.

Virtuális világot épít a Facebook – tízezer uniós szakemberrel

A metaverzum kiépítéséhez a Facebook tízezer magasan képzett szakember felvételét tervezi az Európai Unión belül a következő öt évben.

Hírek

Pályázat – Kivitelezőknek, háztartások napelemes, geotermikus rendszereinek kiépítésére

Pályázat: kivitelezőket keres az ITM. Olyan szaktudású vállalkozások pályázatát várják, amelyek családi házak, lakások napelemes és geotermikus berendezéseinek kiépítését végezhetik majd el.

Virtuális világot épít a Facebook – tízezer uniós szakemberrel

A metaverzum kiépítéséhez a Facebook tízezer magasan képzett szakember felvételét tervezi az Európai Unión belül a következő öt évben.

Fellobbant az olimpiai láng – Pekingbe indul a fáklya

Fellobbant a jövő februárban rendezendő pekingi téli olimpia lángja Görögországban. A kínai szervezők kedden veszik át a fáklyát.

Bölcsődeépítési program – újabb 50 milliárdos pályázat nyílik

Folytatódik a bölcsődeépítési program, és elkészült a bölcsődemintaterv-katalógus, amely az önkormányzatoknak és egyházaknak nyújt segítséget a tervezésben - közölte a családokért felelős tárca nélküli miniszter.

Szerdán újra drágul az üzemanyag

Szerdán tovább emelkedik az üzemanyagok ára: a 95-ös benzin literje bruttó 5 forinttal, a gázolajé pedig bruttó 7 forinttal kerül majd többe a hét közepétől.

Microsoft: erős ügyfél-azonosítással a kibertámadások 99 százaléka kivédhető

A Microsoft szerint a ma ismert támadások 99 százalékát vissza lehetne verni egyszerű, gyakran díjtalanul elérhető módszerekkel, mégis, az ügyfeleinek csak kevesebb, mint a 20 százaléka használ még olyan jól bevált védekezési eszközt is, mint a többtényezős hitelesítés.

Az EU igazságügyi együttműködést kezdeményezett a helyreállítási források védelmére

Az Európai Unió az uniós rendőrségi együttműködési szervezet (Europol) irányításával igazságügyi együttműködést kezdeményezett a koronavírus-járvány okozta károk helyreállítását szolgáló uniós források védelmére - tájékoztatott az Europol.

Hálapénz. Bűnügyi felügyelet alá került egy zalai szülészorvos

Egy hónapig nem hagyhatja el lakóhelyét az a zalaegerszegi orvos, akit kedden vettek őrizetbe a rendőrök vesztegetés elfogadásának gyanúja miatt - döntött a Zalaegerszegi Járásbíróság.

Gazdaság

OTP: újabb munkavállalói résztulajdonosi program indul

Az OTP Bank rendkívüli közgyűlésén döntött egy újabb munkavállalói résztulajdonosi program létrehozásáról és támogatásáról - jelentette be Csányi Sándor, a pénzintézet elnök-vezérigazgatója.

Befektetési alapok – 7500 milliárd fölé nőtt a kezelt vagyon

Szeptemberben 2 százalékkal, mintegy 144 milliárd forinttal nőtt a befektetési alapokban kezelt vagyon, így a hónap végén 7532 milliárd forintot kezeltek a Bamosz-tagok - közölte a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetsége.

Fizetési mérleg. Egymilliárd eurós hiány augusztusban

Augusztusban 1,035 milliárd euró deficittel zárt a folyó fizetési mérleg a júliusi 267 millió és az első félévi 598 millió euró hiányt követően - közölte a Magyar Nemzeti Bank.

Jövő nyárig marad a hitelmoratórium – a rászorulóknak

A kabinet 2022. június 30-ig meghosszabbítja a rászorulók segítésére bevezetett hitelmoratóriumot - jelentette be Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő.
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom