Hirdetés
Kezdőlap Világgazdaság Globális gazdasági megtorpanást hozhat az orosz-ukrán háború
No menu items!

Globális gazdasági megtorpanást hozhat az orosz-ukrán háború

A legnagyobb gazdasági kárt valószínűleg Oroszország és Ukrajna fogja elszenvedni. Illusztráció: Bigstock

Oroszország ukrajnai invázióját a háztartások világszerte meg fogják érezni a magasabb energia- és élelmiszerárak révén, a kereskedelmi zavarok és a törékeny bizalom pedig hozzájárulnak a globális gazdasági növekedés jelentős gyengüléséhez – közölte a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD).

A párizsi székhelyű szervezet számításai szerint a globális gazdasági növekedés 1,1 százalékponttal alacsonyabb, az infláció pedig mintegy 2,5 százalékponttal magasabb lesz, mintha az orosz invázióra nem került volna sor. Az OECD 2021 végén még azt prognosztizálta, hogy a világgazdaság idén 4,5 százalékkal nő, a fogyasztói árak pedig 4,2 százalékkal emelkednek.

A gazdasági növekedésre gyakorolt hatás az Oroszországgal és Ukrajnával szoros kereskedelmi és pénzügyi kapcsolatban álló országok esetében lesz a legnagyobb, de Laurence Boone, az OECD vezető közgazdásza szerint

az alacsony jövedelmű emberek világszerte szenvedni fognak, mivel kiadásaik nagyobb részét teszik ki az élelmiszerek és az energia, mint a gazdagabb háztartásokban.

Ha a nyersanyagárakat nézzük, ez a világ minden egyes fogyasztójára hatással lesz” – mondta a The Wall Street Journalnak Boone.

Laurence Boone

Az OECD számításai szerint Oroszország és Ukrajna a világ búzakivitelének 30 százalékát, a világ műtrágyakivitelének több mint negyedét és a kukoricaexport közel 15 százalékát adja. A búza ára a február 24-i invázió kezdete óta csaknem megduplázódott, a műtrágyaárak több mint háromnegyedével, a kukorica ára pedig több mint 40 százalékkal emelkedett.

Az OECD aggodalmát az ENSZ is megerősítette, amely egy külön jelentésében úgy becsülte, hogy a legszegényebb országok importjának több mint 5 százaléka olyan árukból áll, amelyek árai emelkedtek az invázió óta. Ez az arány gazdag országok importjának esetében csupán 1 százalék.

A háború hatása a világ legszegényebb országaira is hatással van. Az ENSZ számításai szerint 2018 és 2020 között Afrika búzaimportjának 32 százaléka Oroszországból, további 12 százaléka pedig Ukrajnából származik. Szomáliában és Beninben ezekben az években az összes importált búza a háborúban álló országokból származott.

Az OECD nem számít arra sem, hogy az árak hamarosan visszaesnek, tekintettel az energiaellátás, valamint a búza és más gabonafélék vetésének várható zavaraira.

Ez hatással lesz a következő télre. Ezek nem olyan sokkok, amelyek néhány hónapig tartanak” – mondta Boone.

Az OECD becslése szerint az euróövezet gazdaságának növekedése 1,4 százalékponttal gyengébb lesz, mintha az invázió nem történt volna meg, az Egyesült Államokban pedig körülbelül 0,9 százalékpontos veszteséggel kell számolni. Korábbi előrejelzéseiben az OECD az eurózóna gazdaságának 4,3 százalékos, az Egyesült Államok gazdaságának pedig 3,7 százalékos növekedését várta 2022-re.

Boone szerint azonban a kilátások rendkívül bizonytalanok, ami az egyik oka annak, hogy az OECD úgy döntött, átmenetileg felhagy a szokásos, negyedéves prognózisok készítésével.

A kutatószervezet arra számít, hogy az eurózónában az infláció 2 százalékponttal magasabb lesz, mintha a háború nem kezdődött volna el, az Egyesült Államokban pedig 1,4 százalékponttal magasabb lesz az infláció. Boone szerint a kormányoknak, ahol csak tehetik,

közvetlenül a legszegényebb háztartásoknak kellene segítséget nyújtaniuk, ahelyett, hogy szélesebb körű intézkedéseket hoznának az áremelkedés hatásának enyhítésére adócsökkentésekkel vagy hasonló intézkedésekkel.

Ezzel elkerülhető lehet az ár-bér spirál” – mondta.

A legnagyobb gazdasági kárt valószínűleg Oroszország és Ukrajna fogja elszenvedni, bár Boone szerint “szuper nehéz” megbecsülni a megszállt országot ért kár mértékét. Az OECD feltételezése szerint az orosz belföldi kereslet idén 15 százalékkal lesz alacsonyabb, mint tavaly, Ukrajnában pedig 40 százalékkal.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Ukrajna: az EU mozgósítja vészhelyzeti tartalékait

Az Európai Unió orvosi felszereléseket, védőeszközöket és speciális felszereléseket juttat Ukrajnának egyebek között a vegyi, biológiai, radiológiai és nukleáris fenyegetésekkel kapcsolatos népegészségügyi kockázatok kezelésére - közölte az Európai Bizottság.

