Kezdőlap Világgazdaság Globális gazdasági megtorpanást hozhat az orosz-ukrán háború
No menu items!

Globális gazdasági megtorpanást hozhat az orosz-ukrán háború

A legnagyobb gazdasági kárt valószínűleg Oroszország és Ukrajna fogja elszenvedni. Illusztráció: Bigstock

Oroszország ukrajnai invázióját a háztartások világszerte meg fogják érezni a magasabb energia- és élelmiszerárak révén, a kereskedelmi zavarok és a törékeny bizalom pedig hozzájárulnak a globális gazdasági növekedés jelentős gyengüléséhez – közölte a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD).

A párizsi székhelyű szervezet számításai szerint a globális gazdasági növekedés 1,1 százalékponttal alacsonyabb, az infláció pedig mintegy 2,5 százalékponttal magasabb lesz, mintha az orosz invázióra nem került volna sor. Az OECD 2021 végén még azt prognosztizálta, hogy a világgazdaság idén 4,5 százalékkal nő, a fogyasztói árak pedig 4,2 százalékkal emelkednek.

A gazdasági növekedésre gyakorolt hatás az Oroszországgal és Ukrajnával szoros kereskedelmi és pénzügyi kapcsolatban álló országok esetében lesz a legnagyobb, de Laurence Boone, az OECD vezető közgazdásza szerint

az alacsony jövedelmű emberek világszerte szenvedni fognak, mivel kiadásaik nagyobb részét teszik ki az élelmiszerek és az energia, mint a gazdagabb háztartásokban.

Ha a nyersanyagárakat nézzük, ez a világ minden egyes fogyasztójára hatással lesz” – mondta a The Wall Street Journalnak Boone.

Laurence Boone

Az OECD számításai szerint Oroszország és Ukrajna a világ búzakivitelének 30 százalékát, a világ műtrágyakivitelének több mint negyedét és a kukoricaexport közel 15 százalékát adja. A búza ára a február 24-i invázió kezdete óta csaknem megduplázódott, a műtrágyaárak több mint háromnegyedével, a kukorica ára pedig több mint 40 százalékkal emelkedett.

Az OECD aggodalmát az ENSZ is megerősítette, amely egy külön jelentésében úgy becsülte, hogy a legszegényebb országok importjának több mint 5 százaléka olyan árukból áll, amelyek árai emelkedtek az invázió óta. Ez az arány gazdag országok importjának esetében csupán 1 százalék.

A háború hatása a világ legszegényebb országaira is hatással van. Az ENSZ számításai szerint 2018 és 2020 között Afrika búzaimportjának 32 százaléka Oroszországból, további 12 százaléka pedig Ukrajnából származik. Szomáliában és Beninben ezekben az években az összes importált búza a háborúban álló országokból származott.

Az OECD nem számít arra sem, hogy az árak hamarosan visszaesnek, tekintettel az energiaellátás, valamint a búza és más gabonafélék vetésének várható zavaraira.

Ez hatással lesz a következő télre. Ezek nem olyan sokkok, amelyek néhány hónapig tartanak” – mondta Boone.

Az OECD becslése szerint az euróövezet gazdaságának növekedése 1,4 százalékponttal gyengébb lesz, mintha az invázió nem történt volna meg, az Egyesült Államokban pedig körülbelül 0,9 százalékpontos veszteséggel kell számolni. Korábbi előrejelzéseiben az OECD az eurózóna gazdaságának 4,3 százalékos, az Egyesült Államok gazdaságának pedig 3,7 százalékos növekedését várta 2022-re.

Boone szerint azonban a kilátások rendkívül bizonytalanok, ami az egyik oka annak, hogy az OECD úgy döntött, átmenetileg felhagy a szokásos, negyedéves prognózisok készítésével.

A kutatószervezet arra számít, hogy az eurózónában az infláció 2 százalékponttal magasabb lesz, mintha a háború nem kezdődött volna el, az Egyesült Államokban pedig 1,4 százalékponttal magasabb lesz az infláció. Boone szerint a kormányoknak, ahol csak tehetik,

közvetlenül a legszegényebb háztartásoknak kellene segítséget nyújtaniuk, ahelyett, hogy szélesebb körű intézkedéseket hoznának az áremelkedés hatásának enyhítésére adócsökkentésekkel vagy hasonló intézkedésekkel.

Ezzel elkerülhető lehet az ár-bér spirál” – mondta.

A legnagyobb gazdasági kárt valószínűleg Oroszország és Ukrajna fogja elszenvedni, bár Boone szerint “szuper nehéz” megbecsülni a megszállt országot ért kár mértékét. Az OECD feltételezése szerint az orosz belföldi kereslet idén 15 százalékkal lesz alacsonyabb, mint tavaly, Ukrajnában pedig 40 százalékkal.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Indul az autómosás szezonja: Nanotechnológiával hódít az autómosás Ubere

Beköszöntött a jó idő, ezzel pedig indul az autómosás...

Gazdaságos megoldás egyszerűsíti az áruszállítást

Ahhoz, hogy egy termék eljusson A-ból B pontba, az...

KF: új elektromos köztisztasági járművek állnak szolgálatba

Hat új elektromos köztisztasági célgép áll szolgálatba Budapesten -...

Kamatdöntés – Egyhangúlag döntött a kamatkondíciókról a monetáris tanács májusban

Ellenszavazat nélkül döntött a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris...

Hírek

Az EU lépni akar, hogy az embercsempészek ne reptessék a migránsokat

Az Európai Bizottság új intézkedéseket javasolt annak érdekében, hogy visszaszorítsa a fuvarozás egyre növekvő, bűnözői hálózatok általi visszaélésszerű használatát az EU-ba irányuló irreguláris migráció elősegítésére.

Földrengés volt Horvátország magyar határhoz közeli részén

Földrengés volt kedd hajnalban, 4.14 órakor Horvátországban 3,3-as magnitúdóval, Eszék közelében, a magyar határtól 10 kilométerre - közölte a Földfizikai és Űrtudományi Kutatóintézet Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatórium.

Elindult Az Év Felelős Foglalkoztatója pályázat

Idén nyolcadik alkalommal hirdeti meg évek óta nagysikerű Az év felelős foglalkoztatója díj pályázatát az OFA Nonprofit Kft. - közölte a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM).

Új elnöke lesz a Központi Statisztikai Hivatalnak

A Központi Statisztikai Hivatal elnöke június 11-től Kincses Áron lesz, aki Vukovich Gabriella helyét veszi át - közölte a hivatal.

Váltott gondoskodás az újfajta családmodell

A váltott gondoskodás sokáig ismeretlen fogalom volt hazánkban, annak ellenére, hogy a szülők különválása következtében számos gyermeket érint az a kérdés, hogy ebben a helyzetben mi a legjobb megoldás. Nemzetközi szinten az 1970-es évek óta egyre több országban van jelen ez a fajta családmodell, 2022. január óta pedig hazánkban is jogszabály teszi már lehetővé a váltott gondoskodást bírói döntés esetén is. Mivel ettől függetlenül még kevéssé ismert nálunk ez a gyermeknevelési modell, a napokban kifejezetten a témában rendezett Figyeljetek Rám! elnevezésű konferencián számos hazai szakember beszélt a modellről és az eddigi hazai tapasztalatokról.

Ebben a Ryanair is egyetért a magyar döntéshozókkal

A Ryanair üdvözli a Fővárosi Törvényszék ítéletét, amely megsemmisítette a magyar fogyasztóvédelmi hatóság által 2022 augusztusában kiszabott 763 ezer eurós bírságot, amelyet a Ryanair azért kapott, mert a magyar kormány által kivetett extraprofitadót áthárította az utasokra - közölte a légitársaság.

A SPAR megmutatta az első akciós fecskéket

Kormányrendelet kötelezi a 2021-ben egymilliárd forintot meghaladó árbevételt elérő élelmiszer-kiskereskedelmi üzleteket arra, hogy június 1. és szeptember 30. között húsz termékcsoportban, heti szinten 10%-os engedményt nyújtó akciót vezessenek be. A SPAR Magyarország azonban komplex akciós stratégiájának keretein belül ennél többet kínál: számos árucikk esetében 10-40 százalékos árkedvezményt biztosít, a SPAR ÁRSTOP Extra Promóció keretein belül pedig 300 termék árát rögzíti május 31. és július 31. között - közölte az áruházlánc.

Új vezérigazgatója lesz júliustól a magyar Penny-nek

Mathias Mentrop lesz a Penny Magyarország vezérigazgatója július 1-jétől, aki a csehországi hálózat operatív igazgatója jelenleg - közölte a diszkontáruházlánc.

Gazdaság

Kamatdöntés – Egyhangúlag döntött a kamatkondíciókról a monetáris tanács májusban

Ellenszavazat nélkül döntött a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa május végi ülésén az alapkamat 13,0 százalékon tartásáról, az egynapos jegybanki fedezett hitel kamatlábának...

Ezek a megtakarítások úszhatják meg az új 13%-os adót

Mivel az szja-törvény szerint nem minősül kamatjövedelemnek a legalább 10 évig tartott nyugdíjcélú megtakarítások hozama, nem csak a 15 százalékos kamatadó, hanem a szerda éjjel rendeletben bevezetett 13%-os szocho-t sem kell megfizetni például a nyugdíjcélú megtakarítások után - értelmezi a GRANTIS a szociális hozzájárulási adó (szocho) eltérő alkalmazásáról szóló rendeletet.

MNB: a pénzügyi vállalkozásoknak emelniük kell az induló tőkéjüket

A pénzügyi vállalkozásoknak az idén december 31-ig, illetve 2026 december végéig a biztonságos működés fenntartása érdekében két lépésben jelentősen növelniük kell induló tőkéjüket. Az MNB visszavonhatja a piaci szereplők engedélyét, ha a tőkeemelésre nem kerül sor a jogszabályi határidőkig - figyelmeztetett a jegybank.

A szaktárca reagált a Magyar Bankszövetség kritikáira

Az intézkedések célja nem az állam adóbevételeinek növelése, hanem az állampapír-kereslet fokozása, az állampolgárok pénzügyi tudatosságának megerősítése. Meg kell védeni a családokat, ösztönözni és segíteni kell, hogy a háztartások megtakarításai megőrizzék reálértéküket - közölte a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM) a Magyar Bankszövetség sajtóközleményére reagálva, amelyben többek között a "versenysemleges szabályozást" kérte számon.