Hirdetés
Kezdőlap Pénzvilág Drágák a hazai bankok és alig hiteleznek
No menu items!

Drágák a hazai bankok és alig hiteleznek

A magyarországi bankok nagyon drágák, alig hiteleznek, mégis jelentős a nyereségük. Kevesebb, de korszerűen átalakított bankfiókra lenne szükség. Nagy Márton a Magyar Nemzeti Bank alelnöke szerint elég lenne, ha összesen öt, de hatékony hitelintézet működne az országban.

Nagy Márton a fenntartható gazdasági növekedés támogatására szólította fel a bankrendszert, amihez a hosszú távú hitelállomány évi 12-14 százalékos növelése szükséges. Úgy látja, kevesebb, de korszerűen átalakított bankfiókra lenne szükségük a hazai pénzintézeteknek, és előre kellene lépniük a digitalizációban is, hogy alkalmazkodni tudjanak az új fintech megoldásokhoz.

A magyarországi bankok termékei továbbra is nagyon drágák, jelentősen javítani kell a hatékonyságukat és erőteljes innovációt kell végrehajtaniuk, emellett jelentősen fokozniuk szükséges a hitelkihelyezést – emelte ki az MNB alelnöke a Portfolio.hu gazdasági portál Hitelezés 2019 című konferenciáján.

Az MNB alelnöke szerint Magyarország “túlbankosított“, a jövőben az országban elég lenne öt univerzális, nagy hitelintézet.

Az alelnök szerint a 2008-as válság óta a bankszektort már kevésbé értékelik olyan nagyra a világban, mint a gazdasági krízist megelőzően, csupán az Egyesült Államokban és Közép-Kelet-Európában nyerték vissza a befektetők bizalmát a bankok.

2018-ban a magyar bankrendszer profitja 2,2 milliárd dollár volt, a közép-kelet-európai-régióban a hitelintézetek 16 milliárd dollár profitot értek el, ez az együttes nyereség megelőzi az HSBC profitját, és világszinten 9. helyre kerülne, ami már jól mutatja, hogy a térség iránt összességében már érdeklődhetnek a világ legnagyobb bankjai.

Arra is felhívta a figyelmet, hogy a magyar vállalatok profitegyenlege, azaz a külföldi cégek által Magyarországon befektetett, és a magyar cégek által külföldön befektetett, a mostanában használt kifejezéssel “kifektetetttőke által elért nyereség egyenlege mínusz 7 milliárd eurót tett ki tavaly.

Ez azt jelenti, hogy ennyivel több nyereséget értek el a külföldi vállalatok Magyarországon, mint a magyar vállalatok külföldön. Ez az összeg rosszabb lett az elmúlt évekhez képest, viszont ezen belül a magyar bankrendszer befektetéseinek eredménye javult, tavaly csak mínusz 0,1 milliárd euró volt.

Nagy Márton arról is szólt, hogy a jegybank szakemberei szerint 10-12 százalékos tőkearányos megtérülésre képes a magyar bankrendszer, most Magyarországon ez az arányszám 15 százalék körüli szinten áll, de sok egyedi tényező, például a korábbi céltartalékok felszabadítása torzítja a mértékét.

A bankrendszerben szükség lenne egy erőteljes konszolidációra is, eddig valójában “semmi” nem történt ebben a tekintetben, egyedül a takarékszövetkezetek összeolvadása csökkentette érdemben a pénzintézeti szereplők számát – mutatott rá az MNB elnöke.

Nagy Márton kiemelte: nemzetközi összehasonlításban nagyon drága a magyar lakossági pénzforgalom, jelentős díjakat számolnak fel a bankok az értékpapír-szolgáltatásokra, és nagyon magasak a hitelkiváltási költségek, különös tekintettel arra, hogy Európa nagy részében ingyenes a hitelkiváltás.

Rámutatott: a jegybank kiemelt célnak tekinti, hogy a meglévő lakáshitel-állományban is el kell érni a fix kamatozású hitelek arányának növelését, ehhez a lakosság hozzáállásának változására és a kockázatok felismerésére is szükség van. A bankok tájékoztató levelet fognak kiküldeni a lakosságnak, az MNB célja, hogy a változó kamatozású lakáshitelek aránya 10-15 százalék körülire csökkenjen a jelenlegi közel 60 százalékos szintről – mondta Nagy Márton.

Hirdetés
Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Emelkedő gabonaáraknál nem érdemes a készleteken ülni

Emelkedést mutatnak az európai határidős piacokon a gabonaárak, így a hazai gazdáknak érdemes most odafigyelniük a megfelelő szerződések megkötésére és készleteik értékesítésére is.

Itt az első tervezet: nézzük mire készülhetnek az otthonfelújítók

Mától május 6-ig véleményezhető az otthonfelújítási program felhívástervezete. A júniusban induló pályázat újabb segítséget nyújt a családoknak, és hozzájárul a gazdasági növekedéshez is. A végleges felhívást a társadalmi és szakmai egyeztetések lezárását követően, június elején teszi majd közzé a kormány.

Sportfogadásban lett sikeres a profi labdarúgó, saját platformot hozott létre

A Futball Pápa kriptója: indul a BetHustlers. 17 évig volt profi labdarúgó Csépányi Gábor, aki ma már a sportfogadás területén működik sikeresen. Saját fejlesztésű platformjaimmár milliárdot képviselő üzlet, amellyel most nemzetközi vizeken is bizonyít.

Újabb támogatások segítik az állattenyésztőket

Összesen 22 milliárd forint keretösszeggel két, teljesen új intézkedéssel támogatja a hazai állattenyésztés fenntarthatóságát az Agrárminisztérium. Megjelent ugyanis az antimikrobiális rezisztencia elleni küzdelem kompenzációs kifizetésére és a húshasznú szarvasmarha állatjóléti támogatására kiírt vidékfejlesztési pályázati felhívás a 2027-ig tartó KAP Stratégia Terv keretei között. A támogatási kérelmek benyújtására 2024. június 3-tól 2024. július 3-ig tartó időszakban lesz lehetőség.
Hirdetés

Hírek

Heti várható – Kamatdöntő ülést tart a jegybank, munkaerőpiaci adatok

Januárban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 605 100 forint, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 416 600 forint volt.

Indexemelkedéssel zártak csütörtökön az európai tőzsdék

Az európai gyűjtőindexek az év eleje óta több mint négy százalékkal emelkedtek, az euróövezeti kilenc százalékkal.

Gyengült csütörtökön a forint

Gyengült csütörtökön a forint a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi piacon

Pluszban kezdtek a vezető nyugat-európai tőzsdék

Erősödéssel indítottak a vezető nyugat-európai tőzsdék csütörtökön

Pozitív korrekcióval indulhat a kereskedés a tőzsdén

Kedden az OTP-részvények ára 670 forinttal, 3,79 százalékkal 17 030 forintra esett, forgalmuk 8,5 milliárd forintot tett ki.

A kedvezőtlen nemzetközi befektetői hangulat hatására esett a BUX

A kedvezőtlen nemzetközi befektetői hangulat hatására, magas forgalom mellett, elsősorban az OTP, valamint a Richter és a Mol gyengülése miatt esett a BUX-index.

BÉT – Enyhe emelkedés várható a nyitásban

A BUX pénteken 84 pontos, 0,12 százalékos emelkedéssel, 67 289,07 ponton, új történelmi csúcson zárt.

BÉT – Új történelmi csúcson zárt a BUX

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 84 pontos, 0,12 százalékos emelkedéssel, 67 289,07 ponton, új történelmi csúcson zárt pénteken.
Hirdetés

Gazdaság

Szeptembertől kötelező átutalási korlát lesz a bankszámlákra, az OTP már májusban bevezeti

Az internet- és mobilbankból indított utalásoknak május 8-tól kezdve 1 millió forint lesz a napi limitjük.

A Gránit Bank, az MBH és az OTP konzorciuma működtetheti az MFB Pont Plusz lakossági hálózatot

A közvetítői hálózatról szóló közbeszerzési eljárást a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) jelentette meg, a szerződést még ebben a hónapban megköthetik.

Felmérik a magyarországi kriptopiaci szereplőket

A MiCA és az FTR révén Európa-szerte felügyelt, szabályozott keretek között működő nemzeti kriptopiacok alakulhatnak ki.

Az emberek már kevésbé félnek a kriptovalutától, pedig van miért

Egyes elemzők a bitcoin közelmúltbeli 70 000 dollár feletti emelkedését annak jeleként értékelik, hogy a befektetők nem foglalkoznak a hivatalos figyelmeztetésekkel.