Hirdetés
Kezdőlap Autó 700 kilométeres hatótávolságú Tesla-rivális az amerikai Lucidtól
No menu items!

700 kilométeres hatótávolságú Tesla-rivális az amerikai Lucidtól

Újabb startup autógyártó, a Lucid is megpróbálkozik azzal, hogy a Tesla sikereit meglovagolva legújabb, több mint 700 kilométeres hatótávolságú modelljével eredményes versenyző legyen az elektromos autók világában.

A klímasemlegességet tűzte zászlajára a kaliforniai Newarkban, a Szilícium-völgy szívében működő Lucid Motors is, amely a luxusmobilitást szeretné csúcsra vinni. Ráadásul a cég nem csak autóban gondolkodik: stratégiája szerint termékeket és szolgáltatásokat is fejleszt az élményalapú, igény szerinti és fenntartható luxus új világához.

Ennek első platformja a Lucid Air prémium szedán volt. A már külsőre is luxusminőségűnek tűnő Lucid Air-ben semmin nem spóroltak: a hatalmas akkuk révén több mint 700 kilométer is lehet a hatótáv. Persze nyilván nem akkor, amikor a sofőr igénybe veszi az elviekben 1111 lóerős csúcsteljesítményt, gyakorta kihasználva, hogy az autó 2,5 másodperc alatt is felgyorsulhat százra.

A CNBC legújabb híre már arról szól, hogy a Lucid a Grand Touring Performance modellt is bejelentette, amelynek amerikai kiszállításai júniusban kezdődnek. A 1050 lóerős modell a Lucid elektromos Air szedánjának Dream Edition erőforrásával 179 ezer dolláros kezdőárral kerül forgalomba.

Már az Air szedán is sok tekintetben lenyűgözte a kritikusokat, amiben nagy szerepe volt a 1111 lóerős Dream Edition elképesztő teljesítményének. A bökkenő csak az volt, hogy a modellt nem volt könnyű beszerezni, mert a gyártását mindössze 520 járműre korlátozta a cég, és ezek a modellek szinte azonnal elkeltek, mielőtt a Lucid októberben megkezdte az első Airek kiszállítását arizonai gyárából. A Grand Touring Performance kapcsán – amelynek specifikációja majdnem megegyezik a Dream Editionével, és induló ára mindössze 10 ezer dollárral magasabb – a cég azt ígéri, hogy nem lesz ennyire korlátozott a gyártás.

Annak ellenére, hogy a Lucid jól mutatkozott be az elektromos autók luxus szegmensében, a cég még mindig a gyártás korai szakaszában van. A vállalat február végén közölte, hogy a szeptemberi gyártás megkezdése óta körülbelül 400 járművet gyártott, és körülbelül 25 ezer foglalás érkezett az Airre. Ugyanakkor a Lucid részvényei esnek, miután csökkentették a 2022-es elektromos járműgyártási előrejelzést. A cég most arra számít, hogy 2022-ben 12-14 ezer járművet szállít le, szemben a korábbi 20 ezres előrejelzéssel, mivel a globális ellátási lánc zavarai lelassították az Air gyártásának felfutását.

Peter Rawlinson, a Lucid vezérigazgatója elmondta, hogy a vállalat azért fordult a nagyobb teljesítményű modellek kifejlesztése felé, mert rájött, hogy még mindig jelentős kereslet van a négy számjegyű lóerővel rendelkező, hatótávnövelő Air iránt.

A cég saját maga fejleszti és gyártja az elektromos motorokat és az akkumulátorokat, ahelyett, hogy harmadik fél beszállítóktól venné át az alkatrészeket, mint a legtöbb nagy autógyártó. A Lucid fejlett vezetéstámogató rendszere, a DreamDrive Pro, szériafelszereltségként a teljesen autonóm vezetéshez szükséges hardverek nagy részével, többek között egy csúcstechnológiás lidar-szenzoros érzékelővel rendelkezik.

