Hirdetés
Kezdőlap Edukáció A kínai egyetemisták mentik meg az amerikai felsőoktatást?
No menu items!

A kínai egyetemisták mentik meg az amerikai felsőoktatást?

Már második éve majd 10 %-kal csökken az amerikai egyetemekre beiratkozó külföldi hallgatók száma, ami elég érzékenyen érintette azt a felsőoktatási szektort, amely önmagában 42 milliárd dollárral (33 milliárd fonttal) járul hozzá az Egyesült Államok költségvetéséhez.

A tavalyi csökkenést Simon Marginson oxfordi professzor a negatív trend okát migráns ellenes nyilatkozatokban, valamint a tanulóvízum szigorításában látja.

Az International Institute of Education BBC által idézett, éves adatokat összesítő vizsgálataiból az rajzolódott ki, hogy a megkérdezettek távolmaradásában egyaránt szerepet játszanak politikai, gyakorlati és anyagi szempontok.

Sok esetben arra hivatkoztak, hogy „nem érzik biztonságban magukat az USA-ban”, illetve, hogy magasak a tandíjak, de voltak akik úgy fogalmaztak, hogy „nem látják őket szívesen az Egyesült Államokban”. A legnagyobb visszaesés a korábban Indiából, Mexikóból, Dél-Koreából és Szaúd-Arábiából érkezett tanulók körében mutatkozott meg, egyre kevesebben választják Amerikát a továbbtanulás céljából az Egyesült Királyságból, Németországból és Franciaországból is. Jelenleg már Iránból is több hallgató érkezik az amerikai egyetemekre mint Angliából, olvasható ki a számadatokból.

A felmérés azt is megállapítja, hogy még nagyobb lett volna a csökkenés, ha a kínai tanulók is más kontinenst választanak, de nem így történt.

2000 és 2018 között a korábbi 60.000-ről 360.000-re ugrott a kínai egyetemi hallgatók létszáma az amerikai egyetemeken, azoknak is a tudományos, technológiai, matematikai valamint üzleti fakultásain. Ami dollár milliárdokkal gazdagítja az amerikai felsőoktatás kasszáját.

Marginson profsszor éppen ezért arra figyelmeztetett a BBC interjúban, hogy katasztrofális lenne, ha bármely, a két ország közti politikai vagy gazdasági ellentét megállítaná a kínai diákok Amerikába áramlását.

Megkérdezte az Egyesült Államok oktatási és kulturális államtitkárát, Marie Royce-t, aki a kutatási eredményekkel homlokegyenest ellenkezően azt nyilatkozta, hogy óriási menyiségben érkeznek külföldi egyetemi hallgatók az USA-ba.

„Ezzel is azt üzenjük a világnak, hogy a nemzetközi oktatási rendszerünk erősebbé teszi az országunkat – fogalmazott az amerikai politikus a BBC kérdésére válaszolva.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Újabb támogatást kapnak a benzinkutasok

A kormány folytatja a kis benzinkutak támogatását, erre a célra 18,5 milliárd forintot különített el - jelentette be az Agrárminisztérium élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára.

Magyarországra is megérkezett a majomhimlő elleni védőoltás

Megérkezett Magyarországra is a majomhimlő elleni védőoltás: Magyarország 2560 adag vakcinát kap, amely 1280 ember oltására elegendő - közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK).

Nagyot gyengült a forint, jóval 400 felett jár az euró

Nagyot gyengült kedden a forint a főbb devizákkal szemben a bankközi devizapiacon: az eurót a déli órákban 404,08 forinton jegyezték a kora reggeli 398,43 forint után.

Tovább gyűlnek a viharfelhők Németország felett

Tovább romlott és 2008 októbere óta a legalacsonyabb szintet érte el a mannheimi ZEW gazdaságkutató intézet gazdasági hangulatindexe augusztusban.

Hírek

Újabb támogatást kapnak a benzinkutasok

A kormány folytatja a kis benzinkutak támogatását, erre a célra 18,5 milliárd forintot különített el - jelentette be az Agrárminisztérium élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára.

Nagyot gyengült a forint, jóval 400 felett jár az euró

Nagyot gyengült kedden a forint a főbb devizákkal szemben a bankközi devizapiacon: az eurót a déli órákban 404,08 forinton jegyezték a kora reggeli 398,43 forint után.

Olcsóbb lett a tankolás Horvátországban

Horvátországban tovább csökkent az üzemanyagok ára. Az új árszabás az ország összes kiskereskedelmi töltőállomására vonatkozik - közölte a horvát kormány.

OMSZ: tragikus az aszályhelyzet, a napokban fokozódik a hőség

A hőség és az aszály is fokozódik a következő napokban - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat. Az aszállyal kapcsolatban a Facebook-oldalukon úgy fogalmaztak: "tragikus a helyzet".

Változás a kutakon: ennyi lesz szerdától a benzin és a gázolaj piaci ára

Szerdától a benzin és a gázolaj piaci ára is emelkedik. A benzin esetében ez bruttó 3 forintot jelent literenként, a gázolajért pedig 8 forinttal kell majd többet fizetni a piaci áron tankolóknak.

Támogatást igényelhetnek a vidéki álláskeresőket alkalmazó cégek

Elindult a Vállalkozások regionális munkaerő támogatása program, amelyben az újonnan felvett, vidéken regisztrált álláskeresők után kaphatnak legfeljebb havi 150 ezer forint vissza nem térítendő támogatást a munkaadók. Az augusztus 15-ével megnyíló lehetőséggel élőktől akár a bruttó bér és a szociális hozzájárulási adó háromnegyedét is átvállalhatja az állam - közölte a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM).

Oroszországot összehozta az ukrajnai invázió Észak-Koreával

Vlagyimir Putyin orosz elnök baráti üzenetet küldött Kim Dzsongun észak-koreai vezetőnek, amelyben kifejezte, hogy szeretné, ha Oroszország és Észak-Korea elmélyítené kapcsolatait.

70 éves korunkig dolgozni fogunk?

Átlagosan 69 évre teszik a rájuk váró nyugdíjkorhatárt a 30-59 évesek - derül ki a K&H a legfrissebb felméréséből.

Gazdaság

Fizetési mérleg. 806 millió eurós hiány júniusban

A májusi csökkenés után júniusban a korábbi hónapok szintjére, 806 millió euróra nőtt a folyó fizetési mérleg havi hiánya - derül ki a Magyar Nemzeti Bank előzetes adataiból. Májusban 370 millió, áprilisban és márciusban egyformán 780 millió euró volt a folyó mérleg deficitje.

OTP: stabil a teljesítmény, bizonytalan az orosz leánybank sorsa

Az egyedi tételeket nem számítva, a háború hatásaival együtt a tavalyihoz hasonló lett az OTP csoport teljesítménye a második negyedévben, ami a bank stabilitását és erejét mutatja - mondta Bencsik László, az OTP Bank Nyrt. vezérigazgató-helyettese a bank eredményeit értékelő sajtótájékoztatón. Azt is közölte: vizsgálják az orosz leánybank értékesítésének lehetőségét.

Az MNB zöld átállást vár el a bankoktól – határidőre

A jegybank megújította zöld ajánlását, amelyben elvárják, hogy a hazai hitelintézetek 2025-ig álljanak át a zöld működésre.

Újra összeért az egyhetes betéti kamat és az alapkamat

A várakozásoknak megfelelően az előző hetinél 100 bázisponttal magasabb, 10,75 százalékkos kamattal hirdette meg az egyhetes jegybanki betétet csütörtökön a Magyar Nemzeti Bank.
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom