Kezdőlap Világgazdaság A kommunista Kína kapitalista piacgazdasága
No menu items!

A kommunista Kína kapitalista piacgazdasága

Hogy működik a kommunista Kína kapitalista piacgazdasága? A Hszi Csin-ping vezette párt egyre intenzívebben ellenőrzi a gazdaságot. Kínában az állami vállalatok a GDP 30 százalékát adják. A magáncégeket a párttitkárokon keresztül ellenőrzi az állam. Az 500 legnagyobb külföldi cég 92 százalékánál is van helyi pártszervezet. Kína intenzíven befolyásolja a külföldön tevékenykedő és sokszor részben külföldi tulajdonban álló cégeket is.

Gazdasági csoda mellékhatásokkal

Teng Hsziao-ping a ’80-as években hirdette meg a gazdaság átalakítását. Azóta 800 millió kínai tört ki a szegénységből; a kommunista Kína a globális GDP 18 százalékát adja; abszolút értékben a világ második legnagyobb gazdasága; a vásárlóerőhöz viszonyítva a dobogó legfelső fokán áll; a gazdaság és a kínaiak jövedelme átlagosan évi 10 százalékkal nő. Egyidejűleg sosem látott társadalmi különbségek alakultak ki. A vagyoni különbségeket mérő Gini-index 20 év alatt 15 százalékkal nőtt. Az európai átlag kétszerese és az USA-nál is jóval nagyobb jövedelmi különbséget mutat.

a z kommunista kína kereseti viszonyai szélesre tárták az ollt
Világbank becslés  / Adatok” . data.worldbank.org / Letöltve: 2020. július 23 .

Kommunistább, mint gondolnánk

A liberalizáció következtében sokszorosára nőtt a privátgazdaság súlya, de GDP 30 százalékát továbbra is az állami vállalatok adják. E mellett a Kínai Kommunista Párt (KKP) formális és informális eszközökkel a magáncéget is számottevően ellenőrzi. Az uralkodó ideológia szerint a magángazdaságnak a társadalom és ezért a párt érdekeit kell szolgálnia.

A KKP a gazdasági átalakulás ellenére alig vesztett súlyából. Sőt, a párttagok száma 92 millióval rekordot döntött. Az 1,4 milliárd kínai 6,6 százaléka KKP-tag. Összetételük köszönő viszonyban sincs a párt saját ideológiájával: munkások és parasztok helyett értelmiségiek és közalkalmazottak. Megszűnt a korábban osztályellenségnek számító vállalkozók felvételi tilalma is. A három csoport, amelyet a KKP eufemisztikus szakzsargonja a ’képzett munkaerő’ megjelöléssel illet, a tagok 50 százalékát teszi ki. A munkások és parasztok arány 30 százalék alá süllyedt.

Az új tag többsége karrierje gyorsabb és eredményesebb építésének reményében lépett be. Fontos cél a párttagok nemzeti szellemiségének erősítése is. Ennek érdekében a KKP társasutakat szervez olyan helyekre, amelyek Kína, illetve a KKP történetében fontos szerepet játszottak.

Harc az ’ideológiai elhajlók’ ellen

Mióta 2013-ban Hszi Csin-ping vette át a Párt és a kormány irányítást, a KKP irányvonalának még szorosabb követését várják el a tagoktól. A korrupció leküzdésének jelszavával harc indult a párt mellett a közigazgatásban, a magánszektorban is. A párt elvárja, hogy tagjai ’szavakban és tettekben is kövessék az ideológiát’, ’erkölcsösen életvitelt folytassanak’, valamint, hogy ’szerényen és visszafogottan éljenek’.

Aki nem tartja magát a párt politikájához, hamar kiesik a ’bizalom köréből’. Erre jó példa a világ legnagyobb online fizetési rendszere, az Alibaba alapító-elnöke. A karizmatikus Jack Ma kínai viszonyok között meglehetősen nyíltan beszél. Amikor tavaly ősszel a KKP, illetve az állami bankrendszer lett a szidalmainak a tárgya, a pekingi vezetésnél betelt a pohár: Jack Ma eltűnt a nyilvánosság elől, valószínűleg őrizetbe került; az Alibaba tőzsdére meneteli engedélyét visszavonták és tevékenysége korlátozására kötelezték.

Az Alibaba esete azt is mutatja, hogy a párt jóval aktívabban avatkozik be a gazdaságba és a cégek tevékenységébe, mint az a nyugati piacgazdaságokban megszokott. Egyrészt, hogy lojalitásra kényszerítse őket. Másrészt, hogy a gazdaság kulcsfontosságúnak tartott szegmenseit ellenőrizze. Az Alibaba a legnagyobb kínai online áruházként és digitális fizetési rendszer üzemeltetőjeként felbecsülhetetlen értékű adatokkal rendelkezik kínaiak százmillióinak vásárlási és fizetési szokásairól. E mellett a kis- és középvállalkozásoknak nyújtott hiteleken keresztül cégek tízezreit tartja pénzügyi ellenőrzése alatt.

