Hirdetés
Kezdőlap Hírek Volt Fed-elnök az új amerikai pénzügyminiszter
No menu items!

Volt Fed-elnök az új amerikai pénzügyminiszter

Janet Yellen 2014. február 1. és 2018. február 5. között volt a Fed elnöke. Fotó: Susan Walsh/AP

Az amerikai szenátus elsöprő többséggel hagyta jóvá Janet Yellen pénzügyminiszterré történő kinevezését, így gyorsan megkezdődhet a munka a kongresszussal egy újabb masszív gazdaságösztönző csomag elfogadásáról, a szankciós politika felülvizsgálatáról és a pénzügyi szabályozás erősítéséről.

A 74 éves Janet Yellen másodjára írt történelmet: személyében először került nő az amerikai pénzügyminisztérium élére, illetve 2014-ben a jegybank szerepét betöltő Federal Reserve elnöki posztjára.

A szenátus erős kétpárti többséggel, 84-15 arányban szavazott bizalmat Yellennek.

A nemmel szavazók – kivétel nélkül republikánus párti törvényhozók – azzal indokolták az elutasítást, hogy aggódnak a múlt héten beiktatott Joe Biden elnök 1900 milliárd dollár értékű gazdaságösztönző csomagterve, a tervezett adóemelésekkel és egyéb, kiadási kezdeményezések miatt, mert azok növelhetik az államadósságot. A Yellent támogató 34 republikánus párti szenátor közül viszont többen azt ígérték, hogy együttműködnek fiskális politikai kérdésekben.

Olaf Scholz német pénzügyminiszter gratulált Yellennek, és reményét fejezte ki, hogy frissen kinevezett kollégája segíthet megállapodásra jutni a digitális adózásról folytatott nemzetközi tárgyalásokon.

Yellen kulcsszerepet fog játszani a kongresszussal folytatandó egyeztetéseken Biden elnök gazdaságösztönző terveinek elfogadásában, az elnök azon ígéretének végrehajtásában, hogy kétezer milliárd dollárt fektetnek be az infrastruktúra fejlesztésébe, zöldenergia-projektekbe, az oktatásba és a kutatásba az amerikai versenyképesség növelésének érdekében.

Ezen kezdeményezések finanszírozásához az elnök megpróbálja meggyőzni a kongresszust, hogy emelje a társasági adó kulcsát 21 százalékról 28 százalékra, illetve növelje az évi 400 ezer dollárnál nagyobb jövedelemmel rendelkező amerikaiak adóterheit.

Janet Yellen már az illetékes szenátusi bizottságban múlt héten tartott meghallgatásán arra figyelmeztette a törvényhozókat, hogy emelni kell a minimálbért, és “bátran kell cselekedniük”, különben azt kockáztatják, hogy a koronavírus-járvány egy hosszabb és fájdalmasabb recessziót okoz.

Jelezte azt is, hogy hivatalba lépése után azonnal felülvizsgálja a pénzügyminisztérium által irányított, a Donald Trump kormányzata alatt jelentősen megszigorított pénzügyi szankciós politikát annak biztosítására, hogy azokat “stratégiailag és megfelelő módon” alkalmazzák.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Csökken a forgalom a lakáspiacon, aktívabbak a befektetők

Csökken a forgalom az  ingatlanpiacon a nyáron, a befektetési céllal lakást vásárlók ugyanakkor aktívak - közölte a Duna House.

Kína nem akar globális krízist, nem fog összeveszni Amerikával Tajvan miatt

Négy nappal Nancy Pelosi amerikai házelnök tajvani látogatása előtt Hszi Csin-ping kínai vezető telefonon beszélt Biden elnökkel, és azt mondta: most nincs itt az ideje egy teljes körű válságnak.

A LED világításra átállás komoly lépés az otthoni rezsicsökkentés felé

Nagymértékben csökkenthető az otthoni villamosenergia-felhasználás a LED-es fényforrásokra való átállással. Jó hír, hogy miközben a LED lámpák környezetkímélőek, ma már kifejezetten megfizethető áron kaphatók. Ráadásul energiatakarékoságuknak köszönhetően akár már fél év alatt megtérülhet a cserére fordított pénz.

