Hirdetés
Kezdőlap Mozaik 200 milliárddal robbanthatnak a Zöld Alapok
No menu items!

200 milliárddal robbanthatnak a Zöld Alapok

Folytatódik a Nemzeti Tőkeholding (NTH) összesen 200 milliárd forint keretösszegű Zöld Alapok tőkeprogramja; a magyar vállalatok környezettudatos beruházásainak megvalósítását elősegítő tőkeprogram kapcsán meghozott végleges befektetési döntések értelmében további három új alap állhat fel.

A Zöld Alapok Tőkeprogram a Nemzetgazdasági Minisztérium és az NTH által kidolgozott Baross Gábor Tőkeprogram második pilléreként indult el. A tőkeprogram keretében négy befektetési alap számára nyílik lehetőség, hogy magyarországi központú, főként közép- és nagyvállalatok környezettudatos, zöld átállást célzó fejlesztéseit és beruházásait finanszírozza.
Az alapokból megvalósuló befektetések elsősorban az energiahatékonyság javítását, a magyarországi adottságokra és lehetőségekre épülő megújuló energiaforrások kiaknázását, az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentését, ezekhez kapcsolódóan az okos infrastruktúra, a termelőkapacitás vagy az ellátásbiztonság fejlesztését célozzák. Mindezekkel hozzájárulnak a nemzetgazdasági szempontból meghatározó zöld gazdaság és fenntartható fejlődés fellendítéséhez, Magyarország klíma- és energiafüggetlenségi céljainak eléréséhez, a zöld átálláshoz – emelte ki az MTI híre szerint az NTH.
Az NTH által meghatározott szabályozói keretek értelmében mindegyik alap 50 milliárd forintos jegyzett tőkéjének 30 százalékát, azaz 15 milliárd forintot a magánbefektetők hozzájárulása teszi majd ki, ezzel újabb lökést adva a piaci befektetők mozgósításának, a zöld megoldások előretörésének és a piacon bevett általános gyakorlatok érvényesülésének.
A CLM Future Magántőkealapot márciusban sikeresen bejegyeztető Indotek-Investment Alapkezelő Zrt. mellett három alapkezelő, a Gránit Alapkezelő Zrt., az Equilor Alapkezelő Zrt. és a Trustify Befektetési Alapkezelő Zrt. kezdheti meg az új alapok felállítását. Ezzel a jelenlegi egyről négyre bővülhet az ország olyan nagyméretű tőkealapjainak száma, amelyek a környezeti és társadalmi jellemzőket előmozdító befektetéseket új alapokra helyező európai uniós SFDR-rendeletnek megfelelnek.
Az alapok sikeres bejegyeztetését követően az alapkezelők felelőssége lesz a hozamlehetőségek és kockázatok professzionális mérlegelését követően a zöld átállást célzó fejlesztésekbe és beruházásokba való befektetések szakmai előkészítése, koordinálása és végrehajtása, összhangban az előre meghatározott befektetési politikával és belső szabályzatokkal.
Az alapok befektetéseinek előfeltétele független piaci tanácsadó által készített, piaci hiányosságot és piaci racionalitást igazoló szakvélemény (GAP-teszt és MEIP-teszt) megléte is.

Fotó:BigStock

A zöld fordulat, az ESG törvény bevezetése alapjaiban változtatja meg a gazdaság szereplőinek jelenét, jövőjét. Mit jelent az ESG keretrendszer (Environmental -környezeti-, Social -társadalmi- és Governance -irányítási)? Miért lett megkerülhetetlen a nagyvállalatok mellett már a KKV-ék számára is? Miként befolyásolják az Ön cégének kötelezettségeit és lehetőségeit a fenntarthatóság egyre szigorodó elvárásai?  Erről is szól AzÜzlet, ESG és fenntarthatóság a gyakorlatban című konferenciája. További információ és jelentkezés ide kattintva érhető el.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Folyamatosan gyarapodik hazánk zöld vagyona

az erdők számos funkcióval rendelkeznek, így nagy szerepe van a rekreációban is. Hazánkban az erdők turisztikai, idegenforgalmi és az egészséges sportolási szerepe is egyre inkább növekszik.

Nemzetközi dizájndíjakat nyertek a Bahart új hajói

Az új kompoknak és katamaránoknak köszönhetően a Balatonon sűrűbbé vált a menetrend, bővült a programválaszték. Csökkent a tó környezeti terhelése is.

Veszteséges zárás az európai tőzsdéken

Az olasz piacon az Iveco 12 százalékot veszített az eredménye romlása miatt. Az UniCredit részvénye két és fél százalékkal gyengült.

A belga autósok évente közel 41 órát töltenek forgalmi dugókban – mi mennyit?

Timmermans úthasználati díjrendszer bevezetését is javasolta, a bevételt szerinte a közúti infrastruktúra és a tömegközlekedés fejlesztésére kellene fordítani.
Hirdetés

Hírek

Gyengült szerdán a forint

Az eurót délután hat órakor 393,44 forinton jegyezték a reggel hét órai 390,28 forintos állás után.

Kína drámai kamatlábcsökkentéssel pörgetné fel a gazdaságot

AKínai Kommunista Párt Központi Bizottságának közelmúltbeli ülése után komoly szándék mutatkozik, hogy a világ második legnagyobb gazdasága ismét növekedési pályára álljon.

Mi várható a héten? Adatok az államháztartásról és a fogyasztói árakról

Hétfőn teszi közzé a Pénzügyminisztérium (PM) az államháztartás központi alrendszerének június végi helyzetéről a gyorstájékoztatóját.

Tőzsde – Veszteséges zárás az európai tőzsdéken

Az európai kereskedési idő végén a WTI nyersolaj 1,50 százalékkal drágult a nemzetközi kereskedelemben, hordónként 79,99 dollárra, a Brent ára pedig 1,28 százalékkal nőtt, 80,64 dollárra.

Csökkenő forgalom mellett csúcsra emelkedett a BUX a héten

Szijjártó Péter külügyminiszter szerdán Bakuban jelentette be a Shah Deniz gázmező 5 százalékos részesedésének megvásárlását, a tranzakciót a harmadik negyedévben fogják lezárni.

Vegyesen alakult csütörtök reggelre a forint árfolyama

Vegyesen alakult a forint árfolyama csütörtök reggelre az előző esti jegyzéshez képest.

Iránykereséssel, illetve kis pozitív korrekcióval indulhat a kereskedés a tőzsdén

Kedden a BÉT részvényindexe, a BUX 1073,29 pontos, 1,55 százalékos csökkenéssel 68 385,55 ponton zárt.

Devizapiac – Vegyesen alakult hétfő reggelre a forint árfolyama

A péntek esti jegyzése alapján májust pozitív mérleggel zárta a forint, 0,3 százalékkal erősödött az euróval és a svájci frankkal szemben, és 2,0 százalékkal erősödött a dollár ellenében.

Gazdaság

Virág Barnabás: szigorú monetáris politika kell továbbra is

Az MNB azt a kamatpályát szeretné elérni, amely biztosítja az árstabilitás fenntartható elérését és a pénzpiaci stabilitást

MNB: 25 bázisponttal csökkentette az alapkamatot a monetáris tanács

A monetáris szigor pozitív reálkamat biztosításával járul hozzá a pénzügyi piaci stabilitás fenntartásához, valamint az inflációs cél fenntartható eléréséhez

A1 besorolással látta el a Moody’s az MBH Jelzálogbank jelzáloglevél-programját

A jelzáloglevelek kibocsátásával szerzett forrásokból az MBH Jelzálogbank refinanszírozási hitelt nyújt partnerbankjainak, ezáltal támogatva a főként a lakosság körében végzett jelzáloghitelezési tevékenységüket.

Hazánk az iBanFirst legdinamikusabban fejlődő európai piaca lett

A magyarországi eredmények, amelyeket kevesebb mint két évvel a helyi iroda megalapítása után értek el, minden várakozásukat felülmúlták.