Hirdetés
Kezdőlap Hírek Volt Fed-elnök az új amerikai pénzügyminiszter
No menu items!

Volt Fed-elnök az új amerikai pénzügyminiszter

Janet Yellen 2014. február 1. és 2018. február 5. között volt a Fed elnöke. Fotó: Susan Walsh/AP

Az amerikai szenátus elsöprő többséggel hagyta jóvá Janet Yellen pénzügyminiszterré történő kinevezését, így gyorsan megkezdődhet a munka a kongresszussal egy újabb masszív gazdaságösztönző csomag elfogadásáról, a szankciós politika felülvizsgálatáról és a pénzügyi szabályozás erősítéséről.

A 74 éves Janet Yellen másodjára írt történelmet: személyében először került nő az amerikai pénzügyminisztérium élére, illetve 2014-ben a jegybank szerepét betöltő Federal Reserve elnöki posztjára.

A szenátus erős kétpárti többséggel, 84-15 arányban szavazott bizalmat Yellennek.

A nemmel szavazók – kivétel nélkül republikánus párti törvényhozók – azzal indokolták az elutasítást, hogy aggódnak a múlt héten beiktatott Joe Biden elnök 1900 milliárd dollár értékű gazdaságösztönző csomagterve, a tervezett adóemelésekkel és egyéb, kiadási kezdeményezések miatt, mert azok növelhetik az államadósságot. A Yellent támogató 34 republikánus párti szenátor közül viszont többen azt ígérték, hogy együttműködnek fiskális politikai kérdésekben.

Olaf Scholz német pénzügyminiszter gratulált Yellennek, és reményét fejezte ki, hogy frissen kinevezett kollégája segíthet megállapodásra jutni a digitális adózásról folytatott nemzetközi tárgyalásokon.

Yellen kulcsszerepet fog játszani a kongresszussal folytatandó egyeztetéseken Biden elnök gazdaságösztönző terveinek elfogadásában, az elnök azon ígéretének végrehajtásában, hogy kétezer milliárd dollárt fektetnek be az infrastruktúra fejlesztésébe, zöldenergia-projektekbe, az oktatásba és a kutatásba az amerikai versenyképesség növelésének érdekében.

Ezen kezdeményezések finanszírozásához az elnök megpróbálja meggyőzni a kongresszust, hogy emelje a társasági adó kulcsát 21 százalékról 28 százalékra, illetve növelje az évi 400 ezer dollárnál nagyobb jövedelemmel rendelkező amerikaiak adóterheit.

Janet Yellen már az illetékes szenátusi bizottságban múlt héten tartott meghallgatásán arra figyelmeztette a törvényhozókat, hogy emelni kell a minimálbért, és “bátran kell cselekedniük”, különben azt kockáztatják, hogy a koronavírus-járvány egy hosszabb és fájdalmasabb recessziót okoz.

Jelezte azt is, hogy hivatalba lépése után azonnal felülvizsgálja a pénzügyminisztérium által irányított, a Donald Trump kormányzata alatt jelentősen megszigorított pénzügyi szankciós politikát annak biztosítására, hogy azokat “stratégiailag és megfelelő módon” alkalmazzák.

Hirdetés
Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Made in America nagy bajban van – az ok hasonlít a magyarországihoz

A német Külkereskedelmi Kamara (AHK) legutóbbi felmérésében az USA-ban működő német vállalatok a szakképzett munkaerő hiányát nevezték meg a legfőbb kockázatként.

Itt a spárga, ette már ma? – a megszokottnál korábban itt a szezon

Hazánkban mintegy 1437 hektáron foglalkoznak spárgatermesztéssel a gazdálkodók, ahonnan éves szinten mintegy 5000-5500 tonna termést takarítanak be.

Itt az újabb árzuhanás a Teslánál

A Model S alapváltozata most 72 990 dollárba, a másik változata pedig 87 990 dollárba kerül. A Model X alapváltozata most 77 990 dollárba kerül, a másik változata pedig 92 900 dollárba.

Háborús helyzet vízözönnel: így változtattak útvonalat a légitársaságok

A United Airlines azt jelezte, hogy május 2-ig törli a Newarkból Tel Avivba közlekedő napi járatát, míg az Air Canada azt tette közzé, hogy június végéig szünetelteti a Tel Avivba és Tel Avivból induló járatait.
Hirdetés

Hírek

Indexemelkedéssel zártak csütörtökön az európai tőzsdék

Az európai gyűjtőindexek az év eleje óta több mint négy százalékkal emelkedtek, az euróövezeti kilenc százalékkal.

Gyengült csütörtökön a forint

Gyengült csütörtökön a forint a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi piacon

Pluszban kezdtek a vezető nyugat-európai tőzsdék

Erősödéssel indítottak a vezető nyugat-európai tőzsdék csütörtökön

Pozitív korrekcióval indulhat a kereskedés a tőzsdén

Kedden az OTP-részvények ára 670 forinttal, 3,79 százalékkal 17 030 forintra esett, forgalmuk 8,5 milliárd forintot tett ki.

A kedvezőtlen nemzetközi befektetői hangulat hatására esett a BUX

A kedvezőtlen nemzetközi befektetői hangulat hatására, magas forgalom mellett, elsősorban az OTP, valamint a Richter és a Mol gyengülése miatt esett a BUX-index.

BÉT – Enyhe emelkedés várható a nyitásban

A BUX pénteken 84 pontos, 0,12 százalékos emelkedéssel, 67 289,07 ponton, új történelmi csúcson zárt.

BÉT – Új történelmi csúcson zárt a BUX

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 84 pontos, 0,12 százalékos emelkedéssel, 67 289,07 ponton, új történelmi csúcson zárt pénteken.

Az Amerikából érkezett kedvező makrogazdasági adat hatására csúcson a BUX

BUX 1027,91 pontos, 1,56 százalékos emelkedéssel, 66 839,15 ponton, történelmi csúcson zárt szerdán.
Hirdetés

Gazdaság

Az emberek már kevésbé félnek a kriptovalutától, pedig van miért

Egyes elemzők a bitcoin közelmúltbeli 70 000 dollár feletti emelkedését annak jeleként értékelik, hogy a befektetők nem foglalkoznak a hivatalos figyelmeztetésekkel.

Tovább nőtt a befektetési alapokban kezelt vagyon márciusban

A részvényalapokhoz 9,2 milliárdnyi tőke áramlott. Az árfolyammozgások tovább segítettek, így 4,8 százalékos növekedés történt a kategória vagyonában az elmúlt hónapban.

Begyújtották a rakétát a nyugdíjpénztárak

A magán-nyugdíjpénztári alapok hasonlóan teljesítettek, mint az önkéntes pénztári portfóliók. A legkockázatosabb növekedési alapok árfolyama emelkedett a legnagyobb mértékben 2,7-5,1 százalék között.

Ami sok, az sok: Nagy Márton behívatta a Mol és a Magyar Ásványolaj Szövetség képviselőit

A tárcavezető a rendkívüli egyeztetésen megállapította, hogy Magyarországon az üzemanyagok ára a régiós átlagnál magasabb.