Hirdetés
Kezdőlap Gazdaság Államháztartás. Százmilliárd többlet áprilisban
No menu items!

Államháztartás. Százmilliárd többlet áprilisban

Áprilisban az államháztartás központi alrendszere az egy évvel korábbihoz nagyságrendileg hasonló, 100,5 milliárd forintos többlettel zárt, az év első négy hónapjában pedig 1043,6 milliárd forintos hiányt könyvelt el – közölte a Pénzügyminisztérium.

A gyorstájékoztató előzetes adataiból kiderül, hogy a központi költségvetés 890,0 milliárd forintos, az elkülönített állami pénzalapok 14,5 milliárd forintos, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai pedig 139,1 milliárd forintos hiányt mutattak a múlt hónap végén.

Tavaly áprilisban 104,5 milliárd forint volt a központi alrendszer többlete, a négyhavi hiány pedig 727,4 milliárd forintot tett ki.

Az első négy hónapban felhalmozott hiány eléri az 1491,2 milliárd forintos éves előirányzat 69,9 százalékát. Az Országgyűlésnek április elején benyújtott költségvetési módosítójavaslat 796,5 milliárd forinttal 2287,7 milliárd forintra emeli az államháztartás központi alrendszerének idei évre tervezett pénzforgalmi hiányát. Az uniós módszertan szerinti új államháztartási hiánycélt a GDP 7,5 százalékában jelöli meg a tavaly jóváhagyott 2,9 százalékkal szemben.

A Pénzügyminisztérium gyorstájékoztatója megerősíti, hogy a költségvetés módosításával biztosítottak maradnak a járványügyi és gazdaság-újraindítási intézkedések forrásai, miközben az adósságszint is csökkenő pályára állhat. A gazdaság újraindításának sarkalatos pontját jelentő 2021-es költségvetés módosítását még a tavaszi ülésszakon fogadhatja el az Országgyűlés – tették hozzá.

PM hangsúlyozza: idén a járvány elleni védekezés mellett megkezdődhet a gazdaság újraindítása is. A Gazdaság-újraindítási akcióterv lehetővé teszi, hogy mindenki, akit a járvány nehéz helyzetbe hozott, talpra tudjon állni.

A járványügyi védekezéshez biztosított források április végére meghaladták a 398,8 milliárd forintot.

A gazdaság újraindítását segítve a kormány ismételten meghosszabbította az ágazati bértámogatási rendszert, így a bértámogatást a jogosult szektorok cégei május hónapra is kérhetik, erősítette meg a PM.

A minisztérium a kiadások közül kiemelte még a koronavírus-járvány következtében szükségessé vált versenyképesség-növelő támogatásra fordított 86,1 milliárd forintot, és a vasúti fejlesztésekre költött 60,2 milliárd forintot. Jelentősnek nevezte még a közlekedési ágazati programokra kiadott 59,4 milliárd forint, a közúti fejlesztésekre költött 57,9 milliárd forint, valamint a Modern Városok Program céljaira fordított 42,2 milliárd forintot, valamint a Turisztikai fejlesztési célelőirányzatból kifizetett 37,5 milliárd forintos összeget.

Az államháztartás központi alrendszerének április végi helyzetéről szóló részletes tájékoztatót május 21-én adja ki a Pénzügyminisztérium.

Hirdetés
Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Így húzott el Győr mellett Debrecen, és együtt integetnek Miskolcnak

Az első negyedévi 640 ezer forintról az utolsó negyedévre 678 ezer forintra nőtt az átlagos négyzetméterár Debrecenben, ez 6 százalékos emelkedést jelent.

Hazánk továbbra is szoros együttműködésre törekszik a FAO-val

A magyar uniós elnökség kapcsán az európai élelmiszerpazarlás csökkentésére és a világ egyes régióiban tapasztalható nélkülözés felszámolására is fel kívánja hazánk hívni a figyelmet

A Microsoft gigabefektetése a mesterséges intelligenciába

A Kearney globális tanácsadó cég becslése szerint az AI 2030-ra közel 1 billió dollárral járulhat hozzá a délkelet-ázsiai bruttó hazai termékhez (GDP).

Csökken a kereslet, olcsóbb lehet a benzin

A benzin iránti kereslet globális növekedése idén lelassulhat az elektromos autók kínai és USA-beli térnyerése miatt.
Hirdetés

Hírek

BÉT – Emelkedett a héten a BUX

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX a múlt pénteki záráshoz képest 1,44 százalékkal, vagyis 962,94 ponttal emelkedve, 68 002,24 ponton zárta a hetet.

Felülteljesített a magyar tőzsde

A részvénypiac forgalma 14,6 milliárd forint volt, a vezető részvények a Mol kivételével erősödtek az előző napi záráshoz képest.

Mínuszban zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

 Mínuszban zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék kedden.

Történelmi csúcson zárt a BUX – A Magyar Telekom és az OTP húzta az indexet

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 846,62 pontos, 1,26...

Vegyesen zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Az euróövezeti EuroStoxx50 index 0,48 százalékkal esett.

Heti várható – Kamatdöntő ülést tart a jegybank, munkaerőpiaci adatok

Januárban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 605 100 forint, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 416 600 forint volt.

Indexemelkedéssel zártak csütörtökön az európai tőzsdék

Az európai gyűjtőindexek az év eleje óta több mint négy százalékkal emelkedtek, az euróövezeti kilenc százalékkal.

Gyengült csütörtökön a forint

Gyengült csütörtökön a forint a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi piacon
Hirdetés

Gazdaság

Ami sok, az sok: Nagy Márton behívatta a Mol és a Magyar Ásványolaj Szövetség képviselőit

A tárcavezető a rendkívüli egyeztetésen megállapította, hogy Magyarországon az üzemanyagok ára a régiós átlagnál magasabb.

Sok bankszámlás megúszta a drasztikus áremelést 

A digitális bankolásra ösztönöznek a díjemelések

A kormányzati szektor GDP-arányos hiánya 6,7 százalékos volt 2023-ban

A kormányzati szektor adóssága - a Magyar Nemzeti Bank adatai alapján - 2023 végén 55 134 milliárd forintot, a GDP 73,5 százalékát érte el.

MBH Bank: 345,3 milliárd forint korrigált adózás előtti eredmény 2023-ban

A társaság a tavalyi évben 350 millió euró értékben sikeres nemzetközi kötvénykibocsátást hajtott végre.