Hirdetés
Kezdőlap Világgazdaság A kriptopénz halott – állítja a nagybefektető
No menu items!

A kriptopénz halott – állítja a nagybefektető

Illusztráció: Bigstock

A kripto halott Amerikában – jelentette ki Chamath Palihapitiya technológiai befektető, aki két évvel ezelőtt azt mondta, hogy a bitcoin felváltotta az aranyat, és azt jósolta, hogy a digitális valuta ára 200 ezer dollárig fog emelkedni.

Palihapitiya a CNBC-nek adott interjúban a kripto bukását nagyrészt a szabályozóknak tulajdonította, akik sokkal agresszívebben üldözik a rossz szereplőket az iparágban.

Az amerikai Értékpapír- és Tőzsdebizottság (Securities and Exchange Commission, SEC) elnöke, Gary Gensler korábban úgy nyilatkozott, hogy a kriptokereskedési platformoknak be kell tartaniuk a szigorú amerikai értékpapír-törvényeket. A törvényhozók előtt kérdésekre válaszolva Gensler a Silicon Valley Bank összeomlását is a kriptoiparral hozta összefüggésbe.

Gensler még a bankválságot is a kriptóra fogta” – mondta Palihapitiya. “Az Egyesült Államok hatóságai határozottan a kriptóra szegezték a fegyvert” – tette hozzá.

A SEC ezt követően fokozta a kriptoiparra vonatkozó végrehajtást, és olyan cégekre és projektekre csapott le, amelyek a szabályozó szerint be nem jegyzett értékpapírokat értékesítettek.

Chamath Palihapitiya

Februárban az ügynökség olyan szabályokat javasolt, amelyek megváltoztatnák, hogy mely kriptocégek őrizhetik az ügyfelek vagyonát. Márciusban a SEC a Coinbase kriptotőzsdét Wells értesítéssel – ami általában a vádemelés előtti utolsó lépések egyike – figyelmeztette, miután az amerikai értékpapírjog lehetséges megsértését állapította meg. A múlt héten pedig a SEC a Bittrex kriptoeszköz-kereskedelmi platformot és annak volt vezérigazgatóját vádolta meg be nem jegyzett tőzsde működtetésével.

A Coinbase vezérigazgatója, Brian Armstrong a CNBC-nek elmondta, hogy cége egy évekig tartó bírósági csatára készül a bizottsággal, és azt is fontolgatja, hogy az Egyesült Államokon kívülre költözik, ha nem kap jobb szabályozási tisztánlátást. Eközben a Bittrex már bejelentette, hogy kifejezetten a “folyamatos szabályozási bizonytalanság” miatt felszámolja amerikai tevékenységét.

Valószínűleg ők voltak azok, akik a leginkább fenyegették a berendezkedést” – mondta Palihapitiya a kriptotársaságokra utalva. “És ők voltak azok, akik jobban feszegették a határokat, mint a startup-gazdaság bármely más ágazata. Most viszont megfizetik ennek az árát” – emelte ki.

A bitcoin, a legnagyobb kriptopénz 2021 novemberében érte el a 69 ezer dollár körüli rekordot, amikor a Federal Reserve irányadó kamatlába nulla közelében volt, és a befektetők nem számoltak kockázatokkal. Ám a piac tavaly gyorsan megváltozott, amikor a Fed folyamatosan emelni kezdte a kamatokat az infláció elleni küzdelem érdekében.

Palihapitiya 2021 elején azt jósolta, hogy a bitcoin az akkori 39 ezer dollárról 100 ezer dollárra, majd akár 200 ezer dollárra is emelkedhet. Később, 2021-ben, közvetlenül a csúcs előtt azt mondta, hogy a bitcoin “gyakorlatilag felváltotta az aranyat“.

A bitcoinnal jelenleg valamivel 27 300 dollár felett kereskednek, ami 60%-os csökkenés az eddigi csúcshoz képest.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Hatalmasat nőtt a háztartások vagyona

Az első negyedévben 4 ezer milliárd forinttal, vagyis családonként átlagosan 1 millió forinttal nőtt a magyarországi háztartások vagyona. A legjobban a vagyonos vállalkozók, cégtulajdonosok járhattak, és sokat kerestek a befektetési alapokba, részvényekbe fektetők is.

Forinterősödés reggel

Erősödött a forint jegyzése a főbb devizákkal szemben szerda reggel kedd kora estéhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.

Az ország tovább erősíti szerepét gazdasági találkozási pontként

Minden együttműködés újabb siker a magyar gazdaság számára, mert Magyarország szeretné tovább erősíteni szerepét gazdasági találkozási pontként, és szeretné elérni, hogy itt kapcsolódjon össze a keleti és nyugati tőke, illetve a hightech technológia.

Visszafogott tere van a kamatcsökkentésnek

A jegybank júniusban folytathatja a kamatcsökkentési pályát és az alapkamat a 6,75-7,00 százalékos sávba kerülhet, azonban a jelenlegi adatok alapján az év második felében nagyon visszafogott tere van a további kamatvágásnak.

Hírek

Forinterősödés reggel

Erősödött a forint jegyzése a főbb devizákkal szemben szerda reggel kedd kora estéhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.

BÉT – Emelkedett a héten a BUX

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX a múlt pénteki záráshoz képest 1,44 százalékkal, vagyis 962,94 ponttal emelkedve, 68 002,24 ponton zárta a hetet.

Felülteljesített a magyar tőzsde

A részvénypiac forgalma 14,6 milliárd forint volt, a vezető részvények a Mol kivételével erősödtek az előző napi záráshoz képest.

Mínuszban zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

 Mínuszban zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék kedden.

Történelmi csúcson zárt a BUX – A Magyar Telekom és az OTP húzta az indexet

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 846,62 pontos, 1,26...

Vegyesen zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Az euróövezeti EuroStoxx50 index 0,48 százalékkal esett.

Heti várható – Kamatdöntő ülést tart a jegybank, munkaerőpiaci adatok

Januárban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 605 100 forint, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 416 600 forint volt.

Indexemelkedéssel zártak csütörtökön az európai tőzsdék

Az európai gyűjtőindexek az év eleje óta több mint négy százalékkal emelkedtek, az euróövezeti kilenc százalékkal.

Gazdaság

Heti várható: Kamatdöntő ülést tart a jegybank, munkaerőpiaci adatokat közöl a KSH

Kedden a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa kamatdöntő ülést tart.

Nagy Márton: május 16-tól elérhetők a 30 év feletti álláskeresőket segítő támogatások

Május 16-tól elérhetők a 30 év feletti álláskeresők és inaktívak elhelyezkedését célzó támogatások, az uniós társfinanszírozással megvalósuló program teljes kerete több mint 150 milliárd forint

A többség családon belül dönt a pénzügyeiről

meghaladja az 50 százalékot azok aránya, akik családtagoktól kérnek tanácsot pénzügyi döntésekben, de a baráti, ismeretségi körben tájékozódók aránya is megközelíti a 30 százalékot.

Már él az automatikus napi átutalási limit az OTP-nél

Sok OTP-ügyfél most, az internet- vagy mobilbanki belépésénél szembesül azzal az üzenettel, hogy május 8-tól a pénzintézet biztonsági okokból automatikus napi limitösszeget vezetett be...