Hirdetés
Kezdőlap Gazdaság Áprilisban 330 ezer fölé nőtt az álláskeresők száma
No menu items!

Áprilisban 330 ezer fölé nőtt az álláskeresők száma

Az álláskeresők száma áprilisban 26,5 százalékkal emelkedett az egy évvel korábbihoz képest. A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat (NFSZ) nyilvántartásában 330 700 álláskereső szerepelt, 46 százalékuk semmilyen pénzbeli támogatást nem kapott.

Az álláskeresők havi számait vizsgálva az elmúlt 10 évben jelentős csökkenő tendencia tapasztalható, amit a jelenleg zajló globális egészségügyi és gazdasági vészhelyzet az előrejelzéseknek megfelelően megtör majd – közölte az NFSZ.

Áprilisban a nyilvántartott álláskeresők aránya a gazdaságilag aktív népességhez viszonyítva 7,1 százalék volt, a munkavállalási korú népességhez mért relatív ráta pedig 5 százalék. A legalacsonyabb arányt Budapesten mérték.

A múlt hónapban 72 000 álláskereső kérte nyilvántartásba vételét a járási, kerületi hivatalnál, 9,8 százalékuk első alkalommal regisztrált. Az új belépők száma az előző év azonos időszakához képest 89,6 százalékkal nőtt.

Az álláskeresők 7,2 százaléka, 23 600 volt pályakezdő. A legtöbb álláskereső pályakezdő fiatalt Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében tartották nyilván, de Hajdú-Bihar és Jász-Nagykun-Szolnok megyében is jelentős volt a számuk.

Az álláskeresők 22,6 százaléka, 74 700 ember tartósan, több mint egy éve keresett munkát, ez 8,4 százalékpontos növekedés az egy évvel korábbihoz viszonyítva.
Áprilisban 44 800 volt a 25 év alatti és 75 100 az 55 év feletti álláskeresők száma, arányuk 13,6, illetve 22,7 százalékot tett ki.

Az NFSZ adatai szerint áprilisban 178 400 álláskereső volt jogosult pénzbeli ellátásra, 61,8 százalékuk álláskeresési ellátásban, a többiek szociális jellegű támogatásban részesültek.

Az álláskeresők 46,0 százaléka semmilyen pénzbeli támogatást nem kapott.

Az év negyedik hónapjában a foglalkoztatók 15 400 új betölthető álláshelyet jelentettek be, ezek 60,9 százalékához igényeltek támogatást. Az újonnan bejelentett támogatott álláshelyek száma 9400 volt, amelynek 61,7 százaléka a közfoglalkoztatáshoz tartozott.

Áprilisban 92 400 álláslehetőség állt rendelkezésre, amelyből 55 900 betöltetlen maradt.

A foglalkoztatók egy hónap alatt 5254 munkavállaló csoportos létszámleépítését jelentették be. Az elbocsátások a szektorok közül elsősorban a szállodai szolgáltatást, az egyéb villamos berendezés és a közúti jármű, járműmotor alkatrészeinek gyártását, valamint a légi személyszállítást, a számviteli, könyvvizsgálói, adószakértői tevékenységet, a könnyűfémöntést, az egyéb elektronikus, villamos vezeték, kábel gyártását és a lábbeligyártást érintették, főként Budapesten, valamint Jász-Nagykun-Szolnok, Borsod-Abaúj-Zemplén, Somogy és Pest megyében.

Hirdetés
Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

BÉT – Emelkedett a héten a BUX

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX a múlt pénteki záráshoz képest 1,44 százalékkal, vagyis 962,94 ponttal emelkedve, 68 002,24 ponton zárta a hetet.

Itt a csavar: a mesterséges intelligencia most új munkahelyeket teremt az IT piacon

Az AI-tehetségeket kereső vállalatok számára egyszerűen nincs elég tapasztalt munkavállaló, és néhányan közülük akár milliós éves kompenzációs csomagokat is elkérnek.

Nagyon meg kell fékezni a csonttörő dengue-lázat: itt van a megoldás

Lopakodó, maláriát terjesztő unokatestvérével ellentétben a nőstény Aedes aegypti vagyis az egyiptomi csípőszúnyog bosszantó hanggal jelzi a közeledését, de a csípése sokkal rosszabb, mint a zümmögése.

Megjött a kamatemelés a lakáshiteleknél, áttörik a bankok a THM-plafont

A kamatoknál élénkebb volt a mozgás a jövedelmi elvárások terén.
Hirdetés

Hírek

BÉT – Emelkedett a héten a BUX

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX a múlt pénteki záráshoz képest 1,44 százalékkal, vagyis 962,94 ponttal emelkedve, 68 002,24 ponton zárta a hetet.

Felülteljesített a magyar tőzsde

A részvénypiac forgalma 14,6 milliárd forint volt, a vezető részvények a Mol kivételével erősödtek az előző napi záráshoz képest.

Mínuszban zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

 Mínuszban zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék kedden.

Történelmi csúcson zárt a BUX – A Magyar Telekom és az OTP húzta az indexet

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 846,62 pontos, 1,26...

Vegyesen zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Az euróövezeti EuroStoxx50 index 0,48 százalékkal esett.

Heti várható – Kamatdöntő ülést tart a jegybank, munkaerőpiaci adatok

Januárban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 605 100 forint, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 416 600 forint volt.

Indexemelkedéssel zártak csütörtökön az európai tőzsdék

Az európai gyűjtőindexek az év eleje óta több mint négy százalékkal emelkedtek, az euróövezeti kilenc százalékkal.

Gyengült csütörtökön a forint

Gyengült csütörtökön a forint a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi piacon
Hirdetés

Gazdaság

Ami sok, az sok: Nagy Márton behívatta a Mol és a Magyar Ásványolaj Szövetség képviselőit

A tárcavezető a rendkívüli egyeztetésen megállapította, hogy Magyarországon az üzemanyagok ára a régiós átlagnál magasabb.

Sok bankszámlás megúszta a drasztikus áremelést 

A digitális bankolásra ösztönöznek a díjemelések

A kormányzati szektor GDP-arányos hiánya 6,7 százalékos volt 2023-ban

A kormányzati szektor adóssága - a Magyar Nemzeti Bank adatai alapján - 2023 végén 55 134 milliárd forintot, a GDP 73,5 százalékát érte el.

MBH Bank: 345,3 milliárd forint korrigált adózás előtti eredmény 2023-ban

A társaság a tavalyi évben 350 millió euró értékben sikeres nemzetközi kötvénykibocsátást hajtott végre.