A G7-ek aranytilalma nem ér aranyat

Elemzők szerint a G7-csoport egyes országainak terve, hogy megtiltják az Oroszországból származó aranyimportot, "nagyrészt szimbolikus", mivel a szankciók már eddig is korlátozták az orosz arany importját.

Hetvenmilliós bírságot és tiltást kapott a Bankmentor Kft.

A Magyar Nemzeti Bank 70 millió forint bírságot szabott ki a kecskeméti Bankmentor Kft.-re és megtiltotta annak működését, mivel a cég engedély nélkül folytatta pénzügyi közvetítői tevékenységét.

Esett a forint: történelmi mélypont az euróval szemben

Nagyot gyengült hétfő délelőtt a forint a főbb devizákkal szemben a bankközi piacon. Az euró ellenében új mélypontot ért el.

Hírek

Ukrajna: az EU mozgósítja vészhelyzeti tartalékait

Az Európai Unió orvosi felszereléseket, védőeszközöket és speciális felszereléseket juttat Ukrajnának egyebek között a vegyi, biológiai, radiológiai és nukleáris fenyegetésekkel kapcsolatos népegészségügyi kockázatok kezelésére - közölte az Európai Bizottság.

Esett a forint: történelmi mélypont az euróval szemben

Nagyot gyengült hétfő délelőtt a forint a főbb devizákkal szemben a bankközi piacon. Az euró ellenében új mélypontot ért el.

Korrupcióval gyanúsítanak több nagylaki határrendészt

A Szegedi Regionális Nyomozó Ügyészség előnyért hivatali kötelességét megszegve, üzletszerűen, bűnszövetségben elkövetett hivatali vesztegetés elfogadásának bűntette és más bűncselekmények miatt folytat nyomozást, amelyben nyolc határrendész és egy román állampolgár is érintett - közölte a Központi Nyomozó Főügyészség.

Szerdán tovább drágul a gázolaj

Szerdától a gázolaj beszerzési ára bruttó 6 forinttal csökken, a benzin ára viszont a hét közepén nem változik. A hatósági árak továbbra is 480 forinton vannak befagyasztva.

Életbe lépett a vörös kód

A kormányzat a következő napokban várható kánikula miatt életbe léptette a "vörös kódot", ami kötelezővé teszi valamennyi szociális intézmény számára a hajléktalan vagy bajba jutott emberek befogadását - jelentette be a Belügyminisztérium gondoskodáspolitikáért felelős államtitkára.

Vegyesen alakult a forint árfolyama a hétvégén

Vegyesen alakult a forint árfolyama a hétvégén a főbb devizákkal szemben a nemzetközi devizakereskedelemben: a péntek esti jegyzéséhez képest hétfő reggel hét órakor 0,1 százalékkal állt gyengébben az euróval, 0,1 százalékkal erősebben a dollárral és szinte változatlanul a svájci frankkal szemben.

Több tízezer autó forgalmi engedélye van veszélyben

A Carnotie autókezelő platform adatai szerint a koronavírus-járvány okozta veszélyhelyzet alatt lejáró gépjármű forgalmi engedélyek meghoszabbítását az autótulajdonosok 12,5 százaléka halogatja. Márpedig júliustól az érvényes vizsga nélkül közlekedő autók forgalmi engedélyét elveszi az igazoltató rendőr.

Hernádi Zsolt megszólalt a tankolási limit kapcsán

A Mol-csoport elnök-vezérigazgatója szerint a turistaszezon beindulása, a társaság...

Gazdaság

Hetvenmilliós bírságot és tiltást kapott a Bankmentor Kft.

A Magyar Nemzeti Bank 70 millió forint bírságot szabott ki a kecskeméti Bankmentor Kft.-re és megtiltotta annak működését, mivel a cég engedély nélkül folytatta pénzügyi közvetítői tevékenységét.

Tovább zuhan a kriptovaluták királya

Az értékéből rohamosan vesztő bitcoin árfolyama valószínűleg 13 ezer dollárig fog lezuhanni, ami közel 40 százalékos csökkenést jelent a jelenlegi szinthez képest - állítja egy amerikai pénzügyi szakértő.

Újabb sokmilliós bírságot kapott a Raiffeisen Bank

A Magyar Nemzeti Bank 34 millió forint bírságot szabott ki a Raiffeisen Bankra, mivel az az elmúlt bő egy évben két hiánypótlási felszólítás ellenére...

MNB: új lendületre kapott a digitalizáció a pénzügyi szektorban

A járvány után újabb lendületre kapott a pénzügyi szektor digitális átalakítása: a banki termékek egyre szélesebb köre elérhető digitális módon, és az ügyfelek több mint 80 százaléka használ már digitális banki csatornákat - ismertette Szombati Anikó, a Magyar Nemzeti Bank ügyvezető igazgatója a jegybank 2022-es FinTech és digitalizációs jelentését.
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom