Hirdetés
Kezdőlap Világgazdaság Globális gazdasági megtorpanást hozhat az orosz-ukrán háború
No menu items!

Globális gazdasági megtorpanást hozhat az orosz-ukrán háború

A legnagyobb gazdasági kárt valószínűleg Oroszország és Ukrajna fogja elszenvedni. Illusztráció: Bigstock

Oroszország ukrajnai invázióját a háztartások világszerte meg fogják érezni a magasabb energia- és élelmiszerárak révén, a kereskedelmi zavarok és a törékeny bizalom pedig hozzájárulnak a globális gazdasági növekedés jelentős gyengüléséhez – közölte a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD).

A párizsi székhelyű szervezet számításai szerint a globális gazdasági növekedés 1,1 százalékponttal alacsonyabb, az infláció pedig mintegy 2,5 százalékponttal magasabb lesz, mintha az orosz invázióra nem került volna sor. Az OECD 2021 végén még azt prognosztizálta, hogy a világgazdaság idén 4,5 százalékkal nő, a fogyasztói árak pedig 4,2 százalékkal emelkednek.

A gazdasági növekedésre gyakorolt hatás az Oroszországgal és Ukrajnával szoros kereskedelmi és pénzügyi kapcsolatban álló országok esetében lesz a legnagyobb, de Laurence Boone, az OECD vezető közgazdásza szerint

az alacsony jövedelmű emberek világszerte szenvedni fognak, mivel kiadásaik nagyobb részét teszik ki az élelmiszerek és az energia, mint a gazdagabb háztartásokban.

Ha a nyersanyagárakat nézzük, ez a világ minden egyes fogyasztójára hatással lesz” – mondta a The Wall Street Journalnak Boone.

Laurence Boone

Az OECD számításai szerint Oroszország és Ukrajna a világ búzakivitelének 30 százalékát, a világ műtrágyakivitelének több mint negyedét és a kukoricaexport közel 15 százalékát adja. A búza ára a február 24-i invázió kezdete óta csaknem megduplázódott, a műtrágyaárak több mint háromnegyedével, a kukorica ára pedig több mint 40 százalékkal emelkedett.

Az OECD aggodalmát az ENSZ is megerősítette, amely egy külön jelentésében úgy becsülte, hogy a legszegényebb országok importjának több mint 5 százaléka olyan árukból áll, amelyek árai emelkedtek az invázió óta. Ez az arány gazdag országok importjának esetében csupán 1 százalék.

A háború hatása a világ legszegényebb országaira is hatással van. Az ENSZ számításai szerint 2018 és 2020 között Afrika búzaimportjának 32 százaléka Oroszországból, további 12 százaléka pedig Ukrajnából származik. Szomáliában és Beninben ezekben az években az összes importált búza a háborúban álló országokból származott.

Az OECD nem számít arra sem, hogy az árak hamarosan visszaesnek, tekintettel az energiaellátás, valamint a búza és más gabonafélék vetésének várható zavaraira.

Ez hatással lesz a következő télre. Ezek nem olyan sokkok, amelyek néhány hónapig tartanak” – mondta Boone.

Az OECD becslése szerint az euróövezet gazdaságának növekedése 1,4 százalékponttal gyengébb lesz, mintha az invázió nem történt volna meg, az Egyesült Államokban pedig körülbelül 0,9 százalékpontos veszteséggel kell számolni. Korábbi előrejelzéseiben az OECD az eurózóna gazdaságának 4,3 százalékos, az Egyesült Államok gazdaságának pedig 3,7 százalékos növekedését várta 2022-re.

Boone szerint azonban a kilátások rendkívül bizonytalanok, ami az egyik oka annak, hogy az OECD úgy döntött, átmenetileg felhagy a szokásos, negyedéves prognózisok készítésével.

A kutatószervezet arra számít, hogy az eurózónában az infláció 2 százalékponttal magasabb lesz, mintha a háború nem kezdődött volna el, az Egyesült Államokban pedig 1,4 százalékponttal magasabb lesz az infláció. Boone szerint a kormányoknak, ahol csak tehetik,

közvetlenül a legszegényebb háztartásoknak kellene segítséget nyújtaniuk, ahelyett, hogy szélesebb körű intézkedéseket hoznának az áremelkedés hatásának enyhítésére adócsökkentésekkel vagy hasonló intézkedésekkel.

Ezzel elkerülhető lehet az ár-bér spirál” – mondta.

A legnagyobb gazdasági kárt valószínűleg Oroszország és Ukrajna fogja elszenvedni, bár Boone szerint “szuper nehéz” megbecsülni a megszállt országot ért kár mértékét. Az OECD feltételezése szerint az orosz belföldi kereslet idén 15 százalékkal lesz alacsonyabb, mint tavaly, Ukrajnában pedig 40 százalékkal.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Ezeket a szakmákat nem váltja ki a mesterséges intelligencia

Nemrég egy kutatás során kiderült, hogy számviteli, könyvelési területen a diákok kenterbe verték a ChatGPT-t.

Az Agrárminisztérium és az MBH Bank közös projektje

az együttműködési megállapodásnak köszönhetően az egyes programok az Agrárminisztérium fenntartása alatt működő Nemzeti Parkokon keresztül valósulnak meg

Csúcsra nyaraltuk az utasbiztosításokat – az állam mindent visz a biztosítóktól

Eddig a költségvetésnek termelték a pénzt a biztosítók, akár a teljes nyereségüket elviheti az extraprofitadó. Több biztosítási forma is megszenvedte, hogy az ügyfelek kénytelenek spórolni.

Csökkenéssel indulhat a kereskedés a tőzsdén az elemző szerint

A nemzetközi befektetői hangulat romlása miatt csökkenéssel indulhat a kereskedés kedden a Budapesti Értéktőzsdén.

Hírek

Együttműködési megállapodás a világ legnagyobb bankjával, az ICBC-vel

Az együttműködési megállapodásban a felek különösen nagy hangsúlyt fektetnek az infrastrukturális és zöld projektek finanszírozásának lehetőségeire.,

Európa rájött, hogy védenie kell magát

Európa gazdasági biztonságának érdekében az Európai Bizottság összeállította a kritikus fontosságú technológiai területek jegyzékét.

A game-streaming mellett bejött a vegán bor

Az értékelés során végül az 4 kategóriában összesen 12 hallgatót díjaztak.

Kamatplafon nélkül is viszik a személyi kölcsönt

Kamatplafon nélkül is viszik a személyi kölcsönt, a lakáshiteleknél ennyit hozna az új THM-maximum Ennyit spórolnának az ügyfelek a lakáshiteleken az ármaximalizálással.

Vadbalesete volt? Már majdnem minden esetben az autóst terheli a kár

A vadászati törvény változásával július elsejétől szinte minden esetben a jármű tulajdonosának vagy üzembentartójának kell megtérítenie a vadgázoláskor keletkezett kárt.

Időzített bombán ül közel 4 millió magyar lakástulajdonos

Egy társasház nem csupán egy épület, hanem egy élő közösség, ahol minden tulajdonos felelősséggel tartozik a közös területekért is.

Kapacitáscsökkentésre kényszerül a héten a Gatwick repülőtér

A NATS közlése szerint egészségügyi okok, köztük koronavírusos megbetegedések miatt az irányítók körülbelül egyharmada nem tudja felvenni a munkát.

A DRK és EGOM közös kollekciója Esztergomban

Közös ruházati kollekciót, két márka együttműködéséből született termékcsaládot mutattak be a közelmúltban Esztergomban. A helyiek úgy vélték, hogy Esztergom beceneve, az EGOM ruhamárkává is vált.

Gazdaság

OTP: szemléletváltás látszik az öngondoskodásban

Bár a megtakarítási hajlandóság még csekély, a gazdasági nehézségek hatására szemléletváltás látszik az öngondoskodásban

Gyengült csütörtök reggelre a forint

Gyengült kissé a forint a főbb devizákkal szemben csütörtök reggelre az előző esti jegyzéséhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.

Alulteljesített a magyar tőzsde

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 170,58 pontos, 0,30 százalékos emelkedéssel, 57 346,69 ponton zárt szerdán.

Együttműködési megállapodást kötött az MNB

Együttműködési megállapodást kötött a Magyar Nemzeti Bank (MNB) és a kazah Asztana Nemzetközi Pénzügyi Központ (AIFC) pénzügyi felügyeleti hatósága (Astana Financial Services Authority, AFSA) pénteken Budapesten.