Újra vizsgálja a szlovák Novis biztosítót az MNB

Újabb fogyasztóvédelmi vizsgálatot indított a Magyar Nemzeti Bank a Magyarországon határon átnyúló szolgáltatóként működő NOVIS biztosítónál. Elsősorban a társaság panaszkezelési és ügyféltájékoztatási gyakorlatát, illetve a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmára vonatkozó jogszabályoknak való megfelelést ellenőrzik.

Hírek

Vegyesen alakult a forint árfolyama péntek reggelre

Vegyesen alakult, kevéssé változott a forint árfolyama péntek reggelre a főbb devizákkal a nemzetközi devizakereskedelemben.

Újra madárinfluenzától mentes Magyarország

Magyarország újra madárinfluenzától mentes, és nem kötelező a baromfikat zártan tartani - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).

Újra jön orosz olaj Magyarországra a Barátság vezetéken

Szerdáról csütörtökre virradó éjszaka óta folyamatosan érkezik kőolaj Magyarországra is a Barátság kőolajvezetéken, miután a Mol átvállalta az orosz fél által fizetendő tranzitdíjat. A belföldi ellátás a néhány napos szünet ellenére nem volt veszélyben, hiszen Magyarország több hétre elegendő tartalékkal rendelkezik - közölte a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM).

Kim Dzsongun halálosan bekeményít a Covid kapcsán

Kim Dzsong Un észak-koreai vezető csütörtökön győzelmet hirdetett a Covid elleni harcban, majd "halálos megtorlást" ígért Dél-Korea ellen, amelyet a járvány kitörésének okozásával vádol.

Egyházi szervezetek mögé rejtőző bűnbandára csapott le a NAV

Egyházi szervezetek mögé rejtőző, az állami költségvetésnek 8 milliárd forint kárt okozó bűnszervezetre csapott le a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a Békés Megyei Főügyészséggel együttműködésben.

Újraindult a Barátság vezeték, hamarosan Magyarországra is érkezik olaj

Újraindult a Barátság vezeték, csütörtökön Magyarországra is megérkezik a kőolaj - közölte a Mol.

Fizetett a Mol, újraindulhat a Barátság kőolajvezeték

A Mol egyeztetést folytatott az ukrán és az orosz féllel a Barátság vezeték újraindításáról, és átutalta az ukrajnai szakasz használatért fizetendő tranzitdíjat - közölte a társaság.

A hiány ellenére tovább csökken a benzin piaci ára

Pénteken tovább csökken a 95-ös benzin ára, ami különös jelenség üzemanyaghiányos helyzetben. A csökkenés mértéke bruttó 8 forint, ami várhatóan hatással lesz a piaci árak alakulására. A gázolaj ára a héten már nem változik.

Gazdaság

OTP: stabil a teljesítmény, bizonytalan az orosz leánybank sorsa

Az egyedi tételeket nem számítva, a háború hatásaival együtt a tavalyihoz hasonló lett az OTP csoport teljesítménye a második negyedévben, ami a bank stabilitását és erejét mutatja - mondta Bencsik László, az OTP Bank Nyrt. vezérigazgató-helyettese a bank eredményeit értékelő sajtótájékoztatón. Azt is közölte: vizsgálják az orosz leánybank értékesítésének lehetőségét.

Az MNB zöld átállást vár el a bankoktól – határidőre

A jegybank megújította zöld ajánlását, amelyben elvárják, hogy a hazai hitelintézetek 2025-ig álljanak át a zöld működésre.

Újra összeért az egyhetes betéti kamat és az alapkamat

A várakozásoknak megfelelően az előző hetinél 100 bázisponttal magasabb, 10,75 százalékkos kamattal hirdette meg az egyhetes jegybanki betétet csütörtökön a Magyar Nemzeti Bank.

MNB-alelnök: a rezsicsökkentés módosítása tovább emeli az inflációt

A 100 bázispontos kamatemeléssel a monetáris politika célja továbbra is az, hogy fellépjen a másodkörös inflációs hatások elkerülése érdekében, illetve elősegítse az inflációs cél elérését - jelentette ki Virág Barnabás, a jegybank alelnöke.
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom