Hirdetés
Kezdőlap Gazdaság Windisch László: a vártnál jobbak a tavalyi gazdasági adatok
No menu items!

Windisch László: a vártnál jobbak a tavalyi gazdasági adatok

Windisch László. Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

A vártnál kedvezőbben alakultak Magyarország 2021-es főbb gazdasági mutatói: a GDP 7,1 százalékkal bővült, a GDP-arányos államadósság nagyot csökkent és a költségvetési hiány is várhatóan kisebb lesz az előre jelzettnél – mondta a KSH elnökhelyettese.

Windisch László az MTI-nek elmondta: a Központi Statisztikai Hivatal márciusban megerősítette a korábbi, első becslésében szereplő, 2021-es éves GDP-adatot. Ezek szerint tavaly 7,1 százalékkal nőtt a magyar gazdaság, ez pedig kimagasló érték, hiszen Magyarországon sosem mértek még ilyen magas növekedést. Az Európai Unió tagállamai között is figyelemre méltó, az EU-átlagnál lényegesen magasabb, a tagállamok sorában a hetedik legmagasabb ez az eredmény – hangsúlyozta.

Megjegyezte, érdemes a tavalyi növekedést nem csak a szokásos módon, az egy évvel korábbi adatokhoz hasonlítani, hiszen a járvány miatti gazdasági visszaesés különböző módon érintette az egyes országokat, és így jelentős a bázishatás a 2021-es számokban. Szükséges emiatt a tavalyi gazdasági teljesítményt az utolsó járvány előtti évvel, 2019-cel is összemérni – mutatott rá az elnökhelyettes.

Magyarország ebben az összehasonlításban is kiemelkedően teljesített, tavaly már a 2 százalékot is meghaladta a 2019-es GDP-hez mért bővülés, ezzel szintén az EU hetedik legjobb eredményét érte el Magyarország – mondta Windisch László.

A szakember szerint ez komoly teljesítmény, mivel a 27 tagállam átlaga 0,9 százalékos csökkenés, az eurót használó országok átlaga pedig 1,4 százalékos csökkenés 2019-hez képest.

A V4 országok közül csak Lengyelország 3,1 százalékos növekedése haladja meg a magyar értéket. Csehország és Szlovákia még nem tudta elérni korábbi, 2019-es gazdasági teljesítményét – tette hozzá. A tagállamok közül kilencben még nem érte el a gazdasági kibocsátás szintje a vírusjárvány előtti időszakét, és 4 tagállamban a 2019-hez mért növekedés 1 százalék alatti. A számok szerint kifejezetten sikeres volt tehát Magyarországon a gazdasági válságkezelés – mutatott rá a KSH elnökhelyettese.

A KSH ezen a héten, pénteken hozza nyilvánosságra az EDP jelentést a kormányzati szektor tavalyi éves egyenlegéről és adósságáról. Már most látható, hogy a magasabb GDP mindkét mutatót kedvezően érinti – mondta. A GDP-arányos hiány 7 százalék alatt maradhatott, az államadósság pedig a GDP 77 százaléka alá csökkenhetett. Ez az elmúlt 10 év második legnagyobb mértékű GDP-arányos adósságcsökkenése, tavaly a GDP közel 3 százalékával tudta Magyarország mérsékelni adósságát. Pontos és hivatalos számok a pénteki EDP jelentésben olvashatók – hívta fel a figyelmet a szakember.

Hirdetés
Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Megalkották az első magyar AI alapú éttermi asszisztenst

A koronavírus-járvány okozta elszigetelődés adta az inspirációt egy kis baráti társaság számára, hogy olyan közösségi applikációt fejlesszen, ami megkönnyíti az információszerzést, a tájékozódást, miközben a vendéglátóhelyek kiszolgáltatott helyzetét is orvosolni tudja.  A kis közösségi alkalmazás bár népszerűvé vált, de a várt áttörést nem érte el, ezért a csapat egy inkubációs programban kapott segítséget felhasználva fejlesztette ki a jelenlegi formában elérhető rendszert.

A júliusra elvárt szint felett a gáztárolói töltöttség

A jelenleg 4,5 milliárd köbméternyi készlet másfélszeresét teszi ki a tavalyi egész éves lakossági fogyasztásnak.

Idén 2,5, jövőre 4,1 százalékos gazdasági növekedéssel számol a kormány

Ősztől a Konvergencia Programot az uniós gazdasági kormányzás reformja keretében felváltja a középtávú nemzeti fiskális strukturális terv,.

Most licitáljon több millió forintos arany ékszerekre a NAV oldalán

Több millió forintos arany ékszerekre is lehet licitálni a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) oldalán.
Hirdetés

Hírek

Felülteljesített a magyar tőzsde

A részvénypiac forgalma 14,6 milliárd forint volt, a vezető részvények a Mol kivételével erősödtek az előző napi záráshoz képest.

Mínuszban zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

 Mínuszban zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék kedden.

Történelmi csúcson zárt a BUX – A Magyar Telekom és az OTP húzta az indexet

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 846,62 pontos, 1,26...

Vegyesen zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Az euróövezeti EuroStoxx50 index 0,48 százalékkal esett.

Heti várható – Kamatdöntő ülést tart a jegybank, munkaerőpiaci adatok

Januárban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 605 100 forint, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 416 600 forint volt.

Indexemelkedéssel zártak csütörtökön az európai tőzsdék

Az európai gyűjtőindexek az év eleje óta több mint négy százalékkal emelkedtek, az euróövezeti kilenc százalékkal.

Gyengült csütörtökön a forint

Gyengült csütörtökön a forint a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi piacon

Pluszban kezdtek a vezető nyugat-európai tőzsdék

Erősödéssel indítottak a vezető nyugat-európai tőzsdék csütörtökön
Hirdetés

Gazdaság

Börtönben a Binance kriptovaluta volt főnöke

Az amerikai igazságügyi minisztérium az ügyet a kriptopénzeken belüli bűncselekmények elleni fellépés részeként indította, amelyek közül a legismertebb a Bitcoin.

Rohamra indultak a bankok az állam ellen a lakossági megtakarításokért

A leköthető összegnek felső határa nincs, vagyis tárt karokkal várják a legvagyonosabb ügyfélkört is.

Szeptembertől kötelező átutalási korlát lesz a bankszámlákra, az OTP már májusban bevezeti

Az internet- és mobilbankból indított utalásoknak május 8-tól kezdve 1 millió forint lesz a napi limitjük.

A Gránit Bank, az MBH és az OTP konzorciuma működtetheti az MFB Pont Plusz lakossági hálózatot

A közvetítői hálózatról szóló közbeszerzési eljárást a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) jelentette meg, a szerződést még ebben a hónapban megköthetik.