A Lucid szupergyors, 900 voltos töltőrendszere pedig azt teszi lehetővé, hogy a felhasználó a 350 kilowattos DC gyorstöltővel mindössze 21 perc alatt akár 480 kilométeres hatótávolságot érjen el.

Ám miközben az új Air a legtöbb tekintetben veri a legnagyobb teljesítményű Teslát, gyorsulásban nem. A Tesla Model S Plaid tavaly mutatkozott be 1020 lóerővel, az EPA által becsült 640 kilométeres hatótávolsággal, valamivel több mint 130 ezer dolláros indulóárral – és állítólag 1,99 másodperces nulláról 100-ra gyorsulással.

Érsek M. Zoltán

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Új rekordon zárt a BUX – nyerő az OTP

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 244,97 pontos, 0,42 százalékos emelkedéssel, 58 669,83 ponton, új történelmi rekordon zárt pénteken.

Az utolsó akadály is elhárult: érkezhetnek az uniós források

Az uniós pénzügyminiszterek elfogadták Magyarország módosított helyreállítási tervét,

Volánbusz: kétnapos sztrájk lesz – elégséges szolgáltatások

A vita a Volánbusz szerint nem a sztrájk lehetőségéről, hanem az időzítéséről szól.

Győztünk: újabb 2 százalékponttal csökkent az infláció

A bérek és a fizetések vásárlóerejének folyamatos növekedése megnyitja az utat a fogyasztás bővülése,.

Hírek

Együttműködési megállapodás a világ legnagyobb bankjával, az ICBC-vel

Az együttműködési megállapodásban a felek különösen nagy hangsúlyt fektetnek az infrastrukturális és zöld projektek finanszírozásának lehetőségeire.,

Európa rájött, hogy védenie kell magát

Európa gazdasági biztonságának érdekében az Európai Bizottság összeállította a kritikus fontosságú technológiai területek jegyzékét.

A game-streaming mellett bejött a vegán bor

Az értékelés során végül az 4 kategóriában összesen 12 hallgatót díjaztak.

Kamatplafon nélkül is viszik a személyi kölcsönt

Kamatplafon nélkül is viszik a személyi kölcsönt, a lakáshiteleknél ennyit hozna az új THM-maximum Ennyit spórolnának az ügyfelek a lakáshiteleken az ármaximalizálással.

Vadbalesete volt? Már majdnem minden esetben az autóst terheli a kár

A vadászati törvény változásával július elsejétől szinte minden esetben a jármű tulajdonosának vagy üzembentartójának kell megtérítenie a vadgázoláskor keletkezett kárt.

Időzített bombán ül közel 4 millió magyar lakástulajdonos

Egy társasház nem csupán egy épület, hanem egy élő közösség, ahol minden tulajdonos felelősséggel tartozik a közös területekért is.

Kapacitáscsökkentésre kényszerül a héten a Gatwick repülőtér

A NATS közlése szerint egészségügyi okok, köztük koronavírusos megbetegedések miatt az irányítók körülbelül egyharmada nem tudja felvenni a munkát.

A DRK és EGOM közös kollekciója Esztergomban

Közös ruházati kollekciót, két márka együttműködéséből született termékcsaládot mutattak be a közelmúltban Esztergomban. A helyiek úgy vélték, hogy Esztergom beceneve, az EGOM ruhamárkává is vált.

Gazdaság

Az utolsó akadály is elhárult: érkezhetnek az uniós források

Az uniós pénzügyminiszterek elfogadták Magyarország módosított helyreállítási tervét,

OTP: szemléletváltás látszik az öngondoskodásban

Bár a megtakarítási hajlandóság még csekély, a gazdasági nehézségek hatására szemléletváltás látszik az öngondoskodásban

Gyengült csütörtök reggelre a forint

Gyengült kissé a forint a főbb devizákkal szemben csütörtök reggelre az előző esti jegyzéséhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.

Alulteljesített a magyar tőzsde

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 170,58 pontos, 0,30 százalékos emelkedéssel, 57 346,69 ponton zárt szerdán.