Hirdetés
Kezdőlap Világgazdaság A Gazprom csökkenti a gáz mennyiségét Európába, de már majdnem mindegy
No menu items!

A Gazprom csökkenti a gáz mennyiségét Európába, de már majdnem mindegy

Illusztráció: Bigstock

Az orosz állami tulajdonú Gazprom az év eleje óta fokozatosan csökkenti az Ukrajnán keresztül Európába irányuló gázszállításait. A legutóbbi, hét közepi csökkentés is jelentős, de nem végzetes a vevők számára.

Oroszország egyre kevesebb gázt küld Ukrajnán keresztül Európába. Jelenleg napi 25,1 millió köbmétert szivattyúznak át az országon, 28 százalékkal kevesebbet, mint az elmúlt napokban – közölte a Gazprom orosz energiaipari óriásvállalat a Spiegel beszámolója szerint.

Az Ukrajnán átvezető vezetékek az utolsó megmaradt közvetlen szállítási útvonalak a vezetékes gáz számára Európába, mivel az Északi Áramlat 1 és 2 gázvezetékeken keresztül nem áramlik gáz.

Szeptember végén a Balti-tengeren történt robbanás következtében a két vezeték négy csője közül három megsérült. Oroszország már korábban leállította az Északi Áramlat 1-et, az Északi Áramlat 2 pedig soha nem indult el. Még mindig nem világos, hogy ki robbantotta fel a csővezetékeket.

A háború ellenére Oroszország még hónapokig napi 40 millió köbméter gázt pumpált át Ukrajnán keresztül. Az idei év eleje óta a mennyiség fokozatosan csökken.

A Gazprom azzal vádolja Ukrajnát, hogy nem engedi át a lehetséges mennyiséget. Oroszország cseppfolyósított gázt is szállít Európába, valamint vezetékes gázt Törökországba, ahonnan például Magyarországot látja el. Az EU igyekszik kerülni az Oroszországból származó gázt, amennyire csak lehetséges.

Mint korábban beszámoltunk róla, Európa legnagyobb gázszállítójává Norvégia lépett elő tavaly, amely az idén gázszállítását rekordközeli szinten tartja, olajtermelését pedig mintegy hét százalékkal növelni készül.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Erősödik az ingatlanpiac

Az év vége felé erősödik az ingatlanpiac Magyarországon, a Duna House által becsült 8800 tranzakcióval a november az egyik legaktívabb hónap volt idén.

Első ultragyors elektromos töltők Budán és Szegeden

Az OMV új elektromos töltőt telepített a fővárosi Szilágyi Erzsébet fasori és a szegedi Dorozsmai úti töltőállomásán, a készülékek 250 kilowatt (kW) összteljesítményű ultragyors töltők, amelyeken két töltőcsatlakozó áll az autósok rendelkezésére.

Az új piac új lehetőségeket jelent a közösség számára

A Közös Agrárpolitika (KAP) Stratégiai Terv részeként a 2023-2027 közötti időszakban is kiemelten támogatja a kormány a helyi termelők piacra jutásának elősegítését, a helyi alapanyagok felhasználását és így a helyi gazdaság fejlesztését.

Kis emelkedéssel zárt a tőzsde

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 132,56 pontos, 0,23 százalékos emelkedéssel, 58 010,99 ponton zárt pénteken.

Hírek

Együttműködési megállapodás a világ legnagyobb bankjával, az ICBC-vel

Az együttműködési megállapodásban a felek különösen nagy hangsúlyt fektetnek az infrastrukturális és zöld projektek finanszírozásának lehetőségeire.,

Európa rájött, hogy védenie kell magát

Európa gazdasági biztonságának érdekében az Európai Bizottság összeállította a kritikus fontosságú technológiai területek jegyzékét.

A game-streaming mellett bejött a vegán bor

Az értékelés során végül az 4 kategóriában összesen 12 hallgatót díjaztak.

Kamatplafon nélkül is viszik a személyi kölcsönt

Kamatplafon nélkül is viszik a személyi kölcsönt, a lakáshiteleknél ennyit hozna az új THM-maximum Ennyit spórolnának az ügyfelek a lakáshiteleken az ármaximalizálással.

Vadbalesete volt? Már majdnem minden esetben az autóst terheli a kár

A vadászati törvény változásával július elsejétől szinte minden esetben a jármű tulajdonosának vagy üzembentartójának kell megtérítenie a vadgázoláskor keletkezett kárt.

Időzített bombán ül közel 4 millió magyar lakástulajdonos

Egy társasház nem csupán egy épület, hanem egy élő közösség, ahol minden tulajdonos felelősséggel tartozik a közös területekért is.

Kapacitáscsökkentésre kényszerül a héten a Gatwick repülőtér

A NATS közlése szerint egészségügyi okok, köztük koronavírusos megbetegedések miatt az irányítók körülbelül egyharmada nem tudja felvenni a munkát.

A DRK és EGOM közös kollekciója Esztergomban

Közös ruházati kollekciót, két márka együttműködéséből született termékcsaládot mutattak be a közelmúltban Esztergomban. A helyiek úgy vélték, hogy Esztergom beceneve, az EGOM ruhamárkává is vált.

Gazdaság

OTP: szemléletváltás látszik az öngondoskodásban

Bár a megtakarítási hajlandóság még csekély, a gazdasági nehézségek hatására szemléletváltás látszik az öngondoskodásban

Gyengült csütörtök reggelre a forint

Gyengült kissé a forint a főbb devizákkal szemben csütörtök reggelre az előző esti jegyzéséhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.

Alulteljesített a magyar tőzsde

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 170,58 pontos, 0,30 százalékos emelkedéssel, 57 346,69 ponton zárt szerdán.

Együttműködési megállapodást kötött az MNB

Együttműködési megállapodást kötött a Magyar Nemzeti Bank (MNB) és a kazah Asztana Nemzetközi Pénzügyi Központ (AIFC) pénzügyi felügyeleti hatósága (Astana Financial Services Authority, AFSA) pénteken Budapesten.