A Párt mindenhol ott van

„A Párt feladata a kormány, a haderő, a társadalom, az oktatás és a gazdaság vezetése” – fektette le Hszi Csin-ping. Ennek gyakorlati kihatása a gazdasági irányítására a 2018-as direktíva, mi szerint helyi pártszervezetet kell alapítani minden Kínában bejegyzett vállalatnál. A külföldi cégek nyugati leányvállalataira nem vonatkozik az előírás, az 500 legnagyobb 92 százalékánál mégis működik már pártszervezet. Így a KKP az állami vállaltokon és a kormányzati gazdaságiirányításon keresztül nem csak közvetlenül, de a céges pártitkárok segítségével közvetve is irányítja a gazdasági folyamatokat.

Merkel a kommunista kína vezetőjével
Angela Merkel német kancellár bemutatja Xi Jinping kínai elnöknek a 18. századi kínai térképet a kancellári hivatalban, Berlinben Kép / Forrás / Tme/ BPA / Getty Images 

Fegyelmi Vétségek Központi Bizottsága

A ’Fegyelmi Vétségek Központi Bizottsága’ (CCDI) az egyik legélesebb fegyver a KKP kezében a párttagok megregulázására. A bizottság bírósági kontroll nélkül szab ki szankciók azokra, akik nem tartják magukat a KKP irányvonalához. A CCDI a néhány éve meghirdetett korrupció elleni harcra hivatkozva egyre kisebb ’elhajlások’ esetén, egyre gyakrabban, egyre súlyosabb büntetéseket alkalmaz.

Az úgynevezett ’Gyűlések a társadalom demokratizálódásáért’ deklarált célja az ’ideológiai elhajlók megszégyenítése’. A kínaiak számára Mao, Magyarországon pedig a Rákosi-korszakból ismert gyűléseken a párttagoknak az ’elhajló’ elvtársaikat kell kritizálniuk, akiknek önkritikát kell gyakorolniuk. A gazdasági társaságoknál a vezetéssel szembeni lojalitás biztosítására is szolgálnak a fórumokat.

A Párt már a spájzban van

A KKP elsősorban az elvtársak továbbképzésére, kulturális és szabadidős tevékenységeik szervezésére és új tagok toborzására használja a párttitkárokat.

A magáncégek tevékenységébe még ritkán szólnak bele a párttitkárok. De ez változtathat, ha a KKP a gyakorlatban kezdi alkalmazni ’A kínai karakterű modern vállalatok szervezet és működése’ címet viselő irányelvet. A 2020-ban elfogadott direktíva szerint „a magántársaságoknak is tudomásul kell venniük, hogy a személyzeti döntésekben a Párté a végső szó”.

Ye Quing, a ’Kínai Kereskedelmi és Iparkamara’ elnökének értelmezése szerint az irányelv világos célja, hogy a vállalatok személyzeti osztályait a párttitkár kontrollja alá rendelje. A jövőben a helyi pártszervezetek jóváhagyása kellene a dolgozók felvételéhez és elbocsátásához. Ye Quing szerint az irányelv végrehajtásának részeként a CCDI mintájára pártfórumot kellene létrehozni a vállalatok párthűségének felügyeletére és a pártfegyelem megsértésének szankcionálására. Az új testületnek akkor is fegyelmi joga lenne, ha „egy dolgozó morálisan megkérdőjelezhető módon viselkedik akár privát, akár az üzleti életben”. Quing a ’Kínai Kereskedelmi és Iparkamara’ éves gyűlésén nyíltan kimondta, hogy a KKP fegyelmi hatáskört akar magának a nem párttag kínaiak felett is. „A magánvállalatoknak hasonló elvek szerint kellene működniük, mint az államaiknak” – foglalta össze az irányelv lényegét.

Mindezeken túl a párt irányelveit a cégek szervezeti és működési szabályzatának részévé kellene tenni, az irányelv végrehajtásának és az új fegyelmi fórum működésének személyi és anyagi terheit pedig a cégeknek kellene viselniük.

Gazdasági imperializmus

Ahogy a XX. században, úgy a XXI-ben is nagy ideológiai flexibilitást mutat a KKP hatalma fenntartása érdekében. A vezetés elengedhetetlennek tartja a mindennapokat egyre jobban meghatározó magángazdaság ellenőrzését.

Miközben Peking külpolitikailag és katonailag hagyományosan visszafogott, gazdaságilag egyre erősebben van jelen szerte a világban, különösen az ’Új Selyemút’ beruházásai megvalósulnak nyomvonalán.

Az Új Selyemút Gazdasági Övezet geostratégiai és földrajzi dimenziói Forrás: unipub.lib.uni-corvinus.hu
Az Új Selyemút Gazdasági Övezet
geostratégiai és földrajzi dimenziói Forrás: unipub.lib.uni-corvinus.hu

A projekt keretében intenzíven befolyásolhatja és ellenőrizheti a külföldön tevékenykedő és sokszor részben külföldi tulajdonú cégeket is.

