Hirdetés
Kezdőlap Pénzvilág Nem állt be fordulat az amerikai kereskedelmi mérlegben
No menu items!

Nem állt be fordulat az amerikai kereskedelmi mérlegben

A globális kereskedelmi partnerekkel vívott vámháború közepette tovább nőtt az Egyesült Államok kereskedelmi mérlegének hiánya augusztusban, az export csökkent, az import bővült, és a politikailag kényes kínai relációban emelkedett az amerikai hiány. 

Az amerikai kereskedelmi minisztérium pénteken közölte, hogy a szezonálisan kiigazított adatok szerint augusztusban 53,23 milliárd dollárra rúgott a hiány, 6,4 százalékkal haladja meg a júliusi 50,03 milliárd dollárt. Az export 0,8 százalékkal, 209,4 milliárd dollárra csökkent, míg az import 0,6 százalékkal, 262,6 milliárd dollárra ugrott az év nyolcadik hónapjában.

Elemzők még nagyobb, 53,5 milliárd dolláros hiányra számítottak júniusról.

A hiány növekedésében különösen jelentős szerepet játszott az amerikai-kínai kereskedelmi háború egyik legvitatottabb tétele, a szójabab: a Kínába irányuló kivitel értéke 1 milliárd dollárral csökkent augusztusban.

Az első nyolc hónapban 391 milliárd 76 millió dollár hiány keletkezett az amerikai külkereskedelmi mérlegben, ami 31,0 milliárd dollárral, 8,6 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbi értéket. Az export 129,6 milliárd dollárral, 8,4 százalékkal, az import pedig 160,6 milliárd dollárral, 8,4 százalékkal nőtt január-augusztusban 2017 azonos időszakához képest.

Augusztusban az áruk kereskedelmében hiányt halmozott fel az Egyesült Államok Kínával (34,4 milliárd dollár), az Európai Unióval (14,9 milliárd dollár), Mexikóval (8,7 milliárd dollár), Németországgal (5,8 milliárd dollár), Japánnal (5,8 milliárd dollár), Kanadával (3,0 milliárd dollár), Olaszországgal (2,7 milliárd dollár), Indiával (1,9 milliárd dollár), Tajvannal (0,7 milliárd dollár), Dél-Koreával (1,8 milliárd dollár), Szaúd-Arábiával (1,1 milliárd dollár) és Franciaországgal (1,3 milliárd dollár) szemben.

Többlet keletkezett Dél- és Közép-Amerika (3,4 milliárd dollár), Hongkong (2,3 milliárd dollár), Brazília (0,5 milliárd dollár), Szingapúr (0,6 milliárd dollár) és Szingapúr (kevesebb mint 100 millió dollár) esetében.

Donald Trump elnököt dühíti a krónikus külkereskedelmi hiány, amelyet a gazdasági gyengeség jelének tekint, és amelyért szerinte a kereskedelmi partnerek tisztességtelen versenyelőnye a felelős. A legtöbb közgazdász viszont alapvetően nagyobb gazdasági erőkre vezeti vissza a hiányt: az amerikaiak többet költenek, mint amit megtermelnek, és a hiányt az importból fedezik.

A jelek szerint egyelőre sikertelenek a Fehér Ház azon erőfeszítései, hogy szűkítse az export és az import értéke között különbséget. Legutóbb, szeptember 24-én léptek életbe az Egyesült Államok és Kína kölcsönös vámtarifaemelései: Washington 200 milliárd dollár értékű kínai termékre 10 százalékos, Peking pedig  60 milliárd dollárnyi amerikai árura 5, illetve 10 százalékos pótlólagos vámot vetett ki. Előzőleg, még a nyár folyamán az Egyesült Államok és Kína kölcsönösen 50-50 milliárd értékű importárura vetett ki 25 százalékos pótvámot.

 

Hirdetés
Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Véget ért az idei Szakma Sztár Fesztivál

Sikerrel zárult az idei Szakma Sztár Fesztivál. Az esemény zárónapján 65 szakmából 21 agrárszakmában, az ország legjobb tanulói, összesen 63 diák részesült elismerésben, akik példát mutatnak a környezetüknek, iskolájuknak, településüknek, sok száz hozzájuk hasonló fiatalnak. A fesztivál ideje alatt a szakmai bemutatók során, a foglalkoztatószigeteken keresztül az általános iskolások és szüleik is megismerkedhettek az agrár- és élelmiszeripari szakmákkal.

Mit várnak a cégvezetők a mesterséges intelligenciától?

Mit várnak a cégvezetők a mesterséges intelligenciától? A mesterséges intelligencia térnyerése egyaránt kelt izgalmat és aggodalmat a cégvezetők körében. Vajon mekkora tudással rendelkeznek a mindent elsöprő technológiával kapcsolatban? Elkészült Magyarország átfogó AI&Leadership kutatása, hogy hiteles- és valós képet kapjanak egymásról is a vállalatirányítók.

Érezni a zenét: Mélynyomós koncerten buliznak együtt siketek és hallók

Sub_Bar a neve annak az új rendezvényformátumnak, amelynek keretében siket, halló és nagyothalló fiatalok bulizhatnak együtt. A zene kizárólag 150 Herz alatti frekvencián szól a mélynyomókból, így inkább érezni lehet, mint hallani. Bécsben a FLUCC Wanne lokál adott helyet az első Sub_Bar koncertnek 2024. április 29-én.

A hazai vadállományunk egyedülálló nemzeti kincsünk

Teremtett világunk megőrzése közös kötelességünk, a természet rendjét pedig nem lehet megbontani, éppen ezért hárul kiemelkedően fontos szerep a felelős és tudatos vadgazdálkodásra.
Hirdetés

Hírek

Felülteljesített a magyar tőzsde

A részvénypiac forgalma 14,6 milliárd forint volt, a vezető részvények a Mol kivételével erősödtek az előző napi záráshoz képest.

Mínuszban zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

 Mínuszban zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék kedden.

Történelmi csúcson zárt a BUX – A Magyar Telekom és az OTP húzta az indexet

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 846,62 pontos, 1,26...

Vegyesen zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Az euróövezeti EuroStoxx50 index 0,48 százalékkal esett.

Heti várható – Kamatdöntő ülést tart a jegybank, munkaerőpiaci adatok

Januárban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 605 100 forint, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 416 600 forint volt.

Indexemelkedéssel zártak csütörtökön az európai tőzsdék

Az európai gyűjtőindexek az év eleje óta több mint négy százalékkal emelkedtek, az euróövezeti kilenc százalékkal.

Gyengült csütörtökön a forint

Gyengült csütörtökön a forint a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi piacon

Pluszban kezdtek a vezető nyugat-európai tőzsdék

Erősödéssel indítottak a vezető nyugat-európai tőzsdék csütörtökön
Hirdetés

Gazdaság

Börtönben a Binance kriptovaluta volt főnöke

Az amerikai igazságügyi minisztérium az ügyet a kriptopénzeken belüli bűncselekmények elleni fellépés részeként indította, amelyek közül a legismertebb a Bitcoin.

Rohamra indultak a bankok az állam ellen a lakossági megtakarításokért

A leköthető összegnek felső határa nincs, vagyis tárt karokkal várják a legvagyonosabb ügyfélkört is.

Szeptembertől kötelező átutalási korlát lesz a bankszámlákra, az OTP már májusban bevezeti

Az internet- és mobilbankból indított utalásoknak május 8-tól kezdve 1 millió forint lesz a napi limitjük.

A Gránit Bank, az MBH és az OTP konzorciuma működtetheti az MFB Pont Plusz lakossági hálózatot

A közvetítői hálózatról szóló közbeszerzési eljárást a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) jelentette meg, a szerződést még ebben a hónapban megköthetik.