Hirdetés
Kezdőlap Világgazdaság Kissé lassult, de még kétszámjegyű a brit infláció
No menu items!

Kissé lassult, de még kétszámjegyű a brit infláció

Illusztráció: Bigstock

Valamelyest lassult, de továbbra is 10 százalék felett, négy évtizedes rekordja közelében járt decemberben az éves brit infláció.

A brit statisztikai hivatal (ONS) beszámolója szerint a lakhatási költségek nélkül számolt fogyasztói árindex (CPI) 2022 utolsó hónapjában 10,5 százalékkal volt magasabb, mint egy évvel korábban.

Novemberben 10,7, októberben 11,1 százalék volt a tizenkét havi brit infláció. A Bank of England éves inflációs célja 2 százalék. Az októberben mért ütem volt a legmagasabb azóta, hogy az éves infláció havi rendszerességű mérése a jelenlegi módszertannal 1997 januárjában megkezdődött.

Az indikatív modellezéssel még korábbra visszaszámolt adatok alapján legutóbb éppen 41 évvel korábban, 1981 októberében volt a tavaly októberinél magasabb az éves brit infláció, 11,2 százalékos ütemmel.

A statisztikai hivatal szerdai tájékoztatása szerint decemberben átlagosan 0,4 százalékkal voltak magasabbak a fogyasztói árak Nagy-Britanniában, mint novemberben. Októberben 2 százalék, novemberben szintén 0,4 százalék volt a havi összevetésű infláció.

Az ONS friss adatai alapján az infláció decemberi lassulásában a teljes kosár átlagán belül a közlekedési szektornak volt a legnagyobb szerepe.

Ebben a kategóriában tavaly júniusban 15,2 százalékkal tetőzött az éves áremelkedési ütem, decemberben viszont átlagosan 6,9 százalékkal emelkedtek az árak tizenkét havi összehasonlításban.

Az ONS hangsúlyozza, hogy a közlekedési szektorban, amelynek inflációjában az üzemanyagárak változása a meghatározó, hat hónapja folyamatosan lassul az áremelkedés üteme.

A statisztikai hivatal szerdai ismertetése szerint a nagy-britanniai üzemanyagárak decemberben átlagosan 11,5 százalékkal voltak magasabbak, mint a tavalyi azonos hónapban. Novemberben 17,2, októberben 22,2 százalékos üzemanyag-árnövekedést mértek éves összevetésben.

Az ONS kimutatása szerint az áremelkedési ütem lassulását ebben a termékcsoportban mindenekelőtt a motorbenzin és a dízelüzemanyag kiskereskedelmi árainak markáns csökkenése okozta.

A motorbenzin literje decemberben átlagosan 1,5530 fontba (707,50 forintba), a dízelüzemanyagé 1,7910 fontba (807 forintba) került Nagy-Britanniában. Ez azt jelenti, hogy a benzin literje 0,83 fonttal (374 forinttal), a gázolajé 0,88 fonttal (396 forinttal) lett olcsóbb egy hónap alatt.

A jelenlegi brit inflációs környezetben a Bank of England – az EU-n kívüli legnagyobb európai gazdaság jegybankja – több mint egy éve folyamatosan és agresszív mértékben szigorítja monetáris politikáját.

A brit jegybank 2021. december 16-án kezdte a mostani pénzügypolitikai szigorítási ciklust az addigi 0,10 százalékos rekordmélységű kamatszintről, és eddig kilenc kamatemelést hajtott végre; jelenlegi alapkamata 3,50 százalék.

Hirdetés
Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Emelkedő gabonaáraknál nem érdemes a készleteken ülni

Emelkedést mutatnak az európai határidős piacokon a gabonaárak, így a hazai gazdáknak érdemes most odafigyelniük a megfelelő szerződések megkötésére és készleteik értékesítésére is.