Petrus Szabolcs   

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Tragikus filmforgatás. Alec Baldwin véletlenül agyonlőtt egy operatőrt

Halálos baleset történt Alec Baldwin amerikai színész filmjének új-mexikói forgatásán - közölte Santa Fe rendőrsége.

Moratórium – MNB: sokan kényelmi okból nem törlesztettek

A moratóriumban lévő ügyfelek legnagyobb hányada képes lenne fizetni tovább a hitelét, ők más okokból, például kényelmi szempontból vették igénybe a lehetőséget - mondta Kandrács Csaba, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke.

Bocuse d’Or – Dalnoki Bence nyerte a magyar döntőt

Dalnoki Bence, a Michelin-csillagos Stand Étterem sous chefje és commis-ja (segédje), Nyikos Patrik nyerte a Bocuse d'Or nemzetközi szakácsverseny magyar döntőjét. Jövő márciusban ők képviselhetik az országot az európai döntőn, amelyet szintén Budapesten rendeznek meg.

BÉT – Folytatódhat az emelkedés a tőzsdén

Mérsékelt emelkedéssel indulhat a kereskedés a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) pénteken, és van némi esély, hogy új történelmi csúcsra kerül a BUX - közölte az Equilor Befektetési Zrt. junior elemzője.

Hírek

Tragikus filmforgatás. Alec Baldwin véletlenül agyonlőtt egy operatőrt

Halálos baleset történt Alec Baldwin amerikai színész filmjének új-mexikói forgatásán - közölte Santa Fe rendőrsége.

Bocuse d’Or – Dalnoki Bence nyerte a magyar döntőt

Dalnoki Bence, a Michelin-csillagos Stand Étterem sous chefje és commis-ja (segédje), Nyikos Patrik nyerte a Bocuse d'Or nemzetközi szakácsverseny magyar döntőjét. Jövő márciusban ők képviselhetik az országot az európai döntőn, amelyet szintén Budapesten rendeznek meg.

A 2019-es utasforgalom 42 százaléka tért vissza a budapesti repülőtérre

Szeptemberben 639 051 utas fordult meg a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren, ami a tavalyi azonos időszakhoz képest több mint hatszoros növekedés, a 2019-es rekordévvel összehasonlítva pedig azt mutatja, hogy visszatért az utasforgalom 42 százaléka

Látogatási tilalom a Semmelweis Egyetem öt klinikáján

A koronavírus-járvány és a szezonális fertőzések elkerülése érdekében látogatási tilalmat vezetett be öt klinikáján a Semmelweis Egyetem.

Uniós árkörkép. Budapesten a legolcsóbb a lakossági földgáz

A földgáz átlagára az uniós fővárosok közül Budapesten volt a legolcsóbb, míg a villamos energiáért a magyar háztartások a második legkedvezőbb árat fizették szeptemberben - derül ki a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) nemzetközi árösszehasonlító vizsgálatából.

Ausztriában igazolni kell a munkahelyeken a vírus elleni védettséget

Ausztriában a kormány szerdai döntése értelmében a munkavállalók többségének novembertől dokumentummal kell igazolnia munkahelyén a koronavírus elleni védettséget.

Coronavírus – egyhetes kényszerszabadság Oroszországban

Vlagyimir Putyin orosz elnök elrendelte, hogy a koronavírusjárvány-helyzet romlása miatt október 30. és november 7. között munkaszünetet tartsanak Oroszországban.

Csoportos társasági adó – közeleg a nyilatkozási határidő

A vállalkozásoknak pár hetük maradt eldönteni, hogy a csoportos társasági adóalanyiságot választják-e. A csoportos társasági adózással a cégek összességében akár 15 milliárd forintot is megtakaríthatnak - hívja fel a figyelmet a Mazars.

Gazdaság

Moratórium – MNB: sokan kényelmi okból nem törlesztettek

A moratóriumban lévő ügyfelek legnagyobb hányada képes lenne fizetni tovább a hitelét, ők más okokból, például kényelmi szempontból vették igénybe a lehetőséget - mondta Kandrács Csaba, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke.

Jövőre 260 ezer forint lesz a garantált bérminimum

Januártól a minimálbér 200 ezer forintra, a garantált bérminimum pedig várhatóan 260 ezer forintra emelkedik - mondta Nagy Márton, a miniszterelnök gazdasági főtanácsadója csütörtökön Szegeden.

Románia. Növelte piaci részesedését az OTP

Az OTP Bank romániai leányvállalata elérte a 4 százalékos részesedést a román bankpiacon. Ezzel jó irányba halad afelé, hogy teljesítse a célul kitűzött 5 százalékos részesedés megszerzését - jelentette ki az OTP Bank Románia vezérigazgatója.

MNB: nőhetnek a kockázatok a moratórium lejárta után

A bankrendszer a pandémia okozta gazdasági sokk alatt is stabilan töltötte be gazdaságfinanszírozó szerepét. Ugyanakkor a törlesztési moratórium lejárta után a kockázatok várhatóan növekednek majd - olvasható a Magyar Nemzeti Bank friss Makroprudenciális jelentésében.
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom