Hirdetés
Kezdőlap Autó 700 kilométeres hatótávolságú Tesla-rivális az amerikai Lucidtól
No menu items!

700 kilométeres hatótávolságú Tesla-rivális az amerikai Lucidtól

Újabb startup autógyártó, a Lucid is megpróbálkozik azzal, hogy a Tesla sikereit meglovagolva legújabb, több mint 700 kilométeres hatótávolságú modelljével eredményes versenyző legyen az elektromos autók világában.

A klímasemlegességet tűzte zászlajára a kaliforniai Newarkban, a Szilícium-völgy szívében működő Lucid Motors is, amely a luxusmobilitást szeretné csúcsra vinni. Ráadásul a cég nem csak autóban gondolkodik: stratégiája szerint termékeket és szolgáltatásokat is fejleszt az élményalapú, igény szerinti és fenntartható luxus új világához.

Ennek első platformja a Lucid Air prémium szedán volt. A már külsőre is luxusminőségűnek tűnő Lucid Air-ben semmin nem spóroltak: a hatalmas akkuk révén több mint 700 kilométer is lehet a hatótáv. Persze nyilván nem akkor, amikor a sofőr igénybe veszi az elviekben 1111 lóerős csúcsteljesítményt, gyakorta kihasználva, hogy az autó 2,5 másodperc alatt is felgyorsulhat százra.

A CNBC legújabb híre már arról szól, hogy a Lucid a Grand Touring Performance modellt is bejelentette, amelynek amerikai kiszállításai júniusban kezdődnek. A 1050 lóerős modell a Lucid elektromos Air szedánjának Dream Edition erőforrásával 179 ezer dolláros kezdőárral kerül forgalomba.

Már az Air szedán is sok tekintetben lenyűgözte a kritikusokat, amiben nagy szerepe volt a 1111 lóerős Dream Edition elképesztő teljesítményének. A bökkenő csak az volt, hogy a modellt nem volt könnyű beszerezni, mert a gyártását mindössze 520 járműre korlátozta a cég, és ezek a modellek szinte azonnal elkeltek, mielőtt a Lucid októberben megkezdte az első Airek kiszállítását arizonai gyárából. A Grand Touring Performance kapcsán – amelynek specifikációja majdnem megegyezik a Dream Editionével, és induló ára mindössze 10 ezer dollárral magasabb – a cég azt ígéri, hogy nem lesz ennyire korlátozott a gyártás.

Annak ellenére, hogy a Lucid jól mutatkozott be az elektromos autók luxus szegmensében, a cég még mindig a gyártás korai szakaszában van. A vállalat február végén közölte, hogy a szeptemberi gyártás megkezdése óta körülbelül 400 járművet gyártott, és körülbelül 25 ezer foglalás érkezett az Airre. Ugyanakkor a Lucid részvényei esnek, miután csökkentették a 2022-es elektromos járműgyártási előrejelzést. A cég most arra számít, hogy 2022-ben 12-14 ezer járművet szállít le, szemben a korábbi 20 ezres előrejelzéssel, mivel a globális ellátási lánc zavarai lelassították az Air gyártásának felfutását.

Peter Rawlinson, a Lucid vezérigazgatója elmondta, hogy a vállalat azért fordult a nagyobb teljesítményű modellek kifejlesztése felé, mert rájött, hogy még mindig jelentős kereslet van a négy számjegyű lóerővel rendelkező, hatótávnövelő Air iránt.

A cég saját maga fejleszti és gyártja az elektromos motorokat és az akkumulátorokat, ahelyett, hogy harmadik fél beszállítóktól venné át az alkatrészeket, mint a legtöbb nagy autógyártó. A Lucid fejlett vezetéstámogató rendszere, a DreamDrive Pro, szériafelszereltségként a teljesen autonóm vezetéshez szükséges hardverek nagy részével, többek között egy csúcstechnológiás lidar-szenzoros érzékelővel rendelkezik.

A Lucid szupergyors, 900 voltos töltőrendszere pedig azt teszi lehetővé, hogy a felhasználó a 350 kilowattos DC gyorstöltővel mindössze 21 perc alatt akár 480 kilométeres hatótávolságot érjen el.

Ám miközben az új Air a legtöbb tekintetben veri a legnagyobb teljesítményű Teslát, gyorsulásban nem. A Tesla Model S Plaid tavaly mutatkozott be 1020 lóerővel, az EPA által becsült 640 kilométeres hatótávolsággal, valamivel több mint 130 ezer dolláros indulóárral – és állítólag 1,99 másodperces nulláról 100-ra gyorsulással.

Érsek M. Zoltán

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Megnyílt a JÉGVILÁG a Nyíregyházi Állatparkban

A 10.000 évvel ezelőtti jégkorszakot valósághű mamutok, mamutcsontvázak jelzik.

Kedd éjfélig döntsünk! Ki kapja az 1+1 százalékunkat?

A személyi jövedelemadó kapcsán idén is élni lehet az öngondoskodási megtakarítási formákhoz kapcsolódó adó feletti rendelkezési jogosultsággal, amely alapján jellemzően a befizetések húsz százalékát lehet visszaigényelni.

Együttműködési megállapodás a magyar Aeroplex és a román Romaero között

Együttműködési megállapodást írt alá az Aeroplex Közép-Európai Légijármű Műszaki Központ Kft. (ACE) és a román Romaero S.A. pénteken Budapesten, amely alapján a magyar vállalat saját megrendelői részére repülőgép-karbantartást végez a bukaresti Baneasa repülőtéren, ebbe bevonja a román repülőgép-karbantartó vállalat létesítményeit, infrastruktúráját, eszközparkját, szakembereit. Az aláírási ünnepségen Demény Árpád, az ACE ügyvezető igazgatója elmondta: az ACE Európa egyik legnagyobb független repülőgép-karbantartó társasága, a legnagyobb légitársaságokkal dolgoznak együtt. Kiemelte, hogy a román partnerrel kötött megállapodás hosszú távú üzleti stratégiai céljuk megalósítását segíti. Az ACE ügyvezető igazgatója rámutatott arra, hogy a világ repülőgépiparában jelentős verseny van, amelyben fontos értéket képvisel az eszközök, a növekedés és a stabilitás megléte. Demény Árpád az MTI kérdésére elmondta: a bukaresti bázison 2024 októberében indulna a karbantartás. Kezdetben egy termelési vonalat (egy termelési vonalon egyidejűleg egy repülőgépet fogadnak) alakítanak ki, majd ezt fejlesztenék fokozatosan öt termelési vonallá. Az ACE tájékoztatása szerint a megállapodással új karbantartó bázis jön létre az Aeroplex égisze alatt, amely lehetőséget kínál arra, hogy a társaság szolgáltatásait még szélesebb körben elérhetővé tegyék a régióban. Az Aeroplex Közép-Európai Légijármű Műszaki Központ Kft. magyar vállalat, a régió legnagyobb független repülőgép műszaki központja. Fő tevékenységi köre az Airbus és Boeing típusú repülőgépek javítása és karbantartása. Az Aeroplex Budapesten és Debrecenben lát el forgalmi karbantartási tevékenységet, budapesti bázisán hangár szintű karbantartást, illetve repülőgépes berendezésjavítást végez, mintegy 18 ezer négyzetméternyi hangárban és a hozzá kapcsolódó 3,5 ezer négyzetméternyi műhelyterületen. Az ACE 2022-ben 21,6 milliárd forint árbevételt és 960 millió forint adózott eredményt ért el. A cég árbevétele 2023-ban 31,3 milliárd forintra, nyeresége 1,6 milliárd forintra emelkedett. A Romaero céget 1920-ban alapították, egykor a román védelmi és repülőgépipar legnagyobb vállalata volt, jelenleg repülőgép-karantartással foglalkozik.

A nyugati és keleti technológiák találkozóhelye lesz Magyarország

A jövő a zöldenergiáé Lantos Csaba energiaügyi miniszter szerint, ezért a legkorszerűbb nyugati és keleti technológiák találkozóhelyévé teszik Magyarországot.

Hírek

BÉT – Emelkedett a héten a BUX

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX a múlt pénteki záráshoz képest 1,44 százalékkal, vagyis 962,94 ponttal emelkedve, 68 002,24 ponton zárta a hetet.

Felülteljesített a magyar tőzsde

A részvénypiac forgalma 14,6 milliárd forint volt, a vezető részvények a Mol kivételével erősödtek az előző napi záráshoz képest.

Mínuszban zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

 Mínuszban zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék kedden.

Történelmi csúcson zárt a BUX – A Magyar Telekom és az OTP húzta az indexet

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 846,62 pontos, 1,26...

Vegyesen zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Az euróövezeti EuroStoxx50 index 0,48 százalékkal esett.

Heti várható – Kamatdöntő ülést tart a jegybank, munkaerőpiaci adatok

Januárban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 605 100 forint, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 416 600 forint volt.

Indexemelkedéssel zártak csütörtökön az európai tőzsdék

Az európai gyűjtőindexek az év eleje óta több mint négy százalékkal emelkedtek, az euróövezeti kilenc százalékkal.

Gyengült csütörtökön a forint

Gyengült csütörtökön a forint a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi piacon

Gazdaság

Nagy Márton: május 16-tól elérhetők a 30 év feletti álláskeresőket segítő támogatások

Május 16-tól elérhetők a 30 év feletti álláskeresők és inaktívak elhelyezkedését célzó támogatások, az uniós társfinanszírozással megvalósuló program teljes kerete több mint 150 milliárd forint

A többség családon belül dönt a pénzügyeiről

meghaladja az 50 százalékot azok aránya, akik családtagoktól kérnek tanácsot pénzügyi döntésekben, de a baráti, ismeretségi körben tájékozódók aránya is megközelíti a 30 százalékot.

Már él az automatikus napi átutalási limit az OTP-nél

Sok OTP-ügyfél most, az internet- vagy mobilbanki belépésénél szembesül azzal az üzenettel, hogy május 8-tól a pénzintézet biztonsági okokból automatikus napi limitösszeget vezetett be...

Erre vigyázzunk a külföldi pénzfelvételnél

Ha a bankkártya elveszik vagy elakad egy ATM-ben, azonnal le kell tiltani. Ezt az adott bank honlapján található letiltási számok segítségével tehetjük meg.