Itt az első tervezet: nézzük mire készülhetnek az otthonfelújítók

Mától május 6-ig véleményezhető az otthonfelújítási program felhívástervezete. A júniusban induló pályázat újabb segítséget nyújt a családoknak, és hozzájárul a gazdasági növekedéshez is. A végleges felhívást a társadalmi és szakmai egyeztetések lezárását követően, június elején teszi majd közzé a kormány.

Sportfogadásban lett sikeres a profi labdarúgó, saját platformot hozott létre

A Futball Pápa kriptója: indul a BetHustlers. 17 évig volt profi labdarúgó Csépányi Gábor, aki ma már a sportfogadás területén működik sikeresen. Saját fejlesztésű platformjaimmár milliárdot képviselő üzlet, amellyel most nemzetközi vizeken is bizonyít.

Újabb támogatások segítik az állattenyésztőket

Összesen 22 milliárd forint keretösszeggel két, teljesen új intézkedéssel támogatja a hazai állattenyésztés fenntarthatóságát az Agrárminisztérium. Megjelent ugyanis az antimikrobiális rezisztencia elleni küzdelem kompenzációs kifizetésére és a húshasznú szarvasmarha állatjóléti támogatására kiírt vidékfejlesztési pályázati felhívás a 2027-ig tartó KAP Stratégia Terv keretei között. A támogatási kérelmek benyújtására 2024. június 3-tól 2024. július 3-ig tartó időszakban lesz lehetőség.
Hirdetés

Hírek

Heti várható – Kamatdöntő ülést tart a jegybank, munkaerőpiaci adatok

Januárban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 605 100 forint, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 416 600 forint volt.

Indexemelkedéssel zártak csütörtökön az európai tőzsdék

Az európai gyűjtőindexek az év eleje óta több mint négy százalékkal emelkedtek, az euróövezeti kilenc százalékkal.

Gyengült csütörtökön a forint

Gyengült csütörtökön a forint a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi piacon

Pluszban kezdtek a vezető nyugat-európai tőzsdék

Erősödéssel indítottak a vezető nyugat-európai tőzsdék csütörtökön

Pozitív korrekcióval indulhat a kereskedés a tőzsdén

Kedden az OTP-részvények ára 670 forinttal, 3,79 százalékkal 17 030 forintra esett, forgalmuk 8,5 milliárd forintot tett ki.

A kedvezőtlen nemzetközi befektetői hangulat hatására esett a BUX

A kedvezőtlen nemzetközi befektetői hangulat hatására, magas forgalom mellett, elsősorban az OTP, valamint a Richter és a Mol gyengülése miatt esett a BUX-index.

BÉT – Enyhe emelkedés várható a nyitásban

A BUX pénteken 84 pontos, 0,12 százalékos emelkedéssel, 67 289,07 ponton, új történelmi csúcson zárt.

BÉT – Új történelmi csúcson zárt a BUX

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 84 pontos, 0,12 százalékos emelkedéssel, 67 289,07 ponton, új történelmi csúcson zárt pénteken.
Hirdetés

Gazdaság

Szeptembertől kötelező átutalási korlát lesz a bankszámlákra, az OTP már májusban bevezeti

Az internet- és mobilbankból indított utalásoknak május 8-tól kezdve 1 millió forint lesz a napi limitjük.

A Gránit Bank, az MBH és az OTP konzorciuma működtetheti az MFB Pont Plusz lakossági hálózatot

A közvetítői hálózatról szóló közbeszerzési eljárást a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) jelentette meg, a szerződést még ebben a hónapban megköthetik.

Felmérik a magyarországi kriptopiaci szereplőket

A MiCA és az FTR révén Európa-szerte felügyelt, szabályozott keretek között működő nemzeti kriptopiacok alakulhatnak ki.

Az emberek már kevésbé félnek a kriptovalutától, pedig van miért

Egyes elemzők a bitcoin közelmúltbeli 70 000 dollár feletti emelkedését annak jeleként értékelik, hogy a befektetők nem foglalkoznak a hivatalos figyelmeztetésekkel.